login |

Addig olvassuk el könyvben az Altered Carbon-t

2020. 02. 20. 15:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: könyv,

Meg voltam győződve arról, hogy írtam az Altered Carbon könyves eredetijéről, de lehet, hogy csak a játékunk rémlett, amin lehetett könyvet nyerni. Akárhogy is, mivel már nyakunkon a második évad, lehet, hogy érdemes csekkolni, hogy milyennek is álmodta meg ezt a történetet Richard K. Morgan.

Itthon a Takeshi Kovacs-trilógia 2002 és 2005 között került először kiadásra az Agave jóvoltából (most 3780 forint a fogyasztói ára), de 10 éve és tavaly is új kiadást ért meg a sorozat. Az első kötet a Valós halál (Altered Carbon) címet viseli, a két folytatás pedig a Törött angyalok (Broken Angels), valamint a Dühöngő fúriák (Woken Furies) – ugye a második könyvet ugorjuk, de akkor a harmadikat nem?

A cyberpunk regényeknek elég jó a visszhangjuk, így nem is azt kérdezem az olvasóktól, hogy ajánlják-e, hanem, hogy a sorozathoz képest mennyire érdemes elolvasni őket, mennyire más a sztori?

A tovább mögött el lehet olvasni mindhárom könyv hivatalos tartalmát.

Valós halál

A 25. században az emberek tudata digitalizálva tárolódik a koponyaalapba épített tokba, és ha a test el is pusztulna, a tudat újraburkolható egy másik testbe. Csak ha a tudattok maga is megsemmisül, akkor következik be a Valós Halál. A leggazdagabbak azonban még erre is fel vannak készülve. A tudattok tartalmáról rendszeresen biztonsági másolatot készítenek. De akkor miért lőné főbe magát egy olyan befolyásos ember, mint Laurens Bancroft? Miért akarna öngyilkosságot elkövetni valaki, ha tudja, hogy órákon belül újra életre keltik?
Takeshi Kovacs, egy elit katonai alakulat volt tagja most Laurens Bancroft megbízásából kezd nyomozni a rejtélyes öngyilkosság ügyében. Új testbe burkolva kell felgöngyölítenie a szálakat egy számára idegen világban, és hamarosan az egyre féktelenebbül pörgő események közepén találja magát. Veszélyes viszonyt kezd megbízója feleségével, ismeretlen személyek a legkegyetlenebb kínzásoknak vetik alá, profi bérgyilkosok törnek az életére, és talán már csak a Jimi Hendrix képében megjelenő mesterséges intelligenciában bízhat. Ahogy egyre tisztábban rajzolódik ki a titokzatos összeesküvés Takeshi Kovacs előtt, úgy nő az esélye annak, hogy az ügy végső megoldása előtt rá is a Valós Halál vár.

Törött angyalok

Takeshi Kovacs egy sérült harci testbe burkolva, zsoldosként vesz részt egy brutális helyi háborúban, amelyet a Protektorátus pénzel, hogy leverjék a Sanction IV-en kirobbant forradalmat. Aztán lehetőség adódik, hogy csatlakozzon egy titkos akcióhoz, amelynek során egy értékes régészeti leletet szerezhetnek meg, és a harcedzett veterán rejtélyek, árulások és véres események középpontjába kerül. A zsákmány értéke felbecsülhetetlen, a hozzá kapcsolódó veszély határtalan. Olyasmi, amiért a Cégek ölni is képesek. Olyasmi, ami az emberiséget új korszakba repítheti. Vagy végleg kitörölheti az univerzumból.

Dühöngő fúriák

Takeshi Kovacs hazatért.

Újra Harlan Világán jár – egy óceánbolygón, amelynek öt százaléknyi szárazföldjét veszélyes és megjósolhatatlan mozgású tengerek veszik körül. Ha pedig az ember egy helikopternél bonyolultabb járművön próbál az időjárás viszontagságai fölé kerülni, a marslakók itt hagyott orbitáljai perzselnék le az égről.

De nem csak a tengeren és az égen várakozik a halál. Odalent, a Kossuth trópusi tengerpartjaitól és mocsaraitól Új Hokkaidó jeges és gyilkos gépekkel fertőzött pusztaságáig, a quellista forradalom nehezen kicsikart eredményeit lassan kezdik újra felszámolni. Az Első Családok, a Cégek és a jakuzák mindenre rátették már a kezüket.

Kovacs elveszített szerelme miatti engesztelhetetlen büntetőhadjárata megakad, amikor Harlan Világának és saját, erőszakos múltjának szellemei megjelennek, hogy egy politikai intrikákkal, technológiai rejtélyekkel teli örvénybe húzzák. Quellcrist Falconer állítólag visszatért a halálból, és az Első Családok egy fiatal, kegyetlen Küldöttet mozgósítanak a levadászására. A Küldöttet Kovacsnak hívják, kétszáz évig várt eltárolva, és nem hajlandó megosztani újonnan visszanyert létezését saját idősebb, bűnözővé vált, kiégett önmagával.

Gengszterek, fejvadászok, vallási fanatikusok és nagy reményeket tápláló forradalmárok – mindannyian akcióra vágynak, Kovacsnak pedig csak lassan áll össze a kép. Az egyre gyorsabban elszabaduló káosz közepén csak egyvalami biztos: az egyik Takeshi Kovacs nevű embernek meg kell halnia.

8 hozzászólás Ne habozz!

rolcsi - 2020. 02. 20. 17:34

Sziasztok,
Nekem mint könyvolvasónak nagyon nem jött be az első rész megfilmesítése. Nem szokásom fanyalogni, pedig elég sok olyan sorozatot nézek/néztem, aminek olvastam egykor a könyv verzióját is, de a Valós halál az többször is kiverte nálam a biztosítékot. Több helyen változtattak, és valahogy egyiknél sem értettem a racionális okot. Mindegyikkel egyre “butább”, egyre szappanosabb lett az egyébként jól megírt, noir-elemeket bőségesen felvonultató történet.

winnie - 2020. 02. 20. 17:37

rolcsi: érdemes elolvasni, hogy mit miért változtattak, mármint remélem, hogy beszél róla a készítő. korábban linkeltünk interjúkat, hátha elő tudom kotorni. (és természetesen nem azért, hogy meggyőzze az embert, amit mond, csak érdekes látni az indokokat, illetve a készítői oldalt.)

winnie - 2020. 02. 20. 17:41
Coligny - 2020. 02. 20. 18:38

Nem is olyan drága ez a fogyasztó, ha csak ennyi az ára.

atomreaktor - 2020. 02. 20. 21:41

mindenképp érdemes! teljesen más a könyv. az alap dolgokat hozta csak belőle a sorozat, nagyonsokminden kimaradt/nem tudták átültetni.
sokkal filozofálgatósabb a könyv, de az akciók pörgősek.

Mate4182 - 2020. 02. 21. 00:52

Anno kb 2010 vettem meg egy szegedi buszpalyaudvaron a 3. Kotetet. Elkepeszto elmeny volt. Aztan potoltam az elso kettot es ujraolvastam a harmadikat.

Az elso evad amugy szerintem egyaltalan nem volt rossz a 7. Epizodik ami valoban teljesen mas iranyba vitte az egeszet.

A masodik evad ranezesre a 3. Kotetet veszi inkabb alapul bar a 2. Reszre is utalgattak a trailerben. 27en meglatjuk!

elmebaj - 2020. 02. 21. 04:03

A konyveket mar regen olvastam (meg az elso kiadasokat, a megjelenesukkor vettem), en szerettem oket. Elveztem a sorozatot is.

Bar nehany dologra mar nem emlekszem a konyvbol, nekem ugy jott at, hogy a sorozat inkabb “inspired by” a konyvek altal, nem rendes atirat. A vilagot, nehany karakter szemelyiseget es a felutest nagyjabol atvettek, minden mast egyszerusitettek vagy teljesen ujrairtak, ide ertve a nagy ativelo sztori kifutasat es tobb fontos allomasat, illetve a lore nehany lenyeges reszet is.

Emiatt en a masodik evadtol is azt varom, hogy az inkabb “mi lett volna, ha” jelleggel merit a konyvekbol, az ott leirt vilagot alapul veve, es csak a harmadik konyv feluteset vagy alapmotivumait (es nehany karakteret) veszi at, nem pedig azt fogja ujrameselni.

(ellenpeldakent ott az Expanse, amit ugy adaptaltak sorozatra, hogy a valtoztatasok a nagy egeszen nem nagyon valtoztattak, sot, nehany esetben szerintem jobban osszefesultek a dolgokat, mint azt az iroknak a konyvben sikerult)

bvr - 2020. 02. 21. 19:47

En az elsot meg regen vastam, az nagyon tetszett! A masodik.sem volt rossz. A harmadik viszont nem igazan kotott le, talan a negyedeig jutottam anno, de nemreg befejeztem hogy meg azelott elolvassam hogy jon az uj evad.
En szerettem a sorozatot is, de az elso kotetet sokkal-sokkal jobban (nem jottek be a valtozasok amik foleg az evad utolso harmadat forgattak at) Mindenkeppen ajanlom elolvadasra akinek tetszett a sorozat, jol fog szorakozni (egy bovebben kifejtett vilagot es szerintem koherensebb sztorit is kap)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz