login |

Star Wars: The Clone Wars: kezdett a 7. évad – írta Ayrons

2020. 02. 23. 21:45 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Embrace others for their, differences, for that makes you whole.

2012-ben minden megváltozott a Star Wars házatáján, mikor George Lucas eladta a Lucasfilmet és minden hozzá tartozó dolgot a Disney-nek. Sokan a nemlétező fénykardjukba dőltek, míg mások pozitívan tekintettek az egészre, hiszen a Pixar és a Marvel is Disney-tulajdon, és azok is sikeresek. Ám azt mindenki sejtette, hogy változások jönnek. Csak az volt a kérdés, hogy milyenek.

A The Clone Wars animációs sorozat volt a legrosszabb helyzetben az összes produktum közül, amelyek futottak akkor, ugyanis a széria a Cartoon Networkön ment, amely Warner tulajdonában állt. A felvásárlással pedig ez a tény nagyon kényes lett. Egyrészt a Disneynek is volt saját gyerekcsatornája, másrészt a tévés jogi dolgok miatt nem lehetett csak úgy átvinni a sorozatot egy másik csatornára. Így hát a sorozat felett a Halálcsillag baljós árnya lebegett.

A rajongók persze reménykedtek, hogy valami csoda folytán megmenekül a széria, mivel az évek alatt egy minőségi animációs sorozattá nőtte ki magát a The Clone Wars. Emellett a népszerűsége és nézettsége töretlen volt, sőt még Emmy-díjat is kapott a széria az ötödik évadra. A készítőknek pedig 2012-ben, mikor az S5 éppen futott, még három további évadra volt anyaguk, arról nem is beszélve, hogy egy spin-offot is terveztek.

Ám ezekből végül semmi se lett. A tovább mögött folytatom, ės persze az évadnyitóra is rátérek.

2013-ban a Halálcsillag sugara lecsapott a szériára, mikor is a Lucasfilms bejelentette, hogy a széria nem folytatódik tovább és az ötödik évad volt az utolsó. A kasza elsődleges oka a tévés jogi akadályok voltak. A készítőket a Disney közben átvezénylete egy új projekthez, amely a Rebels névre hallgatott. A nézők pedig nagyon szomorúak voltak (köztük én is), mivel rengeteg sztori félbehagyott és lezáratlan maradt. És esély se látszott arra, hogy valamikor is folytatódni fog.

A Lucasfilm-nél eközben pedig a mozis folytatás trilógia, és az eredeti trilógia bővítése és építése volt terítéken, így az előzmények kora fokozatosan háttérbe szorult. Ám Dave Filoni és csapata nem szerették volna cserbenhagyni a sorozat rajongóit.  A kasza őket is váratlanul érte, eleve 8 évaddal számoltak, és a maradék három szezonhoz félig már megírták a sztorikat. Sőt a hatodik évad első fele animációs szempontból is kész volt.

Végül azt el tudták érni, hogy annak az első fele bemutatásra kerüljön The Lost Missions címen, majd megalapították The Clone Wars Legacy nevezetű, több médián átívelő projektet, és próbálták visszaadni, amit a tévé képernyőjén jogi akadályok miatt már nem tudtak. Így képregények és könyvek formájában a sorozat folytatódott. A későbbiekben pedig a Lázadók-sorozatba pár szereplőt átmentetek.

Ám ahogy teltek az évek úgy erősödtek azon hangok, amelyeknek a Star Wars egyet jelentett az előzmények korával, számukra Ashoka-Anakin-Kenobi és a klónok voltak azok, amit másoknak Han-Leia-Luke triója. Ők is nosztalgiázni akartak, ahogy más rajongók. Véleményüknek pedig egyre erősebben adtak hangot. A Disney pedig kezdett egyre jobban figyelni ezekre a hangok. Így úgy gondoltak összekötik a dolgokat.

2018-ban a San Diego-i Comic Conon Dave Filoni örömmel jelentette be, hogy 2020-ban Ashoka Tano, Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi és Rex egy utolsó kalandra indulnak, mivel érkezni fog a széria hetedik évadja a Disney+-ra, amely méltó módon lezárhatja az egész sorozatot. Ezzel pedig két legyet ütöttek egycsapásra, egyrészt a Disney+-ra jön egy erős tartalom, másrészt a rajongók igényeit is kitudják elégíteni. Így hát hamvaiból támadt fel a Clone Wars.

Ezt a rövidke bevezetést azért is tartottam fontosnak, mert muszáj látni azt, hogy miért olyan nagydolog ez az utolsó évad. Miért van körülötte akkora hype. Na de lássuk az évad első részét.

Réges régen egy messzi-messzi galaxisban….

A hetedik évad összesen 12 részből fog állni, az említett részek három, egyenként négyrészes blokkokra lesznek osztva. Ebből az első blokk a The Bad Batch sztorit dolgozza fel. Érdekessége ennek a sztorinak az, hogy a készítők pár éve már közzétették az interneten, csak akkor ugye félkész állapotban voltak az epizódok. Szóval, aki látta már anno a részeket az nagy meglepetésekre ne számítson a történetet illetően. Ettől függetlenül nekik is ajánlom az epizódot.

A sztori nagyvonalakban: a köztársasági erők eléggé nagy bajban vannak, mivel sorra vesztik el a csatáikat a Szeparatistákkal szemben. Rexék szerencsére rájönnek ennek az okára. Valamilyen technológiának köszönhetően a Szeparatisták valahogy képesek előre látni a klón seregek minden mozgását. Így hát adva van a feladat a jófiúknak, likvidálni kell ezt a technológiát. Ám ehhez be kell nyomulni az ellenséges vonalok mögé, amely közel se egyszerű dolog.

Itt jön a képbe a 99-es klónkommandó osztag, akiknek a győzedelmi statisztikájuk 100%. A látszólag lehetetlen feladatokat is képesek elvégezni. Így hát Rexék a klónkommandóval kiegészülve neki vágnak a feladat elvégzésének, amelynek a végén egy meglepő információra bukkannak.

Anakinék alig szerepelnek a részben, ha netalán valaki arra számítana, hogy ők lesznek a központban. Helyettük a klónokon van a hangsúly. Ez pedig így van jól, véleményem szerint. Ashoká-ék mellett a sorozat legfontosabb szereplői a klónok voltak, így teljes mértékben megértem a készítők azon döntését, hogy az évad elején rajtuk lesz inkább a hangsúly. Szóval lássuk az epizód főszereplőit.

Rex mindig is kiemelkedett a többi klón közül a személyiségével, és az évek alatt nagyon sokat fejlődött. Míg a széria elején vakon követte a parancsokat és boldogan harcolt, mostanra már megkérdőjelezi az egész háború létjogosultságát és értelmét. Emellett nagyon megviselte a hozzá közelálló klónok elvesztése.

Cody ezzel szemben a jó katona, szó nélkül teljesíti a parancsokat vonalon mozog, ahogy mindig is tette. Nem is nagyon érti meg Rex-et.

Akiken még nagyobb hangsúly van az epizódban, az a 99-es klónkommandó. Nagyon egyedire és ötletesre sikeredtek. Nem csak az egyedi páncéljuk miatt, hanem mert személyiségben és kinézetben is különlegesek. Ahogy meg is jegyezték a részben: nem is néznek ki klónoknak. Ez főképp azért van, mert náluk a mutáció lépett fel a klónozás során, így sokkal önállóbbak és egyedibbek lettek a többi klónnal szemben.

A csapat tagjai: Hunter, aki egy élő térkép és emellett a kommandó parancsnoka, Tech az informatika zseni, Crosshair a mesterlövész, és végezetül Wrecker a tank.

Mindegyik karakter, mind külsőségben, mind pedig személyiségben jól elkülöníthető, ezáltal pedig mind a négyen élő és lélegző személyként működnek, hiába nincs annyi szövegük. Emellett hozzájuk köthető a rész mondanivalója is. Mégpedig attól, hogy valaki különbözik, tőlünk még nem kell kiközösíteni és bántani.  A mai világban ez sokak számra nem magától értetődő, szóval nagyon is fontos és örülök, hogy a rész fő témája ez volt.

Amiról még szeretnék szót ejteni az a látvány. A készítők igazán kitettek magukért, és valami eszméletlenre sikerültek a karakterek, főképp a klónok. De minden más is. Ez az akciókra is igaz. Különösen a kommandó zúzásai lettek nagyon egyediek és látványosak, köszönhetően annak, hogy különböző kameraszögekből mutatták őket miközben harcoltak.

A részhez még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy miközben néztem olyan érzésem volt, mintha egy jóbarátot látnék újra, csak épp közben egyáltalán nem érződik az, hogy már 7 éve nem találkoztunk. Mintha sohasem pihent volna le. Ez pedig nagyon nagy szó szerintem. Dave Filoni és csapata ismételten bebizonyították, hogy a munkájuk minőségi. Ha negatívumot kellene írnom akkor csak annyit, tudnék írni, hogy messze van még a jövő hét.

23 hozzászólás Ne habozz!

Wittgen - 2020. 02. 23. 22:02

Én inkább úgy látom, hogy miután (szinte) minden díznis prbálkozásukról leszedték a rajongók a keresztvizet, visszanyúlt a cég oda, amit még elismertek a rajongók, ez pedig ez az animációs széria. Remélem hagyták dolgozni az eredeti gárdát, mert akkor végre ismét minségis zórakozásunk lehet, még ha csak pár epizód erejéig is.

Jesustomer - 2020. 02. 23. 22:11

Olyan jó lenne ha nem azzal érne véget az évad, hogy
Kenobi és Skywalker mennek megmenteni a kancellárt mert akkor még lehetne reménykedni több évadban :D
Basszus ez nagyon jó rész volt, ez a Star Wars, nem az új trilógia!

Plastchu - 2020. 02. 23. 22:30

Bízzunk benne, hogy lesz még több évad és nem ez lesz az utolsó.

_VV - 2020. 02. 23. 22:58

Biztos nem úgy ér véget ahogy a 3. kezdődik, a trailerben volt pár jelenet a 3. részből illetve nagyon jó eséllyel lesznek új Order 66 jelenetek.

Llew - 2020. 02. 23. 23:58

Mindig jó volt, amikor a korábbi évadokban is a klónokra koncentráltak, csak a arányaiban kevés részben tették.
Ez a rész hozta a szokásosat, amiben régen is jó volt, viszont ez az új szuperosztag nem tetszett.
Ha már korábban, igaz csak cameoként, szerepelt a Delta Squad, meg Gregor személyében egy másik klón kommandós is, akkor lehettek volna ők a szereplők, hisz tagadhatatlanul róluk vannak mintázva ezek az új, szupermutáns figurák a vezért, teches, sniper, lökött pusztító felosztással.

Python - 2020. 02. 24. 00:03

Tetszik, persze egyértelmű, hogy a 4-4 epizódos Ahsoka’s Walkabout és a The Siege of Mandalore arcs a legvárósabbak. De jó, hogy Rex -el és a 99 -es Rossz fiúkkal kezdték. ;)

Python - 2020. 02. 24. 00:09

Mondjuk aki nézelődni akar előre magyar felirattal, az látnifogja, hogy a The Bad Batch arcs -on sokat nem változtattak.
https://www.youtube.com/channel/UCBd_BgIiG59MyRGbnDYNRiQ/videos

Mondjuk a kiadásra már soha nem kerülő, de kidolgozott 52 epizódnyi anyag az hivatalosan is a SW Kánon része. Az Ahsoka’s Walkabout és a The Siege of Mandalore arcs -hoz biztos, hogy mélyebben hozzányúltak történetileg is, a kapott 12 epizódnyi lezárásra szánt időkeret miatt.

gafz - 2020. 02. 24. 06:37

Minden nagyon szép, minden nagyon jó szóval megkapjuk 7. évadként a 6. évad már évek óta fékész maradékát. Költséghatékony megoldás. Igaz, sokkal jobb, mintha feledésbe merült volna.

Ayrons - 2020. 02. 24. 07:54

Ez az évad nem a hatodik fele. Kvázi a maradék három évadból egy-egy sztori.
Sztori meg vélhetőleg a Sithek bosszúja végével ér végett. A Birodalom létrejön és Vader is.

parkanyi - 2020. 02. 24. 09:05

Hozta az elvárt szintet, kicsit frissített grafikával. Ezen a színvonalon bármennyi évad jöhetne belőle még a jövőben.

rebeldan - 2020. 02. 24. 09:54

@jesustomer
Nem fog úgy véget érni márpedig azért mert Padmé ebben az évadban már rendesen terhes és látszik is rajta. Anakin pedig a kancellár megmentéséről visszaérkezve tudta meg a hírt. Szóval az egész évad a sithek bosszúja története alatt játszódik. A vége a 66 os parancs lesz.

motch - 2020. 02. 24. 13:56

Engem nagyon nem izgat mi lesz a vége, mert azt úgyis tudjuk mi lesz, csak legyen benne ahogy Rexék kiveszik a fejükből a chipet és Ashoka-val megrendezik a halálukat. Csak ennyit kérek.

Python - 2020. 02. 24. 17:39

@motch: Nagy valószínűséggel benne lesz a trailerek alapján a kívánságod a Mandalore ostroma arcs -ban.

Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy Dave Filoni Gandalfot és Ashoka Tanot ábrázoló tavaly év végi twittje az arra utalt, hogy most láthatjuk a karaktert utoljára “feltámadvaÍ”, vagy esetleg később folytathatja a Lázadókat is?! Mert potenciál az lenne benne, ha már a Klónok Háborúját csak egy évadnyi végjátékra engedte visszatérni a Disney…! :P Pedig jobban jártak volna, ha még 2-3 teljes évadot engedtek volna ennek a történetnek, hisz az eredeti trilógia óta, ez volt a legjobb SW alkotás, még ha animációs is. ;) :)

Ayrons - 2020. 02. 28. 20:51

Azt tudtam ,hogy Kenobi sejti a viszonyt de hogy ennyire képbe legyen az új volt számomra. Meg Rex is ,hogy falazik Anakinnak.

Mogorva - 2020. 03. 01. 20:55

Boldog vagyok, mert vegre ujra minosegi sztorikat es animaciot kapunk.

Ugyanakkor rettenetesen szomoru, mert ezzel az utolso rovidke evaddal veget er a tortenet. Jo lett volna a teljes 8 (vagy meg tobb) evadot latni teljes pompajaban, de egy utolso evad a szalakat elvarrni tobb, mint a semmi.
A Bad Batch es a Madalore tortenet lesz 2 a 3-bol, aminek nem jartam utana, hogy mi a harmadik tortenet fo temaja – legalabb meglepetes lesz. Nem bannam a Ventress-sztorit, de mivel az kapott egy konyvet… ki tudja.

Legalabb a sorozat kap egy melto lezarast. Ugyanitt halvany remenykedes, hogy a minoseg visszater a TCW szintjere a kovetkezo animacios sorozattal. Mind grafikaban, mind tortenetben.

May the force be with us.

Python - 2020. 03. 01. 22:36

Mogorva: A második 4 epizódos etap az a Ahsoka’s Walkabout arcs lesz, a befejező 4 epizód pedig a The Siege of Mandalore arcs. Ventress nem lesz, ami könyvben v. képregényben jelenik meg, az sajnos nem kerül ki mozgóképre…!
Szóval az utolsó 8 epizódban bőven fogunk kapni Ahsoka Tano történeteket! ;) :)

Platschu - 2020. 03. 02. 11:33

Bízzunk benne, hogy meggondolják magukat és kapunk még további évadokat. Az SW:CW egy egész kimagasló minőséget képvisel, a rajongók is imádják, tehát ezt kellene folytatni a Disney+ helyében. 20-22 új rész lefedné az év majdnem felét heti egy rész premierrel számolva.

Python - 2020. 03. 02. 13:04

@Platschu: Jó lenne, de ezt lezárják sajnos véglegesen. Max. a Lázadók folytatódhat, vagy abból továbbvisznek egy spinoff féleséget Ahsoka Tano + Sabine Wren kalandjairól, ahogy Ezra keresésére indulnak a Lázadók végén.

Isaac - 2020. 03. 10. 11:13

Tömören fogalmazva,ebben a minőségben én ezt nézném a végtelenségig … és tovább ;)

Anak - 2020. 03. 11. 21:31

Örülök, hogy kapunk újra részeket, de szerintem ez a sorozat ennyi volt és nem kell belőle több.
Kár hogy pár karakter történetének lezárását nem kapjuk meg, de egyszerűen nem kell több belőle, legalábbis ebben az érában már nem.
Gondoljatok csak bele A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja között kb. 3 év telik el időben és van már kb 8 évadnyi történésünk sztoriban. Ok, hogy nem kell ezeknek is konkrétan 1 egész évet elmesélniük, de könyörgöm, hagyjunk már időt szegény Anakinnak és Padménak kicsit huncutkodni is.
Engem már jobban érdekelne Ezra, Sabine és Ahsoka A Jedi visszatér utáni kalandozásainak elbeszélése.

Enzo - 2020. 03. 22. 01:05

Na elkezdtem az évadot, miután sikerült átismételni 6 év távlatából, hogy mi történt eddig :D

7×01
Szép gesztus, hogy “Clone force 99”-nak nevezik ezt a “speciális egységet” :) Jól elkülöníthető személyiségekből áll ez a Bad Batch csapat, vidám arcok. Mondjuk azért ott néztem kicsit, amikor Wrecker felemelte az űrhajót, az talán már enyhe túlzás :D
Azt meg nem láttam jönni, hogy Echo tényleg él :O

7×02
A droidok elleni harcjelenetek amúgy elég unalmasak, mert konkrétan 0 ellenállást tanúsítanak. Rosszabbul céloznak, mint egy átlagos rohamosztagos, és pálcikaként törnek ketté.

7×03
Kicsit olyan volt ez az őshonos állatokon való repülés, mint a Gyűrűk urában, mikor jöttek a sasok Frodóékért, nem? :D Echo meg az egyik pillanatban “too weak to walk”, a másikban meg lazán egyensúlyoz azon a csövön a tátongó mélység felett…

7×04
Meg tudott lepni a sorozat, tényleg azt hittem az lesz, hogy Echo ellenük fordul, de ehelyett bombafenyegetettség jelentette az izgalmat a részben. Crosshair meg milyen pattogós lövedéksorozatot tolt már a falakra mértani pontossággal elhelyezett nemtommik segítségével? :D Az kérem kombó. A szivárványszínű robbanást is elnézzük, mert hát ugye rajzfilm…

Szórakoztató tudott lenni ez az első négy rész még úgy is, hogy a főhősök alig (Obi-Wan) vagy egyáltalán nem (Ahsoka) szerepeltek benne. Lássuk a második kvartettet!

Python - 2020. 03. 23. 13:25

SW CW S07E05: Megjött Ahsoka, és igen, fel lesz vezetve, hogyan fog visszatalálni Anakinékhoz lépésről lépésre a coruscanti alvilágból, ami után jön a végjáték: Mandalore ostroma! Tetszik az évad!
É
s ha igaz a pletyka, hogy Rosario Dawson fogja a The Mandalorian -ban játszani Ahsokát, akkor hú hú hú…! Mert ha ez igaz, akkor valószínűleg a Lázadók erre ráépülve kapni fog egy élőszereplős folytatásféleséget a Mandoval párhuzamosan futva. Jó, most a vágyálmaim beszéltek belőlem, de van benne ráció. ;)

Ayrons - 2020. 03. 24. 09:56

Még most se értem, hogy az eredetileg szereplő férfi karaktert, aki Ashoval romantikus kapcsolatba kerül, miért kellett egy testvérpárra szétszedni. Pluszba is jöhettek volna be.
Kíváncsi vagyok mi fog kikerekedni a közös kalandból, a Pykok érkezni fognak az biztos.

Amúgy Ashoka megjelenítése/animálása brutál lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz