login |

Crashing – írta champion

2020. 02. 25. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Kicsit megkésve találtam rá az amerikai HBO-s Crashingre (Phoebe Waller-Bridge azonos című angol sorozatáról itt van egy írás), és miután lepörgettem, meglepődve láttam, hogy csak egy árva pilotkritika született róla az oldalon – winnie-ék idővel kaszálták.

Azonban ennél viszont szerintem sokkal többet érdemel a Megborulva, és talán ezzel az írással pár hazai junkie is rátalál Pete Holmes önéletrajzi ihletésű komédiájára. 

A kiindulási pont, hogy főhősünk, Pete stand-up komikus akar lenni, de a nyílt, open mic esteken kívül nem igazán jut tovább, miközben nem dolgozik, és a felesége tartja el, holott már bőven harminc felett van. Ezt forgatja fel, hogy egy nap rajtakapja az asszonyt egy másik pasival. Elhagyja őt, viszont mindenféle egzisztencia nélkül ez nem annyira egyszerű.

A nagyvárosba menekül, ahol leégeti magát egy nagyobb comedy clubban, viszont ennek köszönhetően megismerkedik Artie Langgel, akinek megesik rajta a szíve és megengedi, hogy nála héderezzen egy estét. 

Pete lakhatása lesz a sorozat egyik fő mozgatórugója: olyan arcok fogadják be pár estére, mint T.J. Miller, Sarah Silverman, vagy éppen Bill Burr, akik mind magukat alakítják. De feltűnik a sorozatban többek között Jeff Ross, Hannibal Buress, Whitney Cummings, John Mulaney, Ray Romano és Amy Schumer is. Ez az, ami igazán bennfentes hangulatot ad a sorozatnak, szóval akit érdekel a stand-up világa annak kötelező

A másik, hogy hiába mondanám feelgoodnak a Crashing-et, nagyon mélyről indít és nem egyből jutunk a csúcsra. Ha fel akarsz lépni egy kisebb klubban, órákig kell szórólapoznod, és ha behozol öt embert arra az estre, akkor a végén kapsz pár percet, amikor már lehet, hogy csak néhány részeg maradt, ha egyáltalán maradt bárki is. A sorozat bemutatja milyen egy buta délutáni beszélgetős tévéműsor felvételére beugrós gagmannek lenni, vagy éppen keresztény stand-upot vállalni, hogy megélj valamiből. 

Egyébként a hit is fontos szerepet játszik, mivel Pete erősen vallásos neveltetést kapott, és sokat küszködik az addig sziklaszilárd nézeteivel. Össze lehet-e egyeztetni a bibliai tanokat azzal, hogy egy roast battle keretei közt porig alázz egy másik embert?

Jó látni, ahogy a kezdetben bicegő poénok szépen lassan alakulnak, ahogy Pete megtalálja a saját hangját és stílusát. De mindeközben kíméletlenül őszinte is azzal kapcsolatban is, hogy mennyien akarják hallatni a hangjukat, mégse jön össze mindenkinek a Netflix special, függetlenül attól, hogy mennyire tehetséges. Dolgozhatsz bármilyen keményen, lehetsz akármilyen kitartó: néha csak a puszta szerencsének köszönheted, hogy oda jutsz ahova vágytál.

human a pilotkritikájában durván ráérzett egyébként milyen lesz ez a sorozat. Sosem fogja senki a legnagyobb klasszikusok közt emlegetni, hiszen egy erős 7,5/10-nél ez semmiképp sem több, viszont kevés széria nézeti magát ennyire. De néha az ember nem is vágyik többre, mint egy “kellemes hátradőlős lazítós szórakozás”-ra.

6 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2020. 02. 25. 15:38

és talán ezzel az írással pár hazai junkie is rátalál – ha a talalat nem is, de egy proba tuti szuletik ezek utan :)

pieterzoon - 2020. 02. 25. 19:32

Tényleg feelgood sorozat. A cikk hatására elkezdtem keresgélni az HBO GO-n, hogy hol hagytam abba. Bele – belepörgettem a második évad részeibe. Lehet szurkolni Pete-nek a kis naivsága, tutyimutyisága ellenére. A vendégszereplő stand-uposok jó része egy kicsit arrogánsnak tűnik. Nekem egyedül Artie Lang és az ő humora jön be. Minden szégyenérzet nélkül poénkodik a drogokkal ( drogos múltjával), de minden csesztetés ellenére ő törődik legjobban Pete-tel. Lehet, hogy folytatom a nézést.

winnie - 2020. 02. 25. 20:07

jópofa volt, szerettem a valós életbeli áthallásokat, csak a felesége pasija…, ő iszonyatosan irritált. uhh, képtelen voltam elviselni, erre láttam, hogy összeköltöznek vagy valami, szóval még kiemeltebb szereplő is lett…

winnie - 2020. 02. 25. 20:08

leif, basszus, george basil, bár ahogy nézem, túlspilázom, mert az imdb 13 részt ír neki, amiknek a felét láttam is.

tényleg, milyen költségtakarékos, hogy kvázi csak egy állandó szereplő volt.

pieterzoon - 2020. 02. 25. 20:16

Ami mindig meglepett a végén: Pete magyar hangja: Beleznay Endre. Ha agyonütnének se mondtam volna meg…

adam - 2020. 02. 25. 20:48

Én is nagyon szerettem. Tényleg feelgood hangulatú és nagyon érdekes bepillantani a kulisszák mögé. A vendégszereplők is sokat dobnak rajta. Mikor jön már Mulaney hozzánk is fellépni? :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz