login |

Pilot-mustra: The Stranger – 1×01

2020. 01. 30. 19:50 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

This isn’t what you think. There’s more to this.

Azt hiszem, hogy elég hamar fogok végezni a Netflix mai premierjével, aminek a magyar címe (nem meglepő módon) Az idegen lett. Ezek az ideális darasorozatok számomra, amik átívelősek, mégsem túl tömények.

A tévé mostanság kezdi felfedezni Harlan Coben-t, aki a modern krimi egyik kommersz neve, két francia sorozat (No Second Chance / Une chance de troup, Juste un regard) után az angolok vetődtek rá adaptációs célból (The Five), majd a Netflix, mely a Safe után (ami még mindig az egyik kedvencem) le is szerződött az íróval, és az angolok (The Stranger), a spanyolok (The Innocent) és a lengyelek (The Woods) is elkezdtek dolgozni egy könyvén. Ez az első második hullámos sorozat. És nem tudom abbahagyni.

THE STRANGER – 1×01 – 7/10

Átívelős krimi és átívelős krimi között hatalmas különbségek lehetnek. Amiket megismertünk és megszerettünk a tévésorozatos műfajban (The Killing, Broadchurch és társaik), azok abszolút karakterközpontúak és a drámára összepontosítók voltak, a modern popcorn könyvadaptációk viszont abszolút történetközpontúak, puzzle-szerűek, szövevényesek, sokkal kevesebb figyelmet szentelnek a karakterizálásnak, és a drámát is inkább időnkénti gyomrosokban szállítják, nem hatja át a nyomor mindegyik snittjüket.

A The Stranger esetében is hasonlóra kell számítani. Viszonylag rövid időn belül zajlanak az események, amik kevés szereplővel szűk helyen indulnak, majd ahogy halad az ügy, úgy kerülnek be a képbe újabb karakterek, történések és úgy nyit a fókusz is – hogy aztán a végére minden összeálljon. Ahogy a Safe, a The Stranger is olyan krimi, ami azért marad végig élvezetes, mert nem csak egy nagy kérdésre keresi a választ, hanem sok rejtély van, és nyilván esélytelen nézőként mindre választ találni.

A pilot fő konfliktusforrását az jelenti, hogy egy jól szituált jogász családapát megszólít egy vadidegen nő és elárul neki egy titkot a feleségéről, amit a nő elhallgatott előle. Ennyi, nem több. Nem tudjuk, hogy mi Az Idegen motivációja. Azonban ezzel elég böszme bogarat ültet a Richard Armitage által alakított főhős fülébe, aki nyilván elkezd vizsgálódni, ami persze komoly hatással lesz a házasságára, és ez még csak a kezdet. Már, ami az ő szálát illeti.

Azonban a (természetesen ismét brit kertvárosban induló) krimisorozat messze nem csak ezt a sztorit indítja el. Rögtön az elején (egy elég felesleges) flashforwardban látunk egy erdőben meztelenül rohanó gyereket, akinek a testét később megtalálják, a belvárosban pedig egy lefejezett láma alpaka borzolja a kedélyeket. És még egy kilakoltatás is szerepet kap, plusz a szülők gyerekei között sem klappol minden. A többi rejtélyt nem részletezem, de a harmadik részre már simán féltucat fölött van a számuk, és morfondírozhatunk, hogy fog mindez összeállni.

Annyira nincs sok szereplőnk kezdetekben, de nagyjából sejthetjük, hogy mindenkinek lesz valamilyen szerepe a sztoriban, senkit sem emelnek ki véletlenül, és ahogy egyre többen kerülnek a képbe, úgy kuszálódnak egyre jobban a viszonyok, és úgy kerülnek felszínre titkok, amik persze láncreakciókat váltanak ki. És mindezek révén ismét csak elég aktuális, modernebb témákat von be a képbe Coben története, olyanokat, amiknek köszönhetően abszolút mai lesz, amit mesél.

A Tre Stranger (igazából korrekt szintű) pilotja után rögtön indítottam a második részt, és a harmadikra elején már éreztem, hogy ebből sima dara lesz, amiben a befejezése meg is erősített. Többek között azért, mert ha minden mellékszálat kiveszek a sztoriból és csak Az Idegen szálára koncentrálok, akkor is egy kellemes agytorna a sorozat, hiszen minden egyes percet úgy nézünk, hogy közben zakatolhat az agyunk, hogy mégis mi lehet a célja az illetőnek, miért jó ez neki, jó-e ez egyáltalán neki, stb.

A fentiek persze nem meglepők, a sorozat jó kezekben van, hiszen az alapanyagon Danny Brocklehurst dolgozott, aki eléggé műfajprofi, hiszen olyan sorozatokat készített és vitt, mint a The Five és a Safe Coben-től, illetve az In The Dark, az Ordinary Lies, a The Driver, az Exile vagy a Brassic. És ugyanez a határozott profizmus a színészek terén is megvan, jó pár ismerős arcot kapunk, Armitage pedig, mint a Safe-ben Michael C. Hall az igazságot felderíteni kívánó joviális átlagemberként nem csilivili szerepben hozza szimpatikusan a korrekt szintet, lehet neki szorítani, hogy megakadályozza az élete darabokra hullását.

Azonban az is biztos, hogy sem a fenti hozzávalók terén, sem pedig a megvalósítás (fényképezés, zene, miegymás) kapcsán nem mondhatjuk, hogy egyedi vagy kiemelkedő lenne a The Stranger, egész egyszerűen ez nem az a műfaj, ahol ilyesmire kerülne a hangsúly.

Viszont. Amellett, hogy a The Stranger azt a műfajt képviseli, aminek a részeit egyenként nem tudom iszonyú magasra pontozni, a sok szolid, szórakoztató epizód simán kiadhat egy olyan sorozatot, ami abszolút megmarad bennem, a krimirajongóban, mint kedvenc, ld. a többször említett Safe-et.

Ha ugyanis valaki rákérdez erre, nem számokat összesítek és átlagolok, hanem élményre emlékszem vissza. És arra emlékszem jól annak, ellenére, hogy nem tudnék emelni konkrétumokat, azonban tudom, hogy mint Egész kifogástalan volt, igazi letehetetlen könyves élmény, tipikusan egy hosszú film. A popcorn fajtából. Remélem, hogy ez sem lesz kevesebb.

36 hozzászólás Ne habozz!

Vitalea - 2020. 01. 30. 18:18

Dara volt, betegség miatt és erre tökéletes is volt. Szövevényes, végére összeállós krimi. Aki ezt a műfajt szereti annak csúszni fog. Nem marad utána egy nagy wao, de korrekt. Szeretem hogy a britek nem húzzák túl sokáig.

Dorka - 2020. 01. 30. 20:22

fura, mert ez nálam nagyon ritka, de nekem 2 epizód után jobban bejön, mint a könyv…🙃

Shannen - 2020. 01. 30. 20:53

Engem 4 rész után kicsit zavar a sok szál, és hogy folyamatosan kapjuk a kérdéseket és az új szereplőket, de egyelőre csak épphogy érnek össze a szálak. Nem bántam volna, ha kicsit jobban összehúzzák/öszefogják az egészet. Mert hogy olyan igazán különleges hangulata, mint a klasszikus, jó krimiknek, viszont nincs.
Ettől függetlenül tényleg nézeti magát, de valahogy azt érzem, hogy amikor a végére érek, akkor nem lesz több egy “egynek elmegy” kategóriánál. Kérdés, hogy fennmaradó 4 órát így érdemes-e még beleraknom vagy sem. Meglátjuk.

zoliszekely - 2020. 01. 30. 21:06

Tegnap az Omniscient, ma a The Stranger azaz az Idegen hozott meglepetést.

Egy nagyon érdekes és izgalmas thriller-t sikerült készítenie a Netflixnek ismét. Számtalan csavar és történetszál van benne, mind a 8 részt ledaráltam ma. Mindenkinek csak ajánlani tudom, remélhetőleg lesz 2. évad is.

Attila - 2020. 01. 30. 22:01

A 3. után talán még jobban 🤔🙂😀

Ancsa - 2020. 01. 30. 22:26

Köszi, enélkül a poszt nélkül simán elmentem volna a sorozat mellett, pedig Armitage…
Megvan a hétvégi program.

Ati - 2020. 01. 30. 22:28

Nagyon rendben van! 👌🏻

Szannor - 2020. 01. 31. 00:06

Először elriasztott a PG13 besorolás, mert azt gondoltam, hogy valami családi könnyed dolog lesz, tele tinidrámával, de így két rész után abszolút kellemes csalódás. El is gondolkoztam, hogy a témák és a látottak alapján ennek simán a 16+ kategóriában a helye. Btw…eddig nagyon jó.

Jamesch - 2020. 01. 31. 01:24

5. résznél járok, tetszik
Már 3szor írták le Hannah John Kamen karakterét a rendőröknek és egyik se említette hogy fekete.
Ez vmi PC faszság vagy mi?

Lindell - 2020. 01. 31. 07:29

Ledaráltam, nagyon tetszett.

-E. - 2020. 01. 31. 07:52

Ez a poszt meghozta hozzá a kedvem, azelőtt nem nagyon figyeltem fel rá, szóval köszi:)

Eszter - 2020. 01. 31. 10:36

ez valami zseniális! tegnap megvettem a könyvet is :D

VA - 2020. 01. 31. 13:18

Végig daráltam tegnap, klassz kis sori. Jó ritmusban adagolt feszültség és egyik karakter sem ment az idegeimre. 🙂😀

Gaabor - 2020. 01. 31. 19:58

Mint krimi-thriller rajongónak, nekem egy kicsit túl könnyed. A karakterek és a megszámlálhatatlan szövevény-szál is. Talán maradok végig, de olyan 6/10 nekem.

piszkosfred - 2020. 01. 31. 21:33

Teljesen egyetertek, ez egy konnyu dara, 2 delutan alatt megvolt, 8/10, vegig fenntartotta a figyelmet, a karakterek is erdekesek voltak.

winnie - 2020. 01. 31. 22:14

Akkor most mindenki menjen Safe-et nézni:)

Én meg verem a fejem a falba, mert amikor itthon indult anno a Netflix, akkor a Juste un regard még fenn volt rajta.

winnie - 2020. 02. 01. 00:45

Jamesch: a hetedik részben említi a főszereplő:)

annyira jó érzés úgy sorozatot nézni késő este, hogy egy cseppet sem álmosodom el rajta, ez nagyon nem jellemző az ágyból nézős cuccaimra, szóval le a kalappal, nagyon bejött.

Edit - 2020. 02. 02. 11:39

Nagyon bejött. Armitage fantasztikus, a többi szereplő is rendben van. A sztori izgalmas, az angol környezet remek. Igazi gyöngyszem.

bvr - 2020. 02. 02. 17:36

Ahogy indult az első pár rész, amíg építették a rejtélyes szálakat, addig nekem nagyon tetszett, gondoltam ilyen egy igazi jó kis szórakoztató popcorn sorozat. Aztán ahogy kezdték körvonalazni a megoldásokat, ott számomra már kezdett laposodni, a fő csalódás pedig a vége volt, és még csak nem is azért hogy önmagában milyen hanem
SPOILER (legalábbis általános szinten)
ez számomra totál kilógott abból aminek ez indult. Azaz ha szórakoztató popcorn, ahhoz ezek rettenetes tragédiák (és akkor utána a lezárás egy napsütéses focimeccs meg pár szó meg kéz a kézben elsétálás, stb? Vagy akkor a végéből, a tragédiákból kellett volna kiindulni, és csinálni egy hangulatában olyan sorozatot mint mondjuk a The killing ami végig gyomorszorító.

A Safe-et is láttam anno, popkorn szinten azon is elszórakoztam, ha jól emlékszem az koherensebb is volt, viszont a már említett “hibája” ellenére is a Stranger jobban tetszett (talán mert a casting az most amúgy szinte teljesen tetszett)

noinipo - 2020. 02. 02. 21:48

jó 7,5 kezdés után sikerüét gyenge 5re leküzdeni, kár

Sara - 2020. 02. 02. 22:02

SPOILER
bocsi de segítsetek, mi volt a magyarázat arra hogy katz ölte meg trippet? Azt milyen logika mentén lehet rákenni?

winnie - 2020. 02. 02. 22:21

SPOILER

nem tudom, hogy kell-e indíték, ha arra építik, hogy az ő pisztolyával ölték meg. akkor meg hiába tiltakozik, gondolom.

winnie - 2020. 02. 02. 22:28

nekem egyébként szerencsére végig kitartott, majd írok róla évadosat is, túlságosan látom, hogy ez lesz az egyik idei kedvencem, ugyanúgy voltam vele, mint a safe-fel. egyszerűen nagyon jó volt nézni.

amit bvr említ, az azért nem zavart, mert nagyjából pont a könyves felépítést és kibontást vártam, és való igaz, hogy tragédiák, de ezt, ahogy írom fenti is (vagy ahogy máshova írtam?), annyira nem rágódtak rajta. inkább gyomrozgattak, de aztán az ütések és némi agonizálás után tovább léptek, és megint a plot volt az elsődleges. szerintem ez velejáró, itt meg főleg érződött, hogy nem lesz nagy nyomor, hisz két szálon is elég erős volt a humor jelenléte.

a vége, a legvége az, ami valahol zavart, mármint az, ami történt az utolsó gyilkosság tettesével, kicsit cop outnak éreztem, de egyrészt azért nem bírtam haragudni, mert olyan szépen összekötötték a szálakat (ld. az eggyel fentebbi kommentem), másrészt, mert az alternatíva (életben hagyja) kevésbé lett volna érdekes és kielégítő. (és valahol ez kicsit kiszámíthatóvá teszi a sztorit. nyilván közben nem gondoltam bele, de tuti volt, hogy ilyen családi viszonyok között, vele mi nem történhet.)

és az efféle könyveknek, ennek a popcornabb műfajnak cakkpakk az az egyik célja, hogy “kielégítő” legyen, ‘satisfying’, hogy jó érzéssel dőljünk hátra. a killing nem ilyen volt, és az is jó volt, itt viszont úgy döntött az író, hogy ez lesz a befejezés, mert így elégedettebb az olvasó/néző. az szóba sem jött, hogy a jófiú meglakoljon azok után, ami történt vele.

sherlock20 - 2020. 02. 02. 22:54

wow, hát ez meglepett
2 nap alatt lecsúszott
nagyon könnyed limonádé, mint egy jó ponyva, 2 nap múlva elfelejti az ember de amíg tart addig nagyon szórakoztató és érdeklődést fenntartó. Emiatt simán 8/10.

kulup - 2020. 02. 03. 09:27

Két dolog nem tiszta :

SPOILER

– Mi volt az a jelenet, amikor leugrott a hídról a csaj ?
– Miért vallotta be a szomszéd, hogy ő ölte meg és miért árulta el, hogy hol a holttest ? Simán tagadhatott volna, semmilyen bizonyíték nem volt.

winnie - 2020. 02. 03. 09:53

kulup: SPOILER

– a leugrás után felriadt, az álom volt.
– épp azért, mert a gyilkosságra nem lett volna bizonyíték – legalábbis az volt a fejében, gondolom (ahogy azt elő is adta), hogy adam kénytelen lesz vele együtt dolgozni, mert nem tehet mást, hiszen ő lenne a gyanúsított, ha megtalálják a holttestet. az nem fordult meg a fejében, hogy a másik másképp, önpusztító módon reagálhatja le.

Trallala - 2020. 02. 04. 15:39

Nagyon tetszett, végig lekötött. Jöhet a második évad.

winnie - 2020. 02. 05. 06:51

” Jöhet a második évad.”

erre nem érdemes számítani alapból. ezek túl konkrét adaptációk, s bár mint a széf esetében, itt sem zárták ki a folytatást, mindkettő egy évadosra van tervezve.

azért sem annyira látom valószínűnek, mert ugye dolgoznak további coben-adaptációkon, így az író le van terhelve, a többiek pedig az egy évados jelleg miatt tovább léptek, és időbe telne visszahozni őket, de még egyszer: nem zárható ki. ha elég nagy a siker és van ötlet, akkor lesz 2. évad. csak nem érdemes várni, ezért is tettem ki a minisorozatos címkét.

jamesz - 2020. 02. 05. 09:34

Na Katz-ra ezt már hogy varrták rá?
Az égvilágon semmi köze nem volt az Aradszkyhoz.
Darálós volt, de nem elég mély. Azért messze van egy Line of duty, Bodyguard, vagy egy Broadchurch-től.

winnie - 2020. 02. 05. 09:43

írtam fönt, ha azzal a fegyverrel ölték meg, ami az övé, és ami végig nála volt, akkor könnyű eset. (az most hirtelen nem jut eszembe, hogy a helyszínen hogy kezelték az eltűnését, de ha nem regisztrálták, hogy nem volt ott, akkor azt aki akarja, megoldja, hogy utólag nyilvántartásba vegye

m.anna - 2020. 02. 05. 12:10

nekem borzasztó felszínes, nem nagyon ismerjük meg a szereplőket, egyikhez se kerültem közel. izgalmasnak izgalmas, jó kis popcornkrimi.
de
SPOILER
elég egy ilyen erőltetett, amatőr megoldás, h az anya akinek elvileg halálos titkai vannak, meg menekül, és következetesen elvarr minden szálat maga után – rajtahagyja a telefonján a nyomkövető appot!! – és már ki is zökkentem. ha krimi, akkor legalább a krimi része működjön tökéletesen. :(
wtever, ettől függetlenül azért végignézem :) már csak armitage miatt is.

kulup - 2020. 02. 05. 14:37

@jamesz : az Aradszkyn hangosan felröhögtem, tényleg hasonlít a színész.

m.anna - 2020. 02. 05. 16:08

ja közben ledaráltam, úh rájöttem miért. :))))
ügyesen összerakott dolog, de nekem tényleg felejtős. és vhogy a színészek egy része sem remekelt annyira, pont a nagyon fontos jeleneteknél, nekem a stranger és tripp gyenge volt.

sorozat/gyilkos - 2020. 02. 28. 23:50

Szórakoztató, az utolsó két részig (jórészt) kiszámíthatatlan, fordulatokban gazdag félsúlyos anyag, néhány fölösleges de nem tragikusan rossz mellékszállal.

Deviszont

Az utolsó rész (akkor annyira már nem meglepő) csavarjának kulcsfigurája gyakorlatilag nulla, színészileg értékelhetetlen teljesítményt hozott, amivel teljesen kilúgozta az egyébként az anyag hangulatából nem következő és meglepően kemény fordulatot. Sajnos az utolsó két részre a narratíva más elemeiben is kilyukadt az addig szőtt történet, elvarratlan szálakkal, karakteridegen (és életszerűtlen) feloldásokkal (a főszereplő és az események mozgatórugójaként funkcionáló karakter közötti viszony feloldására gondolok).

Az első 5-6 részre egy szolid 6-7 pont, az utolsó előttire egy 4-es, az utolsóra viszont csak egy facepalmos 2-est tudok adni, és azt is csak azért, mert a fordulat ugyan közhelyes, és hangulatidegen de legalább nem a békaemberek voltak.

JKJ - 2020. 03. 02. 10:22

Megnéztem az első részt, de nagyon erőltetett az egész. Félek, hogy ez később sem javul majd, úgyhogy részemről ennyi.

Kati néni - 2020. 12. 17. 21:58

Szóval ezt már jó ideje be akartam írni, köszi az ide vezető linket.

Bejött ez is meg a The Woods is.
De eléggé érezhető, hogy nem Európára lettek a sztorik írva. A The Woodsnál sokkal inkább kilógott a lóláb, ennél a britnél valamivel kevésbé. Itt “csak” az volt a bajom, hogy hiába a viszonylag jó brit színészek, ha túl amerikaias a megvalósítás. Az angolok sorozatai esetlegesebbek, nem ennyire patikamérlegen kimértek, sterilek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz