login |

Pilot-mustra: Interrogation – 1×01

2020. 02. 20. 17:30 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Érdekes gimmick-kel, afféle különleges, felvágós kunszttal hirdeti magát a CBS All Access nemrég bemutatott _szkriptelt_ újonca, az Interrogation, melyet leginkább a true crime dokusorozatok rajongóinak ajánlanék, hiszen azokhoz hasonlóan épül fel.

Amikor egy nyomozó elővesz egy döglött aktát (cold case), azaz egy régi, felderítetlen ügyet, akkor úgy próbálja feldolgozni az abban fellelhető információkat, hogy kihajítja az idővonalat, a bizonyítékok és vallomások időrendbeliségét, és megpróbálja a sajátmaga által logikusnak talált sorrendben feldolgozni őket. Az Interrogation a nézőt nyomozónak tekinti, prezentál egy 1983-as esetet és azt mondja, hogy a következő 8, kihallgatásokon alapuló epizódot nézze meg abban a sorrendben, ahogy kívánja.

INTERROGATION – 1×01 – 8/10

1983-ban kezdünk, és némi időbeli trükközéssel, de megismerkedünk egy bűnténnyel, vagy legalábbis azzal, ahogy egy 17 éves srác elmeséli, hogy talált rá leszúrt, agyonvert és megfojtott édesanyjára. Minderre egy rendőrségi kikérdezés során kerül sor, szóval valójában azt látjuk, amit a fő gyanúsított, Eric Fisher közöl az őt kihallgató nyomozóval, és gőzünk sincs, hogy mennyire hihetünk neki – akad is, ahol visszatekerjük kicsit a történéseket, mert javítja magát, miszerint rosszul emlékezett.

A srác elég zaklatott, és nem csak azért, mert tanúja volt anyja halálának (vagy megölte őt?), hanem mert drogos, és egyébként sem volt igazán jó viszonyban az anyjával, szóval sok minden arra mutat, hogy ő a tettes (mindezt 150 dollárért), azonban nem csak ő köti az ebet a karóhoz, hogy ártatlan, de bizonyos nyomok is ezt támasztják alá. A néző pedig eldöntheti, hogy hisz-e neki. Azonban a kihallgatás befejezésekor nem a nyomozás folytatását kapjuk, hanem az 1×02-re ugrunk 20 évet előre az időben, és azt láthatjuk, hogy Fisher még mindig ül, és próbálja bizonyítani az ártatlanságát.

Kezdeném azzal, hogy miképp a pilot elején jelzik is azt nekünk, a sorozat története egy a valóságban is megtörtént esetre, illetve valódi kikérdezésekre épül (ld. true crime aspektus), de persze ettől még fiktív átültetést kapunk. És, ahogy az előző bekezdésből kiderült, 20 évet ölel fel a vizsgálata az ügynek (a későbbi epizód a 80-as és 90-es években történnek, és amit látunk olykor a bűntény előttre is visszanyúl), ami egyébként máig megoldatlan, szóval tippre a fináléban az írók egy verzióját fogjuk megkapni.

A 20 év korrekt hossz, szóval megfelelő színészt is kellett találni, Kyle Gallner-ről pedig tudjuk, hogy el tudja adni a karakter 17 és 37 évesen is, amit pedig a pilotban művel, az…, nehéz szavakkal leírni, de nagyon intenzív és labilis karaktert kell alakítania, a kihallgatás alatt végig 120%-on pörög, ha az egész sorozatban ezt csinálja, akkor az rohadt kimerítő lehet – szóval le a kalappal előtte. (Megjegyzem, jó kis partnereket kapott Peter Sarsgaard, Vincent D’Onofrio és David Strathairn személyében.)

Ja, még mielőtt valaki megijedne, nem csak kihallgatásokból áll a sorozat, illetve az első és a második rész (abból csak 5 percet láttam s végigpörgettem, hogy alátámasszam azt, amire célozni akarok) amellett, hogy tartalmaz konkrét kihallgatásokat és elbeszélgetéseket, bőven mutat jeleneteket a nyomozásból, illetve a karakterek magánéletéből is, például hazamegyünk a fő nyomozóval, látjuk, hogy mi történik a gyanúsított apjával másnap, stb.

Ráadásul mindezt vizuálisan kreatívan tálalják, szóval a jelek szerint nem kell monotóniától félnie annak, akinek nem jött be a Criminal. És, ha már vizuális tálalás, akkor az is nagyon sokat ad a hangulathoz, hogy a 80-as években (illetve a 2000-es évek elején is) játszódik a történet, ez ebben a műfajban azért nem számít annyira megszokottnak.

Az értékeléssel kapcsolatban triplán alá kell húznom, hogy ez csak és kizárólag a pilotra vonatkozik. Tetszett a felütés, végig lekötött, Gallner nagyon eladta, az ügy rejt magában potenciált (persze lehet, hogy csak dudva lesz), de hogy a következő 8 epizód a finálé előtt mennyire fog lekötni, főleg azok, amik mondjuk nem a fő gyanúsítottra épülnek, gőzöm nincs. Ez persze minden pilotre elmondható, de most hatványozottan igaz, hogy totális a bizonytalanság, simán unalomba fulladhat a folytatás – majd előtekerünk az 1×10-re?

Ami gondot okozhat, az a random epizódsorrendes nézés. Az egész megközelítés azért fura számomra, mert így a részek nem tudnak építkezni egymásra, márpedig az ilyen átívelős sorozatok esetében kell, hogy legyen valami, khm, ív. Ha csak infók random sorrendben való adagolását szolgálják a részek, akkor azt megette a fene, úgy érzem, hogy muszáj valamerre haladni, hogy valaminek legyen érzelmi töltete, illetve payoffja.

Persze mindezt csak látatlanban mondom, és én nyilván az ajánlott sorrendet fogom tartani, de ettől még meglep a dolog, és különösen gyanakvóvá tesz a folytatást illetően. De persze a poszt megírása után neki fogok esni az 1×02-nek, és szokás szerint, ha végigérek, akkor lesz valamikor évados írás is. Ha viszont nem, akkor…

8 hozzászólás Ne habozz!

noinipo - 2020. 02. 16. 13:40

érdekes alkotás, simán lecsúszott három nap alatt
nekem Ashford kapitány a bónusz benne

Fefe - 2020. 02. 20. 17:45

Remélem fogja valaki vállalni a magyar feliratozást, nagyon érdekesnek ígérkezik!

Anni - 2020. 02. 20. 18:45

Nekem is lecsúszott 3 nap alatt kb.
Izgalmas volt nagyon, én időrendi sorrendben haladtam az első 2 rész után.

cherockee - 2020. 02. 20. 19:28

elkezdtem, majd a feliratra, miszerint nincs azóta se megoldása az ügynek, nincs meg a gyilkos, egy laza mozdulattal abbahagytam, nagyon sajnálom, hogy nem egy lezárt ügyet dolgoztak fel.

winnie - 2020. 02. 20. 19:31

eredmény nélkül lezárt ügyet dolgoznak fel, de attól még van lezárás. és így, aki ismeri az ügyet, annak is érdekes.

Silver-sama - 2020. 02. 21. 08:29

Hmm, szóval random sorrendben vannak az epizódok, tehát a 8.rész nem feltétlenül a lezárás? És ha mondjuk a 3.rész az, akkor továbbra is érdekes marad megnézni a maradék 5-öt?

winnie - 2020. 02. 21. 08:41

Silver-sama: az 1. rész a premier, a 10. rész a finálé. a többi nyolc mehet bárhogy.

lalakov - 2020. 02. 23. 20:26

Nagyon érdekes volt és jól megbolondították ezzel a nézzük amilyen sorrendben akarjuk koncepcióval.
Részemről: 1,9-2,10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz