login |

Star Trek: Picard – 1×02: Maps and Legends – írta Ace

2020. 02. 03. 14:50 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Akiva Goldsman, az egyik készítő nemrég azt nyilatkozta, hogy a Picard első három epizódja képviseli az első felvonást az évadban, és tulajdonképpen a három epizód együtt adja ki a pilotot.

Nos, hasonló érzésem volt az 1×02 nézése közben. Mármint, hogy valaminek a közepén vagyunk, miközben (sajnos) rengeteg infót próbáltak belegyömöszölni egy epizódba, és csak úgy zúdítottak ránk mindent, hogy akkor most ezt is elmondjuk, meg ezt is rendbe tesszük, s közben építkezünk tovább is – ez pedig sajnálatos módon kicsit a cselekmény rovására ment.

Tényleg rengeteg mindent meg akartak már itt, ezen a ponton mutatni a nézőknek. Például betekintést nyertünk a Mars megtámadásának egyik részletébe, amivel persze csak a felszín lett megkaparva, a valódi miértre várnunk kell. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

A Romulánok lelet vizsgálata folytatódik és valami kémjátszma is kezd kibontakozni. A Csillagflottánál komoly gondok vannak, ami persze valamilyen szinten magyarázható az eszmények sutba dobása, hiszen rengeteg komoly ellenféllel akasztottak tengelyt, ami komolyan megtépázhatta a tagvilágok egységére törekvő Föderációt, azonban úgy tűnik, szem elől tévesztettek jó pár alaptételt, ami persze Picardnak nagyon nem tetszik.

Tetézve a fentieket, úgy tűnik, kémeknek is sikerült beépülni igen magas körökbe. A volt kapitány segítséget innen ezért nem remélhet, és saját kézbe kell vennie ezt az ügyet. Sajnos nem kicsit sántított, hogy éppen az általa megmentett és a befogadott Romulán barátok szállították az expozíciót a Tal Shiar mögött álló árnyékszervezetről, és persze az utazás megkezdésének szervezését is el kellett kezdeni.

A bejárt helyszínek ismét váltakoztak, még mindig nagy tereket kaptunk nem bezárt folyosókat. Persze megnyugtatok mindenkit, az űrből is kapni fogunk későbbiekben, hiszen a nyomok a Földről elvezetik Picard-t.

Az ”alvó” Kockán folyó munkálatok is érdekesnek tűnnek, és persze itt is beavatták kicsit a nézőket, főleg az újakat, hogy kicsit a tűzzel játszanak az ott dolgozók. Az öreg kapitányt tovább hajtja a régi barátja utáni tisztelet és a remény, hogy nem veszett el végleg mikor feláldozta magát.

A “Miért nem fordulhat a régi legénységéhez?”-kérdésre a főhős válasza lusta írói húzásnak tűnhet, pedig annyira Jean-Luc Picard-os, mint a karakter eltéríthetetlen erkölcsi iránytűje, ő bizony régen is ilyen volt.

Összefoglalva kapott információ szintjén túlzsúfolt lett az 1×02, túl sok mindent akartak minél rövidebb idő alatt tudatni velünk, amit sajnos a cselekmény bánt és suta megoldásokat eredményezett. Persze ezeket közölni kellett, de frappánsabb megoldást is találhattak volna.

Azért remélem, hogy a későbbiekben nem lesz gond az arányokkal, mert szerintem a pilotban nem volt ezzel gond. Azt követően pedig, hogy most tovább építkeztek, a valódi kaland is nemsokára elindulhat.

33 hozzászólás Ne habozz!

Gegory - 2020. 01. 30. 15:48

Így a második rész után kicsit lassan indul be a sorozat de eddig panaszra nincs okunk a történetre és a látvány világra mert az valami csodás.

Tyberius06 - 2020. 01. 30. 20:11

1×02

Bakker ez olyan gyorsan leszaladt, hogy frankón vakartam a fejem a végén, hogy most akkor hol a köv. epizód.
Az a helyzet, hogy mindkét oldal érvelése valamilyen szinten helytálló. És ide simán be lehet illeszteni Spock alaptételét: “The needs of the many outweights the needs of the few.” És még logikus is volt a lépés a Föderáció részéről.
Ugyanakkor nemtom mi történt a Nemesis és a marsi támadás között, hogy mitől lettek a romulánok megint ellenségek, mert a dominium-háború végén ugye szövetségesek voltak.

Kicsit valóban lassabban építkezik, de nekem tetszik, ahogy felépítik a hátteret. Arra is kiváncsi leszek, hogy végülis ki csinálta a hackelést az elején, amikor a szintetikus elkezdte szétkapni az állomást.

Csaba121 - 2020. 01. 30. 21:36

Sajnos a második részben nem történt semmi és azt is húzták.

Gyakorlatilag semmi új információ nem volt benn.

Kb. 5 percre le lehet rövidíteni az egész részt és semmit se veszítenénk.

Ez így nagyon gyenge volt…

polovcev - 2020. 01. 31. 08:27

Míg az első epizódnak akadtak számomra tetszetős jelenetei, úgy a második egy komoly csalódás volt. Mégis hogy lehet ilyen gyatrán információkat csöpögtetni a főszálról.

Spoilers!

Már az is kissé túlzó, hogy behozzák az übertitkos
szervezetet, amely romulán szabadkőműves-bilderberg csoportosulásként, évezredek óta irányít a háttérből. De persze Picard “házvezetőnője” ex- Tal Shiar, aki rendelkezik a szükséges információkkal és technikai tudással, hogy tovább lökje a történetet.

Mondjuk az sem semmi, hogy miután az admirális felhívja a commodort, azonnal kiderül, hogy spion aki magához rendel egy másik kémet, aki három jelenettel később már felbukkan a kockán egyértelművé téve a kapcsolat létezését.
Nehezen hiszem, hogy ezt a vonalat nem lehetet volna úgy megírni, hogy legalább két-három epizódig ne lehessünk biztosak ki melyik oldalon áll.

Ja, és a filteres Earl Grey végképp kicsapta a biztosítékot.

DJackson - 2020. 01. 31. 10:30

A 2. rész nálam már kissé csalódás volt, de még így is egy erős 7/10.
Jócskán visszavettek a tempóból és minden új infót többször szájbarágtak. Nem értem miért kellett bele ennyi káromkodás. Semmi bajom velük, de egy Next Gen era-s Star Trek sorozatban nagyon idegenül hat.

Amúgy teljesen érthető a föderáció álláspontja:
Az elmúlt 30 évben 2x majdnem asszimilálta őket 1-1 borg kocka, a dominium és a kardassziaiak már a győzelem szélén álltak egy totális háborúban, csak az mentette meg őket, hogy hamisított bizonyítékkal bevonták az ősellenség romulánokat, akiknél később Shinzon szintén majdnem kirtották a földet. Minden szomszédjukkal háborúba kerültek. Óriási veszteségeket szenvedtek el, és ha a kardassziai megszállás mellé még a romulán menekülteket is megkapnák a nyakukra, valóban összeomlana a föderáció.
Ezek fényében teljesen érthető, az izolációs politika és a marsi támadás megadhatta az utolsó löketet az androidok betiltásához.

A borg kocka szerintem a Voyager utolsó részében elszabadított vírus miatt került oda. De az unimatrix zero, vagy a Hugh álltal vezetett szakadár droneok is közrejátszhattak.

kw_ - 2020. 02. 03. 14:12

megnéztem a második részt és már látom előre a következő lorerape-t:
a fura nevü romulán szekta hozta létre a borgot.

Neton - 2020. 02. 03. 15:29

Lehet, h csak faradt voltam, de nem nagyon birtam kovetni a sok infot, a miertekre a valasz is elegge suta volt. Hogy tudtak a romulanok ennyire beepulni a flottaba es megerosodni a vilaguk pusztulasa utan? A regi legenyseg emlitese azert kellett, mert a 2009-es star trek film elozmeny kepregenyben, ami elvileg cannon, abban Worf meghalt es igy ezzel azt ismet negálták, mivel abban B4 asszimilalta data adatait es data “visszajott”, mint az Enterprise-E kapitanya. Szoval gondolom az egesz egy megerosites volt arrol, h az nem ugy tortent. De egyet kell ertsek, fura resz volt, ettol meg varom a kovetkezot. :)

cherockee - 2020. 02. 03. 15:46

Nekem maradéktalanul tetszett, a mennyiség is tetszett (pedig nem zavar a merengés sem, de nagyon bejött, hogy haladunk), nem is gondoltam, hogy majd ez lesz a heti kedvenc az Outsider mellett (meglepetés az is, mert nem műfajom, érdekes a tavaszom).

Ace - 2020. 02. 03. 16:17

Neton:
Abban a képregényben Worf nem hal meg csak megsebesül és megmenti Picard. Amúgy nem tudjuk mi történt pontossan B4-al. Valószínüleg nem veszik figyelembe az abban a képregényben történteket.

Balumedve - 2020. 02. 03. 16:38

Érdekes, hogy pont a túlzsúfoltságot említetted meg. Nekem pont azért gyűlt meg a bajom az epizóddal, mert érthetetlen volt. A régi sorozatokat nem néztem, szóval fogalmam se volt kik a borgok, és miért félelmetes egy űrkocka. És a Romulánok is érthetetlenek voltak számomra kontextus nélkül. Később utánaolvastam ezeknek, de ez a sorozat szégyene. Anno a klingonok természetét jobban átadta a discovery, nem is kellet nyomoznom.

noinipo - 2020. 02. 03. 16:52

Én is ugyanúgy jártam, mint Balumedve.

Annatar - 2020. 02. 03. 17:23

A Discovery annyiban más, hogy lyuka(ka)t tölt ki, kevésbé épül az előző sorozatokra és filmekre, így jobban külön is kezelték, és jobban elmagyarázták a hátteret, ahol kellett. A Picard viszont egyenes folytatása a teljes Trek történelemnek, nem árt ismerni hozzá a sorozatokat és filmeket.

Ace - 2020. 02. 03. 17:38

Balumedve:
De biztos ,hogy fontos ezeket tudnod? Vagy csak azért néztél utánna mert érdekel.(lehet hogy ez is a lényeg)Én persze oda vissza ismerem az univerzumot de próbálom úgy is vizsgálni ezt a sorozatot mintha nem ismerném. Továbbra is úgy gondolom ,hogy a történet szempontjából egyenlőre mindent megmagyaráztak. Van egy titkos szervezet aki vadászik a szintetikusokra a Romulánok és Soji valami veszélyes helyen ténykedik. Megmagyarázták miért van ki akadva a flotta Picardra és fordítva. Tényleg érdekelnek az ST szűzek véleményei is.

Sunsetjoy - 2020. 02. 03. 17:42

@DJackson
Főleg úgy érdekes lesz, hová fut ki a borg téma, hogy ugye 1. benne lesz Hugh is a sorozatban, 2. benne lesz Hétkilenced is a sorozatban.
Mindkét személyt ugyanaz a színész játssza majd, mint a TNG sorozatban.

Nem tudom, mennyire spoiler (mert ugye nem megvalósult sorozatötlet, csak a vezető írók és producerek dobták össze “poénból”) a DS9 sorozatról szóló dokumentumfilmből, de pl.
Ott az lett volna a felvázolt téma, hogy a 31-es szekció el akarja pusztítani a féregjáratban lakó prófétákat, hogy a bajori vallásközpontú társadalom az isteneik nélkül csatlakozzon végre a Föderációhoz…
Mert ugye Siskot is azért rakták a DS9-ra, hogy csatlakozásra “vezesse” a Bajort. Erre meg próféta lett belőle :)
Kb. nagyjából minden rajongó a fejét fogta most, és örültek, hogy ebből a katyvaszból nem lett semmi :)

Balumedve - 2020. 02. 03. 17:55

Nagyon szokatlan számomra, hogy egy sorozatot ennyire hidegen hagy az új nézők bevonzása. Na, de mit számít nekik, van elég meglévő rajongója az univerzumnak. Viszont, remélem, hogy a többi ST sorozat máshogy áll hozzá a kérdéshez.

Zzzef - 2020. 02. 03. 18:34

Ezt a sorozatot nem uj nezok onboardolasara talaltak ki, egyertelmuen a rajongoi kovetelesekre adott fan service valasz, ezt el kell fogadni es ugy is kezelni. Van akkora a fan base, hogy ha a Disco marad meg az ujoncoknak, a Picard pedig a meglevo rajongoi tabornak, (es ha az o szemukben meguti a minosegi kuszobot) akkor igy is siker lesz.

cherockee - 2020. 02. 03. 18:38

@Balumedve:

Én régen láttam pár TNG epizódot, talán a filmek felét, pár voyager és ds9 részt, de a romulánokról hirtelen nem is tudom, miben mások, mint a vulkániak. Képzeld el ezt egy másik, új sorozatról, hogy bedobnak egy ilyen nevet, romulán, és annyit tudsz róluk, hogy a házvezető nő és pasas jók, de van egy ilyen KGB-szerű izéjük. És az régi. Ennyi. Data el lett mondva többször is, hogy szintetikus (helyi AI), a borg kocka tényleg lett úgy nagy totálban mutatva, hogy hűhadenagy, esetleg ehhez hasznos, ha tudod, hogy ők azok a beolvasztós közöstudatos faj, és ezért nem biztos, hogy egészséges birizgálni. Mi kell még?

mSO - 2020. 02. 03. 19:30

“hirtelen nem is tudom, miben mások, mint a vulkániak”

A romulánok nem fojtják el az érzelmeiket, hanem megélik.

miles - 2020. 02. 03. 19:55

A képi világ, rendezés, vágás, a szinészi játék teljesen jó volt, élmény lett volna minden pillanat.
De az a fránya forgatókönyv mindent elcseszett nekem.

Oké, a történet majd kibontakozik (szerintem sem volt az epizódban szinte semmi hozzáadott információ az első részhez képest, talán csak az idegen MI6).

De amikor a házvezetőnőnek kellettek Picard szavai, hogy képes legyen használni azt az eszköztárat és a logikát, ami a rendelkezésáre állt, az nekem elég negatív volt.

Az sem kismiska, hogy Picard összes érdemét sutba lökte az az egy interjú – azaz a véleménye.
Mintha minden civilizációs fejlődés, ami az eddigi sorozatokat jellemezte, egy csapásra eltűnt volna.

Mivel semmi kedvem nem volt utánanézni azoknak a dolgoknak, amiket feltételeztek, hogy tudok; így eléggé ellaposodott a történet számomra.
Pedig lett volna játékidő a bővebb informálásra, ehelyett az elment a teljesen felesleges ‘van jóképű romulán’ (vagy rémusz vagy mit tudom már, milyen faj) jelenetekre.

Fanservice-nak biztos tökéletes.

Yooha - 2020. 02. 03. 20:03

“Nem sodorhatom veszélybe a barátaimat! Inkább majd vadidegeneket sodrok veszélybe!” :)
Ez elég suta érvelés. Mert valami legénység csak kell.

Ace - 2020. 02. 03. 20:57

Yooha:
Pontosan az ember a családját nehezen sodorja bajba ha lehet inkább a vadidegent. Ilyenek miatt baj ha pl egy kapitány romantikus kapcsoltba kezd egy beosztottjával utánna nehezen sodorja bajba sőt lehet ,hogy nem őt küldi egy veszélyes feladatra pedig ő lenne a megfelelő személy rá.

Ez tipikus Picard momentum volt annyira jellemző erre a karaktere ,hogy kerüli az ilyen helyzeteket.

LordPicard - 2020. 02. 03. 22:18

Valóban nagyon hamar ért véget, darálásra született sorozat lenne, de lehetetlen heteket úgy kibírni, hogy ne nézzem :D

Engem ezek az írói húzások, hogy pont Tal Shiar ügynökök laknak Picard-dal, nem igazán tud zavarni, csak élvezem a sorozatot.

Gondolom az nem nehezítette meg a romulánok dolgát, hogy eléggé hasonlítanak a vulkániakra, és simán lehet, hogy Oh egy radikális vulkáni. Korábban is voltak már flotta admirálisok, akik nem voltak épp a legbarátságosabbak (a parazitás, A nem ismert tartományból Cartwright admirális és még lehetne sorolni. Úgy látszik a legfelsőbb körökbe a legkönnyebb beépülni.

Azon én is felvontam a szemöldökömet, hogy nem csak Riker-t, de Geordi-t és Worf-ot is említették. Geordi elvileg az Utopia Planetia parancsnoka (Star Trek: Picard – Countdown) szóval félő volt, hogy ott volt a Marson, de képernyőn kívül kiírni nem lett volna szép.

Worf nekem is úgy rémlett, hogy meghalt Nero által, de valóban átsugározták az Enterprise-E gyengélkedőjére, remélem így mindketten felbukkannak a sorozatban ahogy a “Doki néni” és Wesley is.

Amit még nagyon tudok dicsérni így hirtelen, az az LCARS meghagyása, tovább fejlesztése, engem egyedül ez a túlzott holografikus kijelzők zavarnak, az már túlontúl modern.

LordPicard - 2020. 02. 03. 23:20

Csúnya blogmotor benyelte a hozzászólásomat :/

Dexter Morgan - 2020. 02. 04. 11:35

A kriminálisan rossz Discovery után nagyon vártam, és persze csalódnom kellett… Annyira közel áll részemről a nézhetetlenhez, hogy valószínűleg nem is folytatom…

Ace - 2020. 02. 04. 12:49

LordPicard:
Kár ,hogy nem Crusher jött látogatóba hozzá az jobb let volna de így is lesznek visszatérők szerencsére.

Itt nekem kevésbé furcsa a hologrammozás mint a Discoveryben, a TNG után simán fejlődhetettek erre felé de jó ,hogy nem felejtették el az öreg LCARS-t sem ;)

Python - 2020. 02. 04. 22:07

Ahogy néztem, Hetesre az 5. epizódig várnunk kell, viszont a 3. részben megkapjuk Hugh karakterét. A 4. részben várható a régi ismerősök felbukkanása, már csak azért is, mert a 4-5. részeket Jonathan Frakes rendezte, szóval ott szerintem lesz némi Star Trek életérzés rendesen.

A sorozat egyértelműen Jean-Luc Picard karakterére épít, és ezzel szerintem semmi baj sincsen. ;)

A Star Trek: Discovery viszi tovább a fiatalos vonalat, az új nézőkért versengve, míg a Picard egyértelműen a Discovery -hez hasonlóvá tett, de nem teljes egészében modernizált formátumban, a régi Trekkerek kegyeit keresi, és így két epizód alapján szerintem a lényeget sikerült megfogniuk. Lassan építkezik eddig karakterszinten, miközben az új nézők, a Star Trek univerzumot nem vagy csak felületesen ismerők miatt azonban rohamtempóban önti a nézőre a megértéshez szükséges információkat (az univerzumot ismerőknek ez lehet zavaró…) de szerintem az évad felétől majd kicsit begyorsulnak a dolgok. Egyenlőre 7,5-8/10 nálam, és nem csak a nosztalgiafaktor miatt. Ha abból indulok ki, hogy a Discovery is a 2. évadában kezdett egyre inkább Star Trek, mint mezei ÍSci-Fi lenni, akkor a Picardban nagyobb potenciál van. Legalább is a színészeken nem fog múlni; az írók pedig nem csak a korábbi sorozatokat, és az utolsó TNG mozifilmet vették figyelembe, hanem az új, a Chris Pine féle Kirk -ös trilógia eseményeit is. És ez szerintem egy pozitív dolog, mutatja, hogy az írói stáb figyel a “gyermekére”,é s egy tágabb egészben értelmezi azt.
A Discovery -nél ezt a fajta hozzáállást csak a 2. évad hozta el, főleg a Trek igen méretes rajongói bázisának reakciói miatt.

Dark Energy - 2020. 02. 06. 20:05

Én még mindig vakarom a fejem, hogy összekalapáljam az agyamban a 2009-es rebootot és az összes többit, ami előtte volt. Kell még pár évtized gondolom, míg feloldódnak az ellentmondások a fejemben. Úgy érzem magam, mint egy Bendii szindrómás vulkáni.

Python - 2020. 02. 08. 16:42

A 3. epizód után azt mondom, hogy 8,5/10 lesz ez, de majd a félidőben is nyilatkozom. Ez egyre jobb lesz, és kezd gyorsulni a történetvezetés is, de azért Trek mértékkel. ;)

Namu - 2020. 02. 10. 08:05

Nem akarok vita lavinàt elindítani, de másnak nem volt zavaró, hogy az egész rész abból állt, hogy erős,tökös nők alázzák Picard-ot balről jobbra és ő ezt abszolút természetesen kezeli?

Ace - 2020. 02. 10. 09:49

Namu: Az Admirális beszólt neki (az interjú miatt ez kicsit érthető is) Raffival és Larissal viszont más a kapcsolata én speciel nem éreztem amit te.

JKJ - 2020. 02. 10. 10:00

Namu. Did you just assume their gender? :-)

De komolyan. Kit érdekel milyen nemű szerplő aláz kit? Eszembe sem jut ilyesmi közben.

Namu - 2020. 02. 10. 15:30

Akkor csak nekem volt zavaró 😃
Valahogy szomorúság fogott el a rész közben. Picard egy sokat megèrt veteràn, de ez men igazàn jön àt. Pl az admiràlis…interjú ide vagy oda, szofisztikàltabban is el lehetett volna intèzni.

Ace - 2020. 02. 10. 21:07

Az Admirális, Picard párbeszéd erős volt.
Nem csak téged fogott el szomorúság de valószínűleg ez volt ott a készítők szándéka is. Az biztos ,hogy mindenkiből hatást váltottak ki aki kicsit is ismeri Picard-ot és a tetteit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz