login |

The Good Place: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is.

2020. 02. 02. 21:30 - Írta: Shannen

25 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Take it sleazy.

Akármennyire is vagyunk elégedettek vagy épp nem a zárószezonnal, azt senki nem fogja vitatni, hogy a The Good Place-re sok év és még több Jeremy Bearimy múltán is úgy fogunk emlékezni, mint egyrészt a komédia, ami közel hozta az átlagnézőhöz a klasszikus filozófiát, másrészt a sorozat, amely az egyik legemlékezetesebb csavart szállította az elmúlt években az első évad végén.

Sőt ha már csavarokról van só, a The Good Place esetében mondhatjuk minden hétre jutott valami őrült ötlet, amely megbolygatta túlvilágis csapatunk élet utáni életét.

Kár, hogy a sok ötletelés közben a végére kifogyott a szusz a történetvezetésből és egyre nehezebb és érdektelenebb lett követni az eseményeket. Nem volt egyszerű dolga az évadkezdésnek az új karakterekkel, de amit utána kaptunk, az sem javított az összképen. A negyedik évadra, ugyan továbbra is szerethető maradt, de elfáradt a sorozat.

A dupla finálé, ami biztosan megríkatott pár nézőt, ugyan érzelmesre sikerült pillanataiban, de összességében üresnek érződött, hiába épült egy jó ötletre, hiányzott belőle a katarzis.

Hogy egész pontosan mi is lett hőseink sorsa a sorozat végeztével, azt a tovább mögött spoileresen röviden felvázolom.

Kicsit furcsa volt az évad utolsó harmada, ugyanis már az utolsó előtti előtti epizód is simán elmehetett volna sorozatzárónak, sikerült a Bírónővel dűlőre jutni és Eleanor-ék bejutottak a Jó Helyre. Miközben megmentették a világot a pusztulástól, azt is bebizonyították, hogy az ember igenis képes megváltozni és jobbá válni. Sőt nem is csak az ember, hanem még egy démon is.

Sokszor ez a változás csak akkor sikerülhet ha van valaki, aki segíti azt. Az egyik fő üzenete végig az volt a sorozatnak, hogy ha segítünk a társainkon, akkor azzal jobb emberekké válhatunk. Ez mind szép és jó és valószínűleg kevesen vitatkoznának ezen.

Az egyetlen szomorú dolog, hogy míg Chidi, Tahani és Jason úgy tudott megváltozni, hogy a karaktereik legalább annyira szórakoztatóak maradtak az évek során, Eleanor viszont szinte teljesen elvesztette azt a nagyszájú, beszólongatós énjét, amit annyira üdítő volt nézni az elején.

Akiket viszont tényleg végig öröm volt nézni, az Janet és Michael párosa. Azontúl, hogy mindkét színész lubickolt a szerepében, sokszor ők szolgáltatták a legtöbb poénforrást is, ami egy komédiánál nem elhanyagolható. És bár Janet nem lépett át azon a bizonyos ajtón, mégis a tőle való búcsút fájt leginkább.

Ugyanis, hiába a vágyak végeláthatatlan beteljesülése, a túlvilági mennyország is csak egy bizonyos ideig szórakoztató. Ha minden adott a tökéletes boldogsághoz, akkor egy idő után már nem tudjuk azt igazán értékelni. Ahogy arra Patty rávezette a csapatot, az élet is attól különleges mert tudjuk, hogy annak egyszer vége lesz.

Sokszor gondolkodtam rajta, hogy hogyan fogják vajon lezárni a sztorit, hiszen a négy év alatt már annyi szituációt végig éltek Jason-ék, hogy nem tudtam elképzelni, hogy milyen meglepő húzással tudnának előállni a készítők. Lehet, hogy az ismeretlenbe való eltávozás nem annyira meglepő fordulat, de mindenképp olyan, ami nagyon passzolt a sorozat egészéhez.

Számomra a probléma az volt, hogy dupla rész ide vagy oda, nekem nagyon elhamarkodottnak érződött a zárás, és nem minden búcsút tudtam annyira átélni, amennyire azt az írók szerették volna. De ez lehet, hogy csak az én problémám.

Azon viszont nem tudtam nem mosolyogni, ahogy Michael, a démonból lett ember élvezi az életet. Az meg kifejezetten szép befejezés volt, hogy tulajdonképpen Eleanor volt az, akinek a hatására a szomszéd jót cselekszik és kézbesíti Michael-nek a levelet. Mert egy jó cselekedet sok másikat is inspirál. 

25 hozzászólás Ne habozz!

Necridus - 2020. 02. 02. 21:44

Egyetértek. A 4. évad nem sikerült annyira jól, én már nem is mindig értettem, mikor mi van, hány reboot van (mondjuk az lehet, hogy még a harmadik évadban volt olyan sokszor).
Nálam is a duplarész előtti epizód érződött működött jobban. Az 10/10, simán lehetett volna az igazi finálé. Annak mondjuk örültem, hogy a duplarészben elővették az “egy idő után unalmas” sztorit, ez tök jogos volt, de -ahogy te is mondtad- üres volt, én kifejezetten untam. Talán jobban el tudtam volna képzelni, ha egyszerre lépnek át az ismeretlenbe, mint egy csapat. Így viszont csak elnyújtott volt, és a poénok sem tudták megmenteni.

Pont valamelyik nap ajánlottam a sorozatot egy barátomnak, és elküldtem neki a sorozat előzetesét. Ott eszméltem rá, hogy Bell karaktere már rég nem olyna szórakoztató, mint az elején.

Michael pedig amennyire az elején ellenszenves volt, annyira megszerettem a végére.

Nem bántam a korábban említett negatívumok ellenére sem, hogy végignéztem. Szerintem az egyik legjobb komédia az elmúlt évtizedben.

fatal - 2020. 02. 02. 22:23

Fantasztikus sorozat volt, bár a 4. évad valóban egy picit gyengébbre sikerült.

Nekem az utolsó előtti rész jobban adta volna, mint sorozatzáró. Illetve jobb lett volna, ha csapatként (vagy legalább Eleanor és Chidi együtt) mentek volna át az ajtón.

Timo - 2020. 02. 02. 22:31

Tahani volt az abszolút kedvenc, viszont a 4. évad már nekem is kesze kusza volt és inkább már csak a karakterek miatt néztem. Ettől függetlenül ott van az elmúlt évek legjobbjai közt.

Dharman - 2020. 02. 03. 00:17

És a fináléra kaptunk egy tökéletes cameot a parks and recreationból ;)

delthir - 2020. 02. 03. 00:56

Nekem pont talán azért mert kesze kusza volt volt éppen itt az ideje, hogy befejezzék. Számomra a karaktereket ha le kellett volna zárni valahogy ez volt a tökéletes megoldás.

len90 - 2020. 02. 03. 08:32

Rég kaptam akkora pofont cliffhangertől, mint amekkorát a TGP adott az első évad végén. Tűkön ülve vártam a folytatást, de sajnos a második évad hatalmas csalódás volt, a harmadik évad elején pedig el is kaszáltam. Igazából szerintem ezt egy 18 részes évadját kellett volna letudni, az első évad 13 része után 5 részben elérni ehhez a befejezéshez a millió zsákutca reboot helyett…akkor egy all time favorite maradt volna nálam…

Kaktusztea - 2020. 02. 03. 08:38

Akkor én leszek, aki nem ért egyet. Én végig 9/10-en tartottam a sorozatot, a végére felemeltem 10/10-re.
Így volt kerek és azt éreztem, hogy bár rengeteg helyen ott volt a könnyű út, a tökéletes fanservice lehetőségével, de soha nem azt választották az írók.
Nyilván mindenki azt várta, hogy együtt lépnek be, én pedig annyira örültem, hogy nem. Mert nem egyformák a karakterek, az “érésük” is eltért. Ez egy nagyon átgondolt sorozat volt, mély morális töltettel. Sokáig emlékezni fogok rá.

Dave - 2020. 02. 03. 09:01

Keszekusza volt? IGEN
Megsiraott? HELL YEAH

Hiányozni fog azért.

Csiki - 2020. 02. 03. 13:14

+1 Dave-nek.

hullamzott a sorozat szinvonala, de hogy a 40 perces finalebol 20-at vegigbogtem, az is biztos… :D

Hor1 - 2020. 02. 03. 13:58

Valóban nem élveztem már annyira a 4. évad nagy részét mint az addigi évadokat (különösen az első kettőt), ami köszönhető volt behozott nagyon idegesítő karaktereknek, de az utolsó 4 rész nagyon rendben volt, lement egyben.
Nem tudtam, hogy mennyi lesz az utolsó rész, nézés közben éreztem, hogy hosszabb, de nem gondoltam, hogy több mint 50 percet néztem.
Volt több érzelmi csúcspontja a résznek, nem sikerült egyiken se befejezni, ezt még nem döntöttem el, hogy bánom-e, de a rész közben örültem, hogy még láthatom őket.
Úgy kezdtem el nézni anno, hogy semmit nem tudtam róla, egy nap alatt le is nyomtuk az első részt, és jött az állas az évad végén.
Hiányozni fog.

heidfeld - 2020. 02. 03. 17:37

Érzelmes zárás volt.
Kedveltük a sorozatot, de érezhetően fogytak az ötletek, poénok, utolsó évadra.
Egy igazi problémám volt a szériával. Jelentősen változtatni akartak a karakterek jellemén. Ez egyre erősödött, pedig messze akkor voltak a legjobbak, amikor önmaguk lehettek.
Kedvelhetően, nagyon utálatos Eleanor, simán legjobb 50-ben van , pedig nagyon sokat láttam.
Janson, Közepes Hely, alig volt használva.
6-7 rész ment le úgy, hogy párszor mosolyogtam. De voltak, nagyon humorosok is, sok nevetéssel.
Üde színfolt The Good Place, de nem a jó irányba ment el, szerintem.

cegtli - 2020. 02. 03. 21:46

jó volt látni Nick Offermant és aranyos volt, hogy Ted Danson a saját feleségéhez ment gitárórára :)
Eleanornak szerintem jó szövegei voltak végig, én imádtam és hatalmas személyiségfejlődésen ment keresztül. Szép vége volt, érdekes sorozat volt, pár éve múlva majd előveszem még egyszer.

Mom - 2020. 02. 03. 21:57

Az utolsó évad valahogy nem lett az igazi. Élen a dupla zárórésszel, ami talán legkevésbé tetszett az egész sorozatban. Sajnos valahogy nem kaptam el a fonalat, így súlytalan lett az összes búcsú.

Mindig szép emlékként fog megmaradni, de utólag azt mondom, hogy igazuk volt a készítőknek, be kellett fejezni.

Alex - 2020. 02. 04. 02:31

Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de a Good Place csak egy sitcom volt! Az uccsó részre kiírtani az összes karaktert, akit szerettél,akiken szakadtál a nevetéstől, eléggé megkeseríti a dolgot. Kicsit ilyen How I Met Your Mother finálé szerű elkomolykodás feelingje volt a dolognak, és se ott, se itt nem voltam érte túl hálás…Sokan írják, de nekem is az volt az érzésem, már mikor megnéztem, hogy az előző rész is egy jobb lezárás lett volna ennél…Szóval én nem örültem ennek a végnek! Valahogy rá fogja nyomni a bélyegét az újra-nézésre, amit már akkor terveztem, amikor még vége se lett az évadnak. :’)

Edrick - 2020. 02. 04. 06:56

Hullámzott az évad, a sorozat sem volt mindig a csúcson (az évad eleje kifejezetten untatott, hiába volt jó mondanivalója), de az életben nem fogom megérteni, hogy szerez Michael Schur mindig ekkora szívet a sorozatainak.

Raynes - 2020. 02. 06. 05:14

A végére valóban kicsit gyengült, de nem vészesen. Hű maradt magához a sorozat. A befejezés is tetszett, nem vagyok érzelgős fajta, de ilyen mély mondanivalóval sorozatot még nem láttam. Annak is örülök, hogy nem nyújtották túl sok évadig, és túl sok részig. Elmondták, amit akartak 4 × 12 részben és lezárták, így kéne minden sorozatnak, nem 20 évad 25 epizódján át nyújtani meg fillerezni, meg a 100. bőrt is lehúzni róla.

Egyedül a zárójelenetet nem értettem. Azt írja a kritika, hogy Eleanor jóvoltából viszi át a szomszéd Michaelnek a levelet, mint jócselekedet, de azt nem vágom, hogy az a levél miért volt fontos. Egy ilyen céges klubkártya jellegű levél volt, miért örült neki annyira? Meg a tanácsát sem értettem, amit a szomszédnak mondott. Vagy csak levette ilyen csekélységből Michael, hogy Eleanor átment a kapun?

Kaktusz - 2020. 02. 06. 18:12

Kaktusztea: Kaktusz egyet ert :D

En 2 hete daraltam le a sorit a nullarol, nem tudom, eddig hogy tudtam elkerulni. De igy nekem ugy tunt, hogy a 4 evad poccre ugyanazt a jo szinvonalat hozta, es bar van sorozat ebben a mufajban, aminek 1-1 evada sokkal jobb volt a The Good Place-nel, de az, hogy itt szamomra ugyanazt a szinvonalat sikerult tartani 4 evadon at, minden idok egyik legjobb komediajava tette. Ha ertheto :D (masik ilyen sori nekem az Unbreakable Kimmy Shmidt – semmi eget rengeto, de van benne valami egyedi, es vegig ugyanazt a szinvonalat hozza, egyszer nem akartam reszt ugrani). Kulon taps, hogy ezt ennyi reboot utan sikerult osszehozni – vagy talan pont ezert nem ereztem laposnak 4 evad utan sem. Tenyleg, egyetlen fordulat utan sem maradt keseru szajizem, ami azert a nagy kedvenc sorijaimnal mind elofordult. Azert amugy vegig rettegtem, hogy valami alombol felebredos vege lesz, de hala az egnek nem az lett :D megsirattam

Sy - 2020. 02. 07. 09:07

A hosszabb sorozatok végével mindig elönt valami gyászféle érzés (Winnie, volt/lesz erről poszt?), pl. Friends után. Tévedésből azt hittem, hogy egy résszel korábban van vége a Good Place-nek, amikor Eleanor és Chidi ülnek egymás mellett, és amikor azt befejezte, akkor jött is ez az érzés.

Amikor viszont megnéztem a tényleges utolsó, dupla részt, az lehozott az életről. Sunyi módon a vígjátékból olyan mély tartalmú epizód jött elő, hogy azóta is azon jár az agyam. Amikor még Jason partija volt, azt még át is tekertem, de a csavar vele nagyon megütött (külön jó pont Janet egysoros reakciójáért, “mint egy szerzetes”).

Ezzel a véggel sokkal teljesebb lett a sorozat, de engem még inkább arra késztetett, hogy elgondolkodjak az életről. Még ha nem is volt tökéletes az utolsó évad, a finálé pont emiatt a nagy hatás miatt, amit ki tud váltani az emberből, nálam maximálisan bejött. És elszomorított :(

winnie - 2020. 02. 07. 09:34

jó ötlet! kitalálom, hogy közelítsem meg, de mindenképp jó téma.

Boróka - 2020. 03. 29. 19:17

@Raynes A youtube-os The Take csatornán találtam egy videót a sorozatról. Ebben láttam, hogy Michel egyszer azt mondja, hogy szeretne kapni egy akármilyen “rewards card”-ot (jutalomkártyát); és valakinek röviden odavetni, hogy “take it sleazy”. Ez a vágyálma teljesült.

fffff12 - 2020. 04. 24. 13:08

Én elmúlt 1-2 hónapban daráltam, köszönhetően a jaws-os jó szereplésének(így találtam meg a fleabag-ot és the end of the f***ing world-ot is) , és egy kicsit se bántam meg. Egy aranyos , bájos , kreatív és csavaros történetvezetésű sorozat, ami ráadásul baromi szerethető karakterekkel rendelkezett(és persze jó szinészekkel) .

4. évad tényleg gyengébb lett főleg az első fele, a második felére feljavult egy kicsit.
A kezdetekhez képest Eleanor karaktere változott a legtöbbet , és indult el a “jó” irányba, amihez viszont a nagyon utálatos karakter már nem illett volna, így sztem kénytelenek volak egy kicsit beáldozni a karaktert.
A évadzáró számomra az egyik legjobb sorozatzáró epizód volt amit valaha láttam(10/10). Érzelmekkel teli, a karakterek pedig nagyon jó lezárást kaptak.

freestyle82 - 2020. 05. 10. 03:01

HeHe, pont a poszt elején említett “emlékezetes csavart” éltem át tegnap este.Nagyon jó volt, meglepődtem, nem gondoltam erre.Persze biztos volt olyan is, aki eljátszott a gondolattal évad közben és nem érte váratlanul ,(szerencsére én nem tartozom ezek közé:)
Működött.
Valamint azóta a S02 dupla nyitó epizódokat is láttam, nagyon jó volt és ennek a duplarésznek is jól alakult a vége, most kíváncsi vagyok hogyan fog folytatódni E03ban:P

Nagyon jó ez a sitcom, kb fél éve elkezdtem,de a S01E07 környékén félre lett téve, nem azért mert nem tetszett, egyszerűen így alakult.
2 napja folytattam ott, ahol félbeszakítottam és vagyok ilyen úton-módon jelenleg az s02e03 előtt.

Dudli - 2020. 06. 03. 04:00

Ott kellet volna befejezni, hogy elérnek a Good Place-re. Továbblépni a túlvilágról? Balfarság…

Fanni - 2020. 10. 27. 08:50

Egy ajánlás miatt kezdtem el nézni a sorozatot. Megnéztem az előzetest és érdekesnek találtam, mindig is szeretem az utópikus és disztipótikus sorozatokat. Nekem a 4 évad alatt végig fenntartotta az izgatottságot, hogy mégis hogy oldják meg a helyzetet a következő részben. Így sikerült egy csütörtök-hétfő, 5 nap alatt befejeznek. Bár később lehet okosabb döntés lett volna, hogy adok magamnak időt a részek között és jobban megélem a sorozatot.
Egyetértek Rayens szavaival, hogy a végét én sem teljesen értettem. Azt igen, hogy Michael egyyik vágyálma teljesült ezzel a rewards card-dal, de hogy segített ezzel Elenor.

tonyrulez - 2020. 11. 01. 20:57

Elolvasva a szinopszist, Sorozatjunkie pilot kritikát az alacsony pontszámmal és színes képekkel, nem gondoltam volna hogy ezt valaha is megnézném. Aztán valamiért megint elémkerült, és másfél hét alatt ledaráltam a 4 évadot. Nagyon jó kis feelgood sorozat, szerethető karakterekkel, és ezért is néztem végig, mondhatni guilty pleasure. Mindig volt cliffhanger, szívesen elnéztem a karakterek “életét”, volt azért pár vicces pillanat is, de általánosságban inkább kínosak voltak a viccek, helyzetek, mint megmosolyogtatóak. Első 2 évad volt szerintem a top, 3. évad sem volt rossz, de a 4. már nagyon erőltetett volt. A tripla lezárás is szerintem felesleges volt, utolsó előtti előtti epizódban elmennek a Good Place-be, itt lehetett volna vége. Majd következőben birtokba veszik és rendberakják a helyet, elmennek kuckójukba, és vége. De nem, van egy 50 perces záróepizód ahol mindenki offolja magát. Persze jók voltak ezek az epizódok is, mégis úgy éreztem mintha elfogyott volna a történet, de berendeltek 13 epizódot és valami értelmessel ki kell tölteni.

TLDR: könyvet ne ítélj borítójáról, sorozatot Sorozatjunkie pilotkritikáról, mert utóbbi évek legjobb sorozata a kategóriájában.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz