login |

Harley Quinn: vége az 1. évadnak

2020. 02. 24. 17:20 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

De gyorsan eltelt ez az első év, amit a DC Universe felvázolt! Megvolt az elég jól sikerült Titans, majd a Doom Patrol is, ami az HBO Max-on folytatja tovább, a feltámasztott és (minőségileg mélyzuhanást produkáló) Young Justice, meg ugye a Swamp Thing, amit hiába fogadott jól a közönség, a második évadját (és az első végét is) produkciós okokból nem készítették el. És hamarosan érkezik az utolsó előre bejelentett széria, a Stargirl.

Ezek közé debütált a streaming szolgáltató első saját gyártású animációs sorozata, a Harley Quinn, ami fokozatosan szerettette meg magát velem, és míg az elején húztam a szám, amikor rányomtam az indításra, addig a végére alig vártam, hogy hazaérhessek és nézhessem.

Ahogy human is megírta már a pilotnál, a sorozat nem is igazán akart másról szólni, csak a saját talpára álló, patriarchális világban magának utat törő Harley Quinnről. Időközben ezt nem pihentették, de kapott a sorozat egy saját profilt, amivel már nem is érződött annyira erőltetettnek és prédikálásnak az egész. Erősebb lett a humor, a jobbnál jobb mellékszereplők táborát bővítették, és az erőszakos, véres jeleneteket sem hanyagolták.

Emiatt persze továbbra sem tiszta, kinek is szánják a szériát. Van itt bőven mocskos száj, vérengzés (az átlagos animációknál még részletesebb is), csonttörés és erőszak. De nem megy át túltolt keménykedésbe, mint amikor a fiatalok megtanulnak egy-egy káromkodást, és azt használják éjjel-nappal. Nem akar nagyfiú(/nagylány?) lenni a sorozat, egyszerűen csak nem takarja el azt, ami valójában történik, és reálisabb képet mutat. Elvégre melyik elmeborult, idegileg instabil gonosz mondja, hogy a kutya meg a macska rúgja meg?

Kétségkívül a saját, kreált és átalakított karakterei voltak a legjobbjai a szériának. Nem azok, akik a képregényekben is pont ilyenek (valljuk meg, Batman nem sokat dobott a szérián), de mondjuk King Shark vagy Clayface egyértelműen jobban működött így, hogy átírták a személyiségüket a sorozatba illőnek, és nem csak tipikus, vérszomjas gonosztevők voltak. Vagy ott van Sy Borgman, a tolószékes robotkezű társ, aki elsőre jelentéktelennek tűnik, de később a humor egyik legerősebb forrásává növi ki magát.

Ezek a karakterek az újdonság erejének köszönhetően voltak ilyen szórakoztatóak, és pont emiatt éreztem gyengébbnek azon részeket, amik inkább Joker- vagy Batman-központúak voltak. Ilyenkor inkább egy megszokott, kiszámítható szálat kaptunk. Elvégre láttunk és olvastunk már ezer meg egy hasonlóról, miközben a pincében lakó óriás szörny teljesen meglepetésként tudott érni.

A sorozat kincse pedig egyértelműen Poison Ivy, aki a maga szarkasztikus, laza énjével minden epizódban megjelenve növelte a humorfaktort, miközben azt is igyekeztek rajta keresztül bemutatni, hogy a szupergonoszok életének is van olyan oldala, mint az átlagembereknek. Ők is tévéznek a nappaliban, enniük kell, fizetniük az albérletet, és ők is ugyanúgy tudnak hétköznapi szerelmesek lenni, mint mi.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Ivy halálánál jutott egyébként eszembe, mennyire nem tudom már értékelni a képregény-sorozatos, nem évadvégi halálokat (bár már azokat is egyre kevésbé). Túl sokszor ellövik a mai tévében, hogy valakit elintéznek, megsiratjuk, majd egy, maximum kettő-három epizód után visszatér. Nem azt mondom, hogy Ivy-t hagyni kellett volna eltemetve, mert az ő karaktere pont szükséges a sorozathoz, de kellene valami igazán tökösség a mai tévébe, tényleg írjanak ki szereplőket, öljenek meg karaktereket, lepjenek meg és hassanak végre ránk.

Igaz, itt mertek azért nagyokat lépni, például Batmanre ráomlasztottak egy épületet, Joker meg átlagemberré alakult valami méreganyag miatt, Gothamet pedig teljes mértékben lerombolta, de ki tudja, meddig lesz ez így. El tudom képzelni, hogy a következő évadban rögtön pár hónappal/évvel később járunk, éppen épül újjá a város, közben Batman is megjelenik majd, Joker pedig ismét önmagára talál. Vagy Gotham-szerűen ismét visszatér az őrült bohócunk.

Kicsit előre szaladtam, így a kaszálók (sokan vannak? kíváncsi lennék, hányan nem tartottak ki végig) nem igazán érthetik, hogy jutottunk ide. Harley, miután elismerésért küzdött, ismét Jokerrel került szembe, aki átvette a hatalmat a város felett, és megölte Ivy-t, a többi társát pedig kínozta. Quinn önfeláldozást mutatva megmentette barátait, majd a természet erejétől ismét feltámadt Ivy segítségével legyőzte a Jokert, aki utolsó tetteként felrobbantotta az egész várost.

Ez a rész akármilyen drasztikusan hangzik, nem az évad csúcsa volt – az az előző rész volt Ivy halálával, ez inkább olyan levezetésnek érződött, ahogy a Joker előtérbe került, s maga mögé utasította a háttérbe az üdítő mellékszereplőinket.

A megszokott struktúrát magukkal vonzó megszokott karakterek mellett az egyetlen gyenge pontja (vagyis inkább kérdőjeles pontja) a sorozatnak számomra, az maga Harley Quinn személyisége. Hiányzott belőle nekem az őrültség, ami a külsejéhez és korábbi, Joker melletti kalandjaihoz illik. Teljesen józan gondolkodású, néha stratégikusnak is mondható karakter volt, aki igazából simán lehetett volna Joker egyik random exe, aki teljesen átlagos frizurát és öltözéket visel.

Voltak vadabbnál vadabb ötletei, de egyik sem elborult, inkább csak azért mondható vadnak, mert lehetetlennek tűnt. De azért elnéztem volna, ahogy a maga módján intézi el a görög ellenfelét például. (Egy mondat erejéig utalnék a nem rég moziba került filmre ugyanazon főszereplővel: Margot Robbie ugyan remekül játssza Quinnt, de Kaley Cuoco kiváló szinkronhangja lett a karakternek az animációs szériában).

Egy szó mint száz, a HQ-széria baromi jó apróbb hibái ellenére is (a DC Universe ezzel kapcsolatban sem okozott csalódást. Nem akarnak új tartalmakat bejelenteni?), és még csak most lett vége a szezonnak, alig kell másfél hónapot várnunk, mert a második évad április 3-án debütál majd.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2020. 02. 24. 17:34

nem igazan erdekelt ez a dolog cask Cuoco hangja miatt erdekelne, de tok jo volt ez az iras. Koszi erte! meghozta a kedvem egy probahoz is szoval cask a spoiler figyelmeztetoig olvastam el

DarkEagle - 2020. 02. 24. 18:13

“Emiatt persze továbbra sem tiszta, kinek is szánják a szériát.”

Miért nem tiszta? Egyértelmű a közönség pedig. Felnőtt, képregény rajongók akik nem riadnak meg a vértől és a csúnya beszédtől, plusz a való világra való utalásoktól mert az baromi sok volt. Az fix hogy ezt a sorozatot nem átlag nézőknek szánták mert akik nem ismerik a képregényeket nagyon kevés poénon fognak röhögni szerintem.

“de kellene valami igazán tökösség a mai tévébe, tényleg írjanak ki szereplőket, öljenek meg karaktereket, lepjenek meg és hassanak végre ránk.”

Szerintem nem attól lesz valami tökös hogy megölik a főszereplőket, arra ott volt a GOT is pl meg azért van még pár hasonló kábeles sori. Rengeteg olyan sorozat van amiben azt mondják meghal a főhős de tudjuk hogy nem de ettől még hatása van ránk. Ez mind jó írás kérdése és élőszereplősnél még a színész alakítása is kell ugye. Nyilván aki több 100 sorit látott már arra ezek a húzások már nincsenek akkora hatással. Őszintén szólva rám hatással volt pl Ivy halála pedig tudtam hogy feltámad mert ismerem a képregényeket is meg nyilván nem fogják megölni a legjobb karaktert. Viszont jól csinálták meg és egy pillanatig azért jó volt látni a reakciókat. Az egész temetési szertartás komoly volt nem poénkodták el ami jót tett neki.

Egyébként a hősöket is eléggé kifordították a formájukból. Az Igazság Liga tagok pláne Aquaman totál más szóval azt azért nem lehet rájuk mondani hogy úgy láttuk őket ahogy ismerjük őket. Harley-n és Ivy-n kívül nem is nagyon volt olyan karakter talán csak Joker és Lex akik valóban olyanok maradtak mint ahogy ismerjük őket.

Egyébként Batman és Damian jelenetei minden pénzt megértek. :D Igaz hogy Batsy sokat nem tett hozzá a sorihoz de ez a sori nem is róla szól. Viszont mikor ott volt akkor azért jókat nevettem, főleg az említett Damian-es résznél vagy mikor Gordonnal cseverészik. :D Ha már Gordon. Az milyen király rész volt már mikor Clayface kezében haverkodott?

Nyilván nem tökéletes a sorozat de részemről egy nagyon erős 8/10 az évad és tényleg végre úgy adaptálják a fontosabb témákat, mint politika, feminizmus, rasszizmus stb hogy nem csak érthetőek és nem szájbarágósak hanem komolyan is lehet őket venni. Bár ilyen lenne az Birds of Prey film de sajnos nem ilyen.

Ivy-t, Clayface-t és King Sharkot pedig remélem örökre megtartják mert zseniálisak. :D Még Kite-man is remek volt, tök jól adaptálták a szerelmi kapcsolatát Ivy-val. Ha már kapcsolat úgy fest a 2. évadban felvezetik a Harly-Ivy románcot is ami ugye szintén megtörtént a képregényekben és nem csak azért mert PC hanem nagyon fontos szerepe van hiszen így lett azzá Harley aki pl ezért nem hatnak rá sem a mérgek ugye.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz