login |

Pilot: Baghdad Central

2020. 02. 25. 21:43 - Írta: human

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Már megint egy nyomozós sorozat? Lássuk, hogy a Channel 4-nál mivel dobták fel a formulát…, ja hogy a felszabadított Irakban játszódik 2003-ban, ahol eltűnik egy lány. Vagyis több, de ezt egy volt rendőr keresi.

A történet tényleg ennyi. Az amerikai erők megszállták a várost, és ők igyekeznek rendet tartani, de ugye ez több ok miatt is nehéz. Ebbe a politikai játszmába kerül bele a főszereplő volt rendőr, aki az eltűnt lányát keresi, aki tolmácsolt a katonáknak, miközben igyekszik gondoskodni a beteg, még meglevő gyerekéről is.

A helyzete miatt kénytelen elvállalni egy nyomozói állást a zöld zónában, egyrészt mert így rendes orvosi és anyagi segítséget kap, másrészt mert több információt is tud majd szerezni elvileg. Teljesen egyszerűek az alapmotivációk, amit ügyesen kevernek a sokkal bonyolultabb társadalmi helyzettel.

Igazából az egész pilotot a hangulat cipeli a hátán, de valami veszettül. Tényleg nehéz már feldobni a sima nyomozósokat, de szerintem itt azért sikerült a dolog, mert úgy érzem rengeteg mást is megtudunk az akkori helyzetről, arról, amit az emberek éreztek, de nem kioktató módon, hanem teljesen organikusan összefűzve a bűnügyekkel.

Ehhez hozzájárul, hogy a lebombázott, háború sújtotta várost milyen szépen keltik életre. A Channel 4 azért nem HBO-s pénzeket dobál, de nagyjából csak abba lehet belekötni, hogy sokszor vagyunk közel a szereplőkhöz, hiszen kis tereket olcsóbb életre kelteni. De azért igyekeznek átadni tényleg a helyszínt és a környezetet, szóval nem csak közeliekből állnak a részek.

Amit még mindenképp kiemelnék, hogy oké, Corey Stoll a The Strain és a House of Cards miatt sokaknak meglesz, de a Colony-ból és az Altered Carbonból ismerős Waleed Zuaiter az igazi főszereplő, és minden tekintetében benne van az a régi film noir nyomozós érzés, az a belső értékek ütközése a borzasztó világgal.

Rég lepett meg ennyire pilot? Sima 8/10 a kezdés nekem.

1 hozzászólás Ne habozz!

Gevin - 2020. 02. 26. 11:22

Na, vegre valami jo nyomozos! Ez erdekel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz