login |

Pilot-mustra: Locke & Key – 1×01

2020. 02. 13. 22:01 - Írta: winnie

49 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Egy ideális világban már hétvégén ledaráltam volna a Netflix múlt heti, természetfölötti házas premierjét (főleg azok után, hogy az ugyancsak “házas” The Haunting of Hill House és az October Faction is tetszett), de valami brutális volt a múlt hét, hiszen az évados premierek közül muszáj volt előre vennem a The Stranger-t (szuper volt), az All or Nothing 5. évadját (szuper volt) és a Mythic Quest: Raven’s Banquet-et (szuper volt), és akkor az igen várós Interrogation-t el sem kezdtem. Mindről fogok írni, ígérem.

Szóval miközben a junkie közösség már rég maga mögött tudta a Locke & Key – Kulcs a zárját címre hallgató Joe Hill képregény adaptációját, amit majd egy évtizede akar Hollywood filmre és tévére átdolgozni, tőlem egyelőre pilotkritikával (oké, két részessel) kell beérnetek, de ha kitartok, ez is kap évados írást. Addig is áthozom az előzetes posztjából a kommenteket, szóval arrafelé spoilerveszély lehet.

LOCKE & KEY – 1×01 – 7,5/10

Fura érzések vannak bennem a Locke & Key kezdésével, mert marha nehezen tudtam belőni, hogy mi akar lenni ez a sorozat. Egyik pillanatban még egy jópofa ifjúsági kalandsorozatnak tűnt (nyilván azért is, mert a főszereplő egy kisgyerek és két idősebb tini testvére), utána meg jöttek a brutális gyilkosságok, valamint némi túlfűtött szexualitás is, ezért nem lep meg, hogy a Netflix 13+-ra lőtte be a korhatárt, a 7 és a 16 között. (Szoktak még mást is használni?)

Az itthonra szinkronnal érkező Locke & Key – Kulcs a zárját egy családról szól, Anyuról és három gyerekről, akik Apu halála után új környéken, egy kisváros ódon és impresszív házában (ahol Apu lakott régen) próbálnak tiszta lappal új életet kezdeni. A családfő erőszakos halált halt, a trauma pedig érthető módon eléggé megviselte a gyerekeket, és új közösségbe (iskolába) sem egyszerű év közben beilleszkedni, a nyomott hangulatra pedig egy lapáttal rátesz az, amikor egy mágikus átjáró nyílik az egyik ajtó helyén, ami “elrabolja” egyiküket.

A ház felfedezése közben ugyanis a család legkisebb fia furcsa kulcsokra bukkan, amik kapcsán (némi elég rejtélyes súgásnak köszönhetően) rájön arra, hogy ezek különféle képességekkel bírnak – az egyik például bárhova képes elröpíteni a világon: csak beteszi a kulcsot a zárba, gondol egy helyre, átlép az ajtón és ott terem. Na, ez volt az a pont, amikor este kiröppent minden álom a szememből és elkezdtem csüngeni a képernyőn. A potenciálhegyekkel teli koncepció láttán elkezdtek szárnyalni a gondolataim, és akkor még nem is tudtam, hogy ez csak az első kulcs.

Ekkor tűnt olyan ifjúsági kalandsorozatosnak a Locke & Keyt (a zene is totál olyan volt), azonban hamar kiderült, hogy a Kulcsozás nem annyira ártatlan dolog, nem csak valami titokzatos “gonosz” kerül a képbe, hanem sejtetni kezdik, hogy akik korábban effélével kísérleteztek, azok sorsa sem a hepiend felé mozdult el.

Bármennyire is tetszik a koncepció, bármennyire is oda vagyok a testvéri dinamikákért, itt egyelőre képtelen voltam a (nagyobb) gyerekekkel megbarátkozni. Nyilván ennek az is az egyik oka, hogy eléggé nyomja őket az elszenvedett trauma, ami nem csak a társasági kapcsolataikra nehezedik rá, hanem a közöttük lévő viszonyra is – ha idővel egymásra találnak és valódi testvéri kapcsolat lesz ismét köztük, akkor már nyert ügyem lehet. És addigra talán a két nagy karaktere is közelebb kerül hozzám – nem irritáltak, nincs gondom velük, nincs tévés tini kórságuk, csak eléggé semmilyennek éreztem őket.

Szerencsére ott van Darby Stanchfield, hogy megtartson, és meglepetésemre több mellékkarakter is szuperre sikerült, utóbbiak története is érdekel, de persze a sorozathoz való hozzáállás a fő szálon fog múlni. Azon a fő szálon, mely eléggé in medias res indul, de folyamatosan kapjuk meg a múlt darabkáit, és derül ki, hogy mi is történt Apuval, és hogy fajultak vérfürdőig az események  – ezek a flashback-ek akár teljesen szezonon át kitarthatnak.

És, ha már múlt. Akkor bizony nem csak az tűnik érdekesnek, hogy mi is történt a családdal, hanem természetesen az egész Kulcs házas mitológia is nagy kérdőjel, mint ahogy Apu múltja és gyerekkora, amiről elég fura dolgok derülnek ki, ami kapcsán Anyu kezd el nyomozgatni – eddig ez a szál elég sejtelmesen alakul, fura feledékenységek és hallgatások övezik.

A Locke & Key szerintem nem lesz akkora közönségsiker, mint mondjuk a The Umbrella Academy, és olyan jól sem fogják fogadni a nézők, bár odáig sem merészkednék, hogy azt mondjam, hogy nagyon megosztja majd a közönséget (majd a kommentekből kiderül), de valahogy kétlem, hogy azok lennének többségben, akik hozzám hasonlóan lelkesednek a kezdés alapján. (Értelemszerűen a képregényt ismerők másfelől fognak közelíteni, nekik elsőként a változtatásokkal kell megbarátkozniuk, és minden azon fog múlni, hogy mire számítanak, mit várna a sorozattól.)

Hogy mennyire fog meg a folytatás, az más kérdés, hiszen én az a típus vagyok, akit képesek elvarázsolni a rejtélyek és megmagyarázhatatlan dolgok, azonban amikor jönnek a válaszok, akkor hajlamos vagyok kevésbé lelkesedni, dettó ugyanez a helyzet a természetfölötti konfliktusokkal, amik akkor válnak sokszor számomra érdektelenné, amikor pontot akarnak tenni rájuk, valahogy sokkal jobban bejön az a cukkolós státusz, ami itt is jelen volt az első két részben.

A lényeg, hogy az első két rész után mindenképp tovább nézős nálam a sorozat. Remélem, jelentkezem majd finálés írással is.

49 hozzászólás Ne habozz!

Ronaldo - 2020. 02. 07. 10:43

Olvastam a képregényt így nyilván, nem ugyanúgy ítélem meg, mint az aki nem ismeri. Szóval röviden: 1. részt láttam és korrekt lett. Vagyis tetszett, na. Elolvastam a részekhez tartozó leírásokat is. Azok és az 1 rész alapján úgy tűnik, elég sok minden megvan kavarva, de az alapszituáció azért maradt ugyanaz. Valószínűleg (nekem kicsit sajnos) nem lesz olyan vérgőzös mint helyenként a képregény, de ezek az infók nyilván azok számára érdekesek, akik szintén olvasták.
1.rész 7,5/10

csb - 2020. 02. 07. 11:14

Én az első rész alapján azt mondanám, hogy nem rossz, de manapság ez már nem elég, hogy nézzek egy sorozatot. Egyébként én is olvastam a képregényt, így többet vártam. Meglepődtem, amikor láttam a 13-as korhatárt, de valószínűleg egy családi sorit akartak összehozni.

Mate4182 - 2020. 02. 08. 01:49

Az elso epizod megvolt, erdekesnek tunik de kicsit tobbet vartam (eddig)

lohan - 2020. 02. 08. 02:34

Mate4182 ne nagyon várj többet, megúszós és felesleges időhúzós az első 3 rész legalábbis.
Van valaki a kútban. Á biztos csak képzelődtél. Hát lehet ne is foglalkozzunk vele.

Pupesz - 2020. 02. 08. 13:42

A képregény elég erősen kezd,megalapozva a hangulatot.Itt sajnáltam hogy nem így indul,de a tv formátum miatt megértem.Most nézem az 5.részt,de eddig semmivel nem tűnik ki a többi sorozattól.Nem írom le a sorozatot,mert még bizakodom,és azért fel kell építeni a sztorit is. Kicsit lehetett volna durvább is….és itt leginkább Sam karakterére gondolok.

monti - 2020. 02. 08. 19:05

középszer a köbön, csak darára jó egy hétvégi kikapcsolodásnak, a karakterek olyan üresek és klisék hogy az már fájdalmas

stargatelost - 2020. 02. 08. 20:21

Végigtoltam az évadot (képregényt nem olvastam).

Nekem bejött, eléggé daráltatta magát, pakoltam a részeket egymás után, érdekelt a világ, a rejtélyek, milyen kulcsokat találnak.

Innentől spoilerek:

Tetszett az is, hogy beszélnek egymással a karakterek (jó, párszor a saját fejük után mentek), és nem csak a tesók, hanem bevonják ugye a barátokat is később. Az különösen jó volt, amikor Bode meggyőzi őket, hogy mondják el neki, amit titkolnak (befőttesüveg emlék).

Viszont a kilencedik rész végén van egy akkora baromság, csakhogy haladhasson a sztori, a fejemet fogtam, hogy tényleg ez lesz…
Ugye Bode megtalálja a Shadow Keyt, de a korona Elliéknél van, így ő és Rufus visszamennek a házukba, hogy elhozzák. Viszont magukkal viszik a Shadow Keyt! Miért? Semmi az égvilágon nem indokolta, hogy Ellie elvigye magával az otthonába a kulcsot, ahol ugye eléggé sanszos volt, hogy ott van Lucas (ott is volt, meg is szerezte a kulcsot). A logika azt diktálta volna, hogy a tesóknál maradjon addig a kulcs a Key Houseban, amíg Elliék visszahozzák a koronát. Áhh, totál blődség volt ez a húzás, csakis azért kellett, hogy összejöjjön a finálé…
Itt még amúgy azt vártam, hogy kiderül, Rufus alakját vette fel Dodge (főleg, amikor elrakja a Head Keyt), de nem. Meg többször is eszembe jutott, hogy bármikor simán átváltozhatott volna valamelyik tesóvá, hogy megszerezze a kulcsokat, de ilyen sem történt.

A végén az Ellie csavar egyértelmű volt, viszont a Gabe csavarral eléggé megleptek, az fasza volt. Várós is a második évad.

ender1112 - 2020. 02. 08. 20:55

Ez gyenge lett a képregényhez képest.
1.Nem tett jót neki a pg-13 besorolás, elvégre ez egy horror történet,
2.A történet megváltoztatása: szereplők elképesztően ostobán viselkednek (lásd pl stargatelost spoilerjét), a kulcsokat alig használják
3. Az egész történet túlnyújtottnak és súlytalannak érződik, ahhoz képest, hogy mi történik benne.
Lehetett volna egy újabb Boys, ehhez képest…

killasc - 2020. 02. 09. 10:58

A Locke&Key a kedvenc képregényem. Örökké. Én nagyot csalódtam a sorozatban. Számítottam rá, hogy lesznek eltérések a képregényhez képest vagy egy-egy szereplő el lesz rontva, de konkrétan a legalapvetőbb, leglényegesebb részeket változtatták meg a sztoriban. Nina az anya karaktere a legszörnyebb, nem is tudom hogy gondolták ezt. Végignéztem, de legszivesebben én is beintenék a Kulcsháznak és készítőinek.

Abraka dabra - 2020. 02. 09. 12:56

Én eddig 5 részt láttam. Így, hogy nem olvastam a képregényt egész nézhetőnek tűnik. Kíváncsi vagyok mi fog még történni, ezért szerintem végig fogom nézni.

zoliszekely - 2020. 02. 09. 16:25

Ledaráltam, tök jó kis sorozat. Nem az a kimagasló, de egynek elmegy, remélhetőleg a 2. évad még jobb lesz. Eddig ez nálam 7.7 pontot ért el a 10-ből :D

Dor Ka - 2020. 02. 09. 22:09

nem ismerem a képregényt, de így tudatlanul bár kicsit zagyva a történet, de egész nézhető, szerintem maradok a 2. évadra is.

GodBadka - 2020. 02. 10. 09:15

@fuge88 a végén kiderül, hogy miért is nem volt sok az a manipulálás (ugye Gabe kezdte el a durvulást).

Amúgy egy tipikus, fantasztikus, családi sorozatot kaptunk szerintem. Ennél azért többet vártam.

wice - 2020. 02. 10. 15:52

Felénél tartok (5. rész), az alapszituáció nagyon jó, de az az érzésem (és ebben néhány fenti hozzászólás is megerősített), hogy erősen átírhatták az eredeti sztorit, mert a képregényről mindenhol azt olvastam, hogy az egyik legjobb a műfajában, a sorozat nézése közben ellenben folyamatosan kényszert érzek, hogy felpofozzam az összes szereplőt, annyira hihetetlenül ostobák, ideértve a főgonosz kútlédit is (bazmeg, fogd a kiskölyköt, dobd be valami ablaktalan szobába a bárhova nyíló kulcs segítségével, és aztán naponta egyszer kérdezz rá, hogy ugye most már ide akarod adni azokat a kulcsokat).

Ráadásul valaki a Redditen azt írta, hogy kb a 7. részig neki nem volt különösebben zavaró a szereplők bénázása, csak azután lett igazán fájdalmas. Hát, már előre félek, hogy mi lesz ez, ha nem írnék többet, akkor valószínűleg agyvérzést kaptam.

Greekgeek - 2020. 02. 10. 18:24

Joe Hill írta a képregény eredetit, aki Stephen King fia álnéven.
A képregény lezárása állítólag tökéletes.
Ez a sorozat viszont közepes. Van egy dobozuk/kulcsuk amivel irányítani tudnak bárkit, de sem a gonosz sem a örült srác ellen nem használják. A kissrác hallja a kútból a csajt, de biztos csak képzelödött szöveggel letudják. A fás kulcs egyébként mire jó, ha nincsennek ott valaki eldugott emlékei?
Hát nem az én sorozatom az biztos.

wice - 2020. 02. 10. 23:08

Oké, még élek, de ez a 7. rész tényleg elég “special” volt. Csoda, hogy ez a család képes egyszerre járni és lélegezni.

Cordelia - 2020. 02. 12. 15:30

Ez egy naaaagyon naaagyon fura sorozat volt.
Nem ismertem a képregényt, szóval nekem teljesen újdonság volt az egész.
Vártam, hogy kiderül szépen valamikor, hogy mik ezek a kulcsok, ki csinálta őket, miért, stbstbstb…na hát ebből kb semmire nem derült fény. Totál kérdéses az egész háttértörténet.
Mindig röhögtem drága nagyikámon, amikor beszélgetett a sorozat szereplőivel amiket nézett, nah hát most én is ezt csináltam. Néha csak facepalm és “te mi az anyádat csinálsz??”…szóval adott egy bárgyú családocska, akik agy nélkül mennek előre és tapsolnak egymás marhaságainak. Vakmerően használják úgy a kulcsokat, mintha semmi se számítana (Jó, Kinsey-nél oké, értem, de a többiek?!)
A Dodge/Gabe vonalra én valamiért számítottam, az Ellie csavar is klisének mondható.
Összességében nem mondom, hogy várom a második évadot, de sanszos, hogy le fogok ülni megnézni azt is. És remélem, hogy a kulcsok történetére is fény derül valahogy :)

cherockee - 2020. 02. 13. 22:05

Végignéztem az évadot egyben, a Lost in Space jutott eszembe viszonylag hamar, a családiassága miatt, a végére voltak vele gondjaim, de az első részből szerintem eldönthető, hogy tetszeni fog-e, elég konstans a stílusa.

winnie - 2020. 02. 13. 22:10

Amikor kerestem képeket a poszthoz, akkor vettem észre, hogy mi volt a pilot elején. 2 napja láthattam talán, és totál nem emlékeztem, hogy kezdődött, most meg is nézem, hogy mi történt, plusz a városba való megérkezésük esetében is elkerülte valami a figyelmemet.

winnie - 2020. 02. 13. 22:11

a másik, hogy érdekességként itt van a régi Fox-ra tervezett sorozat előzetese. vagyis ugye a piloté, más készítővel, más színészekkel:

https://www.sorozatjunkie.hu/2011/08/25/delelotti-video-1-locke-key/

Sidoka - 2020. 02. 13. 22:25

Nekem tetszett, csak lehetne horrorosabb.
A képregényt nem láttam.
Karakterek nagyrészt jók aki viszont eléggé irriált az: Eden es az anya.
De összességében várom a 2. Évadot.

laciszabi - 2020. 02. 13. 23:12

Az elején lassan indul a történet , a végén egyre jobb lett.
Amit írtak a többiek, középszerű és klisék.
Ami borzasztó azok a szövegek, amik elhangzanak.A karakterek pedig borzasztóak.
De az a húzás a 9.részben?
A sztori miatt végignéztem, de h a második évadra visszaszállok még kérdéses.

winnie - 2020. 02. 13. 23:14

ennek orulok, marmint hogy az elejen is tetszik nekem, akkor nagyobb az esely, hogy bejon. de mondjuk en alapbol szeretem a tinisztorikat, es ez az erzelmes, csaladi megkozelites, hogy ennyire eros, nagyon bejon

Trallala - 2020. 02. 13. 23:49

Én a hetedik résznél voltam úgy, hogy az egész családot belöktem volna a kútba. Egyébként nem lett volna rossz a sorozat, de mindenki almamag méretű aggyal rendelkezett, és ez zavaró volt.

Sidoka - 2020. 02. 14. 00:34

Szerintem ha valakinek bejön az első 1-2 rész akkor az évad is befog. Gondolom ugyanez igaz forditva.

pearl - 2020. 02. 14. 08:05

Nekem bejött a sorozat. A képregényt nem ismertem, Joe Hill miatt kötelező volt. Hétvégén ledaráltam. Nézette magát rendesen. Nekem például jobban bejött, mint az Umbrella Academia. Várom a 2. évadot.

Me - 2020. 02. 14. 09:10

Hát én végignéztem, de nagy csalódás volt. Pedig annyira vártam a sorozatot na de ez van.
Egyébként aki még nem látta annak úgy lehetne leírni, hogy olyan mint a riverdale csak kétszer olyan bamba.
Teli rettenetes sok időhuzással és minden nemű logika hanyagolásával (olyan arclekaparósokkal).
De ha bejön a riverdale akkor valszeg ez is tetszeni fog mert tipikus tini sorozat.

winnie - 2020. 02. 14. 09:25

Lehet, hogy annyira nem ismered a Riverdale-t, de ez így fals ajánlásnak tűnik, legalábbis sokan fognak csalódni, ha azt várják. A Riverdale egy tinédzserekről szóló krimi/szappan, ez egy családról szóló fantasztikus (mármint stílusát, nem minőségét tekintve fantasztikus:) széria, elég távol állnak egymástól. Természetesen a képregényes alap, illetve a kisvárosi-rejtély komponens mindkettőben megvan (sőt, még az iskola is), de egyikről sem irányítanám át a másikra a rajongókat. Ha valami, akkor a Riverdale a Twin Peaksre hajaz, illetve még pár címet az elszálltsága miatt be lehet dobni. Ehhez szerintem a fent említett sorozatok közelebb állnak, még akkor is, ha azok is teljesen mások.

Plusz a Riverdale minden, csak nem tipikus tinisorozat – inkább nemtipikus tinisorozat. Bár tipikus lenne!

El-ahrairah - 2020. 02. 14. 10:05

Nagyon vártam, hatalmas csalódás.

A PG13 nagyon rosszat tesz a sorozatnak, amennyire durva és bevállalós a képregény annyira kínosan semmilyen itt a megvalósítás. Ez egy horrortörténet amiben mindenki max bibis lehet és ez sosem, sül el jól.
Értetlenül álltam a történet és az időrend átvariálása előtt, egyszerűen nem láttam semmi hasznát, csak a sok extra plotholet amit behoztak vele. Nagyon sokat veszít a képregény pörgős, intenzív hangulatából is, hogy aktuálisan érdektelen karakterek és történetszálak vannak belebegtetve az elejétől fogva.
Ehhez jön még, hogy a szereplők sokszor arcpirítóan ostobán viselkednek csak az időhúzás kedvéért.
Kár érte.

AmyK - 2020. 02. 14. 10:48

Nagyon imádtuk a trailert és vártuk is rendesen a sorozatot. Nem olvastuk a képregényt, de az alapsztori megfogott minket, a varázskulcsokban számtalan potenciált láttunk. Ehhez képest semmi. A főhősök totál bugyuták és irracionálisak. Konkrétan az utolsó részeknél kiabáltunk a tévével, hogy ezt most miéééért.. Klisés, kiszámítható és idegesítő. Ez lett a nagyon várt sorozatból.

Csigusz - 2020. 02. 14. 12:34

4 rész után félretettem, mert a képregényt ismerők szerint egyöntetűen rossz adaptáció lett.
A képregény nagyon kapja a hype-ot, AZT szívesen megnéztem volna mozgóképen, de a Netflix féle pg13as, ifjúsági, YA-verzió köszönöm, nem érdekel.

KK - 2020. 02. 14. 14:30

A sulis reszek nagyon belassitottak az egeszet, es a YA pillanatokat is attekertem inkabb. Lehetett volna feszesebbre hangolni.
Nem volt rossz, de a felenel lengedezett a kasza…

Me - 2020. 02. 14. 17:48

Ok winnie igazad van, számomra nagyon bamba tini sorozat a riverdale (ezzel nem akarok megsérteni senkit csak ez van)azért hasonlítottam hozzá. Lehet, hogy nem a legpontosabb hasonlat csak rögtön az ugrott be róla és attól is mennyivel idegesítőbb ez azt nem lehett leírni. Mondom számomra.
De hidd el nekem, hogy ha befejezed majd megérted. Mivel az első pár részben még nincs semmi arcpiritó faszság az majd utána jön na, de ott aztán nem fogják vissza magukat.
Nem jó sorozat. Nem jó adaptáció. Egyszerüen szar.
Természetesen mindenki próbálja be sok embernek valszeg tetszeni fog.
Leginkább azoknak akik nem ismerik a képregényt mert azok akik igen… nos maradjunk annyiban, hogy 99% hogy nem.

Python - 2020. 02. 14. 23:56

Nálam 7/10 lett az évad, de ha nem úgy állok neki, hogy jól elcseszték, akkor 6/10. Csináltak belőle egy tinisorozatot, annak viszont jó, 7,5-8/10 ha így nézem, de sajnos ki lett lúgozva nagyon! Azt nem mondom, hogy csalódás, mint a képregények rajongóinak általában, mert tetszett a megvalósítás, de ez a pg-13 -as besorolás sokat elvett belőle. :(

Punkrator - 2020. 02. 15. 15:05

Akkora lyukak a tortenetben amin atesne a haz is.
—spoilers
Senki nem kerdezne meg az oreg foszert a temetoben, hogy amugy mire jok a kulcsok, hany van, honnan jottek, es mi van a barlangban a diszkoajto mogott.
Veletlenul sem hasznalnak a kulcsokat amire jo. Szellemkulcs, felderites, kikemlelni mire keszul az ellenseg? Aaa minek.
Tudjak hogy nala van a arcvalto kulcs, de eszukbe bem jut, hogy esetleg hasznalja is masra, azon kivul ketto kozott valtson. Nem mintha a gonosz eszesebb lenne. Hello, vegyuk fel anyu arcat, es csinaltassunk dolgokat a gyerekekkel. Nem? Oke. Esatobbi.
A logikai enem vegigzokogta.

Art3mis - 2020. 02. 15. 21:06

Sajnos nagyon látszik, hogy csak azért találtak ki új kulcsokat a sorozathoz, hogy a pofon egyszerűre és logikátlanra átírt cselekményt valahogy magyarázzák. Ez azért váltott ki belőlem mocskosul nagy csalódást, mert a képregényben lehet, hogy költségvetésgyilkos kulcsok szerepelnek- a Netflix pedig nem akart beleölni annyi lóvét ebbe a sorozatba-, viszont nem véletlenül lettek azok a kulcsok kitalálva. Meg eleve a sztori horror aspektusa sem volt véletlen. A főgonoszról és cselekedeteiről nem is beszélve. Pont ezért bíztam benne, hogy majd a független Netflix-stáb megcsinálja állatra, de jah nem. Inkább buta, spórolós családira vették a dolgot. Nagyon Kár Érte.

Fragmented - 2020. 02. 16. 08:23

Naaaagyon rosszat tett neki a PG13-as besorolás.. Ez egy erősen 18+os story, jópárszor felkavart a képregény egyes részeivel (amit amúgy a shownak köszönhetően rendeltem be, aztán mindhárom kiadást ledaráltam 2 nap alatt kb.). Én nem vagyok egy nagy képregényes és ez a képregény sem változtatta meg az ízlésemet, szerintem egy regénnyel sokkal több mélységet lehet adni egy storynak mint ezzel, de cserébe kapunk egy gyönyörűen megrajzolt illusztrációt. Nem érzem, hogy maguk a karakterek sokkal eltérőbbek lennének papíron, a Locke gyerekek nagyon egydimenziósak mindkét médiában. Egyedül talán Sam, Scot és Dodge karakterét tudnám kiemelni ami nagyon eltérő volt a képregényben és a showban. Sam és Dodge színtiszta gonoszság volt, mindenféle emberség nélkül, a showban megpróbálták emberségesebbé tenni Sam karakterét, de papíron nagyon elbaszott dolgokat csinált Dodge-al egyetemben. Scot karakterének 180 fokos megváltoztatását nem tudom hova tenni, de annyira nem volt zavaró, csak nem értem miért volt szükséges. Aztán ugye a kimaradt/hozzáadott karakterek is ott vannak, akik kb ugyanazt a szerepet töltik be, ennek sem látom semmi értelmét..
Összességében elég MEH adaptáció lett.

szeleczki - 2020. 02. 16. 08:44

Na, ez volt az a Netflix sorozat régóta, aminek imádtam minden percét. A képregények nem érdekelnek, de annak örülök, hogy inkább fantázia stílusban mentek neki. A rejtélyek jók voltak, a kulcsok világai pedig varázslatosak.

iamgrid - 2020. 02. 16. 13:09

Legjobb pillanataiban a 2006-os 6 részes The Lost Room minisorozatra emlékeztetett a Locke & Key, nekem örökös kedvenc, az egyetlen sorozat amit hajlandó voltam többször újranézni, aki nem ismeri próbálja be. :)

iamgrid - 2020. 02. 16. 13:13

(… elírtam az előbb 3*90 perces a The Lost Room.)

irgum76 - 2020. 02. 16. 18:13

elértem az ominózus 1×07-hez
hát igen szerintem izgalmasra sikerült a sorozat szintjéhez mérten voltak benne jó húzások

1×07-es szpoiler:

a szellemkulcsos felderítés a kiásott félelem szörny
viszont nem kellett volna sok ész ahhoz, hogy a zenekulcsot használva a gonosz srácot hatástalanítsák
de ugye akkor nem egyórás lett volna az epizód hanem kb 10 perc..

Snoopyzit30 - 2020. 02. 17. 14:06

Vegyesek az érzéseim. Egyrészt a koncepció nagyon tetszik. Alig vártam, hogy találják meg az újabb és újabb kulcsokat, ez adta a sorozat pozitívumát számomra.
A kissrácot nagyon bírtam, de a tinik idegesítőek voltak. Szerintem egyre nehezebben viselem a tiniket mindenféle sorozatban. Lehet ez ilyen generációs dolog, de ez van.
Összességében inkább csalódás a végeredmény, bár a képregényhez abszolút kedvet csinált. Sokkal többet néztem volna a kulcsokkal történő szituációkat, amikor ténylegesen használják is őket. Okosabban is lehetett volna ezt és úgy megoldani az írást, hogy ez ne leegyszerűsítse a dolgokat, hanem még több problémát generáljon.
Maradok a következő évadra, de nagy elvárásaim nincsenek.

7/10

A - 2020. 02. 18. 18:24

Nekem ez nagyon fájt. Mintha ebben a soriban mindenki direkt hülye lett volna.

Snoopyzit30 - 2020. 02. 19. 07:42

Ahogy nézem a neten, a képregény azért elég szép áron megy. Ha jól láttam 3 kötetbe vannak rendezve.

VvD - 2020. 02. 26. 21:43

Na végignéztem én is. Igen, sokszor fogtam én is a fejem, hogy az adott problémát rém egyszerűen meg lehetne oldani. Viszont maga a világ, a kulcsok relytéje, a főgonosz “lady” nagyon tetszik. És az is jó, hogy most már ketten vannak – szóval lesz ebből még nagy parti a második évadban :)

Meg az, hogy nem kérdezik ki az öreg bácsit… azért tényleg nagyon hülyék. Ő biztos el tudná mesélni, hogy mi merre hány méter.

Mindenesetre én várom a második évadot. A relytéj és a világ nagyon tetszik. Remélem berendeli a Netflix.

Brigante - 2020. 03. 05. 15:47

A sorozatnak vannak jó momentumai, de de de DEEEEE

A színészi játék valami rettenet a (főleg az öreg fekete tanárnál és anyunál)

A három főszereplő gyerek jó, de Rufus olyan szarul játssza a visszamaradottat, hogy rettenet.

Az, hogy az utolsó részben minek magyarázzák el a nyilvánvalót és ha el is magyarázzák miért herélik ki vele a misztikumot passz.

Részemről nézem a második évadot, de lőjék le a rendezőt!

Snoopyzit30 - 2020. 03. 06. 12:42

VvD: “relytéje”

Ezt a szót gondold át :-)

Annie - 2020. 04. 04. 08:16

Én nem olvastam/ismertem a képregényt a sorozat előtt. Az első két-három rész masszívan elvarázsolt, nagyon magába szippantott ez az egész univerzum a kulcsokkal, a rejtélyeivel és úgy szimplán az egésszel. Azonban -ahogy többen is írtátok- a második fele tele volt blődségekkel, szimpla hülyeségekkel, amik igencsak rontották a színvonalát a sorozatnak. Én mindenesetre maradok a második évadra, és csak reménykedni tudok, hogy a kulcsok és a mögötte lévő misztikum jobban előtérbe kerül.
A színészekkel nincs bajom, szerintem a kissrác nagyon cuki és bőven hozza azt a szintet, ami elvárható tőle. A két tini sokszor idegesített, bár ez valószínűleg a korosztályos hülyeségek miatt lehetett.

Összességében olyan 10/6,5-7 pont számomra.

kriszta.g - 2020. 04. 24. 15:23

Nem olvastam az eredetit, de nekem tetszett. Bár inkább ifjúsági kalandfilmnek jön át sokszor a hangulata, mint horror sorozatnak. Van persze sötét része is de számomra ifjúsági horror kategóriában pl a Dead of summer nagyobbat ütött. Aki szereti a műfajt azt ajánlom figyelmébe.
Összességében így túl a felén nekem olyan közepesnél kicsit jobb, összességében egy négyes osztályzatot megadok rá. Tízes skálán 7-est.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz