login |

Pilot: Ragnarok

2020. 02. 01. 15:50 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Mondhatnám, hogy csalódás volt a Netflix norvég sorozata, de nem lenne igaz, pont olyan, mint amilyet a trailer sugallt. Akinek az tetszett, az semmiképp se feledkezzen meg róla? Ennyit a pozitivitásról, mert annyira jókat nem tudok mondani róla.

A történet Edda-ban játszódik, ahova visszatér a főszereplő fiú a testvérével, és az egyedülálló anyjával. Már visszafelé haladva is furcsa dolgok történnek a sráccal, mivel pár helyi rögtön örül annak, hogy “megérkezett” a városba. Most ez kicsit amolyan vallásosan értve. Rendben, nem kerülgetem inkább, mert nem tudom körbefogalmazni: mintha egy régi istenük tért volna vissza.

Már ekkor is történnek érdekes dolgok, mivel a fiú látszólag megérzi az időjárást, és nagyon erős. Aztán az is kiderül, hogy ez a kisváros volt az utolsó, ami kereszténységre tért, és utalások vannak valami sötét erőre, ami itt még hatalmasabb, mint máshol, de talán pont a főszereplő Magne hozza el a változást? Már ha ráébred ki is ő.

A lényeg mindenképp az, hogy a régi istenek, meg a keresztény gonosz harcának élesedését a környezetvédelemmel keverték azzal, hogy a klíma vészhelyzet látszólag újra kiélezte ezt. Vagy csak abban látszik “szabad szemmel”, hogy ki áll nyerésre? Valójában nagyot gondoltak a készítők, csak épp egy tini gagyiba csomagolták, amit leginkább a Chronicle ihlethetett.

Szóval a tini szálon srác újonc az iskolában, ott vannak a klikkek, beleng valami szerelmi szál is, minden amit szoktak. Persze kicsit sötétebbnek néz ki az egész, nem olyan jólfésült, mint egy amerikai sorozat, de azért a mélyén ugyanez van, na meg a Norvég istenek. Ami lehetne jó, de mégis elvérzik.

A fő probléma nem is annyira a “mi történik”, hanem a “hogyan történik”, mármint a megvalósítása az előbb említett szálaknak. Egyrészt a főszereplő srác nagyjából Forest Gump-szint a pilotban, csak idegesítően. Nehéz szavakba önteni a feltűnéseit és azt, ahogy mindenki kezeli.

Mondjuk egyik színészt sem segíti ez a rohadt darabosság, ami jellemezte a részt. Olyan, mintha semmi ritmus nem lett volna vágásnál, mindenki kicsit előbb van mutatva, mint amikor kéne, és tovább is látszik. Közben pedig mond is valamit. Lehet apróságnak hangzik, de ettől valahogy amatőrebbnek tűnik az egész, a színészek is. Ez azért is furcsa, mert a készítő korábban letett már egy Borgent az asztalra, semmiképp sem gyakorlatlan.

Ami tényleg szép, az a táj. Ezt még a pozitívumokhoz tudom tenni. Nyilván nem fog az ember ezért 6 részt megnézni, de nem lehet szó nélkül elmenni azért mellette. Plusz a rész végi dal és jelenet hatott, ami lehet elég pár nézőnek az átbillentésre, arra, hogy folytassa az évadot gyorsan. Végtére is feldobtak pár érdekesnek tűnő szálat, és erősek a rész végén történtek, csak nem feledtetik ami előtte volt.

Azért durva, hogy még ezt a sorozatot is Loki, most nem ugrik be itt hogy hívták épp, dobja fel, mint a Thor filmeket eleinte. Tipikus 5/10, pár jó pillanat, de annyira nem ajánlott.

32 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 02. 01. 17:29

ökomitológiai istenek kontra szörnyek emberbőrben tinikkel. ez érdekesebbnek hangzik, de két rész után sem kihagyhatatlan a dolog. titokzatoskodnak, de nekem a megvalósítás kicsit esetlen, suta. tippre, mire elkezdődne, vége lesz a szezonnak. a harmadán túl vagyok, de igazából most kezdődött el. szép, de lehetne érdekesebb. annyira sok negatívum nincs, de így max 5,5/10 nálam.

Ezekiel. - 2020. 02. 01. 19:17

Véleményem szerint már a trailerből is látszódott, hogy nem lesz valami jó sorozat, 1-2 szép kép volt a trailerben de ennyi.

winnie - 2020. 02. 01. 19:20

ezekiel: mármint az, hogy nem a te stílusod, mert ez amúgy lutri, nyilván közhely, de simán lehet, hogy neked bejönne. mert más, mert nem amerikai. benne van. biztosan lesznek, akiknek itthon is kifejezetten tetszik, lehet, hogy a trailer ellenére.

Razgar - 2020. 02. 01. 19:44

nekem tetszett. az elején a fő szereplőn sokat agyaltam, hogy miért éppen őt választották, semmi extra nincs benne. aztán pont ez tette érdekessé, hiszen a sorozatban is pont ez volt, egy szürke kisegér vált Thorra a szemünk előtt. amit sajnálok, hogy mielőtt elkezdődött volna, vége is szakadt a sorozatnak.
nálam 7/10

walaki - 2020. 02. 01. 21:16

Én ledaráltam. A 3. résztől kezd igazán jó lenni, a második fele meg egyszerűen fergetegesen jó, minden percét éveztem.

Szerintem ez direkt ilyen, nem kicsit gürbe tükröt mutatva a mostani tinis szuperhősös (plusz egyéb vámpíros-farkasemberes stb.) áradatnak. Mint Ti is írtátok, a készítő letett már egysmást az asztalra, így badarság lenne azt feltételezni, hogy nem direkt darabos az eleje. Egyébként a főszereplő jelleme sokat változik, és ezzel párhuzamosan a darabosság is oldódik.

Amit mindenképp kiemelnék, az az, hogy a szokásos kliséket milyen parádésan húzták rá a nagyon is aktuális témákra. Volt nem egy-két olyan megnyilvánulás, aminél ugyancsak felkaptam a fejem, mert kizárt, hogy egy amcsi sorozatban ilyent megengedtek volna! Spoiler nélkül nehéz írni róla, legyen elég annyi, hogy több, tabunak számító téma is előkerül, például maga az, hogy miért is tabu a tabu. Nagyon tetszett! Ebben megvan az a kicsi plusz, amitől más mint a többi sorozat, ami kiemeli a mezőnyből. Egyediséget ad neki, ugyanakkor ha az ember odafigyel, akkor alaposan el is gondolkodtatja.

És akkor nem szabad elmenni amellett sem, hogy mindezt úgy viszi véghez, hogy tökéletesen belesimul a norvég mitológiába, amit egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire ül, ugyanakkor hihetetlen tisztelettel bánnak az anyaggal az alkotók. Effektekben nyomába sem ér hollywoodnak, de ugyanakkor a sztori minősége olyan pofont ad a Marvelnek, hogy körmérkőzést játszanak a fogai a bennmaradásért.

Na így kell egy nép mitológiáját kortárs szuperhősös köntössé alakítani, ahogy ez a sorozat teszi! Ragyogó!

Csak ajánlani tudom, az első két rész tényleg szaggatott, nehezen döcögős, de a vége bőven kárpótolni fog, ha elsősorban a minőséget én nem az akciót szereted!

walaki - 2020. 02. 01. 21:24

minőséget én = minőséget és

Bocsi, elgépeltem. Egyébként meg komolyan mondom, aki többre értékeli a jó és igényes sztorit meg az ütős csattanókat, mint az akciójelenet-orgiát, az ne hagyja ki!

human - 2020. 02. 01. 21:47

walaki: az ilyen összehasonlításnak sosincs értelme, nem is tudom mikor néztem végig akciósorozatot mostanában, és tessék, mégsem tetszett.

DenisaW - 2020. 02. 02. 11:11

Örültem volna egy ilyen stílusú Thor sorozatnak, de ezt sajna ki fogom hagyni. Egyszerűen már a trailerben is taszítottak a színészek, pláne a “főszereplő” srác, aki.. hogy is fogalmazzak finoman, nem túl képernyőre alkalmas kinézetű, és hát sugárzik belőle, hogy nem túl okos. Mondjuk ha ezt kellett eljátszania, akkor a csávó minimum oscar-t érdemel, de azért van egy olyan érzésem, hogy nem ez és így lett volna a cél a karakternél(színésznél)..
Talán pár hónap múlva ráveszem magam, és belenézek, addig meg keresek másikat.
Várom azért a többiek véleményét is a sorozatról, hátha…

zilahir - 2020. 02. 02. 14:35

Ledaráltam.

Gyanús, hogy idén már nem lesz sorozat a netflixen, ami ezt űberelné, ami csak azért szomorú, mert még csak február legeleje van. :)

winnie - 2020. 02. 02. 15:35

DenisaW: ez valamishaming, amit manapság nem szabad. viccet félretéve, a srác lassabb a diszlexiája miatt, de szerintem tök jó, hogy nem ideál a fazon, hanem karakteres. kicsit a távolba révedős sokszor, de ha túllépek a norvég stíluson, akkor szerintem jó választás.

walaki - 2020. 02. 02. 15:54

@human: ebben igazad van, én sem bírom az ilyen direkt összehasonlításokat. Itt viszont nagyon úgy éreztem, fontos kiemelni, mivel a pilot nem sikerült éppen meggyőzőre. (Nem is nagyon nevezném pilotnak, ez inkább egy több részre darabolt, egybefüggő nagy film első pár perce.) A Marveles verzió nem túl értelmes feldolgozás, ellenben tele van pazar effektekkel meg jobbnál-jobb színészekkel. Itt látszik, hogy a készítők tökéletesen tisztában voltak vele, nincs elég keret se a látványra, se A+ kategóriás színészekre, ezért a történet minőségével igyekeztek ezt pótolni. Ez pedig szerintem nagyon jól sikerült nekik, mégha ez az első pár rész alapján nem is jön át. Norvégok lévén a norvég mitológia nagyon a szívük csücske, ekként is bántak vele.

@zilahir: ugye, hogy megéri? Az első pár rész alapján én is tök más véleményen voltam, mint így, a teljes ledarálása után. :-) Rég láttam ennyire jó fordulatokat meg ilyen igazán életszagú, tényleg aktuális bonyodalmakat.

Gegory - 2020. 02. 02. 22:43

Szerintem Thor diszlexiás, darabos és antiszociális karaktere nekem sokkal ember közli volt mint sok tini sorozatban jelenlévő ügyetlennek ábrázolt gyerek.
Loki 100%ban eltalálták már mint arcba és stílusba is.

Halhozo - 2020. 02. 03. 12:33

Engem csak 2 dolog zavart a filmben de nagyon, hogy az istenbe hordtak le ~1 nap alatt 3000 hordó veszélyes anyagot feltűnés nélkül a kikötőbe, és takarítottak ki egy raktárat. A srác miért nem csinált fényképeket/ videót? A másik, hogy több hivatalos mérés alapján tudják, hogy mérgező a víz, de az országos hatóságok lezárják a nyomozást annyival, hogy hát nem a cég az kész, akkor mindenki belehalhat?

walaki - 2020. 02. 04. 02:40

1. hordók lehordása: ez teljesen jogos, itt tényleg borul a bili. Különösen úgy, hogy előtte sopánkodtak, nem tudják megoldani. Az oké, hogy aztán a főnök üvöltözött kicsit a telefonba, hogy nem érdekli, hogyan, de oldják meg, na de akkor is.

2. videó/fénykép: nem volt mivel. Úgy látszik az kimaradt neked, hogy elvették tőle a mobilját, a laptopját, meg letiltották mindenféle közösségi médiáról.

3. hatóságok: meglepődnél, ennél mennyivel nagyobb szarságokat is megúsznak egyesek a korrupt rendszer miatt a valóságban. Ez teljesen helytálló volt sajnos. Azt, hogy mérgező a víz, letagadták, a jelentéseket eltüntették, erről tilos is volt beszélni, aki meg mégis megtette, lejáratták és bolondnak állították be. Szóval hivatalosan nem volt miért nyomozni. Nem véletlenül hangzott el többször is, hogy az apuka mennyire puszipajtás a polgármesterrel, és a rendőrség is csak azután kezdett foglalkozni az üggyel, miután az egész város látta a hordókat a főbejáratuknál, mert azt már nem lehetett letagadni. Egész addig úgy táncoltak, ahogy a big money corp fütyült.

Halhozo - 2020. 02. 04. 12:20

Ha más nem, nála lehetett volna a csaj telefonja, amin a felvételt látta. És amúgy nincs minden háztartásban egy alap digitális fényképezőgép? (Amikor elvették a laptopját, akkor közölték, hogy kap másikat az iskolától, csak a csajnak a laptopján sok a fake hír(?). (Szóval azt a részt nem igazán értettem, hogy mi van.) Ja és az anyjának miért nem mutatta meg mire képes? Fog egy vasrudat és meghajlítja, vagy lemennek a tengerpartra fog egy nagyobb követ és elhajítja, stb… A szemüveg dolgot is simán lehet bizonyítani házon belül is.
Az alap koncepció persze tetszik, szóval a második évadot várom, remélem túllépnek ezeken a logikai hibákból generált konfliktusokon.

miles - 2020. 02. 05. 05:14

@human
Ez eléggé félrement.
Az arrowverse, teen wolf pl. az tinigagyi, ez nekem nem annak tűnt.
Szerencsére mielőtt ezt olvastam, már végignéztem.

No, meg, ha csak a pilot, akkor mi ez itt ez a halom spoiler?

Mint, ha nem lett volna kedved erről írni; akkor meg minek?
Főképp azért írom, jó pár éve hallgatok az ajánlásodra; ez alapján nem akartam volna rámenni. Pedig bejött.

winnie - 2020. 02. 05. 06:40

miles: annyira nem spoileres (főleg, hogy az első másodpercek kiírása eléggé sejteti, hogy miről fog szólni a sorozat), de egyébként, ha az ember óvadkona, akkor végképp csak a tinis aspektust tudná kiemelni, miszerint a félszeg srác megpróbál beilleszkedni, és ez nehezen megy – muszáj megpendíteni dolgokat, hogy valamivel felkeltse a figyelmet.

arról nem is beszélve, hogy sosem az értékelés előjelét kell nézni, hanem azt, hogy miről is van szó. az előjel nem biztosíték arra, hogy neked is hasonló lenne az előjeled. a kezdést én sem értékeltem volna többre, ld. fent a kommentemet, mondjuk negatív sem lettem volna annyira.

walaki - 2020. 02. 05. 20:07

@Halhozo: oké, a csaj telefonja nála lehetett volna, de azon egyébként is volt sok minden, amit élből le “fake”-eztek (mint a laptop esetében), nehéz lett volna bizonygatni, hogy ahogy azok sem, úgy ez a videó sem fake. Kicsit sántít a dolog valóban, de szerintem remek lett a feloldás (hordók a bejáratnál).

A laptop kapcsán meg, tele volt olyan független laborok mérési eredményeivel, amik szembe mentek a gazdagok érdekeivel, ezért hazudták rá, hogy “fake”. Így megy ez sajnos a valóságban is. Küldik ezerrel a fake news-t, amikor meg megjelenne valami tényszerű, egész egyszerűen ráfogják, hogy az is fake. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik. Ezt az ámítást nagyon jól ábrázolja a sorozat szerintem. Itt nem az volt a cél, hogy kiderítsék, mi az igazság, hanem hogy ürügyet kovácsoljanak arra, hogy kiközösítsék és elhiteltelenítsék (először a csajt, majd a későbbiek során a főszereplőt).

Nem az ereje bizonyításával volt gond, hanem hogy senkit nem érdekeltek azok a bizonyítékok, amik nem simultak be a narratívába. Ez sajnos a való életben is így megy :-( Ha megmutatta volna az anyjának, akkor tuti, hogy elmegyógyintézetben köt ki, nem azért, mert kattant, hanem azért, hogy elzárhassák a többiektől (ez a fajta elszeparálás részben sikerült is nekik). És egyébként is elárulta a saját anyja, nem bízott benne. Gondolj csak bele, már csupán a jogos önvédelem miatt is intézetbe akarták zárni.

Én speciel nem érzem logikai hibáknak ezeket (leszámítva a hordók eltüntetését, az az), szerintem mind megindokolható egyszerű és racionális – ha nem is egyértelmű – magyarázatokkal, amik sajnos nem légből kapottak, hanem nagyon is életszagúak.

@miles: szerintem semmi gáz nincs a leírással, azt az egyet leszámítva, hogy ez nem igazán pilot volt, mint írtam, ezért nem is alkalmas a teljes sorozat megítélésére (nem úgy, mint egy epizodikus sorozat esetében pl.) Ha csak az első részt láttam volna, nekem is hasonló véleményem lett volna.

Halhozo - 2020. 02. 06. 13:27

@walaki
Az anyja bizalmatlansága fokozatosan alakult ki, egyrészt a stressz miatt, másrészt mert igazából sose mondott semmit a srác (ha meg mégis, akkor sem próbált mellette érvelni). Hogy az öccsének nem mond el semmit az jogos, ő nagyon jól hozza Loki szerepét (nem lepődnék meg, ha neki is lennének képességei, csak titkolja őket). A többiben van igazság.

walaki - 2020. 02. 07. 20:55

@Halhozo: igen, lassan alakult ki a bizalmatlanság, de ez szerintem nem is lényeges. A fő, hogy nem bízott benne.

Igen, igen, Loki tényleg nagyon ott van! Kíváló színészt találtak a szerepre, és a karakter is remekül lett megírva! Igazi kis szarkeverő, pont ahogy a mitológiában is!

miles - 2020. 02. 08. 13:26

Nekem is bejött. Lassú volt, de nem vontatott.

Persze sokszor eszembe jutott egy aktuális probléma megoldására egyszerűbb vagy létező ötlet, amit nem használtak.
Lehet ezek miatt ragadtam benn. Valahogy más utat járt, mit amit vártam/megszoktam.
Hogy vitték le a hordókat? Teljesen mindegy. Norvégia egyik leggazdagabb családja némi plusszal? Az ilyenek bármit megoldanak, nem?

Ez nem arról szólt, hogy a srác világgá kürtöli a képességeit – az egy másik stílus.

A mézsörös vacsora remek lett, hangulatával, a tükrös lezárással.

@Gegory: Lokit annyira eltalálták, hogy nem is szerepelt a sorozatban :)

walaki - 2020. 02. 10. 18:26

@miles: szerintem rátapintottál a lényegre. Engem is a mássága fogott meg. Végre valami eredeti, nem az az unalmas kliséhegy, amit megszoktunk!

A hordókkal kapcsolatban oké, hogy a leggazdagabb család, de a fizika rájuk is éppúgy vonatkozik. Nincs az a pénz, amivel ki lehetne bújni a természeti törvények alól. A járatnak van egy áteresztőképessége, ami megszabja, maximálisan mennyi hordót lehet kivinni egyszerre, egy hordó A-ból B-be vitele pedig X ideig tart, és ezeken az sem segít, ha pénzzel szórják fel a barlangot, hogy jobban csússzon. Ezen az egy ponton sántít a sztori, de mivel csak ezen az egyen, szerintem simán elnézhetjük neki. Bármelyik tipikus szuperhősös sorozatban sokkal több baromság van.

Loki kapcsán, lehet, nem nevezték a nevén, de attól még nagyon is szerepelt a sorozatban :-)

A mézsörös vacsora tényleg nagyon király lett, a végén a tükrös snitt meg duplapluszjó!

bluedressed - 2020. 02. 15. 22:08

Az utolsó rész még hátravan nekem, de nagyon tetszik.

Sigismundus - 2020. 02. 16. 19:40

Nagyon jó lett !

Az eleje kissé nehezen indult be, de aztán igen !

Szóval Lauritsen az Loki? Bírtam a beszólásait pofavágásait végig, de amit a beszédkor művelt, az vitt mindent.

A hordókra van egy elméletem, szerintem volt valami rakodófolyosó a hegy gyomrában, amin keresztűl aztán levitték a gyárhoz. Akkor kerültek oda, a hatvanas években, amikor még gleccser fedett ott mindent, a jégen keresztül aligha. kellett lenni más útvonalnak is, pláne az áram, a lámpák miatt. Mondta is Vidar hogy csak megfeledkeztek róla.

Más, nem tudom feltűnt-e, már az első részeknél, hogy Fjort, másként mutatták a felvételeken ? Közvetlen arcmagasságban. Míg Ran, Vidar és Saxa mindig kissé alulról nézve volt mutatva. Aztán a végén vált igazán érthetővé, hogy ő miért lógott ki az óriások sorából.

Vodor - 2020. 02. 17. 02:18

Haat vegigneztem mert csak hat resz, de ez rettento gagyi volt. Kb. az elso reszben le lehetett vagni hogy ki kicsoda (sotethaju srac nagydarab mamlasz szoke ocsivel, felszemu venember) ehhez kepest a karakterek meg jatszak a sikhulyeket, es meg remgeteg ehhez hasonlo dramaturgiai bakloves jellemezte. A masodik evadra mar biztos nem maradok…

gwcsab - 2020. 03. 01. 12:39

Végre egy jó sorozat, csak kár, hogy ilyen rövid. Lehet, hogy nem az ualomig megszokott amerikai stílus, de ettől nem lesz gagyi, sőt. A karakterek pont attól jók, hogy eredetiek és nem valami szép hollywoodi sztárok játszák el őket. Egy-két hülyeségtől eltekintve értelmes volt a történetvezetés is, jó volt a dramaturgia. Persze érdekes kérdés, hogy az agyonhypeolt marveles-star warsos, meg egyéb “cool” dolgok mellett fenn tud-e maradni egy ilyen saját stílusú sorozat. Remélem igen.

walaki - 2020. 03. 03. 16:36

Örömmel látom, hogy egyre többen fedezik fel maguknak ezt a remek kis sorozatot! :-)

missouri - 2020. 04. 07. 16:44

Tegnap néztem meg az első részt, imádtam!!! Ezer éve nem láttam sajnos értelmes sorozatot, pedig már lassan mindent megnéztem a netflixről. Szerintem pont hogy hatalmas a főszereplő srác, ahogy adja a nyomi, kicsit fogyatékosnak tűnő szürke kisegeret, aki szép lassan Thorrá alakul át. A többi karakter is nagyon üdítő számomra a sok ugyanolyan, ugyanolyanra megcsinált amerikai karakter után.

winnie - 2020. 04. 07. 18:01

egyrészt szuper, tök jó ilyet olvasni, másrészt nem a kételkedés miatt (és nem is azért mert csak a múlt heti premierekből 3 szuper új sorozatot számoltam össze, hiszen szubjektív a dolog), de ez szerintem még ilyen időszakban is szinte lehetetlen fizikailag, annyi új dolog érkezik egyetlen héten a netflixre. mármint én direkt kihívás szerűen próbálok idén minden újat megnézni és az első 2,5 hónap 85 újonc sorozata ellenêre is még vagy 30 bepróbálni való, lenne, nem hogy végignéznivalóm:)

ha a norvég stílus bejön és másik friss cucc kell, akkor ott a nudes, a twin, illetve a netflixről a bloodride.

brumicica - 2020. 09. 18. 13:40

Még nem néztem végig, tényleg egy Lada Samara szerepel a filmben?

Roland86 - 2020. 12. 25. 11:25

Sziasztok. Engem megvett kilóra. Igaz angolul néztem, nem az eredeti norvég nyelven.

egohernyo - 2021. 06. 01. 08:10

Én azokhoz csatlakoznék, akiknek tetszett a sorozat. Még csak idén fedeztem fel magamnak a Netflix kínálatában. Nyilván ízlések és pofonok és tudom, hogy a fiatal generációk az amcsi Marvel meg DC szuperhős univerzumán szocializálódtak. Nekem pont ezek nem tetszenek, egyszerűen képtelen vagyok azonosulni és befogadni az egysíkú és unalmas karaktereket, meg a felturbózott CGI effekteket, rendszerint belealszom a filmekbe. A dramaturgnak többnyire se füle se farka, de értelmes konfliktus végképp nincs benne, a karakterfejlődésről ne is beszéljünk.
Hangsúlyozom közrejátszik, hogy én már negyvenes vagyok és, amúgy is mindig imádtam a skandináv filmeket. Nekem pont az jön be a legjobban, hogy hétköznapi emberekre jobban hasonlító szereplőket láthatunk, mindennapi problémákkal. Hitelesnek találom a színészeket is. Összeségében az én figyelmemet végig fenn tudta tartani, nem úgy, mint az egy kaptafára menő amerikai bugyuta szuperhős-tini klisék.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz