login |

Inside No. 9.: kezdett az 5. évad

2020. 02. 11. 17:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

(Tegnap este lement a Jenna Coleman-es 5×02 is, de az akkora brutálisan WTF volt, hogy szerintem külön írok róla, most nem említem inkább.)

Amikor elkezdődött ennek a zseniális brit epizodikus antológiának (azaz bárki bármelyik részt csekkolhatja bármikor – akár ezt is, nem kell ismerni a sorozatot), az új szezonja (idén itt a nagy lehetőség, hogy biztosan jobbá váljon, mint a Black Mirror!), azt gondoltam, hogy a készítők végleg elengedték a címet és a koncepciót, miszerint 9-es számú házakban vagy egyéb helyiségekben zajlik a sztori. Ami fura volt, mert eleve elég laza ez az összekötő kapocs, és mivel a kezdés sztorija egy foci-játékvezetői öltözőben játszódik, igazán rárakhattak volna egy kilences számot.

Hahh, rég tévedtem ekkorát! Ki hitte volna, hogy az 5. évadtól kezdve örökre más szemmel fogok a sorozat címére nézni?! A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nem tudom, hogy viszonyuljak ehhez az epizódhoz. Nem is olyan rég volt egy rész (gőzöm sincs, melyik), amit hasonlóképp ítéltem meg: szórakoztatott, lekötött az elejétől a végéig, de csak úgy, mint egy rövidfilm, és nem úgy, mint egy Inside No. 9-rész.

Egy percig sem unatkoztam az évadkezdésen, jók voltak a karakterek (marhára tetszik, hogy milyen alapossággal közelítenek hozzájuk Pemberton-ék), vicces volt az első blikkre cseppet sem vicces szituáció prezentálása, a drámaibb, félidei szál is működött, még érzelmek is jelen voltak, de valahogy a csattanó számomra kicsit… Nem elcsépelt, inkább csak túl magától értetődő volt.

Nem arról van szó, hogy kitaláltam, és az is abszolút pozitív, hogy teljesen más megvilágításba helyezi a történteket és a párbeszédeket, kvázi újranézős az egész epizód (amiért jár a pacsi), de egy Inside No. 9-végén szeretem magam letaglózva, leforrázva vagy kiterülve érezni magam – még, ha csak a röhögéstől is. Elismerem, hatásos volt egy pillanatra az, amikor kiderült a játékvezető motivációja (ami eleve billegős…), a prezentálás is szuper volt a tetkóval, de azon kívül a zárójelenet nem adott semmi “intellektuális” pluszt.

Nyilván csak a zárás nem fogja anullálni az élményt, az oda vezető utat (főleg úgy, hogy elismerem a csavart), de talán, ha megdobom a részt egy 7/10-zel, akkor azon érződni fog, hogy ennél jobb is lehet még idén a sorozat.

ui: Az üdvözlőlap jelentőségét vagy szerepét nem értettem. Volt neki? Csak nem valami throwaway dolog volt, nem?

11 hozzászólás Ne habozz!

Mordekai - 2020. 02. 11. 15:08

Ezt az epizódot látnia kellene az összes focidrukker tippmixharcosnak :) Nem kicsit aktuális a téma.

Ez a poénon nagyot röhögtem: A bíró tizenegyest ad azért, mert a kapus(!) kézzel ért a labdához, aztán 3-szor is visszafújta a kihagyott büntetőt, mire berúgták :D

Persze kitalálható a csattanó, de addig simán elviszik a poénok és a karakterek.

10/7 Korrekt, de lesz még jobb is, rosszabb is. Remélem most is jön majd egy minimál-dumás rész, azok nagyon ütöttek.

Big15 - 2020. 02. 11. 18:30

pont így éreztem én is…szórakoztató, de semmi hubazzeg. Sajnos egyre ritkábban vannak olyan részek. Talán az előző évadban is talán egy volt. Bár azok hatalmasat szólnak 😄

Shannen - 2020. 02. 11. 20:31

Anno egyben daráltam le az első négy évadot, hatalmas élmény volt, így vártam már a folytatást.
Szerintem a kezdés tényleg nem volt több 7/10-nél, főleg hogy engem a focis téma alapból hidegen hagyott. De tudtam, hogy lesz ennél még jobb is. És hát sokáig nem is kellett várni, az 5×02 tényleg odacsapott rendesen. Na de majd erről bővebben az arról szóló posztnál.

Akhim92 - 2020. 02. 25. 01:06

Winnie, egyébként a kritikában lévő kép a kilences mezben lévő játékosról kint lóg bekeretezve az öltöző falán.

Rapguruz88 - 2020. 02. 25. 10:04

Nem értem a black Mirroros összehasonlítást, inkább hasonlít a Room 104–hez

winnie - 2020. 02. 25. 11:04

Rapguruz88: pedig elég magától értetődő, az az egyetlen, amihez minden további nélkül lehet hasonlítani. a black mirror is brit epizodikus antológia, és ez is. a hasonlóságokat kell nézni a hasonlításoknál, nem a különbségeket . (oké, az urban myths még bejöhet a képbe, mint párhuzam.)

a room 104-ra tényleg szinte csak abban hasonlít, hogy mindkettő epizodikus antológia (oké, a hosszban is, de akkor ott a dimension 404 is – még annak a címében is van számnév:), de ezzel ki is fújt a közös keresztmetszet, hiszen amellett, hogy amerikai, az más stílusú. történetmesélős, illetve karaktercentrikus, és ami a legfontosabb, amolyan független rövidfilmes, amit a készítője és a rendezője erősen meghatároz.

azzal szemben a black mirror vagy az inside no. 9 erősen alkotói sorozat (mármint a sorozat alkotóinak látásmódja határozza meg, charlie brookeré, illetve shearsmith/pembertoné – a room 104-ben a duplass-tesók nem alkotók, nincs jelen az ő látásmódjuk ott minden rész külön alkotói munka). és persze, ami a legfontosabb, hogy mind a BM és az IN9 általában csavarra van kihegyezve, illetve javarészt sötét tónusú, gyakran jelen van bennük az erőszak. a room 104 nem csavarokra épít, és teljesen random, hogy épp milyen a stílusa, nincs olyan, hogy room 104-stílus, nagyon eklektikus.

attól, hogy napestig lehetne sorolni azt, hogy miben más, mint a BM (hossz, fókusz, stb.), még ahhoz áll legközelebb.

Shannen - 2020. 02. 29. 19:41

5×04
Az ilyen részeket nagyon tudom szeretni.

sherlock20 - 2020. 03. 03. 12:06

5×05 végre ütött rendesen, ezt hiányoltam már

LaCRossE - 2020. 03. 03. 15:11

5×05 zseniális volt, de az 5×04 is nagyon jóra sikerült.
Továbbra is imádom ezt a sorozatot.

Shannen - 2020. 03. 07. 17:18

5×05 már megint egy remek alapötlet nagyon jól kidolgozva.
Azt jól látom, hogy már csak egy rész van az évadból? Olyan gyorsan eltelnek ezek a szezonok.

Shannen - 2020. 03. 14. 13:20

Ez az évad nagyon gyorsan eltelt megint.
Az évadzáró rész a maga egyszerűségével és részvégi megoldással megint jól sikerült. Összességében lehet kevesebb volt az egy évadra eső kimagasló epizódok száma, de azért végig élvezetesek voltak az epizódok.

Idén nekem ilyen sorrendben tetszett legjobban a részek:
1.5×02
2.5×04
3.5×05
4.5×06
5.5×03
5.5×01

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz