login |

Pilot: High Fidelity

2020. 02. 14. 22:03 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Látom, hogy nem nagy hype a Pop, csajok, satöbbi új adaptációja a Hulu-tól, és annyira én sem pörögtem rá előzetesen (erről mindjárt bővebben), de basszus, ez durván betalált minden hibája ellenére. Zenebuziknak kötelező?

A történet egy lemezbolt tulajdonosa körül játszódik, aki az igazi New Yorkot szereti, hipszteresen, folyamatosan toplistákat és playlisteket csinál, és igyekszik feldolgozni, hogy az élete szerelme elhagyta, másik városba költözött meg minden. Csak aztán vissza…

Olyan dramedyről van szó, amiben a főhősnek fel kell nőnie az élethez, a vágyaihoz. Érdekes kontraszt a “nerd” zeneboltos rész, és ahogy a szomorú dalok fényében (mi is volt előbb, a dal vagy a szomorúság?) tekint mindenre, meg ahogy a többi (fogjuk rá) normális ember kezeli ezt.

Az egész Nick Hornby talán legsikeresebb és legismertebb regényén alapszik, amiből már volt egy film is John Cusack főszereplésével, és lehet most szentségtörő leszek, visszaadom a zenebuzi igazolványom, de az a film valahogy sosem volt a szívem csücske. Pedig a könyvet csak utána olvastam! Meg úgy nagyjából az összes Hornby-regény megvolt. Sőt, a tavalyi Juliet, Naked-film is tetszett, engem is meglepett mennyire.

Az előbbieket csak azért mondom, mert oké, igazából mostanra csak a hangulat van meg a regényből és a filmből, nem a konkrét történések, és amúgy sem érdemes olyasmivel jönni, hogy bezzeg a könyv jobb, mert ez nyilvánvaló (hehe, nem hagyhattam ki a poént). Viccet félretéve, ez az adaptáció teljesen megragadta az emlékeimben élő művet, amit nem hittem volna előre.

Úgy vagyok ennyire pozitív a posztban, hogy Zoë Kravitzet egyszerűen nem bírom. És ő a főszereplő. Az, hogy nemet cseréltek a főhősnél mindenképp érdekes, s míg a “sok pasi beleesik”-dolgot megkönnyíti szerintem, kicsit elvesz a történések erejéből, de persze igazából Cusacket is kedvelték a nők akkoriban, szóval valójában a film castingja is bullshit volt picit — de visszatérve, a színésznőt nem szeretem látni valahogy, semmi konkrét indokom nincs rá. Még Julia Robers-szel vagyok így. Biztos nektek is van ilyen.

Viszont a toplistázás, a magánélet fordulatai, na meg a hangulat és persze a zenék viszik előre a High Fidelityt. Igazából ez a lényege a sorozatnak, valamennyire felszínes, de persze ezt is pedzegeti a főszereplő szála eddig, ellenben a végig süt belőle valami olyan, amiben jó benne lenni. Vele kiáltani fel a második rész végén!

Ami még érdekes, hogy mennyire nem aktualizálták a regényt. Mármint persze, az érzelmek mögött általános emberi igazságok vannak, nem arra gondolok, hanem a részletekre, a karakterekre.

Konkrétabban arra, hogy a könyv megjelenése óta a zene is változott, amikor ülnek a bárban és egy zenekar számairól beszélnek az tök irreális manapság, amikor még kevesebb ember hallgat albumokat, ismeri az összes számát valakinek. Értem, hogy a főszereplő ilyen, viszont még különcebbnek tűnik, mint régen, annyira megváltoztak a zenehallgatási szokások 20-30 év alatt.

Azt hiszem, ez az évad lecsúszik majd gyorsan. A pilot sima 8/10 nekem, és a második részre sem eresztett le. A hangulat állandónak tűnik, szóval akinek nem tetszik az eleje, az ne erőltesse. Igazából a szerelmi szálak mellé kell a különcség, eléggé hipszteres, szóval megértek mindenkit, akit esetleg gyorsan letör. Szerencsére nálam pont olyasmi a sorozat, ami most kellett, és amihez nem sok hasonló megy a “tévében”.

9 hozzászólás Ne habozz!

tulipan - 2020. 02. 15. 09:31

Nekem nagyon bejött. Szerintem nagyon hű az eredeti regényhez és az nagyon jó ötlet. próbáljátok be, a második rész jobb mint az első szerintem.

kisanna - 2020. 02. 15. 17:15

En megertem human-t Kravitz-el kapcsolatban, mondjuk en hatalmas
Rajongoja vagyok, de tenyleg eleg arrogans feje tud lenni (pl a Big
little Lies-ban is). Itt meg neha kifejezetten tuljatsza szerintem a karakteret. Azert jo lett a sorozat, 3 resz mar lement, a tobbi is gyorsan le fog, pedig tokre feltem, mert az eredeti film es konyv nem jott be.

spamdog - 2020. 02. 16. 08:51

Én ledaráltam, és hát a regény lényege veszett el a nemváltással. Amíg Robert csak szánalmas volt Robyn a depressziós és a szociopata között egyensúlyozik. Amilyen zseniálisan utálható volt a filmben Catherine Zeta-Jones karaktere, a sorozatban egy silány “instamodell” lett. Da’Vine Joy Randolph-ot viszont dicséret illeti. Ő áthozta a Jack Black által alakított zenebuzit. Neki volt jellemfejlődése ami a főszereplőről nem mondható el. Van néhány vicces áthallás a filmből:
– pl az a karakter akit Tim Robins játszott a fimben most Tim néven szerepel a sorozatban
– a filmben Lisa Bonet (Zoë Kravitz anyja) játszotta a popsztár karaktert akivel a lemezboltos járni kezdett. Itt megfordították bőrszíneket is és egy tejfehér skót lett a rocksztár.
És itt van Dick/Simon alakja Dick egy csak a zenének élő aszexuális titokzatos nerd volt, most meg Simon egy nagyvilági meleg karakter lett.
Igazából az egész sorozatot a minőségi zenék miatt tudom 6/10-re értékelni. Ha nem Bowie szól akkor csak 4/10. Ilyen az amikor beáldoznak egy férfiregényt a szent diverzitás oltárán.

winnie - 2020. 02. 16. 11:09

ha valaminek, akkor én speciel örülök annak, hogy teljesen más lett a megközelítés. nem mondom, hogy nem csápoltam volna, ha nem változik semmi, de mivel már láttam egy adaptációt belőle, ezért alapvetően úgy is hozzállhatnék, hogy “csak úgy érdemes még egyet csinálni, ha valamit változtatnak” és erre e genderflip tökéletes szerintem – igazából minden sztorinál izgalmas megnézni, hogy ha megfordítjuk a dolgokat, akkor merre mennek el a történetek, vajon ugyaanrra, vagy teljesen más irányt vesznek fel. plusz szerintem épp azért készülhetett el a sorozat, mert a készítők nem sima adaptációt akartak. anélkül nem lett volna esélyük.

szóval ebből kiindulva azzal sincs bajom, hogy más lett a lényege – a lényeg, hogy legyen lényege, nem?:) abban egyetértek, hogy elveszett a könyv lényege, de ha jön egy másik (HA jön, ez azért fontos), akkor elnézem.

winnie - 2020. 02. 16. 11:09

itt van egyébként egy készítői interjú: https://ew.com/tv/2020/02/13/hulu-high-fidelity-sarah-kuczera-inspirations/

még nem olvastam, de gondolom beszélnek benne motivációkról.

human - 2020. 02. 18. 03:52

én nem értek egyet, szerintem nem veszett el a könyv lényege, hiszen ugyanúgy áthatja az egészet a zene, a Hornbys nördködés (néhol kicsit felületesen), meg a fel nem növés.

A posztban kitérek a genderflipre, szerintem tényleg azt kavarja meg, hogy egy nőnek más az ereje egy párkapcsolat létrehozásában, bár ezen is dolgoztak, pl az énekes karakter máshogy hajt rá meg ilyenek.

Gevin - 2020. 02. 20. 21:12

Nemtom, nem működik nekem. Nem totálisan rossz, valahol 5/10 környékén van talán.

Cusack nagyon illett a karakterhez abban az időben. Szánalmas, mégis totál együttérez vele a néző, lúzer, de közben mégsem teljesen, a zene iránti rajongás felmenti alóla.

Nekem nincs bajom Zoeval, de ezen a tipikus különc karakteren kívül mást nem nagyon tud hozni, de nem baj ez, kellenek a karakterszínészek.

A zene nekem baromi közepes, a filmben sokkal jobban élveztem.

Talán a legnagyobb negatívum, hogy a fehér srácon kívül minden karaktert már utálok a pilot után.

Jack Black helyére egy erőltetett genderswap, az introvertált zenerajongó srácból buzit csináltak, és az “ex” meg angol lett. Nem, nem sírok a “régen minden jobb volt” nyomvonalán, mert rengeteg esetben nem igaz, ha filmeket vagy sorozatok nézünk (főleg utóbbinál), de ennél ez volt az érzésem. Erőltetett, ez a legjobb szó rá.

edg - 2020. 02. 23. 11:58

A könyvet régen olvastam és tetszett, ezért megnéztem az első részt. Nos, a többit nem fogom.
Nekem ezek a szereplők már valószerűtlenül lazák. Mindegy, nem szidom, egyszerűen nem az esetem.

El Diablo - 2020. 02. 24. 23:33

„ … hogy Zoë Kravitzet egyszerűen nem bírom. … Még Julia Robers-szel vagyok így. Biztos nektek is van ilyen. … ”
Van, pont ők. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz