login |

Star Trek: Picard – 1×03: The End is the Beginning – írta Ace

2020. 02. 10. 21:30 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Itt a Picard-sorozat első felvonásának vége, a karakterek számára viszont valami újnak a kezdete. Akiva Goldsman ugye elárulta, hogy az első három epizód tekinthető a sorozat tényleges pilotjának, és ha a történet vizsgáljuk, valóban így is van.

Bocs, hogy egyből ide ugrok, de a végén Picard ki is adja a „parancsot”, ugye, tehát jogos, hogy a tényleges kaland most kezdődik. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Na de, ne ugorjunk ennyire előre.

Az előző részes infóáradatnak szerencsére vége, illetve úgy is mondhatnánk, hogy amit kellett, azt elmondták, és megkezdődhetett a csapat összeszedése, mert ugye az öreg Picard mégsem mehet egyedül ilyen veszélyes küldetésre.

Több idősíkban megismerhetjük Raffi és Jean-Luc közös múltját, illetve közös szolgálatuk végét. A Star Trekben már hagyomány a Vasquez Sziklák szerepeltetése, a rajongók ebben a sorozatban is megkapják természetesen. Raffi mellett megismerhetjük a pilóta Rios-t (Santiago Cabrerat), aki úgy tűnik, szeret trükközni a hologramokkal, illetve feltűnik végre egy régi ismerős is, az felszabadított Borg, Hugh is.

A Kockán folytatódik a macska-egér játék, és a szintetikus ikrekről is kapunk homályos információkat. Rizzo ezúttal már Romulánként látogatja meg Nareket, és muszáj megjegyeznem, hogy Peyton Listnek nem csak a csillagflotta egyenruhája, de a hegyes fülek is jól állnak. Picard legénysége tehát alakul két excsillagflotta tiszt és Dr Jurati személyében, hiszen minden bizonnyal Raffi nem fog kiszállni a fuvar után.

Volt akciójelenet is az epizódban, és megmondom őszintén, nekem semmi bajom nem volt vele, kellően dinamikusnak tűnt és mindenki azt használta, ami a keze ügyébe került. Szűk helyre voltak beszorulva mind a támadók, mind a védekezők is, ezért nem bicsaklott meg nálam a kézitusa használata. A rejtett fegyverek sem meglepőek, ha két volt Tal Shiar-ügynökkel osztod meg az otthonod.

Összességében számomra megint gyorsan elröppent a játékidő, tényleg van valami olyan érzése az embernek, mintha egy hosszú filmet nézne. Gyanítom, az évad egyben darálása egyeseknek jobban be fog jönni.

Ha az első felvonás első három epizódját nézzük, akkor szerintem a rendezés (Hannelle Culpepper) jól vette az akadályokat, bár az írók még takargatják lapjaikat, viszont Picard karakterét eddig kifejezetten jól használják. És ismét szeretném kihangsúlyozni, hogy most az ő szemszöge van előtérbe helyezve. Persze jó lenne megismerni jobban a többi karaktert is, remélem kapnak kiemelkedő pillanatokat a későbbiekben.

A következő két epizódban Jonathan Frakes ül be a rendezői székbe, és ha Star Trekről van szó, benne nem szoktam csalódni.

27 hozzászólás Ne habozz!

Dark Energy - 2020. 02. 06. 20:05

Én még mindig vakarom a fejem, hogy összekalapáljam az agyamban a 2009-es rebootot és az összes többit, ami előtte volt. Kell még pár évtized gondolom, míg feloldódnak az ellentmondások a fejemben. Úgy érzem magam, mint egy Bendii szindrómás vulkáni.

Tyberius06 - 2020. 02. 07. 02:20

Nekem eléggé pörögnek ezek a részek. Mondjuk a kötelező akció nélkül meglettem volna. Eddig nekem bejönnek a karakterek is, bár a dokinő egy kicsit gyengébbnek tűnik.
Az egyetlen negatív meglátásom így hirtelenjében pont a dokinőhöz és az akció végén való felbukkanásához köthető. Pont akkor ért oda, tudjuk, hogy beszélt vele a vulkáni/romulán (szerintem romulán, aki vulkáninak álcázza magát) Commodore, aztán az elfogott romulán is persze elmond pár dolgot, mielőtt úgy dönt, hogy akkor most már itt az ideje elharapni az öngyilok tablettát.
Két dolgot látok ebbe bele. Vagy ennyire balfaszok voltak az írók, hogy ezt így jó ötletnek tartották csak az információ továbbítás miatt (She is the Destroyer!), vagy van vele valami későbbi céljuk. De nagyon hajlok az első verzió felé.
Dokinő meg tuti kémkedik Picard után. Ez valahogy eléggé egyértelműnek tűnik.
Azért jó, hogy a Borg kockán is zajlanak a dolgok.
Eddig nekem bejövős. Párhuzamosan ismét elkapott a régi sorozatok nézése láz, és folytatom a DS9 5-dik évadját, hát baromi más volt akkoriban (még úgy is, hogy itt teljesen szérializált sorozatról beszélünk), másképp építették a karaktereket (ugye 26 részben jobban elfértek az egyes karakterekre koncentráló epizódok), talán emiatt is teljesen más az új ST szériák hangulata.

Edrick - 2020. 02. 08. 08:52

Hát a harmadik rész majdnem teljesen ledobott a sorozatról. Vakarom a fejem, hogy mennyire furán kezdődött a kötelező akció, hogy Agnes pont befutott a végére, ahogyan utána bejuttatta magát az útra. A két kikérdezés egymásra vágása teljesen feleslegesnek tűnt (tényleg miért nem harapta el a fogoly hamarabb a tablettát?), de a Dahj ikre és a főnöke közötti beszélgetésnél is fennakadt a szemem, mikor elhangzott, hogy:
“- I hate it.
– You’re different.
– Thank you.
– I’ve decided to let you have your interview.” Nem tudom, miért, csak teljesen furán hangzott. És ezzel együtt volt még pár ilyen pillanat (pl. a két testvér), amelyek teljesen kizökkentettek.
Nem tudom megfogalmazni pontosan, hogy mi volt a bajom, de rendszeresen éreztem (kb. a rész 2/3-ában), hogy valami nem jó. És amennyire bejött az első rész, annyira remélem, hogy a következő még menti a menthetőt.

Python - 2020. 02. 08. 16:42

A 3. epizód után azt mondom, hogy 8,5/10 lesz ez, de majd a félidőben is nyilatkozom. Ez egyre jobb lesz, és kezd gyorsulni a történetvezetés is, de azért Trek mértékkel. ;)

Zoli - 2020. 02. 09. 17:07

“Agnes pont befutott a végére, ahogyan utána bejuttatta magát az útra. ‘

És ha végig az volt a terve…..?

Namu - 2020. 02. 10. 08:05

Nem akarok vita lavinàt elindítani, de másnak nem volt zavaró, hogy az egész rész abból állt, hogy erős,tökös nők alázzák Picard-ot balről jobbra és ő ezt abszolút természetesen kezeli?

Ace - 2020. 02. 10. 09:49

Namu: Az Admirális beszólt neki (az interjú miatt ez kicsit érthető is) Raffival és Larissal viszont más a kapcsolata én speciel nem éreztem amit te.

Ace - 2020. 02. 10. 09:54

“Agnes pont befutott a végére, ahogyan utána bejuttatta magát az útra. ‘

“És ha végig az volt a terve…..?”

Én is valami ilyesmit sejtek.

“(tényleg miért nem harapta el a fogoly hamarabb a tablettát?)”

Talán még tudni akarta mit tudnak Picardék.

JKJ - 2020. 02. 10. 10:00

Namu. Did you just assume their gender? :-)

De komolyan. Kit érdekel milyen nemű szerplő aláz kit? Eszembe sem jut ilyesmi közben.

Namu - 2020. 02. 10. 15:30

Akkor csak nekem volt zavaró 😃
Valahogy szomorúság fogott el a rész közben. Picard egy sokat megèrt veteràn, de ez men igazàn jön àt. Pl az admiràlis…interjú ide vagy oda, szofisztikàltabban is el lehetett volna intèzni.

Edrick - 2020. 02. 10. 17:25

“És ha végig az volt a terve…..?”

Szerintem is az lehetett, de ez nem segít vagy ront azon, hogy számomra esetlen volt minden ehhez kapcsolódó jelenet

Ace - 2020. 02. 10. 21:07

Az Admirális, Picard párbeszéd erős volt.
Nem csak téged fogott el szomorúság de valószínűleg ez volt ott a készítők szándéka is. Az biztos ,hogy mindenkiből hatást váltottak ki aki kicsit is ismeri Picard-ot és a tetteit.

Tal Shiar - 2020. 02. 11. 08:45

Van olyan csillagközi pletyka, hogy Dr. Jurati a 31-eseknek dolgozik… egy biztos, nem igazán hökkent meg, amikor zenehallgatás kézben megzavarta a Zhat Vash “commodore”… és szimplán besétált egy romulan diszruptorral… kit szerelt le azért s fegyverért? ;)

vireline - 2020. 02. 11. 11:07

Nos,eddig jó a sorozat,persze a végére majd kiderül hova fejlődik.Dokinéninket egyértelműen megbízták(“szépen megkérték”),hogy kémkedjen,persze ő is kíváncsi.A romulán fegyvert úgy nézett ki” csak felvette a földről”és meghúzta a ravaszt.No,majd csak kiderül mivé lesz a cserebogár ill.a dokinéni.(Remélem titkon a Madox nevű tagnak dolgozik és gonoszkodni fog)Persze akkor nem ST lenne,majd kiderül a végére.

Amokh - 2020. 02. 11. 11:15

Sajnos 3 rész után sok kiábrándulságot okozó dolgot találunk a sorozatban, és egyre inkább csalodásba fordul át, még úgy is, hogy Picard-ot nagyon jó újra látni. Viszont nagyon látszik rajta az öregsége, legyengült,megfáradt. Ez a mozgásán ( lásd akciójelenet a harmadik részben) meg a beszédén is érzékelhető,mégis a legkevésbé zavaró. Nekem nagyon hiányzík a TNG ben jelenlevő pozitiv világlátomás, ahol az emberiség egy olyan szintre fejlődött,ahol pénz, hatalom, rasszizmus és egyéb kártevő dolgokat már régen túllépték, és a tudás a fő célja az emberiségnek. Ehhetz képest Raffi úgy viselkedik mint egy iszákos férfi (borzalmas szinészi játék), Rios pedig egy nagyon béna John McClane másolat. Magyarázza meg nekem valaki, hogy 24 század végén miért kell a sebet alkohollal tisztítabni, úgy hogy közben alkohol helyett trikodert is használhatna? Nem beszélve a dohányzás / elektromos cigi használata, totál kiábrándító. Reméltem , hogy nem lesz annyira dark, mint a Discovery, de sajnos egyre inkább arra hasonlít, habár a kamerába bevillanó féynsugarak itt is eléggé jelen vannak. Remélem javulni fog ezután, de elégge szkeptikus vagyok.

dexike3 - 2020. 02. 11. 11:22

a ST Nemesis-ben Janeway admirálissal tartotta a kapcsolatot Picard (pont a romulánok kapcsán). ő hova tűnt, nem fordult hozzá az evakuációval JLP?

Ace - 2020. 02. 11. 11:31

Dr. Jurati szerintem is csak felkapta a disruptort a földről persze ettől még lehet impostor :)

Amokh: Raffi sajnos igen csak összetört csalodott a flottában ráadásul Picard is cserben hagyta ezért úgy néz ki a könnyű drogokhoz és az alkoholhoz is nyúlt. Elektromos cigi szerüségben is volt valami szerintem.

Hahakocka - 2020. 02. 11. 12:16

Aki csak az eredeti 1960 as sorozatot látta s az 1. S 2. Filmet s az Abrams filmeket az neki kezdjen? Sok mindent nem értenék?

Python - 2020. 02. 11. 12:34

Hahakocka: Sok mindent elmagyaráznak rohamtempóban, szóval a lényegét értenéd, ha nem láttad a TNG, DS9, VOY sorozatokat. Aki viszont látta az előbb említett szériákat, azoknak nagyon adja a ST hangulatot és sok apró kikacsintás van, ami ad némi pluszt, de ezek inkább húsvéti tojások, mint sem a fő történetet befolyásoló tényezők.

Ace - 2020. 02. 11. 12:36

Hahakocka: Ez a sorozat az új Nemzedékből merít néhány dolgot a többi nekünk is új(formálódott a világ).
Esetleg a Star Trek Nemesis filmet(utolsó TNG-s mozi) érdemes megnézned mielött belekezdesz.
Én továbbra is tartom ,hogy úgy is fogyasztható ha semmit nem láttál elötte persze úgy nem esik le minden apróság de nem mindenki néz úgy sorozatot ,hogy a legapróbb utalást is érteni akarja.

miles - 2020. 02. 11. 12:46

Ha nem Star Trek volna, már cancel. 10 részes sorozatnál 3 rész a bevezető, ami kitesz egy komplett epizódot, az nagyon nagy probléma.

Igazából a 27. percnél besokalltam, kilőttem, de valami miatt később mégis befejeztem.
Remélem felpörögnek, mert ez így édeskevés.

GTomi - 2020. 02. 11. 18:46

Akkor a napszemüveg+vulkáni csak engem zavart? :-)

edg - 2020. 02. 11. 20:21

Szerintem ez a harmadik nem volt jó rész. Sőt, túl sok újat nem adott. Nagy részét mindennek már elmondták korábban… Kifejezetten hiteltelennek (és karakteridegenül tiszteletlennek) tűnt Raffi kötelező feketés lazulása, főleg ezzel a JL megszólítással. DZSÉ ELL
Ne már… Alig történt valami.

Ace - 2020. 02. 11. 21:06

“Akkor a napszemüveg+vulkáni csak engem zavart? :-)”

Nem, nem csak téged zavart azt nem is értem hogyan gondolták. Nagyon kilógott a lóláb sajnos, nem tudom ki találta ki de gagyi volt én gyorsan át is lendültem rajta.

James T Kirk - 2020. 02. 11. 21:34

Nekem az a szomorú, hogy mikor még a német csatornán láttam először a TNG, Voyagert,..DS9 t az egész olyannak tűnt, mintha mindig ott lenne, mindig lenne új sorozat és az embernek megvan szombat\vasárnap reggel a program.

Aztán még jött az Enterprise és a Nemezis mozifilm és ki is húzták a dugót, nincs tovább és elnézve egyenlőre nincs is esélye. Megkapjuk ezeket CGI vel meg lens flare-el agyonturbózott ,,új szuper gazdaságos star trek”-et.

Az értékelésben jól érzi az író, ACE és nekem is olyan érzésem van, mintha hirtelen filmnézés közben elmenne az áram, csalódva látom, hogy vége is a résznek, rövidnek érződik és az ember többet akarna kapni. Ez a darabolás és online sorozat adagolás sose lesz olyan, mint a régi sorozat. Még pár rész és ismét várhatunk 1 évet:) Aztán új szokás szerint, ha nem termelt elég zsét szépen azt mondják vége (persze tudjuk, hogy már berendelték az S2 t).

Az idős Picard-al amúgy nincs gond, a gond azzal van, hogy hiányzik a régi koncepció, az hogy részenként sokszor 1-1 történetet láthattunk, itt meg mintha 1 filmet vágtak volna részekre.

A star trek-ek alapját, a hajók mellett, a szimpatikus legénység adta – jól írják sokan, itt ilyen nincs. 2 szimpi karakter a romulán pár a birtokon.

Érdekes momentum lenne látni hogy Q látomásából a jövőbeli Enterprise D is megvalósul, Riker vagy egy korábbi kedvenc a kapitánya, de erre 0.0% esély van, megmerem kockáztatni, hogy lehet egy igazi klasszikus hajót se láthatunk. A hajó belső kialakítása is szakít mindennel – takarékosabb nyilván – egy hatalmas egyterű valami.

Esetleg kínzásként majd beúszik egy federációs hajó, mint a Discoveryben anno a ,,új-régi” Enterprise, esetleg a Discovery az utolsó résznél és lesz rá 1 év, hogy újra morzsákat kapjunk..ejjjjjj

Ace - 2020. 02. 12. 08:43

Lenne egy-két gondolatom ehhez (remélem nem gond):

Jelenleg pont azon dolgoznak a meglévő és a bejelentett Star Trek projektekkel, hogy az egész évet lefedjék Star Trek tartalommal ha nem is ugyan azt a sorozatot de a másikat tudod addig nézni míg vársz ez lesz a céljuk. Idén ugye a Discovery következő évada ha nem is váltásban de jön, az animációs projektek is becsatlakoznak majd és élő szereplős sorozat tervek is vannak még ha ez valóban teljesül akkor egy új “Aranykor” várható Trek fronton.

A másik dologhoz eleve más megközelítést akartak Picardnak mint ami a TNG-ben volt és eleve Patrick Stewart is csak úgy válallta ha új kihívást kap a karakter és nem a megszokott sémát kapjuk mégis valahogy nálam például érződik kicsit a TNG DNS-e ami valószínüleg a karakterek, szereplők miatt van.
Szerintem a “hagyományosabb” Trek a Discovery, bár most ott is megkavarták rendesen a dolgokat meglátjuk mi lesz. Előfordulhat ,hogy késöbb kapunk még nosztalgikusabb hangvételü sorozatot is.

fefe - 2020. 02. 16. 22:17

Nekem ezek az uj trek sorozatok tul csili vilik..
Nem tudom maskepp mondani de olyan tul mű az egesz.
a kepi vilag es a hangok sem az igaziak hanem mű..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz