login |

Babylon Berlin: kezdett a 3. évad – írta Scat

2020. 02. 03. 21:30 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

A németeknél (és itthon is az HBO GO-n) elkezdődött a Babilon Berlin harmadik évadja (ugye, hivatalosan az első kettő egyszerre jött) – kettő évnyi kihagyás után. Hogy pontosan mi is ez a sorozat, arról itt olvashattok kritikát, ebbe nem is mennék bele.

Annak idején tetszett az első etap, bírom a történelmi szériákat, ráadásul az 1929-es Németország egyben sem szerepelt még, mint meghatározó kor – vagy csak nem nézek elég sorozatot. Emiatt eleve vártam a folytatást, viszont ennyi kihagyás után mindig tartok attól, hogy nem fogok emlékezni minden részletre, így pedig elveszem a történetszálak kuszaságában.( Többek közt ezért nem láttam még mindig a Breaking Bad utolsó szeonját.)

Szóval rögtön bele is néztem az első részbe, mert bíztam benne, hogy lesz egy néhány perces összefoglaló az előző részekből. Hát nincs. Csak valami nyúlfarknyi szösszenet, ami nem igazán segített emlékezni. Annyira nem, hogy meg kellett néznem az előző évad utolsó részét, hogy valami frissüljön. A tovább mögött folytatom spoilerekkel az első két epizódból.

Tehát azzal indítunk, hogy Rath bolyong egy épületben, ahol kemény idők járnak, mert már az első pillanatokban fejbe lövi magát valaki. A további bóklászás során hisztérikus embereket látunk, illetve még páran öngyilkosok lesznek. Aztán következik a vágás, „öt héttel korábban” és a dátum. Ebből már kikövetkeztethető, hogy a fekete csütörtök hatását láthattuk. Ez a gazdasági szál eléggé háttérbe szorult, szegről-végről említésre kerül, illetve két (talán) bankár beszélgetést is folytat erről, ami egyébként egy egész jó kis jelenet, csak még nem tart sehová.

Emellett betekintést kapunk Rath magánéletébe is, mert a feleségével nem igazán felhőtlen a viszonyuk. Ennek köze lehet az előző évadban felbukkanó bátyjához, akinek a megjegyzésében nem segített, hogy új szinkront kapott – bizony, azzal néztem! Korábban az ő felesége volt. Ez nekem egyelőre egész zavaros, fogalmam sincs, mit akar a bátyja és miért „kezeli” Rath-ot. Sőt, feleslegesnek is tartom egyelőre ezt a vonalat, időhúzásnak, legalábbis, ha kivennénk, nem éreznénk a hiányát.

Az évad fő szálát egyelőre egy színésznő meggyilkolása adja, amihez Rath-ot és csapatát rendelik ki. Ennek része a másik főszereplő, Charlotte is, aki a vizsgáit próbálja teljesíteni, hogy hivatalosan is rendőr lehessen. Igazából ez egész szórakoztató, szimpatikus a karakter, a színésznő és a szinkronhangja is, élvezem, ha láthatom a képernyőn, és jó volt Rath gyilkossági helyszínelését párhuzamosan látni Charlotte vizsgájával.

A nyomozós szál akárcsak az első évadban, továbbra is érdekes, amihez egyértelműen hozzátesz a korszak, amiben játszódik.

A színésznő főnöke(?) pedig az korábbi évadból megismert szakállas fickó volt, akinek nem emlékszem a nevére, de mindig Rath körül legyeskedett. Neki szabadul ki a börtönből a korábbi társa, így tippre hatalmi harc fog kialakulni a bandájukban. Az új szereplő egyelőre elég rejtélyes ahhoz, hogy érdekes legyen.

Pluszban továbbra is ott lebeg a háttérben fenyegetésként a nemzetiszocializmus, hiszen az előző évadban egy szobalány segítségével (aki ugye Charlotte barátnője) megölték a kormánytanácsost, bűnbakként pedig ott a lány. Ő váltig állítja, hogy tőrbe csalták, amit egyrészt nem hisz el senki (aki meg elakarná, azt nem fogadja a látogatásokon), másrészt problémát jelent az új kormánytanácsosnak, aki a nemzetiszocialisták segítségével került hatalomra.

A politikai szálat én nagyon élveztem az első évadban is, ahogy a háttérben a kommunisták voltak mindenki ellenségei, de még nyíltan nem lehetett szembeszállni velük. Gondoljunk csak a tárgyalásra, aminek eredményeként kis híján megölték Rath-ot. Bízom benne, hogy egyre inkább előkerülnek a barnaingesek és láthatunk valamit abból, hogyan is kezd elbukni a köztársaság.

Egyelőre más nem történt még, ejtenek el olykor nyomokat, de semmi konkrétat nem tudunk eddig. Úgy érzem, hogy az előző részek színvonalát egyértelműen hozza a sorozat, a korhangulat továbbra is nagyon jó, a karakterek érzésem szerint hűek önmagukhoz. Továbbra is a nyomozás és az azzal kapcsolatos rejtélyek a meghatározóak.

Az első két évadban egész jó történetet sikerült képernyőre vinniük, remélhetőleg most is így lesz, főleg, hogy ez már ugye egy másik könyvet dolgoz fel. Meglátjuk.

26 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2020. 02. 04. 05:50

3×01

Nekem is tetszett az első rész. A könyvekhez képest erőteljes karakterváltoztatások és a politikai szálak jót tettek, jobb lett a sztori tőle. Weimar végnapjait látjuk, figyelmeztetés a jövőnkre.

Col-Lector - 2020. 02. 04. 09:36

A negyedik epizódot néztem tegnap, és bár jó-jó továbbra is, a hangulat megvan stb, azért megemlítendő, hogy olyan sokminden nem történt eddig. Nincs meg benne az a sodró lendület és izgalomfaktor egyelőre, ami az előző két évadot jellemezte, és amiért lebindzsiztem pár nap alatt őket. Most nehezen indítom el az új epizódokat, mert nem ránt be a történet a lassúsága miatt.

Snoopyzit30 - 2020. 02. 04. 12:03

Nekem ebből az írásból az jött le, hogy nagyon vissza kell nézni talán még az egész 2. évadot is, hogy emlékezzek a részletekre. Ezért nem szeretem, ha ilyen sok idő kimarad az évadok között, mert gyakorlatilag tényleg most több órát azzal kell tölteni, hogy újranézzen az ember korábbi évadot, évadokat is akár.

Lehet egyedül vagyok, de én ha kezdődik bármilyen sorozatból egy új évad, az a minimum hogy az előző évad évadzáróját újranézem.

szk - 2020. 02. 04. 14:43

A doki Rath PTSD-jét kezeli, a gengszterfőnököt is ő gyógyította meg, több közös jelenetük is volt az előző évadokban.

HT - 2020. 02. 04. 18:51

Esetleg tudja-e valaki, hogy mikortól lesz az HBO tv-és változatán? Az első 2 rész már lement, de folytatás nincs műsorszámra tűzve egyenlőre. Remélem az évad többi része nem csak HBO GO-n lesz elérhető…

Python - 2020. 02. 04. 21:39

HT: Péntek esténként 20:50 -tól dupla epizódonként megy a HBO -n is. ;) Sőt, csak a péntek este kb. 23 órakor végetérő TV -s premier után aktiválódik az újabb két epizód megnézhetősége a HBO GO -n!

Python - 2020. 02. 04. 21:42

Az eddigi 4 rész alapján nálam 8/10, mint az első két évad. És mivel a 4. évad is be van rendelve és elméletileg az is 2020 -ban jön valamikor az elérhető infók alapján, én itt is egy két évadon átívelő főbb szálra gondolnék a nyomozós dolgokon túl, mint ahogyan az első két évadban is volt.

Scat - 2020. 02. 09. 23:47

Hat rész után kezd idegesíteni Rath bátyja, aki alig szerpel, akkor is csak kérdéseket vet fel bennem, hogy aztán egy részre újból eltűnjön.

Az ellenben tetszik, hogy az NSDAP végre kezd nagyobb szerepet kapni. Értékelem, hogy szóba kerül a politika is, például Hindenburg létezése. Eddig vagy ismertük a kort és tudtunk erről vagy nem.

A nyomozás továbbra is zavaros, olyan érzésem van, hogy nem tart sehová, Rath feleségének szála is hasonlóképp.

Kíváncsi leszek, mi lesz Grétával, meg, hogy miért csesztetik még a kommunisták, mikor már halálra ítélték. Ezek után mivel tudnák még megfenyegetni?

Illetve OFFként megkérdezném, hogy az utóbbi időben miért kisbetűvel tüntetitek fel a nevem a címben? Nem vagyok méltó a nagyra? :D

Don Fanucci - 2020. 02. 13. 18:09

@Skat: Örülök, hogy más is akad, aki lelkesen követi ezt a sorozatot, ugyanakkor a kritikádat most picikét kevésbé éreztem erősnek. Én áprilisban láttam az első két évadot, mégis pontosan emlékeztem szinte mindenkire. Csak az Örmény (a korábbi évadokból megismert szakállas fickó – ejnye, ennek utána tudtál volna nézni) segítője nem rémlett, de kis ismétlés után vele is gyorsan képbe jöttem.

Hindenburgra történt utalás a korábbiakban, a politikát is előhozták, de nagyon finoman lebegtették csak, hogy merrefelé tart a történet. És pont ez volt a jó benne: elvégre a történelemben is mindig villámcsapásszerűen válik egyértelművé, hogy a világban jelenlévő százezer tényező közül melyik lesz az, ami a jövőt befolyásolja.

A náciknak hatalmas lendületet adott a válsághangulat, ami a huszonkilences fekete péntek nyomán bontakozott ki. És most már a fekete péntek küszöbén vagyunk (láttuk is az évadnyitó cold openjében, mire számíthatunk majd), úgyhogy igencsak időszerűek a 3×06-elején tapasztalt jelenetek.

Anno (Rath bátyja) egyre izgalmasabb karakter, komolyan keltik körülötte a feszültséget, és ez így van jól. Greta dettó: úgy tűnik, a közepébe csöppent egy elég jelentős kirakósnak, és az, hogy ő bűnös legyen, nagyon magas körök érdeke. Wendt kormánytanácsosnak, például.

Ami a saját véleményemet illeti: kicsit lassan indult az évad és engem ez a filmes téma egyáltalán nem rántott be: de már a második résztől egyértelmű volt, hogy ez az a sorozat, amit megszerettem az elmúlt két évadban, mostanra pedig már kirajzolódtak a fő konfliktus-lehetőségek is, amelyek igencsak izgalmasnak tűnnek.

Az Örmény és az alvilág, Rath és a rendőri vezetés vadhajtásai, Rath és Nissen, a nemzetiszocialisták és a liberális lapok stb.

Izgi: várom a folytatást.

Don Fanucci - 2020. 02. 13. 18:53

@Scat: Bocs, meg kell, hogy kövessem magamat (azért megkövezni nem fogom, ha nem muszáj), de az előző hsz-ben hibásan írtam a nickedet.

Így okoskodjak máskor. :))

Scat - 2020. 02. 13. 21:51

@Don Fanucci:

Valahol igazad van, mert mindent kinyomozhattam volna, de így is több mint két órát néztem meg (hiszen visszanéztem az előző évad utolsó részét is).
Bevallom, nem akartam több időt rászánni, még keresgélés szintjén sem.
Illetve direkt érzékeltetni akartam, hogy eltelt két év az évadok között, ha pedig nem mostanában nézte valaki, akkor úgy járhatott, mint én.

Abban egyetértek, hogy lassú. Nekem a hangulat az, ami átlendít ezen a negatívumon.

Don Fanucci - 2020. 02. 14. 14:26

@Scat: Engem pedig valószínűleg annyira megvett a sorozat, hogy milliószor több hibát is elnéznék neki. Szerintem látszik, hogy tudatosan építkeznek, és kezdetektől fogva érezhető, hogy nagyon sok munka van a koncepcióban. Lehet, hogy ebben részük van a regényeknek is – ezt nem tudom, mert egyáltalán nem ismerem őket.

Nálam is a hangulat a legfontosabb, és, hogy a legutolsó apróság is a helyén van.

Don Fanucci - 2020. 02. 16. 22:04

Hát, bátran merem állítani, hogy aki szerint még a 3×08 után is vontatott az évad, nem tart sehova vagy nem érti, mire megy ki a játék, azzal nem egy sorozatot nézünk.

Micsoda két epizód volt az eheti adag (is), a mindenségit neki!

Scat - 2020. 02. 18. 00:24

Rath bátyja egyre jobban idegesít. Mindig, mindenhol ő az orvos. Hagyjuk már.

Azt tetszik, hogy bonyolódnak a viszonyrendszerek, és kezd bevonódni a tőzsdés szál.

A tábornok arrogáns unokalányától viszont a falra mászom. Tényleg voltak ilyen nők a húszas években? Ugyan már! Ez is csak egy beleerőltetett marhaság.

Bence - 2020. 02. 29. 17:16

SPOILER

Vegyes érzéseim vannak a végére.
Ami tetszett:
– A 3×11 a legjobb része volt az egész sorozatnak, izgalmas és feszes volt. Nekem tetszett ez a szál, egyáltalán nem volt kiszámítható, pedig annyira adta magát.
– A zenék sokkal ütősebbek, mint az előző évadban.

Ami kevésbé tetszett:
– Anno/Dr. Schmidt szereplése az egész évadban.
– a Helga-Nyssen szál egészében
– a lezárás semmilyensége

Nagyon sok szál félbemaradt, aminél értem, hogy egy esetleges következő évadban (kb. 3 év múlva) lesznek kifuttatva, de azért egy rendes lezárást kaphattak volna (pl. Mi lett Moritzal? Mi a Seegers-lány motivációja? Mi lesz Wendt ezredessel? Mi történik Kattelbachal….)
+ pont, hogy rengeteg magyar vonatkozást pakoltak be a sztoriba

heidfeld - 2020. 03. 01. 13:21

Megvan az az előnyöm/hátrányom, hogy olvastam a könyves alapot. Vannak gondjaim, változások sem mindig tetszettek. Epizódok számának csökkentése, határozottan nem tett jót. Át kellett siklani néhány dolgon. És rengeteg az átívelés, ami a halálom. Átívelések lényege, hogy érdekes kérdések maradnak nyitva. Kasza esetén, verhetjük a fejünk a falba…
Egy nagyon erős 7.5/10 járhat az évadra. Nem volt ez rossz, sőt. De messze volt, második szintjétől.Oké. Nem ez az író legjobb műve, bele is nyúltak. Úgy-ahogy. Ha már így tettek, Vera -Lotte dolog, micsoda pazarlás.
Rengeteget tudtak spórolni kosztümökön, eszközökön. Nem volt annyira grandiózus a látvány, mint az előzőekben.
Rendezés nagyon okés, színészekről, meg csak a legjobbakat mondhatom. Lionie Benesch – Greta, Hanna Herzsprung – Helga, Benno Fürmann, Liv Lisa Fries – Charlotte.
Főleg Lisa-t kedvelem, szeretem a hangját. Amit a vasutassal leművelt, a hangsúlyozás.. Na, ezt sem adja vissza a szinkron. Bárkinek példa lehet, eredeti nyelv+felirat mellett. Én értettem, felirat nélkül is, mert jó sokat rostokoltam, német órákon az iskolában.
Meglátjuk, lesz-e folytatás. Én optimista vagyok. Szeretem az érdekes, izgalmas, igényes, minőségi sorozatokat. És ez az. Kételkedés nélkül.

Sigismundus - 2020. 03. 01. 19:49

Piszokjó lett ez a harmadik évad ! Nem tudom az IMDBnek mennyire lehet hinni, de a 4×01-et 2020 októberére írták?… Én sem örülnék újabb 2-3 évnek…

A könyveket én is olvastam, és tartom a véleményem hogy jót tettek ezzel a politikai-éjszakaiéletes szálak behozatalával. Jobb lett. És igen, eredeti hanggal érdemes nézni, érdekes mód sok minden felmerült a középiskolai és egyéb németből.

winnie - 2020. 03. 01. 20:33

szerintem semennyire, de simán lehet, hogy két szezont forgattak. a lényeg, hogy ez a dátum sem sokkal premier előtt derült ki, plusz nem tudom a folytatással mi a helyzet, de csak azért, mert nem követek német oldalakat, szóval lehet, hogy már van hír róla.

heidfeld - 2020. 03. 01. 21:32

Néha nem bírok magammal. és én is felnézek Imdb oldalára. Nagyon pofára lehet esni, ha pont benne vagy egy sorozatban. Vis a Vis esetében, konkrétan kiesett a kezemből a laptop – úgy elkenődtem…De kisebb szereplők alakítójának utána nézni, tök jó. Nézek német oldalakat is ritkábban, de babonából, hagy jelentsék be ők, ha lesz, 4. évad. De lehetünk pozitívak.
Igen. Nem baj, ha bele visznek dolgokat. Volker – könyvek írója – hajlamos lassan haladni, majd felpörgetni, de sokat javul.4. könyvet is elolvasva.
Ja. Ha valaki Leonie Benesch-sel/ Greta/ találkozik Budapesten, azért lehet, mert valamikor itt forgat, ő is, pár napot, ha minden igaz. 2×07-ben, konkrétan év legjobb alakítását nyújtotta, szerintem.

Sigismundus - 2020. 03. 03. 17:36

Huhhh !! Most ugrott be valami, a 3×12 végén nem véletlen időzött el olyan hosszan Charlotte tekintete a Bokszoló Rukelli Trollmann-on !

Beugrott hol hallottam ezt a nevet !

https://teeundarchive.blog.hu/2015/02/09/egy_roma_bokszbajnokrol

Itt. Valós személy volt, a náci rendszer áldozata lett ő is. Viszont ez azt is jelentheti, hogy Charlotte félig német-roma, így a faji törvények rá is vonatkozhatnak, a későbbiekben.. (bár nem hiszem hogy időben odáig eljutnak, legfeljebb egy nagy ugrással.)

Gödri Miklós Szabolcs - 2021. 02. 22. 00:26

Hol lehet tovább nézni a 3. évadot?

Köszönöm.

winnie - 2021. 02. 22. 05:39

az hbo go-n fent van a teljes, és most megy az epic drama csatornán is.

Thunder - 2021. 03. 02. 01:54

összességébern jól keverték a szálakat, minőségi szórakozást nyújtott, de masszívan balos propaganda mű, akárhogy nézzük, kedves, jólelekú komcsi ügyvéd, nemes balos célokért küzdő versenyzők, szimpatikus felkarolt homokos rendőrségi fényképész, jó zsidó (ami kelloen ki van domboritva a filmeben) oknyomozó – magyar – újságíró, szintén hasonló kasztból származó benda kormánybiztos (szinten abszolut egyertelmuve teve), aki az igazság kiderítéseert kuzdött anno – és persze a kötelezően ábrázolt gonosz jobb oldal, nsdap/sa, nagytőke, porosz katonai felsovezetes, és egyáltalán azok, akik elégedetlenek az I vh megalazo kitettsege miatt es vmilyen ellenallast, hadsereget akarnak epiteni. Melyen belevertek a nemetekbe ezt a kotelezo buntudatosdit es nagyon lelkesen jatszak a mai napig.

Ne feldekezzunk el a banyarem szinesznorol, akibe az ormeny es nemet bunozoparos parallel volt szerelmes. Abszurd. Ez engem arra emlkeztett, mikor a szerzo altal ugy megirt szereplorol van szo az operaban, a mindenki altal ahitott foszereplonot ugy castingoljak, hogy egy 110 kg-os donnatonna jatsza ezt a szerepet, duplatudovel (emellett persze szepen ariazik) es az ember ertetlenul nez, hogy a ferfi fo es mellekszereplok egymast olik a kegyeiert. Vhogy a motivaciopt nem sikerul ilyenkor elkapni es azonoslulni vele :)

A helyi dexter reszleg vezetoje, aki megborul es hirnevre vagyik – na ez egy eredeti es frappans otlet es megvalositas volt. A szobalany vegzete pedig europai megoldas volt, hollywoodban o vlsz megmentesre kerult volna az utolso masodpercben :)

Lesz Season 4?

winnie - 2021. 03. 02. 05:31

lesz.

Skog - 2021. 03. 17. 11:14

Sziasztok!

Mint mindig, most is késve, de megnéztem a 3-ik évadot is.
Lelövöm a poént 8/10.
Erősen érintett vagyok, ebből a korszakból PhD-ztam.
Színészek hatalmas pipa.
Vicces módon Rath göcög nekem. Nem rossz, de kanyarban sincs Charlotte-hoz (Liv Lisa Fries berlini, érezni is a dialektusán), Wendt-hez (Benno Fürmann, hinnye mekkorát alakít) és ott van még Leonie Benesch (Gréta) és még sokan mások…
Most tényleg szépen húzták az történeti hátteret. Teljesen hitelesek, mekkora meló van a miliő megteremtésében.
Pont ez az, ahol mondjuk Thunder kritikája félrecsúszik. Ez ilyen volt.
Míg a 2. évadban volt, ahol kicsit elcsúszott a történelmi hitelesség, trockisták kontra nkvd, itt egy krimit kaptunk tűpontos háttérben. Oké Stresemann halála nem úgy történt, de amúgy teljesen megvettek engem.

Én a berlini alvilág megjelenítéséért húztam le egy pontot, az kissé pongyola lett.

wagabond553 - 2022. 01. 31. 12:27

Hol lehet megnézni a 3. évadot, mert a hbogo-n nincs fent??

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz