login |

Glacé / The Frozen Dead

2020. 02. 15. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A francia átívelős krimiknek nagy rajongója vagyok, szépen fokozatosan próbálok mindről írni, ami a Netflix-en megtalálható, és mivel a héten a Duna bemutatta A fagy címmel a 2016-os Glacé-t, ezért természetesen előrevettem. Még akkor is, ha mondjuk a Le Chalet-hez vagy a La Mante-hoz képest ez a sorozat piszok nagy csalódás volt.

A történet főhőse egy veterán, elég komolyan megviselt rendőr, akit a havas Pireneusokba rendelnek ki Toulouse városából – egy levágott fejű és megnyúzott ló miatt. Igen. Nem embergyilkosság történik, hanem egy állatot ölnek meg. Ami természetesen nem lenne komoly rendőrségi ügy, azonban mégis az lesz, mert egy helyi, sokakkal összezördülő gazdagember istállójából való és több százezer euró az értéke.

Főhősünk kap maga mellé egy helyi rendőrnőt, akivel elkezd vizsgálódni, és közben a másik főszálon egy fiatal orvosnőt ismerünk meg, aki a helyi pszichiátriai intézetben dolgozik, és próbálja elérni, hogy a legveszélyesebb páciensek közé kerüljön. Akik között ott van egy rab, akit annak idején a “hazatérő” nyomozó kapott el valami szörnyűség miatt.

A 6 részes A fagy könyvadaptáció, így mondanom sem kell, hogy elég szerteágazó esetet építenek fel benne, aminek a gyökerei (szokás szerint) a múltba nyúlnak vissza. A gond az, és ez eleinte fel sem fog tűnni a nézőnek, hogy valójában az egész egy lufira épül, amivel, ha nem törődött volna a rendőrség (ami persze nem opció, de ettől még túl ingatag számomra), akkor lehet, hogy a világon semmi következménye nem lett volna. De persze ez a csavar a sztoriban, hiszen ezúttal nem a klasszikus indítékokkal lesz dolgunk.

A két szálat természetesen a Hannibal Lecter-szerű mesteri manipulátor agytröszt köti össze a pszichiátrián, akinek amellett, hogy közös múltja van a főhőssel, lehet, hogy a rovásán lehetnek a kinti világban történt rosszaságok is – kérdés, hogy a rács mögül miképp tudja mindezt irányítani.

Már a leírás alapján is nagyjából lejön, hogy a Glacé eléggé sematikus felállással bír, minden klasszikus panelt (mondjuk ki: klisét) belezsúfoltak. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne jó vagy meglepő, hiszen jól is lehet használni az unalomig ismert hozzávalókat.

Számomra azonban a végeredmény nem lesz több közepesnél, köszönhetően egyrészt a kevés emlékezetes figurának (még a főhőst sem tudom hova tenni, bár a színész jól alakít a kulcsjelenetekben), másrészt pedig annak, hogy annyira túlbonyolítják a sztorit, hogy egyes leágazásai vagy a semmibe futnak, vagy pedig teljesen érdektelenné válnak. Mondhatni a sok bába között elvész a baba – hiszem, hogy ha csak a kiemelt szálra koncentráltak volna, akkor érdekesebb lenne a végeredmény.

Nyilván a múltban való vájkálás valamilyen szinten érdekes, de ezt visszahúzza a lassú tempó, valamint az is, hogy hihetetlen szaggatott módon adagolják az infókat arról, hogy mi is történt, mi nyomja annyira a főhőst, milyen bűnügyet követett el a mentál agytröszt, stb. Mire felfedték az összképet, addigra elvesztettem az érdeklődésemet az ügy iránt, ami, ismétlem, eleve csak lufi volt, teljesen lényegtelen dolog.

Ami mégis a sorozat mellett tarthatja a nézőt (amellett, hogy azért mégiscsak jó dolog átlátni a dolgokat és az összefüggéseket), az a látvány. A hangulatát nem éreztem annyira erősnek, de azt hiszem, hogy a magashegyi környezet és a sok hó mellett nem kell kampányolnom, valami szuper jó volt látni ilyen körítés mellett a nyomozást.

A Glacé csak egy évados. Nem tudom, hogy eleve mininek volt-e szánva, vagy csak az erős, 5M-s premier utáni nézőszám visszaesés (a 2-3. résztől 2,8M-ra állt be) miatt nem kapott folytatást, de azt muszáj jeleznem, hogy bár lezárásra kerülnek a dolgok, egy szál mégiscsak nyitva marad, amire fel lehetett volna építeni esetleg egy második szezont és ezért törvényszerűen egyeseket frusztrálhat a finálé. (Annak nem néztem utána, hogy a könyv kapott-e folytatást.)

6 hozzászólás Ne habozz!

sorozat/gyilkos - 2020. 02. 16. 13:12

Csak pontosság kedvéért: Toulouse (és a történet helyszíne is) a Pireneusokban van, nem az Alpokban.

winnie - 2020. 02. 16. 13:33

jaja, persze, jogos, jav.

Servaz - 2020. 02. 18. 23:57

Eddig öt regény jelent meg melyben a nyomozó a főszereplő, az első volt a glacé. de az a konkrét történet nem kapott folytatást, minden regény más eset.

winnie - 2020. 02. 19. 04:55

köszi. akkor a “rivális”, a pszichiátriás gyilkos sztoriját sem vitték tovább?

Péter - 2020. 02. 24. 17:17

Rákerestem a Netflix keresőjében, de nem találta egyik sorozatot sem. Google kidobta, de pc-n nem jelent meg a lejátszás gomb. Mi lehet a probléma?

winnie - 2020. 03. 21. 18:09

ha magyarra van állítva a felület, akkor a sorozatok 80%-a nem jelenik meg, csak azok, amikhez van magyar specifikáció.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz