login |

Supergirl – 5×13: It’s a Super Life – a 100. rész

2020. 02. 25. 19:00 - Írta: Necridus

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Az Arrowverse 3. sorozata is elérte a századik epizódos mérföldkövet a héten az Arrow és a The Flash után. Mindkettő vegyes fogadtatásban részesült, voltak jobb pillanataik is (előbbi ugye a crossover része volt, a második meg egy félévadzáró lett), meg nyilván csalódást keltők is. De mi a helyzet a Supergirl 100. epizódjával? (a Legends és a Black Lightning három számjegyű epizódszámára még várni kell – már ha megél annyit, hiszen előbbi 73, utóbbi 43 résznél jár jelenleg. Batwomanről meg egyelőre ne is beszéljünk).

Ugyanúgy vegyes érzéseim vannak a résszel kapcsolatban. Voltak jobb pillanatai, mint Mr. Mxyzptlk újbóli megjelenése, meg az epizód vége, de közben az egész bonyodalom csak az eddigiek ismétlése volt, ami már nagyon unalmas, felesleges drámázásba csapott át.

winnie a reggeli hírekben említette, hogy épp azon gondolkozott, hogy a nemnézőknek mennyire lehet érdekes a 100. epizód. Egész egyszerű válaszom van erre: semennyire. Minden szorosan összefügg az előzményekkel, és az alternatív jelenek bemutatásával is inkább csak azoknak kedveznek, akik nézik a sorozatot. Nem is mondanám, hogy az igazán jó epizódok közé tartozik.

Folytassuk rögtön a tovább mögött spoileresen.

Az epizód a már túl régóta húzódó Lena-drámára épült, ahol Lena morcos, mert Kara hazudott neki annyi éven át, Kara meg sajnálja, amiért hazudott a legjobb barátjának. Ez eleinte működött, és nagyon vártam, hogy Lena végre gonosz legyen (mert McGrath-nak egyébként baromi jól áll), de rettentő rossz irányba ment az egész. Nem merik igazán gonosszá tenni, így két szék közé estek, és csak annyira futja ezen felállásban, hogy mindenkire haragudjon a karakter.

Nem is beszélve arról, hogy többször is végig kellett nézni a részben, hogy Lena hogy reagál az egész titokra. Ha a Flash-re mondjuk, hogy ott minden Iris körül forog, akkor itt is simán kijelenthetjük, hogy a Supergirl főszereplője Lena lett. Kara történetét követhetjük nyomon, de minden sztori lassan valahogy Luthorhoz kapcsolódik, ő a mozgatórugója a drámának is manapság.

Amivel nem is lenne baj, ha jól működne, de ahogy eddig sem igazán volt erős ez a szál, úgy a jubileumi részben sem sikeredett arra. Emellé próbáltak még nosztalgikus elemekkel előrukkolni, ami ugye ilyen epizódoknál szinte elvárt lett manapság, de nem igazán sikerült ezt teljesíteni.

Megjelent ugye Mr. Mxyzptlk (új színésszel), aki bemutatta Karának, milyen is lenne a világuk, ha korábban elmondta volna Lenának a titkát. A szereplő sokszor megmosolyogtatott, sőt, egész jól építette a hangulatot, csak sajnálatos, hogy erre használták el.

Az alternatív valóságokban visszatért tehát Mon-El, aki Kara korábbi nagy szerelme volt, de most, mintha természetes lenne a jelenléte, egy másodpercre se látszott Supergirlön, hogy megérinti a férfi látványa. Itt volt még Reign, aki gyakorlatilag egy jokerként volt jelen, hiszen bármelyik világot néztük, ha kellett egy gonosz, ő volt az.

Mellette még Agent Liberty került elő (meg a szektás Coville), de ők sem kaptak túl lenyűgöző szerepet. Érdekes egyébként, hogy az első évadból például senki nem került ismét elő (Calista Flockhart és Mehcad Brooks korábbi felvételek révén volt látható, mert nem értek rá a forgatások alatt), és az eddigi főszereplők is csak pár mondatot kaptak, lásd Winn, Nia vagy Kelly. Eve alakítójának helyében meg már ráborítottam volna az asztalt az írókra, amiért idén állandóvá tették, mégis 15 mondatnál többet nem kapott eddig.

Ami viszont egyértelműen pozitívum volt a részben, hogy Kara végre ráeszmélt, hogy ez a hiszti Lena részéről nem mehet tovább, így megmondta neki, hogy nem fogja tovább tűrni ezt a helyzetet, végképp nem fogja önmagát hibáztatni az ő tetteiért, és nem fogja másképp kezelni bármelyik másik gonosztevőnél. Ezzel végre kimozdulhatunk ebből a félresikerült szituációból, érdekesebb történeteket mesélhetnek el sokkal jobban működő drámával.

Ami ilyenkor még elvártnak mondható, az nem csak a történeti visszautalás, hanem egyéb, technikai dolgokkal való nosztalgiázás. Ilyen volt mondjuk a régi kosztüm, de az intró például a sima ötödik évados volt (pedig az Arrow esetében is mennyire fel tudta dobni néhány másodpercre a kedvet az egyedi logó). Cserébe legalább nem spórolták ki a részből a repkedést, a lézerszemet, a bunyót, amik eddig eléggé hanyagolva voltak. De eközben egy hihető parókát nem tudtak Benoist fejére tenni.

Lényegében a rész főszereplőinek Kara és Lena mellett senkit nem lehet mondani, érdekes módon Kara és Alex kapcsolata teljesen kimaradt a történetből (mármint volt egy gyászoló Alex, de az azért nem ugyanaz), ahogy hiányzott az az igazi feelgood érzés is, ami az első évadban volt. Na, az lett volna igazán nosztalgikus és felemelő.

De így csak a Kara-Lena veszekedést tudtuk újból és újból megnézni, és rájönni, hogy bármikor mondta volna el Kara a titkot, nem jött volna ki jól belőle. Néha rettentően erőltetett módon jött elő valami probléma az alternatív világban, de így is megmutatták az írók: ezt elszúrták. Viszont a rész végi talpra állás Kara részéről egy új lehetőséget ad. Reméljük, hogy élnek is vele.

Jutott még az 5×13 végére egy aranyosabb jelenet Johnnal és Alexszel, akik Kara különleges, földi családjának tagjai. Ha nagyon szigorú akarok lenni, nem javított semmit az összképen, de azért mégis kellett, hogy ne mondhassam azt, hogy minden kiveszett már a sorozatból 100 epizód alatt, amit szerettem.

Az outró után azért felnevettem, hogy egy ilyen jubileumi epizódot sikerült csak összedobni.

8 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2020. 02. 25. 17:34

Nem tudom lesz-e kritika külön a 100. részről de azért én most leírom az enyémet mert rohadtul mérges vagyok. Meglepődni nem lepődtem meg mondjuk hiszen évek óta “ismerem” az íróknak nevezett valakiket de ettől még felháborító amit műveltek a 100. résszel.

Először is: A rész főszereplője inkább volt Lena mint Kara, ezenfelül nem csak Kara szorult kb háttérbe hanem az eredeti trió másik két tagja J’onn és Alex is. Konkrétan elküldték őket Paintballozni. Oké az vicces volt meg minden de attól még szépen mutatja mi a fontos manapság az íróknak. És ha ez nem lenne elég az egész részt elpocsékolták arra hogy Kara olyan dologra jöjjön rá amire egy 5. dimenzióból származó manó segítsége nélkül is rá kellett volna jönnie ahogy régen is tette mindig. Annak idején nem kellett neki alternatív világokat bemutatni hogy kiválaszthassa melyikben akar élni, melyikben tökéletes minden, mert olyan világ NINCS! Mára az írók annyira lehülyítettek minden szereplőt de főleg Karát hogy fáj nézni. Jól írta Mate4182, én is aggódok Melissa-ért mert egyébként remek kis színésznő és ezt megmutatta többször is de egyszerűen nem kap semmi lehetőséget csak a szokásos szőke cicababát kell alakítani aki azért sír hogy Lena morci rá. Úgy viselkednek a szereplők mint valami 10 évesek. Brainy is ugye most már teljesen önmaga, végre ki tudja használni a teljes intellektusát erre szövetkezik Lex-szel mert abból biztos jó dolgok születnek majd ahelyett hogy a saját barátaival szövetkezne. Újabb felesleges dráma ugye.

De maradjunk a témánál. Igazából mit lehetne még írni? Kara és Mxy egyébkén nagyon jók voltak együtt, és jó volt látni a visszatérőket is de annyira hülye mondatokat kaptak a szájukba hogy kapartam a bőrt a képemről. Pl az egyik világban ugye Kara időben mondja el Lenának a titkot és barátok maradnak, sőt összefognak és gyakorlatilag utópiát teremtenek meg minden shit erre jön Ben Lockwood hogy minden családtagja levette magát valami épületről mert istenként tisztelik az emberek Supergirl. WTF? Mármint most komolyan? És akkor ugye jön a szokásos klisé hogy elrabolják Lenát Kara kiadja a titkát az egész világnak erre szó szerint minden egyes barátja, rokona és ismerőse meghal. WOW micsoda kreativitás.

Az egyetlen ami tetszett az a sötét szinte már náci National City verzió mert ott Lena végre abban a szerepben brillírozott amiben kéne. Neki a gonosz szerep áll jól nem ez a nyálas: “Jaj hazudott nekem a barátnőm brühühü.” Közben meg ő hány embert is ölt meg a kísérletei miatt, hányszor ártott Karának. Sokszor lezongoráztuk már ezt.

A rész talán legnagyobb baromsága hogy Alex felmondott a DEO-nál. Nem tudom ezentúl mégis milyen szerepe lesz majd. Nyilván az új Liga bázison fog tevékenykedni J’onnal de azért basszus így kell kiírni egy raklapnyi DEO ügynököt is ugye. Oké Brainy ott maradt mint az ő vezér de nyilván nem fogják majd bemutatni a mindennapjait mint igazgató. Ha már Alex felmondott akkor kezdjenek valamit a kapcsolatával mert semmi értelmesért nincs “jelen” és jó ideje picsog arról hogy gyereket akar. Akkor itt az ideje hogy ez megtörténjen. Legalább az írók is felmutathatnának valamit hogy Alex nem csak a PC miatt lett meleg.

A rész végére pedig elérkeztünk oda ahova már franc se tudja hány rész óta kellett volna. Kara végre kiosztja Lenát hogy ha továbbra is Lex-szel dolgozik és olyat követnek el amit nem kéne akkor őt is ellenségként fogja kezelni. VÉGRE! Egyébként ez a rész abban a tekintetben is röhejes volt hogy kint Amerikában valahogy senki sem fogta fel mert a fanok nem látnak a SuperCorp szemüktől és mindenki azt hitte hogy Kara gonosznak nevezte Lenát holott csak figyelmeztette hogy úgy fogja kezelni ha továbbra is Lex-szel akciózik.

Egyébként az egész Lex-Lena dolog akkor BS mint egy ház. Ugye papíron Az Ősöket akarják elintézni élükön ugye Leviathannal akit ugye Karáék is erre Lena megint a háta mögött akciózik és még ő a sértett.

Na mindegy, a lényeg hogy az írók tökéletesen bemutatták hogyan kell elpazarolni az ég adta lehetőséget amit nem sok sorozat ér el avagy a 100. részt. Egy normálisabb csatornán sosem érték volna ezt a mennyiséget ilyen trehány írói munkával.

Ja egyébként azt le sem írtam hogy ugye az “Anointed One”-t is megemlítették a múltheti rész végén aki szintén a League of Ancients avagy az Ősök Ligájának tagja. Aki természetesen egy hatalmas férfi monstrumból nővé alakult. Szóval hozzák a formájukat az írók.

Akit érdekel ki ő és a többi tag itt olvashat róluk.

https://dc.fandom.com/wiki/Anointed_One_%28New_Earth%29

Mom - 2020. 02. 25. 19:37

Gyakorlatilag elkaszáltam a crossover után, de ezt a részt lepörgettem, hátha… hát nem. Megvagyok nélküle, talán majd jövőre megint visszanézek, hátha.

heidfeld - 2020. 02. 25. 21:06

Gyakorlatilag a leglényegesebb dologról megfeledkeztél, meg még páran.
Lena életében mindenki átverte, hülyének nézte, kihasználta.
Anyja, testvére, gyerekkori barátnője, legbizalmasabb asszisztense, és most Kara. Hagy legyen már érhető, ha dühös. Más kérdés, írók miként bénázzák el.
Supergirl gyakorlatilag csak pár barátnak tűr el pár dolgot. Gyakorlatilag a felsőbbrendű, kryptoni szemlélete keveredik, kb 30 év, emberi közegben tapasztaltakkal. Mon-El, daxamiak, teljesen jól jellemezték őket. És igen, joggal hibáztathatja magát, mert csak az ő sara.
Előző évad gonoszait, a szektást jó volt látni – Sokkal több van bennük.
Nekem, csak MZ/x felbukkanása is tetszett. Sok szerepben láttam már, az őt alakító színészt, jó is, de kérem szépen vissza az eredetit!
Egyébként túl sok az állandó,ketten konkrétan élő díszletek.

DarkEagle - 2020. 02. 25. 23:56

@heidfeld: Már ne is haragudj de MI VAN? :D Ne csináljunk úgy mintha Lena valami áldozat lenni itt. Igen, Kara hazudott neki. Ahogy másoknak is. Nem csak Lena a barátja aki nem tudta hogy ő Supergirl. De valahogy Lena az egyetlen aki nem tudja magát túltenni rajta mint valami 10 éves. Arról ne is beszéljünk hogy hányszor is használta ki Supergirl-t aztán miután megtudta az igazat, Karát is. Nem kell őt félteni, nem véletlen Luthor a vezetékneve. Ő is pont ugyan úgy kihasznál bárkit csak hogy elérje a célját. Emlékszünk még arra hogy Kara anyja hozta azt a fekete meteoritot amiből később nem is tudom mit akart már kreálni hogy irányítsa az embereket? Lena lehet hogy jót akar DE azért ne feledjük el hogy általában a gonoszok mind azt mondják jót akarnak. Mondjuk nála azért jobban elhiszem mint pl Lex-nél de nagyon durván ráférne egy pszichológus mert minden apró rossz dologra kb atombombával akar válaszolni. És azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Kara úgymond árulása közelébe sem ér azokkal az árulásokkal amiket a többiek csináltak Lenával.

Ja és akkor azt nem is mondtam hogy Andrea-nak pl milyen hamar megbocsájtott pedig ő is elárulta ugye. Nem véletlen szoktam mondani hogy Lena egy képmutató.

@Necridus:

“inkább csak azoknak kedveznek, akik nézik a sorozatot”

Ez nagyon erős túlzás mert akik nézik és nem csak azért mert nyáladzani akarnak a kamu SuperCorp fanfic-jükre azok kb aneurizmát kapnak már a sorozattól. :D

Egyébként teljesen egyetértek a kritikával. Viszont én erősen kétlem hogy bármi változna. Most Lena úgysem fogja ott hagyni Lex-et már csak azért sem mert akkor elismerné hogy hibázott, márpedig egy Luthor nem ismeri el ezt sosem. Egyébként nekem az sem világos miért van itt Lex. Mármint Jon Cryer üde színfoltja a gyenge sorozatnak de neki van egy Supermanje is szóval… Érdekes lesz majd jövőre a Lois és Clark sorozatban. Mert gondolom benne lesz. Legalábbis remélem.

A Supergirlből ami NAGYON de NAGYON hiányzik az egy jó gonosz és persze jó írók mert a jelenlegiek rakás trágyák kb. Igazából a SG ugyan ott vérzik el ahol a Flash. Előveszik a legjobb ellenségeket, mint pl Reign vagy a Luthorok és nem kezdenek velük igazából semmit ráadásul teljesen kiforgatják őket. Most ugye elővettek egy elég új sztorit a képregényből, a Leviathan-t. Feltéve ha lesz ahhoz bármi köze és nem Talia al Ghul féle Leviathan csoportot vették elő bár kétlem. Szerintem csináltak szokás szerint egy saját verziót pont úgy mint a fentebb linkelt Ősök Ligájából is.

A sorozatnak nagyon jót tenne ha végre megint az OG trio lenne központban, Kara, Alex és J’onn plusz ha Lena lenne a gonosz mert lenne súlya a dolognak. De ha ez meg is történne akkor az egész úgyis kimerülne annyiban hogy Kara sír hogy mit kezdjen Lenával. Oké most beolvasott neki de holnap felkel és elfelejti az egészet.

Pont mint annak idején pl a Castle sorozatban ugye volt egy főszál sztori aztán a kövi részben már azt se tudták mi történt. :D

heidfeld - 2020. 02. 26. 07:42

Dark: Olyan “apróságról” megint megfeledkeztél, hogy mit csinált az asszisztensével, és Lex, anyja számára sincs bocsánat. Kara álszent. Vizet prédikál, de bort iszik.
“Jon Cryrer üde színfoltja”. Jobb, mint gondoltam, de Michael Rosenbaum legalább hárommal magasabb kategrória.”Supergirlből ami NAGYON de NAGYON hiányzik egy jó gonosz”. Ez tényleg így van, de tavaly itt volt az Idegenek-ellen harcoló emberek vezetője, aki megfelelt a kritériumoknak.

Mate4182 - 2020. 02. 26. 10:30

ti itt oldalakon at erveltek mindenfelevel de en cask egy dolgot fogtam fel ebbol az egeszbol

Odette Annable benne volt az epizodban :D
megyek is megnezni!

DarkEagle - 2020. 02. 26. 15:36

“Olyan “apróságról” megint megfeledkeztél, hogy mit csinált az asszisztensével, és Lex, anyja számára sincs bocsánat.”

Ezt most nem értem, kifejtenéd? Ki mit csinált kivel? Ha arra gondolsz hogy Lena pl megkínozta J’onn testvérét vagy hogy Eve-et konkrétan összeolvasztotta az AI-val akkor oké de ettől miért lesz Kara álszent? Lex anyja számára meg miért kéne hogy legyen megbocsájtás? Gyakorlatilag népirtást akar csinálni. Amit a kedves lánya is tervezett amúgy hiszen a Myriad ugye minden ember agyát kontrollálta volna ami gyakorlatilag népirtás szintén.

Kara nem álszent hanem naiv de nagyon.

Egyébként igen Agent Liberty jó lett volna de abból sem lett semmi kipukkant mint egy lufi. Ráadásul az egészet átírták szokás szerint hiszen Liberty a képregényekben nem gonosz sőt. De hát kellett egy fehér pasi a politikai shit miatt aki a bevándorlókat akarja megöletni vagy legalábbis kipaterolni.

Alapjáraton nincs gond az ellenségekkel a probléma az hogy kezdeni nem tudnak velük semmit. Erre tökéletes példa Reign. Elővették a Supergirl egyik ha nem a legjobb sztoriját, a Worldkillereket és csináltak belőlük egy boszorkányok által irányított fekete bőrben mászkáló idiótákat.

Ez a fő gond a sorozattal és igazából ez elmondható a többiről is hogy csak a felszínt kapargatják élükön a SG-el mega Flash-el. Pedig nagy költségvetés nem kell ahhoz hogy ezeket a sztorikat jól adaptálják de a SG írói megállnak annyinál hogy legyen mindenki nő, akár gonosz akár hős és minden pasi legyen talpnyaló vagy olyan politikailag utálható ember mint Trump. Mindeközben szépen elfelejtik miről is szól a sorozat vagy inkább kiről. Egyébként pont ezért mondod azt te is hogy Rosenbaum jobb Lex hiszen Jon alig kapott esélyt, simán jobb lehetne mint Rosenbaum akit amúgy imádok de ha egyszer az írók nem tudnak ennél jobbat akkor ő azt csinálja amit kap. Ugyan ez igaz minden karakterre főleg a gonoszokra mert mindegyik egysíkú és konkrétan az 1. részben tudod mi a sorsuk és mi a tervük.

Ezért sem várok már semmit Levithantól sem. Lement több mint az évad fele de még mindig nem tudunk róla semmit még csak nem is láttuk. Gondolom még nem találtak megfelelő castingot rá. :D

Maci84 - 2020. 02. 26. 17:43

En szeretem a supergirlt. De ez az evad nekem se adja annyira. Forgatokonyvileg, sztori kicsit harmatos. Pedig a Leviathan tema es Lex gonoszkodasibol sokat ki lehetne hozni. Mindegy en azert kitartok a sorozat mellett. Kedvelem a mellekalakokat is

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz