login |

Pilot-mustra: Katy Keene – 1×01

2020. 02. 12. 16:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

– I don’t want you going alone.
– Oh, no, Katy, I am from Riverdale. It is the murder capital of the world.

Majdnem egymás után három országos újoncra is azt mondtam, illetve fogom mondani, hogy annak a sorozatok tökéletesen megfelelnek, amilyen célra és akik számára megálmodták létrehozták őket, de engem annyira nem fognak meg. Ez volt a helyzet a Deputy-val (ott legalább a pilot lekötött), ez lesz a helyzet a Tommy-val (arról ma este vagy holnap), és pontosan ugyanez a helyzet a Katy Keene-nel is. Nincs vele semmi gond, csak ez a habos-babos fantázia nem az én stílusom.

A CW újonca a Chilling Adventures of Sabrina után a Riverdale második spinoffja, csak egy (vagy több) fokkal közvetlenebb, hiszen ennek az egyik szereplője Josie (bár nem fő-főszereplő, ld. cím), szóval már az első részben kap bőven namedroppingot Veronica. A lényeg, hogy pár évvel a Riverdale 4. évadja után járunk, és a műfaj az eredeti készítői szándékkal ellentétben nem thrillert kapunk, hanem a csatorna kérésére valami sokkal optimistábbat.

KATY KEENE – 1×01 – 3/10

Szóval Josie “feljön” New York City-be álmait kergetve, hogy zenész legyen, és így lesz történetünk főhősének, a divatmegszállott Katy Keene-nek a lakótársa, és baráti körének oszlopos tagja egy Broadway-aspiráns sráccal meg egy, a kezét a város pulzusán tartó lánnyal, akiről gőzöm sincs, hogy ki akar lenni, de jók a kapcsolatai. Az ő történetüket láthatjuk mindenféle komolyabb célt belebegtető szál nélkül.

Amellett, hogy Josie kezdeti szárnypróbálgatásainak is tanúi lehetünk, azért leginkább Katy környezetét ismerhetjük meg – a pasiját, kollégáit és főnökét, aki miközben egyre komolyabb feladatokat bíz rá divatházában és előléptetéssel kecsegteti, nem nézi jó szemmel, hogy saját szakállra is tervezget (például barátainak ruhákat – egy ilyen karakter minden jelmeztervező álma!). Láttunk már sok “fiatalok megpróbálnak befutni a nagyvárosban” szappant.

I found her Instagram. She’s… no one. She has under a thousand followers. Ugh, for the love of Coco, she’s a commoner.

A legnagyobb gondom az a Katy Keene-nel, hogy bár afféle fantáziatörténet (fel sem merül bennünk, hogy ilyen a valóság, ahhoz kissé fel van tekerve, erőteljesen sugallják a full csillogós világot), hiányzik belőle mindenfajta báj, ami engem általában megtart a stílus mellett. Ráadásul nem is őszinte (az az utcazenész jelenet túlzás volt), de akit ez nem zavar és ilyesmit keres, az simán beleeshet, igazi eszképista cucc, ez tippre nem lesz sötét, itt a gonosz idővel meglakol.

Sajnos még a kevés narrálás is teljesen színtelen és felesleges, nem ad szinte semmit az összképhez, ezen felül eléggé mesterkélten néz ki a bemutatott viszonyrendszer, már-már kínosan a középiskolát idézi meg Katy Keene karakterének munkahelye klikkekkel meg “gonosz” menő lányokkal. Cserébe nem annyira kiszámíthatóak a történések, legalábbis többször is nem a várt irányba mozdultak el. A hangulatról pedig Josie szálán az énekelgetések is gondoskodnak

Még egyszer hangsúlyozom: a Katy Keene szerintem annak tökéletes, ami akar lenni. Nem ciki, nem béna, nem kínos, több fronton is kap technikai plusz pontokat, egyszerűen csak olyan stílust lőttek be, ami nem az én stílusom. De ha választanom kéne a három Archie Comics-adaptáció között, akkor minden vita nélkül emellett maradnék. Viszont így nem nagyon kötött le, a karakterek sem izgattak, valahogy Lucy Hale is olyan fura volt a Life Sentence-béli aranyossága után.

ui: Szerintem évek óta nem zökkentett ki annyira zöld hátteres forgatás, mint itt, a pilotnál. Egyes jeleneteknél túl egyértelmű volt, hogy a színészek csak stúdióba pakolt díszletelemeken üldögélnek.

2 hozzászólás Ne habozz!

d - 2020. 02. 14. 18:34

egyebkent mirol szol ez a sorozat? :D
marmint vegigneztem a pilotot, de nem jott :D

winnie - 2020. 02. 15. 10:42

pár barátról, és ahogy be akarnak futni?:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz