login |

Pilot-mustra: Diary of a Future President – 1×01

2020. 02. 19. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Novemberben elindult két új streaming szolgáltatás – a Disney+ és az AppleTv+. Nyilván előbbi fog jóval több embert elérni a katalógusának köszönhetően, azonban a sorozatjunkie szemével utóbbi tűnik vonzóbbnak, hiszen március elején megérkezik rá a 10. élőszereplős szkriptelt sorozat. Eközben pedig a Disney+ még mindig csak hárommal szerénykedik. Azonban a The Mandalorian mellett lévő másik kettőről nem nagyon beszéltünk még. Szóval úgy korrekt, ha ejtünk pár szót ezekről is.

A Diary of a Future President januári premier volt, és még a The Mandalorian mellett induló High School Musical: The Musical: The Series az idősebb tiniket vette célba a felnőttebbek számára is élvezhető módon többek között a meta megközelítés miatt, ez a komédia inkább a fiatal tinikre lett belőve.

DIARY OF A FUTURE PRESIDENT – 1×01 – 4/10

A sorozat egy elég csúnya beetetéssel kezdődik. Mondanám, hogy keretet ad neki, de ez maximum a szezonra lehet majd igaz, az epizódokra nem. Arról van szó, hogy megismerkedünk az amerikai elnökkel (akit Gina Rodriguez, a pilot rendezője és a sorozat executive producere alakít), aki megkapja édesanyjától gyerekkori naplóját, és az abban leírt dolgokat láthatjuk a sorozatban, azt, hogy miképp lesz valakiből amerikai elnök. Vagy legalábbis, hogy milyen volt az elnöki gyerekkor.

Ez első blikkre tök jó kis Jack & Bobby-s megközelítést sejtet, valójában azonban szó sincs ilyesmiről. Már az csalódás, hogy nem a főhős felnőtt énje narrálja a sorozatot, hanem a gyerek, de az, hogy az eddigi 5 epizódban Rodriguez csak a pilotbéli első jelenetben van jelen, végképp nagy pofon annak, aki többet várt, mint egy gyerekekről gyerekeknek szóló komédia.

Persze egy kritikában az a leggázabb, amikor valaki saját elvárásait kéri számon, hiszen inkább azt kell néznie, hogy a készítő mit akart letenni és mit tett le az asztalra. Ezúttal egy latino családról (anyuka és két gyereke) szóló történetet otthoni és iskolai szálakkal. Mindkettőn klasszikus sztorikat láthatunk: egyrészt egy új férfi befogadását a családba az apa halála után 3 évvel, másrészt pedig az iskolai felsős szárnypróbálgatásokat és az érvényesülést a kompetitív közegben.

A család hozza az érzelmesebb részeket (meg azt, ahogy Elena, a főhős, eleinte nagyon hadakozik az apapótlék ellen), a suli pedig a felnövés történetet barátokkal, riválisokkal, a világ dolgaira és viszonyaira való rácsodálkozással, meg közös menstruációs ciklusokkal – legalábbis a pilotban ez volt az egyik fő szál, amin meglepődtem, mert jelezhet egy nagyjábóli alsó korhatárt.

Az, hogy az elnök ennyire nem szerepel, sajnos elég sok rétegtől fosztja meg a sorozatot. Oké, azt túléltem, hogy a pilot végén nem láttuk azt a kedvelt (de mégiscsak klisés) húzást, hogy az egyik osztálytárs (barát vagy ellenség) ott van a “jövőben” is az elnökkel (mint férj, vagy mint beosztott, vagy mint nagy rivális), de így, hogy epizódos keret és narrálás sincs, nem kapunk semmi felnőtt fejjel levont tanulságot. Igen, tudom, hogy az embernek mindene tele van az oktató jelleggel, de itt adta volna magát a történések sommázása vagy legalábbis valami sejtetés a jövőre vonatkoztatva, hogy mi várható annak következményeképp, amit láttunk.

Ettől még kedves és aranyos a sorozat, aminek tényleg az a legnagyobb pozitívuma, hogy inkluzív, sokakhoz próbál szólni, foglalkozik valódi gyerektémákkal (és nem gügyögve teszi azt), de összességében felszínes és nem is túl vicces, a humora kezdetlegesen gyerekes. Ami nyilván a gyereknézőknél nem akkora baj, ráadásul a Diary nem megy le kutyába, hanyagolja az idiotizmusokat, de hiába akar jót és próbál pozitív lenni, a végeredmény nem túl emlékezetes, kihagyott ziccer.

1 hozzászólás Ne habozz!

Necridus - 2020. 02. 19. 21:30

Én hetekig vártam, hogy megjelenjen a neten, aztán az első négy részt találtam meg egyben, de az egyik epizód kellős közepén kikapcsoltam. Szerethető, aranyos a fiatal színésznő játéka, de más nem igazán fogott meg. Nem is csak azért, mert az anyuka és a tesó szála annyira sablon, hanem mert a főszereplő 12-13 éves (vagy még fiatalabb?), de a korhoz túl érett személyiséget és megnyilvánulásokat kap, nekem abszolút nem fért össze.

Pluszpont cserébe a HSMTMTS-szel szemben(, amiből amúgy nem sok van, mert nekem az tetszett eddig a legjobban a Disney+-osok közül, ráadásul nagyon), hogy sokkal jobb a kamera kezelése. Nem a Modern Familys rángatózós, összevissza zoomolós. Az ki tud borítani.

Több Gina Rodriguez-zel élvezném, tényleg sokkal jobban le tudna kötni, ha kapna valami keretet, vagy valami “jövőszálat”, de így nem akart semmi marasztalni.

Az meg, hogy a Disney+ első eredeti pilotjának (mármint, ami új ötlet, és nem adaptáció) a fő témája a fiatal lányok első menzesze. Hát, jó nagyokat néztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz