login |

Homeland: kezdett a 8. évad

2020. 02. 13. 19:44 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

I’m okay with a setback.

Remélem, hogy idén is lesz lehetőségem hetiben, vagy legalábbis nagyjából hetiben írni a sorozatról, mely az utolsó szezonjához érkezve most a múltba fog nyúlni, és nem csak régről ismert helyszíneket vesz elő, hanem karaktereket is (akikre tuti nem fogok emlékezni). Nem csak azért, mert akkor azt jelentené, hogy van mit kibeszélni róla, hanem azért is, mert talán leírhatom a 8×02 kritikájában, hogy az már jó rész lett. Szemben az évadnyitóval.

Oké, lehet, hogy kicsit szigorú vagyok, de nagyon ki voltam éhezve erre a folytatásra, elég sok idő eltelt a 7. évad óta, és nagyon ígéretesnek tűnt a mostani felütés is, ami az orosz fogság utáni Carrie-ről és egy afgán bevetésről szól. Azonban, eltekintve a viszontlátás örömétől, ez a nyitány nagyon minimálisan kötött le. Pedig a globális politika még mindig kínál olyan sztoriakt, amik izgalmasak lehetnek.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Pedig papíron érdekes is lehetett volna, hiszen egyrészt kaptunk Saul részéről egy szálat, ahogy diplomáciai köröket fut a Közel-Keleten, másrészt Carrie-ről is jött egy állapotjelentés, és megtudhattuk, hogy mi a helyzet vele, mik lehetnek az orosz fogság utóhatásai, harmadrészt pedig Max valamilyen okból terepre került, és ugye azt már az első évad óta tudjuk, hogy ő mindent jelenetet feldob a jelenlétével.

Kezdem Max-szel. Kapott egy küldetést és végrehajtotta. Ennyi. Igazából a végletekig feszültnek szént szál valamiért teljesen elment a fejem fölött, inkább mesterségesnek tűnt a feszültségkeltés, gőzöm sincs, hogy miért nem működött nálam, miért tűnt inkább unalmasnak, mintsem izgalmasnak, arról nem is beszélve, hogy egy utolsó szezonban végképp nem lehetnek biztonságban a kiemelt karakterek sem.

Saul oldalán korrektek voltak az események, jó volt látni, ahogy szervezkedik a (papíron) jó ügy érdekében, valamint azt is, hogy már az első részben találkoztak Carrie-vel, de valljuk meg, hogy ő nem sok vizet zavart.

Carrie pedig… A készítők továbbra sem kímélik Claire Danes karakterét, megint sikerült egy olyan szituációba kényszeríteni, ahol simán előjöhet a bipoláris énje, valamint ezúttal a még a gyanú is elkezd a feje fölött lebegni, miszerint nem dolgozik-e az oroszoknak – ezzel némiképp Brody szellemét, illetve, ugye, első évados sztoriját idézik meg, aki kapcsán ugyancsak az volt a kérdés, hogy a hadifogság közben nem állították-e át.

Carrie esetében ugye egy dolog, hogy a nem túl megbízható hazugságságvizsgáló milyen eredményt adott, de az mégiscsak jelentősebb, hogy ő maga sem emlékszik mindenre, ergó nem lehet biztos abban, hogy miket mondott az oroszoknak, hogy kiket adott fel esetleg, és az, hogy kivel (és milyen körülmények között) futott össze a rész végén, valamint, hogy egy korábbi kontaktját megölték, biztos, hogy eléggé felkavarta őt és el is bizonytalanította.

Azonban hiába jó felütések szintjén a sztori, hiába érdekel nagyon a folytatás, így, ebben a formában nekem nem működött a 8×01, egyszerűen alig ragadott magával, még Carrie kémakciózása sem volt annyira megkapó. Lehet, hogy csak vissza kéne jobban rázódnom a Homeland-be? Vagy tényleg túlságosan alapoztak? Tudom persze, hogy szükség van rá, és mint írtam, sok minden biztat a folytatással kapcsolatban, de ez csak erős közepes volt számomra a sorozaton belül.

A kezdés egyébként némi hasonlóságot mutatott az általam most darált Treadstone-nal, ahol ugyancsak amerikai foglyokat próbáltak átállítani (és átprogramozni) az oroszok (illetve a szovjetek), és ott is, eleinte töredékes flashbackek révén áll össze szép lassan a kép. Azt hiszem, hogy Claire Danes-nek megint lesz lehetősége kitennie magáért, nem semmi, ahogy meggyötri magát, hogy egy kémes politikai drámában is mennyi lehetőség van arra, hogy csillogtassa képességeit. Még akkor is, ha újat nem biztos, hogy fog mutatni.

18 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2020. 02. 13. 20:21

Engem elkapott a Homeland-hangulat, semmi bajom nem volt az évadkezdéssel. Persze, biztos lesz ez még jobb is.

Max-et jó volt látni (mint mindig), de az ő szálán mondjuk én sem izgultam annyit, mint azt a készítők valószínűleg szerették volna.

Saul-ból még keveset kaptunk, ellenben Carrie szála elég érdekesnek tűik, tetszik, hogy hasonló helyzetben találja magát, mint anno Brody. Valamit biztos mondott az oroszoknak, mert Yevgeny elégedetten pillant rá, amikor összefutnak.

Az egyetlen dolog, amit sajnálok, hogy nem volt időm újranézni az előző évadokat, vagy legalább a relevánsabb részeket, és így szerintem jó pár régi arcnál csak nézni fogok, hogy ő vajon kicsoda.

Geza Kovacs - 2020. 02. 13. 21:51

Teljesen jó volt. Kabul meg amúgy is érdekelt.

Lex - 2020. 02. 13. 21:58

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az első évad megnézése, és 7 év szünet után tavaly vettem elő újból a sorozatot, úgyhogy viszonylag frissnek mondhatók a vele kapcsolatos élményeim.

A felütés szerintem kellően érdekes, kíváncsi leszek, hogyan alakulnak a viszonyok az évadban.
Nem volt hatalmas durranás az évadnyitó, a Max-féle küldetés csak egy tölteléknek érződött, valóban nem hozta az izgalomfaktort, de engem szokás szerint a tévé elé szögezett a rész. Főleg Saul és a 4. évadból megismert pakisztáni csaj jelenetei tetszettek, illetve, amikor árnyalódott a kép Carrie-vel kapcsolatban: a halott informátor, Jevgenyij halvány kacsintása. Igazából ez még bármerre moccanhat, de én megnéznék egy olyan évadot, ami arra fut ki, hogy Carrie átállt az oroszokhoz.

bvr - 2020. 02. 14. 00:48

Nekem nem volt gondom ezzel a kezdéssel. Különösen mivel az utolsó két évaddal voltak komoly bajaim, ellenben a pakisztáni évad meg a legnagyobb kedvencem volt, talán még az első évadnál is jobban tetszett.
Az első évadhoz képest az szerintem nagyon nagy különbség és alapvető csavar hogy itt most nekünk úgy mutatják hogy Carrie sem lehet benne biztos mi is történt vele. Ezt a poszt is írja, de szerintem ettől annyira más a felállás az első évadhoz képest hogy én külön is venném attól.

(na meg itt eleve “tűzközelben” vagyunk, míg ott Brody kamaszgyerekeinek szenveléseit is el kellett viselni, remélem Carrie családja csak minimálisan fog szerepet kapni végre már ebben az évadban, és egy jó kis kém-thrillert kapunk)

Never - 2020. 02. 14. 01:46

Carrie átáll az Oroszokhoz ahol Jack Bauernek fog dolgozni (9evad) a vegen kiderul hogy mind2 “double agent” volt es végig a CIAnek dolgoztak (10evad) :D

Kissur - 2020. 02. 14. 07:58

Talán egyszer vagy kétszer volt olyan, hogy a Homeland szezonpremiere nagyot ütött volna. Minden más esetben alapozott. Nekem ez most is megvolt. Plusz a Homeland hangulat. Tény, hogy se Max akciója, se Carrie-é nem volt körömrágósan izgalmas, de szerintem ezzel akarták bemutatni, hogy mennyire áldatlan állapotok uralkodnak arrafelé. Jó lesz ez.

Never: Juj, mekkorát ütne, ha megjelenne a végén Jack, mint orosz fogoly. Érdekes, hogy mindkét sorozatban az oroszok fogságába esik a főszereplő. És én eleve azt várnám az esetleges 10.évadtól, hogy Jack az oroszoknak dolgozik, mert átmosták az agyát. Plusz ez a Homeland évad talán választ ad arra, hogy mi történne Jackkel, ha kiszabadulna Oroszországból. :)

winnie - 2020. 02. 14. 08:48

kissur: az sosem érv, hogy máskor nem ütött, nyilván nem az a cél, hogy ne üssön, meg másoknak látod, ütött, vagyis jó volt. de ahogy visszanéztem az írásaimat, az 5. és 7. évad kezdése is nagyon tetszett nekem. ezt vagy 6 részletben tudtam végignézni.

Ád' - 2020. 02. 14. 09:57

Az orosz fogságos főszereplőt eljátszották a franciák is a Le Bureau des Légendes utolsó évadjában…..

seven - 2020. 02. 14. 11:07

Szerintem pedig Homelandtől szokatlanúl gyors tempójú és “bele a közepébe” volt a premier – általában sokkal lassabb szokott lenni az évadok nyitánya.

Nekem nagyon tetszett. Amolyan greatest hits szezon lesz ez, mindenki itt van! :)

sleepwalker77 - 2020. 02. 14. 14:27

Hiányzott már, pont olyan lett mint amire számítottam, abszolút Homeland hangulat az elejétől kezdve.

Nézőke - 2020. 02. 14. 14:56

..alapozás volt ez,a korábbi arcok nem voltak ismerősek.
Egyébként lesz egyszer az életben olyan,hogy mondjuk valami teljesen kabulos nőt raknának be, hogy vegyüljön, mert anno Carrie szőkesége, most meg a gyakornok (lesz még meglepetés szerintem) modellsége tesz keresztbe annak,hogy kimenjen az utcára egy CIAs.

doki - 2020. 02. 14. 19:24

Remek kezdés. Tényleg gyorsan a közepébe vágtak.

Benjy - 2020. 02. 15. 07:55

Én most daráltam le másfél hónap alatt a 7 évadot, így elég friss az élmény, főleg a 4. évadról. Jó rész volt, bejött, néhány korábbi évadhoz képest izgalmasabban fektették le egy hajszállal az alapokat, de tudjuk jól, hogy az igazi durvulás a 4. ész után jön.

A logikát viszont beáldozták az izgalmas alaphelyzet oltárán. Persze voltak korábban is necces húzásaik, nem is egy, de annyira bántóan összecsapva rángatták Carriet Kabulba. És nincs az az isten, hogy egy nemzetbiztonsági szerv rábólint erre, hogy egy korábbi orosz foglyot, aki nem is emlékszik rengeteg mindenre, visszarángassák a terepre.

winnie - 2020. 02. 15. 08:32

benjy: saul elég befolyásos, hogy elérjen dolgokat, nem? meg aztán azért így is elég komolyan megfigyelik őt a jelek szerint.

Adam9456 - 2020. 02. 15. 17:07

Nekem is tetszett a kezdés. Úgy éreztem visszatértek kicsit a kezdetekhez “back to basics”, utolsó évad lévén. Az igaz hogy már rég láttam a 4. pakisztáni évadot, de arra emlékszem hogy az volt az egyik kedvencem. Az előző két évad nekem nem volt annyira a kedvencem, de úgy érzem ez már jobb lesz.

Quantumleap - 2020. 02. 15. 19:39

Ha korábbi szereplőket hoznak vissza, akkor maga Brody ismét visszatérhetne valami álomban vagy látomásban, itt esetleg hosszabban. A családját nem annyira hiányolom.

Benjy - 2020. 02. 17. 13:57

winnie: Oké, hogy szigorú megfigyelés alatt tartják, de láttuk már, hogy ez általában nem jelent semmit. Ettől még nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, még akkor is, ha abban egyetértünk, hogy Saul befolyásos.

Nikolka - 2020. 02. 18. 00:17

Engem nagyon elkapott a kezdés! Tetszett a hangulat.
A 4. volt a kedvenc évadom a sorozatból. Úgyhogy a helyszínnek is örülök.
Imádom amikor Saul “szauloskodik”. És bár nem volt kifejezetten izgalmas, de imádom az ilyen katonai vonalat is. És szerintem még lesznek izgalmak Max vonalán.

@Nézőke
Gondolom pont elég nehéz megfelelő embert találni ilyen helyekre. Még a külső is nehezen tud passzolni..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz