login |

Nobody’s Looking / Ninguém Tá Olhando: az 1. évad

2020. 02. 04. 15:50 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Előre leszögezném, hogy pilotírásnak indult ez a bejegyzés, de mire nekiálltam volna az írásnak, azon kaptam magam, hogy az egész évadot megnéztem a Netflix-re nemrég magyar felirattal felkerült The Good Place-szerű brazil komédiából, aminek a magyar címe Senki sem figyel.

Rettentően gyorsan eteti magát a nyolc bruttó 30 perces epizód. Ezért az elején egy pilotkritikához hasonló, spoilermentes részt olvashattok, aztán rátérünk a teljes évad kibeszélésére.

A sorozat főszereplője Victor Lamoglia, a brazil Noah Centineo. Nyilván túlzás ezt kijelenteni, de szinte minden percben rá emlékeztetett a játéka/mimikája. Röviden: tehetséges, mint az amerikai mása.

Maga a történet egyébként relatíve egyszerű: az őrangyalok (angelusok) világában rend a lelke mindennek, minden angyal ugyanolyan ruhát visel, ugyanolyan a hajszíne, és minden utasítást követnek, ami a főnöktől érkezik. Ebbe a szituációba csöppen bele a legújabb őrangyal, Ulisses, aki cseppet sem hasonlít társaira.

  1. Kövesd a napiparancsot!
  2. Ne jelenj meg embereknek!
  3. Ne törődj azokkal, akikhez nincs parancsod!
  4. Soha ne lépj be a Főnök irodájába!

Kitalálható innentől kezdve, hogy nem véletlen hangsúlyoznak ki 4 fő szabályt. Ezeket lehet felrúgnia Ulinak, aki ráeszmél, hogy az őrangyalok tulajdonképpen csak robotok, és nem feltétlen az emberségességet képviselik, inkább csak parancsot követnek.

Rajta kívül még főbb szerepet kap másik három angelus: Fred, az “iroda” vezetője, aki a tipikus főnök karakterébe bújik, valamint a tökéletes munkát végző Chun és Greta, aki az igazság megismerése után nagy változáson megy keresztül. Mellettük pedig egy ember, Miriam kap még kiemelt figyelmet, neki lesz egy napra Ulisses az őrangyala, ami mindent megváltoztat.

A koncepció tehát nem hétköznapi, a kérdés már csak az, hogy is állja meg a helyét a kivitelézés. A komédiai elemeknek eleget tesz, igaz, nem a földön fetrengős fajta (eleinte), de kellemes szórakozást nyújt. Leginkább egy vasárnap délutáni sorozatnézés főszereplőjének tudom elképzelni, ahol a család összegyűl, és együtt nézik meg az egészet.

Az is megkapja, amit akar, aki vicces műsort keresett, meg az is örülhet, aki nem súlytalan szitkomra vágyott. De azért azt a későbbiek fényében muszáj leszögezni, hogy van oka a 16+-os besorolásnak!

A brazil kultúra jegyeit ne annyira várjuk tőle, mert nem is ez a célja a sorozatnak. Cserébe baromi sok a fütyülés és ugyanaz a zene. Eleinte hangulatos volt, de egy idő után nagyon zavaróvá vált, hogy minden második jelenetet ugyanaz a fütyülés kísérte. Ez költségcsökkentés volt?

6/10-re értékelem a pilotot, és a tovább mögött máris beszéljünk a folyamatosan javuló folytatásról. Spoileres leszek!

Maybe life is random after all.

A családbarát jellegét hamar levetette a sorozat, amint megjelent a szex és a szexualitás témakör, valamint a legviccesebbnek bizonyuló drugtrip-es 4. rész. Igaz, ettől még nem vesztette el identitását a sorozat, nem kerültek ki a korábbi elemek a középpontból, nem is alakult át túlzó, súlytalan agymenésbe, inkább csak úgy érezte, szükség van egy kis polgárpukkasztásra.

Nyilván ebbe az is beletartozik, hogy az angyalokat nem úgy ábrázolja, ahogy az emberiség már jó ideje, és az is, hogy az Isten szerepét egy hörcsög tölti be, aki véletlenszerűen sorsoló gépeket hajt. Mindkettő a sorozat történetének fő mozgatórugója.

Ezek mellett pedig a szerelem is, ami időközben utoléri a különleges angelusunkat azzal, hogy egy újabb szabályt szeg meg. Ez magával hordozza, hogy a komédiai elemek kicsit a háttérbe szorulnak, és drámaibbra fordul a sorozat azzal együtt, hogy a parancsok megtagadásával az angyalok elkezdik hullajtani szárnyukat, ami haldoklásukat jelenti.

Miután a csillagjegyek vakmerő rajongója, Miriam szakít Ulival, ráeszmél az angelus, hogy mi mindent szúrt el, és csak hajigálja a nézők elé a bölcsebbnél bölcsebb gondolatokat, amik habár néha nem tűnnek helyénvalónak, de jó leckének (néhány esetben képen törlésnek) minősül az emberiségnek.

Helyrehozza hibáit, s ismét egy párt alkotnak Miriammel, akiről kiderül, hogy terhes. Ez a csavar az, amit érezni lehetett, hogy jön, de egyikünk se várta igazán. Mondjuk nem kell aggódni, hogy egy nagy hatalmú nefilim érkezik majd, de valahogy nem illik a képbe az efféle dráma. Sokkal könnyedebb a sorozat annál, hogy ilyen komoly témákat meglovagolva drámává váljon.

Chun szabadulni akart az angyalléttől, inkább ember lenne, ahol nem más utasításait követi. Greta pedig a mélypontra kerül a haldoklása miatt, de elkezd jó dolgokat tenni, majd Uli mellé áll, hogy közösen bebizonyítsák Frednek, hogy a jelenlegi rendszer úgy rossz, ahogy van. Ennek következtében pedig eljutnak a hörcsöghöz… és az igazi Főnökhöz.

Amúgy is folytatnám, ha berendelnék a folytatást, de ez a cliffhanger még inkább megkövetelte azt, hogy a Netflix bejelentse a folytatást.

Mint írtam, sok helyen a nemrég leköszönt The Good Place-hez hasonlítja, ami nem is rossz összehasonlítás. Igaz, nem annyira látványos, mint az NBC komédiája, de hasonlóan keveredik a komédia és a dráma, hasonlóan történetközpontú, hasonlóan minőségi humort nyújtanak.

1 hozzászólás Ne habozz!

chamichaze - 2020. 02. 06. 12:06

ppen befejeztem a Good Place-t, de még időm sem volt, hog y hiány érzetem legyen és belefutottam ebbe a posztba. Az első részt meg is néztem, tök jó lesz.
Köszönöm az ajánlást!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz