login |

Második blikk: Deputy

2020. 02. 11. 19:20 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika,

Pár hete human viszonylag pozitívan írt a FOX új, cowboy-járőrös sorozatáról, aminek Stephen Dorff a főszereplője, nekem is nagyjából bejött a pilot, és szerintem egyrészt jól is van megvalósítva a széria, másrészt annak meg is felel, ami akar lenni. Mármint nem a seriffhivatal toborzóreklámjának (mert a készítők ezt is említették), hanem egy karakteres, a törvény szolgálatában álló főhőssel megáldott bűnügyi darabnak. Aminek a 2. részét már halálosan untam. Az 1×03 meg piszok jól sikerült.

A kezdés kapcsán rögtön eszembe jutott a Training Day-sorozat, le sem tagadhatná a készítője (a showrunner már nem ő), még a főszereplő karaktere is hasonló (ott Bill Paxton volt, ugye), 6-6,5/10-et érdemelt is nálam, mert mint pilot működött- Megalapoztak pár érdekesebb karaktert (bár a nőket eléggé kevertem magamban, mert vak vagyok…) és dinamikát, valamint felvezettek átívelő (politikai és magánéleti) szálakat – az 1×01 végén még bármi lehetett volna.

Hogy nem lett, az inkább nekem köszönhető. Hiába volt ugyanis a tisztességes megvalósítás, valahogy egy percig sem kötött le sem a megfigyelés, sem a bűnöző hajkurászása, sem az ügy komplikálása, valahogy minden fapados volt, és ami rosszabb, a karakterekkel egy tapodtat nem léptek előre, mindegyik untatott, mert szinte mindent láttam már tőlük a pilotban.

Ennek ellenére inkább az jött le, hogy mindez inkább az én saram, vagy legalábbis a Deputy nem az én műfajom. Olyan sorozat inkább, ami egyszer 40 percre adekvát szórakozást nyújt, de minden egyes epizóddal veszít erejéből az újdonság, és a végén azon kapom magam, hogy ugyanazokat a köröket futjuk – ismétlem: tisztességes köröket.

Akinek kell egy zsarus sorozat, amiben a nép gyereke nem hagyja magát, hogy felülről az öltönyösök, kívülről pedig a bűnöző cseszegessék, aki, ha kell, akkor keményen odacsap (és akinek helyén a szíve és úgy gondolkodik, ahogyan az a nagykönyvben írva vagyon), akkor érdemes a Deputy-nak esélyt adnia. De nekem most több kéne, mint tisztesség. És ebben a stílusban maradok a SWAT-nál.

Ja, az pozitívum volt, hogy nem untattak halálra az akciójelenetek és a lövöldözések. Mert jók voltak, és mert nem PC-zték túl őket: a zsaruk fogták magukat, rajtaütöttek a rosszfiúkon, és először lőttek, utána kérdeztek. Nem kell ezzel egyetértenem, de néha felüdülés ilyet látni a tévében. Ettől még a 3,5/10-et második rész után csak tisztességből kezdtem el a harmadikat, gondoltam, hagyom félúton elhalni.

Erre az meg egyetlen eseményre, egy rendőr lelövésére épült, nem kisebb történetekkel szenvedett, nem nagyon magánéletezett, hanem egy elég érzelemdús vadászatot mutatott be, és bár az áldozat iránt nem sok mindent lehetett érezni, a bűnöst keresők iránt annál inkább. Ha ilyen lenne a Deputy, nézném, de nem hiszem, hogy később ne a karakterekre koncentrálnának, így nem biztos, hogy érdemes maradnom.

Nyilván Stephen Dorff karaktere a központi figura, és bár a többiekben is lehetne potenciál, megragadnak a nem túl érdekes szinten. Még talán a hivatali játszmák, a szívózások adhatnának pluszt, de ott meg ugyanazokat a köröket futják, így marad az, hogy olykor tanítgatják a nézőt a seriffi hivatásról, olykor pedig megmutatják, hogy milyen keménycsávók választják ezt a szakmát.

5 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 02. 11. 20:21

Ultragagyi kategóriás, jó esetben altatónak használható marhaság, amivel egy nagyon merész és jó koncepciót pazarolnak el, továbbá remek színészek idejét pocsékolják. És ez kb. az első rész 20. percétől látszott

Ela1010 - 2020. 02. 12. 21:29

En most vadaszok vmi uj sorozatra. Ezt beprobaltam, jonak tunt, de sajnos kasza reszemrol. Ha mar egy pilot-ot is orak alatt nezem meg, mert 100x leallitom meg elinditom, az mar regen rossz.
Amugy jo az alapsztori, de en vmi Banshee feelingre szamitottam.

winnie - 2020. 02. 12. 22:51

banshee-hoz másik két sorozatot hasonlítottunk mostanság, de nem hiszem, hogy annyira vadászni kéne új sorozatra. minden héten indul vagy 10 vadiúj, amikből legalább 2-3 kötelezően nézős lesz. tök véletlenül pont múlt héten volt 2 olyan premier is, ami nálam év végén tuti top10-es lesz. mondjuk az egyikről még nem írtam, csak előzeteses posztban véleményeztem, de majd jön kritika.

ezen a héten pedig több rég futó alapsorozat tért vissza, szóval:)

Taja - 2020. 02. 13. 16:45

Dorff miatt került listára, nem zsánerem a műfaj, amiben mozog. Az első részben valóban flottul léptetik be a szereplőket és vázolják fel a hátteret, az ütem is megfelelő. De ha nem lettem voltam eltökélt, hogy végignézzem, akkor már a nyitó képsorral gyors váltásra bírtak volna. Kapunk egy teljesen esztelen üldözési jelenetet, ahol különösebb info nélkül bekapcsolódik modernkori western hősünk, aki úgy méri fel, hogy érdemes szétverni részben egy hídat és égből kocsi löketni egy általa be nem látott útra…  Ez max egy Michael Bay filmhez illett volna, pátoszos zenével és dagadó amcsi zászlóval, ahol épp újfent nagyon meg kell menteni mindenáron az emberiséget. Vagy egy Martin Riggs-es jelenethez.

Utána javítanak Bill Hollister figuráján már a nyitó epizódon belül is, de nekem csak úgy az ötödik rész tájékán csillant valóban többet a bírósági jelenetnél, addig igaziból nem több, mint egy tökösebb Mitch Buchannon. Ott már keményebben belemegy tabunak osztályozott lépésekbe és maga az epizód is érdeklődést jobban felkeltően zárul.

Nem tudom ki is igaziból itt a célközönség. Potenciál a politikusi megfontolások nélküli, csak tiszta szolgálat alapú, vagány sheriff ötletben mindenképpen van, de annyi ismert fordulat tarkítja, hogy a kellemes lötyögésnél többet nem prognosztizálok. De remélek :)
Jót tenne a sorozatnak az is, ha elmaradnának a klisés érzelemkeltő, igénytelen zenék a háttérből.
 
A pro rész az alapötlet és Stephen Dorff főszerepeltetése mellett, hogy a mellékszereplők jól eltaláltak, szinte az összes és ez emeli a sorozatot. Bishop ötletesen kitalált kvázi társ alak , Cade vonalán a szokatlan adoptálás még csillanthat valami pluszt. A magam részéről értékelem a pozitív családi  / baráti pillanatokkal záruló meleg hangulatú képsorokat is. 

Ela1010 - 2020. 02. 13. 20:00

Winnie, adok a velemenyedre , szivesen olvasom a kritikakat.Figyelem az indulo sorozatokat, de ha vmelyik mar az elejen nem kot le, vagy trailer sem kelti fel az erdeklodesem,lepek tovabb.
A Vikings-t kezdtem el , azzal el leszek egy darabig.:-)
Inkabb akkor ugy fogalmazok, hogy remenykedtem benne, hogy a Deputy lesz olyan jo mint a Banshee.A trailer alapjan az a sorozat ugrott nekem be.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz