login |

Pilot: Hunters

2020. 02. 24. 15:50 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Számomra eldönthetetlen, hogy mi a fenét akartak az Amazonnál ezzel a nácivadászos/nácivadászós sorozattal. Mármint azon felül, hogy sikert. (winnie is hasonlóképp vélekedett a kritikájában, de azt csak utólag olvastam.)

A történet ugye a 70-es években játszódik (főleg) New Yorkban, ahol egy csapat vadászik náci bűnösökre, akiknek egyben bíráik is lesznek. Eközben bukkannak rá egy nagyobb összeesküvésre, mivel a volt katonák most is terveznek valami szörnyűt a “cél” érdekében.

A teljes képhez még azt érdemes tudni, hogy valamennyire megtörtént eseményeken alapul, ami még nagyobb fejtörést okozott nekem az első két rész nézése közben, mivel akkor a durvaság még komolyabb benne, viszont a könnyed dolgok nagyon-nagyon furcsán ellensúlyozzák.

Konkrétan arra gondolok, hogy több ilyen fantázia betét van benne, ahol teljesen cool megoldással összefoglalnak dolgokat. Például így mutatják be a nácivadász csapatot, egy remek montázzsal, amit imádni lehetne…, ha előtte 50 percen át nem merültünk volna el a főhős motivációja mögötti borzalmakba.

Avagy teljesen jól építkeztek, még ha nem is a legremekebb színészi játékkal, bemutatták ahogy egy srác naiv fiatalként ráébred, hogy a nagyanyja mivel foglalkozott, és beszáll ő is a csapatba. Szépen lassan persze rádöbben, hogy nem egyszerű morális kérdésekről van itt szó azért.

Külön kiemelném, hogy a haláltábor után most épp Amerikában “nyaraló” náci tisztekre eddig iszonyat jó castingot húzott a sorozat. Ahogy képileg megvalósították, felfedték a szörnyet a szemük mögött, az ha nem is zseniális, de veszettül hatásos. Viszont már megint csak azt tudom mondani, hogy ezzel mennyire nem fér össze az abszurd humor, amivel oldják a feszültséget.

Nem köldöknézős drámát akarok, ne értsetek félre, bárhogy nyúlhattak volna a témához, művészi szabadság természetesen, viszont ez valahogy a “két szék között” eset lett, mert mindkét oldalt, a vizuális és sötét humoros oldalt, na meg a kegyetlen tényleges drámát is gyengíti a másik jelenléte. Nem passzolnak így, ahogy itt megvalósítják.

Kicsit olyan behatárolhatatlan a végeredmény. Persze Al Pacino remek, és Josh Radnor minden pillanata vigyorgásra késztet, ahogy Logan Lermannal sincs probléma a pilot után, de mégis csak 6/10 környékére tudom kihozni a végét.

12 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2020. 02. 24. 16:38

Nekem az volt a bajom vele, hogy a visszatekintős részekben elég sok volt a fantázia (pl. a sakkozós rész – épp mai hír egyébként, hogy az Auschwitz Múzeum vezetője tiltakozott pont emiatt a jelenet miatt), viszont a maradékban meg kb. semmi.

A zseniális, de kallódó gyerek, aki elveszti az egyetlen valakijét, és akkor kiderült a Titok. Szörnyű sablonokból építkezik az egész. Az FBI szál szintén klisét klisére halmozott. Ami ezek közül nálam betette végül a kaput, az a Nagy Gonosz Összeesküvés. Egyszerűen herótom van már az ilyesmitől. Ahogy várni kell, hogy a jók szép lassan rakják össze a részleteket, közben persze a genyók genyóskodnak, aztán egyszer majd valamikor összeérnek a szálak.

Na kösz, ezt nekem nem, én két epizód után kiszálltam.

winnie - 2020. 02. 24. 16:45

de hisz az fbi csak pár jelenet és nyomozás, mármint arra célzok, hogy ott nem sok mindent tudnak klisézni, hacsak nem a nyomolvasás és a kikérdezés az:)

“épp mai hír egyébként, hogy az Auschwitz Múzeum vezetője tiltakozott pont emiatt a jelenet miatt”

gondolkoztam, hogy írjak-e róla a hírekben, de ez számomra annyira abszurd volt, hogy nem tettem. mármint az is, hogy felmerült, hogy bárkinek arra kell gondolnia, hogy valóban megtörtént (az énekes versenyig már nem jutottak el, vagy azért nem tiltakoztak ellene, mert olyan tényleg volt?), mint ahogy az is, hogy egy intézet fiktív dolgokon kéri számon a valóságot. nyilván az én felületességem, hogy továbbléptem ezen azzal, hogy “akár lehetett volna ilyen” úgy, hogy gőzöm nem volt, hogy volt-e vagy nem (utóbbira hajlottam), de nem értem az egészet, hiszen konkrétan minden ellen fel lehetne szólalni, ami kitalált a sorozatban. (tudom, hogy az illúzió, illetve a kényes téma kapcsán az érintettek “védelme” számíthat a tiltakozónak, de ez csak fikció, amiből több ezer volt már a műfajban.)

Alain Prosztó - 2020. 02. 24. 17:49

Az FBI-szállal kapcsolatosat úgy értettem: egyből lehetett tudni, hogy a néni náci volt, és én valahogy azt is egyből sejtettem, hogy a szimpatikus fekete rendőrnek baja lesz. Stb.

A másik ügyben teljesen egyetértek veled. Teljesen WTF a tiltakozás.

mikkamakka - 2020. 02. 24. 18:50

én egy pillanatra nem vettem komolyan az egészet, a gonoszok már komikusan gonoszok, a visszaemlékezés jelenetekben is annyira túltolták h fel se merült bennem hogy ez így megtörtént.

Kinezer - 2020. 02. 24. 20:58

A fele utan kb sejtem, hogy mit akar az iro/rendezo: kb egy ellen Elet szep / Jojo Rabbitot, ahol mindenki bunos/terhelt, a mozesi fogat fogert logikaval ervel egy nyilvanvaloan tultolt tragikomedikus muben.

Nem olvastam meg sehol, de ugy tunik a masodik vilaghaborus reszek Magyarorszagon forogtak

winnie - 2020. 02. 24. 21:54

jordan peele, ugye az egyik exec. producer, aki komikusként lett híres és utána ő csinálta meg a get out-ot. meg az us-t.

mic88 - 2020. 02. 25. 14:16

Azert voltak benne vicces dolgok :D amikor a zsido kviz van , hogy miert utaljuk a zsidokat.. :D

mic88 - 2020. 02. 25. 14:18

Egyebkent nem volt rossz sori, en kivancsian varom a 2. evadot ha lesz. Persze ha mar Amazon,akkor csak a The Boys 2. evadjat varom a legjobban. :>

binyó - 2020. 02. 25. 18:15

Nem volt jó pedig Gomez-Rejon jó rendező.

Coligny - 2020. 02. 26. 08:58

Csak ne próbálnának olyanok németül beszélni, akik nem tudnak, nagyon ki tud zökkenteni a rossz akcentus az elvileg anyanyelvi beszélő karaktereknél.

winnie - 2020. 02. 26. 09:45

pedig nem kell ahhoz 30 év, hogy valaki ne anyanyelvi szinten kezdje el beszélni az anyanyelvét, főleg, ha nem gyakorolja, elég pár esztendő is. persze passzolok, mert nem néztem mindenhol a színészeket (szeretem az amazon fícsörjét, hogy kiírja a képernyőre, hogy kik vannak a képernyőn), de épp azt néztem, hogy amikor német színész volt a német karakter, akkor direkt nem perfekt németet beszélt. nem tudom persze, hogy a német név németeknél dolgozó színészt fed-e, vagy csak német származásút, de utóbbiak ezúttal elég jó választásnak tűnnek olyan karakterekre, akik már több évtizede amerikában élnek. de én a fentiek miatt is simán elfogadom, ahogy dylan baker vagy lena olin beszél.

kinezer - 2020. 02. 26. 19:31

A kutyatajat. Merges vagyok, mert a vegere szetesett a dolog, roka fogta csuka megoldasok, az utolso ket perc meg…. ahh

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz