login |

The Young Pope: vége a 2. évadnak, a The New Pope-nak – írta s.cs.

2020. 02. 16. 21:30 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Már a kritika címével bajban voltam: The Young Pope 1. évadjának folytatásáról szól ez a 9 rész, de mivel a sorozat közepéig nem is jelenik meg az „ifjú pápa”, ezért volt szükséges az évadot az új központi szereplőről elnevezni: The New Pope.

Az új szezont egy az egyben ugyanazokkal a jelzőkkel lehet leírni, mint az előzőt: nem könnyed, de élvezhető, kedves, de nem giccses.

Készítőként (és egyben rendezőként is) természetesen maradt Paolo Sorrentino, és vele együtt megmaradt a stílus is, ami egyszerre lenyűgöző és provokatív – utóbbi okán lett is felzúdulás, gondolok itt az évad első felében látható intrók által kiváltott tiltakozásra. Magam részéről már az S1-ben is imádtam a főcímet, itt pedig több verziót is kapunk belőle, és ezek is megadták a kezdő hangulatot.

Bár a jó dolgokat átemelték az előző évadból, viszont ez eddig egy hajszálnyival elmarad annak színvonalától a történet és karakterek miatt. Véleményem szerint az évad kevesebb vallási kérdést érintett, és inkább a politikai intrikák érvényesültek.

Túl sok esetben nem foglalkoztak mélyebben a bedobott kérdésekkel, megválaszolatlanul hagyták azokat. De ezt bővebben kifejtem a tovább mögött már spoilerekkel.

A történet XIII. Pius, vagyis Lenny Belardo (Jude Law) velencei beszéde után 9 hónappal kezdődik. Lenny kómában van, már három sikertelen szívátültetésen is átesett. A botrányok és terroristák előlépése miatt döntenek amellett, hogy új pápára van szükség. Voiello, mint az egyház történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő államtitkára, jelentkezik, hogy eljött az ideje a pápaságának. Ez indítja útjának a politikai csatározásokat.

Végül – mivel nem tudja megszerezni a többséget saját hasonmása miatt – Voiello Tommaso Vigliettiből (Marcello Romolo) csinál pápát. Bábnak szánná – mint anno Lenny-t –, de amint II. Ferenc pápa megérzi a hatalmat, jó ferencesként elkezd hihetetlen szerénységét és adakozást bemutatni.

Bár nem világos milyen alternatív jelen idejű valóságban játszódik a történet, az 1. évadot II. János Pál pápa utánra lehetett elhelyezni. Ezzel szemben a II. előtag mást sejtett. De felveti a kérdést is, miszerint Sorrentino mostani pápánk paródiájának szánta-e II. Ferencet, vagy pont, hogy példának: ilyen mértékben kell a hatalmas vatikáni vagyonból adakozni, menekülteket befogadni, nem pedig csak beszélni róla.

II. Ferenc pápa ámokfutása nem sokáig tart: Lenny kómában felemeli a kisujját, mire a Vatikán régi gyóntató papja holtan esik össze. Így jutnak el oda Voiello-ék, hogy Sir John Brannox (John Malkovich) bíborost kérik fel a pápai címre. Így lesz belőle III. János Pál pápa. Miközben a terroristák, és egy „ördögi politikai hármas” szép lassan a hatalmába keríti az új pápát – aki azért találkozik Marilyn Manson-nal és Sharon Stone-nal – Lenny felébred.

Bár mutatták többször is kómában lévő testét, vagy mint a szereplőket kísértő – vagy inkább helyes útra terelő? – jelenésként, a 2×07-ben szólal meg először, és kezdi el ösztönözni az embereket.

Utolsó részben történik meg a találkozás XIII. Pius és III. János Pál pápa között, hogy előbbi visszavegye a stafétát azért, hogy legyőzzék a terroristákat, akik egy apró olasz sziget katolikus iskolájában ejtettek foglyokat. Ez a találkozás bántóan rövid és semmilyen volt, akaratlanul is The Two Popes-hoz kellett hasonlítanom annak javára.

Pius lesz, aki odamegy, hogy kiderüljön csak egy csapat elvakult katolikus csoport – kiegészülve az előző évadban már megismert Estherrel – felelős a terror akciókért. Meg voltak győződve róla, hogy Lenny-t megölték, és ezzel akarták cselekvésre késztetni a Vatikánt. Sorrentino megmutatta, milyen lenne a mai időkben a katolikus fundamentalizmus, ami ebben az esetben személyi kultuszhoz kapcsolódott.

XIII. Pius feltámadott, hogy három rész utána felmenjen a Mennybe: a Szent Péter téren az általa szeretett hívők gyűrűjében meghalt. Előtte még művelt csodákat, ahogy kómájában töltött ideje alatt is – mint Jézus Krisztus? Magam se tudom, rövid – és pont emiatt összecsapottnak tűnő – történetével mi volt Sorrentino célja? Ezeket a kérdéseket az évad végi beszédében is felteszi XIII. Pius, és el is hárítja: csak Isten ismeri a válaszokat.

És itt térnék át a további főbb karakterekre. Az első évad végén tetszett, hogy mindenki odakerült, amit megérdemelt. Itt is volt egy hasonló montázs, viszont nem éreztem ugyanazt az elégedettségét. És ennek az egyik legnagyobb vesztese Gutiérrez bíboros (Javier Cámara) volt.

Az előző évadban kapott egy külön részt is Gutiérrez, és legszerethetőbb karakter lett a szememben. Most, a 2. évadban háttérbe szorult, és mindent lerombolt, amit megnyert az elsőben: elcsábult a fiatal szeretőjének (cölibátust megszegte), és utolsó képsorok alapján újra az alkohol felé fordult. Persze lehetne vitába szállni, hogy mosolygott, vagyis boldog volt, azonban úgy az első évadbeli fejlődését tiporták el.

Itt még egy negatívumot említenek: a homoszexualitás kezelését. Nem a homofóbia miatt írom, dehogy. A homoszexualitás szimplán eszköz volt a politikai csatákban, nem foglalkoztak komolyabban a papok közti homoszexuális kapcsolatok kérdésével.

És ha már politikai csaták, előző évadban is ez volt a gyenge történetszál, itt viszont jobban dominált. Az elején bele is lehetett veszni, hogy ki kicsoda – ördögi hármas –, ki kinek az oldalán van, ki tartozik a jók közé? Például Bauerről (Mark Ivanir) a legvégéig ki se derült, pontosan mit akart? Bár optimizmusra is ad okot az ő szerepe: jó lenne tudni, hogy tényleg vannak-e ilyen emberek, akik a háttérből próbálják egyengetni a béke fenntartását.

A két hölgy szereplőről csak röviden emlékeznék meg. Esther (Ludivine Sagnier) átvitt és szó szerinti értelemben is prostituálta magát a pénzért. Az ő karakterével mutatták be, mit csinál az ember, ha elhagyja az istene – jelen esetben Lenny. Sofia Dubois (Cécile de France) nagyobb teret kapott, dupla szerelmi szálat is. Bár meg volt a maga szerepe, de csak sodródott az árral.

És persze ott volt Sir John Brannox. Az ő háttere nagyon hasonlít Lenny-ére: úgy érezte Isten nem szereti, magát sérülékeny embernek tartotta, és komoly problémái voltak a szüleivel. Mindezt egy ifjúkori tragédia miatt, mikor is ikertestvére meghalt. John Malkovich jól alakítja a kimért, de sérülékeny angol úriembert, gyász és bűntudat végig kíséri játékát, ahogy pápai beszédei is jól sikerültek. Azonban drogfüggőségét is csak bedobták, ezzel a kérdéssel se foglalkoztak komolyabban. Végén ő is megtalál egy fajta békét, szülei újra beszélnek vele, és ott van mellette Sofia is. Sorrentino vele és Gutiérrezzel is a cölibátus ellen szólalt fel a sorok között.

És végére hagytam Voiellót. Számomra ő az első évadban se volt egyértelmű karakter, az elején tűnt gonosz Richelieu bíborosnak, míg a Giramolóval való kapcsolata mutatta meg igazi jó oldalát. Az új politikai karakterek miatt ebben az évadban se derült ki, hogyan kéne róla gondolkodnunk. A 2×06-ig kellett várni, hogy újra megmutassa a jó oldalát.

Giramolo temetésén mondott beszéde pedig megalapozta az évad utolsó mozzanatát: egy The Shining-jelenet végén Voiello, mint pápa. Van annyi a karakterben, hogy megnézném vele a 3. évadot: a Középszerű pápát, a The Mediocre Pope-ot.

Összefoglalva, akinek tetszett az előző évad, annak jó eséllyel ez is fog. Azonban, ha egy picivel is, de annak a szintjét nem érte el a szememben. Sajnos sok kérdést, témát csak bedobtak, de tovább nem foglalkoztak velük. Ahogy más esetekben is inkább csak eszközként használták azokat (homoszexualitás, drogfüggőség), pedig lehetett volna róluk beszélni bővebben is.

Bár Lenny száján keresztül reflektál a megválaszolatlan kérdésekre, mégis hiányérzet maradt bennem. Attól még néhol szívet melengető, máshol szívet tépő ez a 9 rész. Aki szereti Paolo Sorrentino stílusát, ebben se fog nagyit csalódni. És ahogy írtam, részemről szívesen látnék még egy évadot.

6 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2020. 02. 17. 11:36

Paolo Sorrentino trilógiában gondolkodik, szóval elméletileg lesz még 3. évad is!

Teljesen más volt ez az évad, mint az első. Ettől még zseniális, főleg az utolsó 3-4 rész, és néha az volt az érzésem, hogy ez az egész évad zömében nem volt más, mint XIII. Pius kómában átélt álomvilága, vagy valami féle szellemvilágban átélt vízió és realitás keverék érzékelése a hatodik érzékén keresztül a halála előtt…?! Mindenesetre nekem tetszett, nem könnyen fogyasztható, szóval nem lesz közönségsiker, de Malkovich zseniális volt, Jude Law most csak jó volt szerintem, de azért akadtak erős pillanatai. Marcello Romolo mint Voiello…, hát neki minden percnyi szereplése élvezetes volt! :) Számomra is várós a 3. évad, mert akármennyire is elmentek a művész film irányba, ez a sorozat és az átadni kívánt mondanivaló még mindig zseniális. Jó, az első évad valószínű nem túlszárnyalható, de ettől eltekintve nagyon kevés ennyire jól megkomponált, minőségi és bizony irodalmi értékeket is bőven magában hordozó, az egyházról, hitről, az életről, az emberi gyarlóságról szóló sorozat v. film érhező el manapság.

Castel - 2020. 02. 17. 13:13

Csak egy pontosítás az előttem lévő hozzászóláshoz: Voiello-t Silvio Orlando játssza zseniálisan (Marcello Romolo az átmeneti pápát játszotta – számomra elég felejthetően). Malkovich és Orlando viszik a hátukon az évadot, számomra az 1. évaddal egyenértékű, nagyon magas színvonalon.

Python - 2020. 02. 17. 14:08

Castel: Sorry, elgépeltem. :P
Voiello -ról meg megtudhattuk a 3. évadban, hogy olyan mint a Nutella: Édes, és sosem megy ki a divatból. :P ;)
Nem szó szerinti idézet, de valami ilyesmit mondott.

Geza Kovacs - 2020. 02. 17. 20:31

Eredeti volt, de zagyvább, öncélúbban művészieskedőbb és sokkal ocsmányabb az első évadnál, amiben nagyon sok szépbdolog volt. Ebben is voltak emlékezetes szép jelenetek, de a degeneráltságok mindenféle formájában való kéjelgés néha gyomorforgatóvá vált már. A legjobb szereplő, a tényleg nagyon eredetire írt Lenny fájdalmasan keveset szerepel, és hülye véget is kapott, ami külön sajnálatos. Ha lesz 3. évad, célszerű lenne visszavenni a fullba nyomott kreténségből.

Médiavadász - 2020. 02. 22. 19:58

Javaslom ezt a kritikát a sorozatról:
https://youtu.be/RUKZzwJq0PA

sempron07 - 2021. 02. 09. 11:57

Véletlenül rossz sorrendben kezdtem nézni, mindjárt végzek a 2. évaddal és utána jöhet az 1.. Nem találtam a Young Pope elnevezés alapján. :)

Hallottam, hogy van Jude Lawval egy pápás sorozata, elkezdtem nézni, mondom alig szerepel benne, mi ez.

Jó, hogy feljöttem ide, és megvilágosodtam. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz