login |

Pilot-mustra: Onisciente / Omniscient – 1×01

2020. 02. 14. 16:00 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

A Netflix január végi brazil premierje itthon A Mindentudó magyar címet kapta, és az első része után azt hittem, hogy túlságosan hozzászoktam a pilotnehéz amerikai sorozatokhoz, és nehezebben jönnek át az azonnali sorozatberendelések, melyek filmszerűbben építkeznek, vagyis az első harmad csak afféle prológus. Mondjuk egy profi sorozatkészítő azért figyel ilyesmire, hogy ne csak az alapsztori legyen érdekes, hanem már az elején dobjon be olyasmit, ami megfogja a nézőt.

Az Omniscient alapsztorija mindenképp érdekes, amolyan Black Mirror-os, hiszen a közeli jövőben egy olyan társadalomban járunk, ahol (azt hiszem, városi szinten) minden polgárt megfigyelnek egy személyes minidrónnal, amik nem csak nyomkövetésre szolgálnak, hanem viselkedésanalizálásra, s ekképp jelzik, hogy ha a “gazdi” törvényellenes cselekedetre készül. Csoda-e, hogy a bűnözési ráta minimális, még szemetelés sincs. Csakhogy mégis történik egy gyilkosság.

OMNISCIENT – 1×01 – 5/10

A főhősünk, Nina, aki a megfigyeléseket végző cégnél dolgozik gyakornokként és előléptetésre áhítozik, ő talál rá egy este holtan az apjára, és persze nem fér a fejébe, hogy miképp halhatott erőszakos halált, ha ennyire tökéletes a rendszer. Aztán amikor azt tapasztalja, hogy a gyilkosságot eltussolják és szimpla halálesetnek állítják be, elkezd gyanakodni arra, hogy mégsem tökéletes a rendszer, és ha ebben hazudnak, akkor talán másban is. Kár, hogy feltűnés mentesen nyomozni igen nehéz ilyen közegben.

A téma igen aktuális (privát szféra kontra biztonság) és fenyegető, pár éve nagyon szerettem az ugyancsak disztópikus scifis, nagyvállalatos megközelítésű Incorporated-et a Syfy-on, itt is nagyjából hasonlóképpen mutatják be az egyén és a vállalati kultúra viszonyát, azt, hogy mit adunk fel, és hogy az így nyert adatokból miképp tudnak mások profitálni, mondjuk visszaélések révén.

Biztató felütés ide vagy oda, a sorozat tempója kifejezetten bosszantott, mert nagyon egyenetlen. Pedig akartam szeretni, főleg a főhős miatt (teljesen más a karakter és a stílus is, de az, hogy Carla Salle-t Amélie-sre fazonírozták, a kelleténél tovább megtartott). Más kérdés, hogy sem az ő karaktere, sem maga a fő problémakör nem lett olyan, ami a mai tévézésben bármilyen szempontból kiemelkedne a masszából.

De még ez is elférhetett volna, hiszen ha csak a főhős lett volna fókuszban, neki követtem volna végig a nyomozását. A nagyobb gond az, hogy a mellékszereplők karakterei, problémái és szálai még a kiemelt vonalaknál is jóval érdektelenebbek voltak. Nincs kétségem afelől, hogy minden fontossá válik, de egyszerűen rém unalmas volt a tesó próbálkozásait vagy a munkatárs szerelmi életét követni úgy, hogy közben a figurájuk a világon semmi mélységet nem kapott.

A Netflix már nem egyszer betalált a brazil darabjaival, és az Onisciente a városon kívüli gettóvilágával még a 3%-ot is felidézte bennem, azonban ezúttal sokkal inkább az az arca elevenedett meg előttem a latin-amerikai szériáknak, melyeket a hazai tévécsatornákon is látok, engem nagyon kizökkentett, hogy a dizájn olyan tévés, szappanoperás volt, nem bútorokat és berendezési tárgyakat láttam, hanem színes díszletelemeket.

Simán benne van az esély ebben a sorozatban is, hogy a hatodik rész végére kivirágzik, mint a Ragnarok és egyenesen várós lesz a folytatás, de ilyen kínálat mellett luxusnak éreztem folytatni három epizód után. Hiába voltam ugyanis féltávnál, egyszerűen nem éreztem késztetést arra, hogy befejezzem. És nem azért, mert nem érdekelt az ügy vagy a világ, hanem mert a sorozat első fele túl kevés tartalommal szolgált, nagyon röviden össze lehetne foglalni.

Sem a karakterek nem voltak túl megkapóak ahhoz, hogy maradjak, sem pedig az ügyben nem látszott annyi, hogy a történet egy filmhosszúságnál többet kívánjon meg. Nagyon remélem, hogy tévedek, és a folytatásban feltekerik a sztorimasinát is, de ezt már szerintem csak a kommentekből fogom megtudni.

8 hozzászólás Ne habozz!

monti - 2020. 01. 29. 16:48

épp darálom, nagyon jó…a színésznőbe könnyű szerelmes lenni :-D

zoliszekely - 2020. 01. 30. 01:31

Nagyon érdekes sorozat, ledaráltam egybe mind a 6 részt.
Hasonlít a Black Mirror-ra, ezért is jön be ennyire. Nagyon izgalmas, leköt az első perctől az utolsóig, szóval csak ajánlani tudom.
Remélhetőleg lesz 2. évad is.

human - 2020. 02. 14. 16:25

a színésznő tényleg szép, de a díszlet leírás tökéletes, mintha a Mintaapákat néznénk.

Rap József - 2020. 02. 14. 17:09

Orwell jövőképének , érdekes feldolgozása. #egyseggelmegettem

irgum76 - 2020. 02. 14. 18:00

basszus ki bírja ezt a tempót?
belekezdtem a Sabrinába jött a Mythic Quest most a Locke & Key-t nézegetem közben meg hetiben párat
a The Society is beterveztem
erre jön egy Black Mirror feeling
ehhh
aki nem darál mindent íziben az lemarad mint a borravaló

Flanker - 2020. 02. 16. 02:32

irgum76: senki se bírja

walaki - 2020. 02. 24. 16:35

Nah, ledarálva. Nem bírtam abbahagyni, tényleg nagyon jó. Nekem speciel nem jött be a színésznő, de hát ízlések és pofonok. Ellenben a történet nagyon magával ragadott, különösen az apró nüanszokat találták el rettenetesen jól. Egyszerűen hihetetlenül élvezetes, ahogy az apró mindennapi dolgokból felépítik ezt a világot. A végén a csattanó pedig (bár eléggé számítani lehetett rá, még így is) telitalálat.

Nagyon látszik rajta az alacsony költségvetés, de ezt a lehető legjobb értelemben értem. Inkább a sztorin és karaktereken van a fókusz, mint a látványon, pont ahogy én szeretem :-) Ami CGI van benne, az teljesen elfogadható, nem lóg ki a lóláb.

@irgum76: ezekből nekem csak a The Society jött be, azt viszont csak ajánlani tudom! Tedd túl magad a tiniköntösön, és akkor egy remek kis sorozat! Persze ha pont azért néznéd, mert tinisorozat, akkor nem szóltam, bár szerintem annak is megállja a helyét.

Aldo - 2020. 03. 04. 17:43

Nekem valamiért a különvélemény ugrott be. Megalkottak egy rendszert, ami gyakorlatilag felszámolta a bűnözést, első látásra minden szép és jó, de kiderül, hogy a rendszer mégsem annyira tökéletes és ha nehezen is de ki lehet játszani.
Az alapötlet jó volt, inkább a feszültséggenerálásra mentek rá, mint a karakterek kidolgozására. A mellékszereplők nem sok vizet zavartak. Az egészet egy 90-120 perces filmben is le lehetett volna zavarni, talán egy kicsit sok az a közel 5 órás játékidő. A végén felvetették az esetleges folytatás lehetőségét, így ha lesz második évad, ott leszek, de akkor sem fogok kiakadni, ha elkaszálják.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz