login |

Star Trek: Picard – 1×04: Absolute Candor – írta Ace

2020. 02. 17. 21:30 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Elérkeztünk a Jonathan Frakes által rendezett epizódokhoz. Ő bizony igazán veteránnak számít, ha Star Trek-ről van szó, hisz amellett, hogy ugye ő volt a The Next Generation egyik főszereplője, rengeteg Trek-epizód, valamint két Star Trek-mozifilm is a nevéhez fűződik.

Most egy kicsit visszafogottabb, alapozós epizódot kaptunk tőle, valamint egy kis akciót is, amire később majd kitérek. Az epizód fő témája nyilvánvalóan a legénység további bővítésére koncentrált, és Picard megint olyanokhoz fordult, akiknek csalódniuk kellett benne.

Megint Picard közeli múltjába tekintettünk vissza kicsit, hogy jobban megérthessük, miért is ilyen viharos a visszavonult Admirális és a Romulán faj viszonya. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Érdekes volt látni, hogyan fogadják a Csillagflotta tisztjét a menekültek, mikor a megmentőt látják benne, ahogy a reményt hinti el bennük, és hogyan akkor, mikor újra megjelenik és már csak hazug szószegőnek bélyegzik.

Ezen a szálon megismerjük az ifjú Elnor rövid történetét is, akire Picard-nak most szüksége van. Az ifjú Romulán érdekes személyiség, habár egyszerűnek tűnik, de szerintem, ha az írók jól használják ki, remek lehetőségek rejlenek benne, ugyanis a srác konkrétan egy fegyver, amit gyakorlatilag Picard biztosít ki – átvitt értelemben és ténylegesen is. Az öreg Jean-Luc meg is lepődik a fegyver működésén, és hamar rájön, hogy egyértelműen kell fogalmaznia vele kapcsolatban

A Borg Kockán kicsit lassabban haladnak az események, Narek körül tovább szorul a hurok, közben azért felvillan a Zhat Vash egyik eddig is sejthető célja, konkrétan Soji társainak megsemmisítése.

Meg kell említenem nekem Rios karaktere és Santiago Cabrera színészi játéka is nagyon kellemes meglepetés. A színész több karaktert is játszik ugye, a hajóján lévő hologramokkal. Persze Rios karaktere valamilyen szinten hálás, de nem mindenki tudna megbirkózni ennyire jól. Star Trek-rajongóként szerintem mondanom sem kell, hogy a vele előadott, űrben játszódó akciójelenet sokkal jobban betalált, mint a bolygón lévő másik, amit röviden, de lényegre törően jól megoldottak. Ami az űrben történt kergetőzést illeti azon látszódott ez bizony Frakes munkája.

Az epizód jó nagy cliffhanger-rel ér véget, amibe ismét egy régi szereplőt vontak bele, kicsit deus ex machina-szerűen oldotta meg a problémát, de remélem jól sikerül megmagyarázni később.

Kicsit lassabban indul a kaland, mint először gondoltam, de jobban belegondolva számomra nem zavaró, hogy nem kapkodnak, hanem inkább próbálnak alapot biztosítani minden karakternél. Viszont kérdéses, hogy így elégséges lesz-e az évados epizódszám? Minden bizonnyal igen a válasz, hiszen ha lehet hinni a készítőknek, határozott céljuk elmesélni ezt a történetet. Akkor viszont a kérdés, hogy mire lesz elég.

Kíváncsian várom a következő, ismét csak Frakes által rendezett epizódot, és remélem, hogy az epizód végén betoppant régi szereplő marad is egy darabig, és célja is lesz az ittlétének, nem csak fan service cameóként szolgál.

24 hozzászólás Ne habozz!

DJackson - 2020. 02. 13. 20:37

Az előzetes alapján egy filler részre számítottam és az űr-szamurájt sem tudtam mire vélni, erre egy újabb pozitív csalódás lett belőle! Jobban nem is lehetett volna megoldani.
A Doctor Who példákat vehetne róla, hogyan kell szociális problémákat bemutatni.
Még mindig van bennem egy kis pesszimizmus, hogy majd elcseszik, de egyenlőre stabilan tart egy 7.5-ös szintet!

Jobban átjött a klasszikus Star Trek érzés mint az előző 2 résznél, főleg a flashbackek miatt. Érezhető volt Jonathan Frakes rendezése!

Rios egyre szimpatikusabb, tulajdonképp egy az egyben a fiatal Picard. Agnes mögött pedig szerintem is több van mint ami látszik, nem véletlen esett be az ajtón pont a harc végén.

Egyre jobban érdekel a borg szál is. Azt hittem majd a kockán találkoznak hetessel.

Amúgy jobban belegondolva érthető a Zhat Vash motivációja: A romulánok egy hosszú és véres konfliktus után szakadtak el a logikát választó vulkániaktól. Egy tisztán racionális, logikára épülő AI a totális ellentéte a romulán kultúrának. Garantált konfliktushoz vezetnének.

A rész végi cameo miatt pedig 7/9-re értékelném a részt.

punyapapa - 2020. 02. 16. 16:18

Nem lennék meglepve, ha az évadnak úgy lesz vége, hogy a Borgot felélesztik.
Nekem a 4. rész bejött.

Zoli - 2020. 02. 17. 12:25

4 rész után mág mindig

Modern,Klasszikus-Modernklasszikus

cherockee - 2020. 02. 17. 22:30

Tetszett, de eddigiek közül legkevésbé, egy kicsit kevés volt nekem. 4. rész ne alapozó legyen már, még mindig zajlik a sereg gyűjtése, múlt magyarázata, …

De persze nézem tovább, mert még ez is nagyon jó volt.

Hegedda - 2020. 02. 17. 22:58

A jobbra-balradőlünk belső felvételen izgalomfaktornak kissé mókás volt. Romnindzsa gajdzsin szépen bemutatkozott.

edg - 2020. 02. 18. 00:09

Ez a 4. rész olyan eszméletlenül gyenge volt, hogy nem is bírtam nézni. Unalmas, gagyi, alig történik valami, az is minek… Miért csinálják ezt minden klasszikussal?!

miles - 2020. 02. 18. 05:03

2. résznek kellett volna legyen egy 16+epizódos évadban és nem lenne semmi problémám.
Ez az kaland-részlet most nagyon tetszett, főleg, hogy beugrott a kedvencem is ;)

Ace - 2020. 02. 18. 08:03

Milyen jópofa volt már ,hogy Picard mindenre parancsot akart adni a Rios helyett de aztán mindíg visszafogta magát. Meg javaslatokat kért a legénységtől. Elöbb utóbb kibújik belőle a kapitány ;)

Solmyr - 2020. 02. 18. 09:23

Háááát, én nagyon akarok szeretni minden scifit, de ezt nem sikerült eddig megkedvelnem (a Discoveryt lelkesen nézem). Eszméletlen unalmas eddig, és kiábrándítóan egydimenziósan próbál filozofálgatni. Még a kivitelezés is necces, vagy csak nekem tűnik durván túljátszottnak a legtöbb színész alakítása, a címszereplőt is beleértve? A 4. epizód végi vérlázítóan gagyi “akcióról” nem is beszélve.

Mondjuk úgy látom, koca Star Trek-nézőként nem vagyok célközönség, mert a pilot után megint olyan rész végi cliffhangert kaptunk, ami a TNG behatóbb ismerete nélkül semmit nem ér. Persze el lehet készíteni egy 30 éves sikersorozat folytatását csak a fan service-re építve, de akkor olyan lesz a végeredmény, mint a SW 7. és 9. része.

Ace - 2020. 02. 18. 14:22

Solmyr:
Azért ne túlozzunk. Az állatlad említett fan service elemeknek egyenlőre a történetre nem sok hatásuk van. Valóban az ST-t jobban ismerőknek nagyobbat üthetett a a 4. rész végi cliff (ami az epizód kb 30mp-t tette ki). Amúgy egy “ismeretlen” betoppanása akit a főszereplő ismer csak is lehet érdekes cliff bármelyik másik sorozatban.

Azért a Picard szerintem még nagyon nem SW 7-9 szint.

Zorba the Geek - 2020. 02. 18. 14:24

Annyi történés nem volt idáig, ami egyetlen TNG epizódot megtöltene. (“Pain, terrible pain!”) Komolyan, eddig csalódás.

Tyberius06 - 2020. 02. 18. 18:09

@Zorba: ez azért eléggé túlzás. Itt valóban lassabban megy a történet, de teljesen más a szerkezet, mint a régi sorozatoknál. Ez sokkal inkább karakterizál és szérializál, míg a régiek heti epizódikus történetekkel működtek.
Nekem a tempó pont bejön, úgy telt el ez a 40 perc, hogy észre se vettem, nem unatkoztam rajta.
@Solmyr: egy random karakter feltűnése, miért is jelenti azt, hogy behatóbban kéne ismerned a korábbi sorozatokat? Raffit is random felhívta, meg meglátogatta Picard, hogy kell neki egy hajó meg egy pilóta ennek ellenére sose volt jelen egyetlen sorozatban sem korábban.
Az itt felbukkanó karakternek pedig semmi köze a TNG-hez, mert a TNG vége után vagy 4 évvel bukkant fel, ráadásul időben, meg ha találkozott is vele Picard, valszeg a Nemesisben történtek után, vagy nagyon max. nem sokkal az után, hogy a Voyager visszatért a delta kvadránsból. De valszeg ki lesz bontva a következő részekben kettejük kapcsolata, szóval előtudás megint csak nem szükséges.

Picard egyébként érdekesen építi a csapatot, az űrszamuráj behozása ilyen módon nálam picit erőltetett volt, eléggé a plotot szolgálta csak, ugyanakkor a morális téma meg érdekes volt.
Számomra ez az egész sztori ív kicsit ismerős (Picard vs. Föderáció, illetve a Föderáció és a Csillagflotta morális bukása), mert még vmikor a 2000-es évek elején, amikor először találkoztam a Star Trekkel (először a DS9 majd a Voyager kapcsán), a DS9 hatására kezdtem el Star Trek fanfictionöket írogatni és miközben tervezgettem a hátteret hozzá a Föderáció hanyatlása nálam is megjelent, de nem ilyen finom módon (fiatal voltam és bohó, plusz a Star Trekben akkoriban a legnagyobb hatást a DS9 dominium háborúja gyakorolta rám és az abban felbukkanó morális kérdések – In the Pale Moonlight ugye). Miközben a Föderáció hozzáállásának is van alapja bőven, Picard értékrendje, ami a Föderáció legalapvetőbb elveire épült, tökéletesen mutatja, hogy a félelem és a veszteség hogy rontja meg az egyébként jobbra érdemes rendszert.
Szóval ezek az apróságok nálam nagyon működnek, mert van egy nagyon keskeny határ, amin az egyik próbál egyensúlyozni és érthető ha inkább maga felé húz, míg a másik olyan alapelvekre hivatkozik, amik 2 évszázaddal korábban még viszonylag jól működhettek, de azóta sok minden változott.
És az is érdekes párhuzam, hogy a Föderáció megalakulása talán részben pont az első romulán háborúval hozható összefüggésbe, hiszen annak lezárulta után jött létre, itt pedig a Föderáció kvázi morális hanyatlása egyenes következménye a legutóbbi romulán válságnak.
Persze szépen lassan ez már a DS9-ban és a dominium háborúval megkezdődött (plusz a DS9-ban megismert 31-es szekcióval), de ott volt az Insurrectionben is.
Nekem egyelőre bejön, leköt és gyorsan lepörögnek a részek. A borg kockás részek még nem tiszták teljesen, bár ott is egyre több részlet jön a felszínre, bár gondolom így az 5-dik résztől kezdenek majd felpörögni az események. Egyébként ha jól emlékszem Patrick Stewart 3 évadra írt alá és mintha a terv is 3 évados lenne, szóval el tudom azt képzelni, hogy az egész első évad csak egy nagy felvezetés és a teljes konfliktus meg annak megoldása csak a 3-dik évad végére lesz meg… valszeg Picard halálával együtt…

kw - 2020. 02. 18. 20:42

tiberius: nem ezzel van a probléma amit leirtál hanem azzal h nem történik semmi a 40 perces epizódokban.
ha ilyen lassan akarják kibontani a sztorit akkor legyen elérhető az egész évad és had darálják le az emberek az 1db sztorit részletekben. vagy legyen heti bontás de legyenek rendes epizódok/történetek. ez ami most van egy fos és valszeg 2. évadra ráfognak jönni erre és változtatni, ha nem akkor meg szép kasza lesz már a második után.

bluedressed - 2020. 02. 18. 21:47

Tyberius06: élvezettel olvastam a hozzászólásodat, @winnie indíthatna egy “hét kommentje” sorozatot, a tiédet egyből nevezném.

Ace - 2020. 02. 19. 08:37

Érdekes ,hogy páran ezt hozzák fel de ez az epizód volt eddig a legepizódikusabb talán (heti bolygós történet).

Tyberius: Érdekes amit írsz de talán itt még annyira nem érezhető a föderáció hanyatlása késöbb tudjuk ,hogy valami lesz a következő Discovery évad miatt. Itt azért magyarázható miért nem segítettek(Marsi szintetikus támadás) és Picardnak pedig az Admirális kb saját döntése és az interjú miatt ugye meg ennél valószínüleg nagyobb feladatai vannak a Csillagflottának én legalábbis ennek tudtam be. Meglátjuk.

Én úgy gondolom ez a sztori valamilyen szinten le lesz zárva az évad végén de lehet ,hogy valami nagyobb dologba botlanak a végkifejletnél, bármit léphetnek jó ,hogy több évadal tervezhetnek.

Puffin - 2020. 02. 21. 19:12

Kizárt, hogy ezt Jonathan Frakes rendezte. max ott van a neve a képernyőn.
Az egész sorozat egy vicc. Nem Star Trek. Hosszú lenne belemenni, így hát nem is folytatom. Zabáljátok.

kw_ - 2020. 02. 22. 12:05

szerintem pedig simán, erre van igény.

winnie - 2020. 02. 22. 13:10

Puffin: nézd meg, olvasd el, hogy milyen lelkesen és részletekbe menően beszélt Frakes a részről.

winnie - 2020. 02. 22. 13:14

OFF:

Az mindig tök érdekes szerintem, amikor valaki Kiskunlacházáról (vagy Algyőről vagy Mezőberényből, esetleg Budapestről vagy Győrből, a lényeg, hogy egy magyar panelből vagy kertesházból) megpróbálja megmondani, hogy mi a Star Trek azoknak, akik több évtizede dolgoznak Star Trek-sorozatokban. És ezt nem azért mondom, mert vitába akarok szállni vele, vagy mert nincs igaza, csak egyszerűen, ha a két oldal elkezd érvelni, akkor nyilván a profik mellé fogok állni.

A lényeg: engem viccen kívül megdöbbent, hogy bárki a saját elvárásai alapján akarja definiálni, hogy mi egy franchise. Mert ilyen alapon több millió definíció létezne. A másik, hogy egy franchise nem egy betontömb. Folyamatosan változik. Megette volna a fene az egészet, ha nem létezne evolúció ezen a téren. A régi Star Trek kőkeményen meghalt több, mint egy évtizede. A sorozatok bedőltek, a filmek nem voltak sikeresek. Azóta az új filmek minden idők legnagyobb érdeklődését hozták moziban (ami tudom, hogy nem tetszik sokaknak, de kissé elitistának hat a dolog), és a sorozatok is megint feléledtek. Sok új gondolattal, ez biztos, de az is biztos, hogy a készítők egyesével rá tudnak mutatni olyan tényezőkre, amik Star Trekké teszik a sorozatot. Mert nem attól lesz ST, hogy csak és kizárólag 10 jellemző megtalálható benne. A szellemiség a lényeg, ami nem körbeírható centivel.

winnie - 2020. 02. 22. 13:15

De persze az egészben az a legvisszatetszőbb, hogy nem éri be azzal, hogy “hát, ez sajnos nem nekem készült, valahogy mást vártam” (pedig ez totál érthető és elfogadható lenne), hanem valamiért még dühöt is vált ki az belőle, hogy mások elismerik és szeretik a sorozatot, hovatovább, azokat az embereket még le is nézi az utolsó felszólításával.

(Félreéértés ne essék, ezt a sorozatot egy rész után kaszáltam, az új filmeket nem láttam, csak a 60-as évekbeli sorozatból láttam epizódokat, és talán 1-2 régi film is megvolt, szóval nem a mundér becsületét védem:)

kw - 2020. 02. 22. 17:50

arra mindenkepp jo volt a picard h elkedtuk ujra nezni a voyagert es az enterpriset.

edg - 2020. 02. 23. 12:09

@kw: Ez mennyire igaz. :)

GyureX - 2020. 02. 24. 04:09

Én például az ilyeneken tudok derülni, és semmmi féle sértés…hogy például Solmyr felhozta a SW 7. és 9. részét, nekem viszont pont azok tetszettek, míg a 8-at tartom a SW megcsúfolásának. :D

Csak arra akartam célozni, hogy mennyire mások vagyunk, és mennyire másképp látjuk a dolgokat. De pont ez a szép benne, csak nem szabad végletekben gondolkozni. :D

Imádtam mind a TNG-t, DS9-t, Voyager-t. Bár ha választanom kéne én Voyager párti vagyok, mégis daráltam mindegyiket többször is. Szintúgy a reboot filmek is totál kedvencek.
Nem úgy mint a Discovery, mert ott fogtam a fejem nem egyszer, és jó sokszor filóztam rajta, hogy kaszálni kéne. De így a 2. évad végére behúzott.

Na de a Picar az olyan szinten adja, és igen, lehet a fan service miatt, hogy úgy repülnek el a 40 percek, hogy csak pislogok, és máris vége. Nehéz kivárni az egy hetet, el is szoktam tőle. :)

Ace - 2020. 02. 24. 14:09

Még jó ,hogy mások vagyunk és nem mindenkinek ugyan az jön be milyen unalmas lenne már az élet.

Érdekes nekem minden eddigi ST széria bejött mindegyiben találtam valamit ami megfogott és felismertem ,hogy muszály megújulnia ennek a frencsájznak is ha túl akar élni és eddig szerintem jól vette ezt az akadályt.
Ezt a régen minden jobb felfogást sem értem régi szériákban is voltak jobb és gyengébb epizódok is nem mindegyik volt kiemelkedő ráadásul az is megfigyelhető ,hogy elvakult rajongók mindíg utálták az új szériákat aztán késöbb valahogy mégis elfogadták sőt megszerették. TNG-t ki nem állhaták a TOS rajongói vagy pl Enterprise sorozatot is gyűlölték most meg azt mondják nem is olyan rossz és így tovább. Érdekes dolgok ezek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz