login |

Vikings: pihenőre vonult a 6. évad

2020. 02. 26. 21:30 - Írta: Qedrák

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Felemás érzésekkel búcsúztam a Vikingek utolsó előtti félévadjától, ami most először a Netflix-en kapott magyar premiert.

A csapongó ötödik szezon után egyébként ez egy kifejezetten jó hír, amit eddig láttunk az S6-ból, az szerintem sokkal összeszedettebb és tudatosabb alkotásra utal, mint amilyen sorozatként tavaly lezárult. Most akadtak meglepő és elég kiszámítható húzások, jól megkomponált és elég elcsépelt jelenetek, okosan használt vagy éppen lebutított motívumok is.

A jó irányba tett változtatásokat rögtön azzal kezdeném, hogy a helyszínek számát erősen redukálta Michael Hirst, a készítő, és ez határozottan jót tett a cselekményvezetésnek, nem támadt az a benyomásunk, mintha az egymást követő jeleneteket úgy szedték volna össze, mint tyúk a magokat az udvarról. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Alapvetően három helyszínnel dolgoztak egy epizódban, amelyekből kettő ráadásul alaposan befolyásolta a másikat a történetben és csak a távoli Ruszban folyó események jelentettek ez alól kivételt, egészen az utolsó epizódig. Ez pedig érezhetően kevésbé töredezetté tette az egész mostani félévadot, mint az azt megelőzőt.

A félévad nem nélkülözte a látványos jeleneteket sem, legyen szó a Ruszban történt léghajózásról vagy seregszemléről, egészen a norvég királyválasztásig. Most is bőséggel kaptunk csatajeleneteket, de valahogy az a benyomásom támadt, hogy minél nagyszabásúbb és minél grandiózusabb összecsapást mutattak be, annál kevésbé sikerültek.

Pont a döntő csata, amelyben a helybéli skandinávok próbálták visszaverni a Rusz partra szálló csapatait, szétcsúszott és nehezen érthetővé vált, főleg megfejelve Ivar és Björn mentális síkon zajló sakkjátszmájával. A felesleges misztikus csomagolás, amelyre ráadásul a korábbi részekben semmi nem utalt, számomra csak tehertétellé vált, amely nélkül a végső összecsapás ugyanúgy működhetett volna.

Apropó, ha már a Rusz támadása: többször leírtam már, de ismét megerősíthetem, hogy a Vikings mérsékelten jó viszonyt ápol a történelmi tényekkel, és már nagyon régen elengedte azt, hogy tökéletesen megfeleljen nekik. Hazai viszonyok között valahogy úgy képzeljük el, mintha a Szent István király a kalandozó magyarok társaságában Nándorfehérvár alatt csapna össze az Omajjád Kalifátus muszlim hordáival. Ami a tények tükrében nem igen hiteles, bár attól még lehet egy jól elmesélhető és érdeklődésre számot tartó történet.

Valahogy ez a hozzáállás övezi a Vikings készítőjének a viszonyát a történelemhez, de tegyük hozzá, hogy annak ellenére, hogy a History számára gyártják a szériát, az még nem jelenti azt, hogy fanatikus történelemrajongók ülnek csak a képernyő előtt, akik egy bizonyos számú tény figyelmen kívül hagyása esetén komor tekintettel kapcsolnak arrébb. Így talán érthetőbbé válik a történelmi tényektől való rugalmas elszakadás, amely az elmúlt évadokat jellemezte.

Az évadot felvezető kritikámban említettem, hogy hiányolom a bátrabb áldozatvállalást és azt, hogy ne csak olyanok viseljék a rossz döntések következményeit, akikhez nem fűzünk semmilyen érzelmet. Nos, ezen a téren sikerült meglepniük az íróknak, valóban fajsúlyos szereplők haltak meg, bár az egyik távozás kiszámítható volt, a másik pedig lezáratlan, szóval bennem maradt azért kérdőjel, hogy valódi meglepetésben vagy egy szimpla átverésben részesültem-e.

Azt hiszem, kevés olyan sorozatszereplő akad, aki olyan búcsúztatást kapott volna, mint Lagertha. Egy olyan monumentális temetésben részesült, amelyet bármelyik sorozat bármelyik szereplője megirigyelhetett volna. Egészen konkrétan egy teljes epizódot kapott a szertartás, amellyel érzékeltetni akarták, hogy az elmúlt évad kissé parkolópályára tett szereplője valójában mekkora súllyal bírt a történetben.

A kellő mértékben monumentális búcsúztatás vélhetően majd helyet kap a sorozat legjei között. Katheryn Winnick pedig nemcsak színésznőként, hanem rendezőként is bemutatkozhatott: ő rendezte a nyolcadik epizódot Hvitserk kivégzésével és elűzésével, valamint Oleg és Igor összeveszésével.

És ha már szóba került ismét a Rusz, akkor meg kell állapítanom azt, hogy az ott játszódó történet túlságosan is “orrnehézre” sikerült. Értem ezalatt, hogy az erősnek szánt felvezetés után, amikor Oleg megszerzi Igort és a Rusz vezetését, utána igen kevés szerepe marad. Mindössze az, hogy időnként határozottnak tűnő tekintettel bámul a kamerába vagy sokat sejtetően elmosolyodik, esetleg kinyír egy-két név nélküli statisztát.

Mellette Ivar egy kicsit eszköztelen szereplővé vált, aki Oleg ellen konspirál és keresi az okát annak, hogy miért hasonlít megszólalásig a varég fejedelem felesége, Katia a saját, korábban meggyilkolt feleségére. Ivar egyedül a végső invázióban jut valamiféle szerephez, de azért ez még mindig messze van attól, ahová korábban, saját istenné nyilvánítása idején jutott.

A Ruszban tehát nagyjából úgy nézett ki végig a helyzet, hogy akad egy kissé őrült önkényúr, aki körül ott lebzseltek a különféle beosztottak és szövetségesek, akik bármelyik pillanatban hátat fordíthatnak neki, miközben alapvetően a Skandinávia elleni lapátkerekes hajókkal indított invázióra futott ki a történet. (A fentiekben már egyszer elmondottak okán a történeti és földrajzi vonatkozásokra hulljon a feledés jótékony homálya).

A skandináviai helyszíneken Lagertha egyébként kiszámítható halála mellett a főbb cselekményszálat a különböző királyságok egyesítési ötlete képezte. Számomra az egyik legszórakoztatóbb mellékfigurának Testes Olaf bizonyult, akinek a mérsékelten logikus, vízióktól terhelt meglátásai és nagy hangon előadott súlyos kijelentései mindig kellően feldobták a jeleneteket, különösen azért, mert a többi szereplő sem tartotta őt teljesen normálisnak. A szereplőben rejlő potenciált maximálisan kihasználták.

A másik mellékszereplő, akit megpróbáltak behozni, Vörös Erik volt, akiről alighanem hallott már a többség, viszont a mostani félévadban a teljesen felesleges emberek számát gyarapította, akit a korábbi évaddal szemben valószínűleg csak azért nem nyírtak ki a cselekményben, mert valamit még terveznek vele, csak addig ki kell tölteni az időt.

A skandináv szálon kellően szórakoztató, (ám ismét megjósolható) momentumot jelentett Björn elfuserált királyválasztása, amihez egyébként jól illeszkedett az invázió előtti egyenetlenség is a résztvevők között. (Az egyes skandináv helyszínek közötti történeti és földrajzi viszonyokra megint csak hulljon a már egyszer emlegetett jótékony homály). Maga Björn viszont egyre kevésbé érdekes, egyfelől azt eddigi is tudtuk, hogy mindenki csak elvárásokkal él vele szemben, másrészt pedig sokadik alkalommal bújtatják ágyba egy másik szereplővel, ami lássuk be, nem túl izgalmas.

Az ellenben meglepett, hogy a végső csatában úgy tűnik, búcsút vettünk tőle. Hogy pontosan miként, az a csata bemutatása miatt (Ivarral való szellemi párbaj valamint a tényleges események váltakozása) kevésbé rekonstruálható, de azt hiszem, hogy a sorozat írói saját maguk alatt vágnák a fát, ha ezek Björn mégis életben maradna és a látottak csak egy kamuhalált jelentenének. (Pedig erre is van esély, tekintve, hogy a szövetséges skandináv királyokat és fejedelmeket Björn nevében hívták segítségül a csatához, és mivel nem jelentek még meg, érkezésük alighanem a következő félévad első epizódjában várható.)

A többiek története talán valamivel kisebb hangsúlyt kapott. Ubbe végül csak eljutott Izlandra, amely helyszínként csak az utolsó epizódokban jelent meg. Itt a ki nem mondott konfliktust az ottani telep alapítása körül korábban bemutatott véres öldöklés jelenti, amelyről Kjetill gondosan hallgatott Ragnar fiai előtt.

Vélhetően találkozunk még valamilyen formában Flokival is, ha már annyit emlegették, és azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha az új kontinensre vezető útra is sor kerül majd az utolsó tíz epizódban. Hogy ebből persze mit hoznak ki, és vajon lesz-e például összecsapás az őslakos indiánokkal, azt nehéz lenne megjósolni, de a téma közismertségére való tekintettel úgy vélem, hogy be fogják mutatni a történetnek ezt a felét is.

Összességében nem voltam csalódott az eddig látottak kapcsán. A sorozat még mindig inkább királydrámára, mint kalandregényre akar emlékeztetni, még ha az utóbbi motívumait újra meg újra megpróbálja beépíteni a történetbe.

Szerintem a korábbi évadok során a királydráma felé történő elmozdulás, ahogy azt a beharangozóban írtam, nem egy szerencsés választás, de azzal, hogy előkerültek a fajsúlyos áldozatok, talán működhet a történet. Bár világos, hogy nem azt az élményt nyújtja már a Vikings, mint az elején, de szerintem az ötödik évadnál eddig feltétlenül jobban sikerült.

19 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 02. 06. 23:17

Hát a csatajelenet igen nagyszabású lett, bár sajnáltam, hogy a rész első fele így is hülyeségekkel ment el. Kár, hogy már semmi köze a történelemhez a sorozatnak, és sci-fi/fantasyvá válik teljesen mostmár.

Ezek után el nem tudom képzelni, mi lesz a maradék 10 részben.

ikelemen5 - 2020. 02. 07. 13:11

Ötletem sincs, hogy így miről fog szólni a maradék 10 rész, Bjorn halála rendkívül váratlan volt számomra, és így nem maradt erős karakter a norvégok részéről.
Azt pedig egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a VIKINGS a ruszok csatározásairól szóljon..

sehrezad - 2020. 02. 07. 22:00

Ivar hatalmi berendezkedése és Oleg ellen fordulása? Ubbe kalandjai a nyugati tengereken és földeken? Effélék lehetnek.

Mate4182 - 2020. 02. 08. 02:01

Szar latni hogy Hvitserk mennyire eletre kelt Ivar mellett megint… es Ivar is ujra sokkal negativabb miota a testvere csatlakozott hozza

Ragnar legidosebb fianak halala engem is meglepett, bar ilyen teren engem a Vikings meg szokott (amikor Ivar ebed kozben hasba dobta a tesojat akkoris csak neztem masodpercekig :D )
Nem hittem volna hogy a vegen Ubbe lesz az utolso ,,jó” fia Ragnarnak, de szemely szerint orulok mert nekem amugy a kedvencem a fiai kozul.

Kivancsi vagyok mit hoz az utolso 10 resz.

hamupipacs - 2020. 02. 08. 07:12

Jó volt látni ahogy erőre kap a sorozat! Lagertha halála, Björn az utolsó pár részben. Bjönt sohasem kedveltem különösebben, hiányzott belőle apja ravaszsága, nagy formátuma. most meg rendesen kapott mélységet.

Key - 2020. 02. 13. 15:49

Elég hosszú idő óta a legváratlanabb és legbátrabb húzás volt ez a Björn ügy, de véleményem szerint innen csak saját magukat égetnék, ha kiderülne, hogy mégis életben marad. Történelmi hűség ide vagy oda, akkor már tartsanak ki mellette, ha úgy érezték így kell lennie. Vannak érdekes húzások bőven a sorozatban, de szerintem akkor is meredek lenne, ha ezt túlélné Björn.

Anthonz - 2020. 02. 13. 18:05

Ez megint egy nagy raklap fos volt.
Ezek a csatajelenetek rém gyengék, a korábbi évadkoban azért jóval komolyabban vették az egészet.
És ez a Björn-Ivar beszélgetés, “sakkjátszma” is erőltetett, most ezzel a nem mutattak meg nekünk semmit húzással azt hiszik, hogy ügyesek voltak?
Vérciki.

Gabika - 2020. 02. 22. 02:47

Segítsetek. Katia végül is kicsoda? Freydis? Nem. De mégis? Nem tudom megfejteni.

hamupipacs - 2020. 02. 22. 19:07

Ugyanaz a színésznő játsza. De inkább csak Ivar képzelete teszi őt azonossá a feleséggel.

morty - 2020. 02. 26. 22:27

Szerintem is újra élvezetes részeket kaptunk.
Utsó 10 rész mikor érkezik?
És a spinoff?

winnie - 2020. 02. 27. 04:42

a dátumokat mindig itt lehet találni: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/01/21/2020-as-sorozatos-premiernaptar/

ha nincs benne, akkor még nem derült ki. talán idén, talán jövőre.

sztamas - 2020. 02. 27. 05:58

ikelemen5 hali. Ki mondta, hogy Bjorn meghalt sehol nem volt róla szó még maga a rendező is azt mondta, hogy nem halt meg csak nagyon súlyosan megsérült. Így 10 résszel a vége előtt szerintem biztos nem fogják kiírni.

heidfeld - 2020. 02. 27. 10:12

Egyet kell értenem az írásoddal. Annyit tennék hozzá, hogy Hirst túlzásba viszi a misztikus vonalat. Ráadásul, már nem is a Viking mitológia bemutatása van a központban.
Volt egy gyönyörű videó, amiben felsorolták a sorozat nevesebb halottait. Megható volt – Björn nem volt benne.
Egy vékonyabb 7/10, talán járhat rá.

Treed - 2020. 02. 27. 13:21

Szerintem Björn halála abszolút végleges, és Erik, aki talán Vörös Erik lehet(?), veszi át a vezetői szerepet, kezdett már összemelegedni a királynéval is, elvitt ea koronáját Haraldnak, és egyébként is híres viking.

romanista - 2020. 02. 27. 14:15

Hát, elég hullámzó a 6.évad is, de az biztos és egyet kell értsek, hogy ez már nem nyújtja azt az élményt mint az elején. (Ragnar halála óta meg pláne)

speranza - 2020. 02. 27. 19:36

Egyetértek a kritikával. Eléggé hattyúdal feelingje van az évadnak, de ha eddig nem adtam fel, most már biztosan kitartok a végéig. :)

Palka - 2020. 02. 28. 06:48

Kicsit számomra hiányzott az akció, 10 rész és az utolsó nagy csata jeleneten(ami a Vikingek eddigi legnagyobb harca lehetett volna, ha rááldozzák majd az egész részt és nem töredezik meg Ivar és Björn “sakkjátszmájával”) kívül egy-egy kisebb összecsapás.
Björn halála meglepő, bár nem fog hiányozni, az egész évad az ő vergődéséről szólt. Szerintem pont olyan semmilyen karakter, próbál apuci nyomdokaiban járni, de az elejétől nyilvánvaló volt, hogy soha nem lesz a két karakter egy szinten.

Crystal - 2020. 03. 04. 11:27

Én ezt a félévadot nagyon untam. Az 5. évad egésze is szörnyen rossz volt, de azért még az utolsó évadra megadtam a bizalmat, ez viszont ahhoz képest csak simán unalmas volt. És ehhez hozzátartozik Lagertha temetése is, szerintem egyszerűen nincs olyan karakter, akinek a temetésére egy egész epizódot jogosan el lehet vinni. Különben is már rég aktuális volt a kiírása, az előző évad közepe táján meg kellett volna lépni.

Björnt őszintén szólva tudnám nélkülözni a maradék fél évadra – kettejük közül inkább Flokit hozzák vissza egy méltóbb búcsúra -, Ubbe kaphatna helyette még hangsúlyosabb szálat. Rajta kívül senkivel, de tényleg senkivel (Ivar, Hvitserk, Harald) nem tudok már szimpatizálni.

Külön bosszantott, ahogyan Gunnhild és Torvi terhességét kezelték, a mostanra azért kissé eltúlzott shield-maidenség jegyében (tudom, a szabadon értelmezett történelmi hűség).

Hahakocka - 2020. 03. 25. 22:56

én a 4. évadnál adtam el minden reményt a végétől kezdve. Néztem az 5. évadot s elkezdtem ezt a 6. at de ez más sorozat lett nagyon. Ehhez képest a Trónok harca is sokkal realisztikusabb! De az legalább tartotta magát ahhoz amihez elkezdte egy fantasyvel átitatott középkori sorozat. Más kérdés ott is esett a forgatókönyv minősége a legvégére de még összességében az utolsó évada is jobb volt minden más téren sokkal mint ez a félévad vagy az előző évad akár.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz