login |

Pilot-mustra: Intelligence – 1×01

2020. 02. 27. 15:56 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

I think we can learn a lot from each other. Especially from me.

Mit is írtam tegnap az I Am Not Okay With This-ről? Valami olyasmit, hogy laza délutáni dara, hiszen talán még 2,5 óra sincs az első szezonja. Na, az Intelligence, ami a brit Sky új komédiája, akkor még ezt is tromfolja a maga 6*20 percével. Ennyi ideje mindenkinek van, nem? Mondjuk egy film helyett, ha ugyan még nézünk olyanokat.

És szerintem ez a sorozat meg is érdemli, mert valóban mulatságos – idióta módon. Semmi nagyformátum, afféle szerzői darab, hiszen Nick Mohammed az egyik főszereplő David Schwimmer mellett, és a stílusa van annyira sajátos, hogy az embert elszórakoztassa – nem is sokon múlott, hogy most nem évadkritikát írok, de mivel itt nem nagyon látok komoly átívelő szálat, ezért akár ezt is lehetne annak tekinteni, nem fenyeget a veszély, hogy ráduplázzak az írásra, még akkor sem, ha végignézem.

INTELLIGENCE – 1×01 – 7/10

A sztori helyett kezdem Schwimmer-rel, akivel nincs bajom, de inkább közömbös volt a kapcsolatom vele. És azért kezdem vele, mert mellékszereplők ide vagy oda, ezúttal ő maga a sorozat, az ő karaktere adja legalább 50%-át a humornak, őt írták meg olyannak, hogy a mellékszereplőknél bőven elég, ha azt mutatják meg, hogy miképp viszonyulnak hozzá. És bizonyos Schwimmer lubickol a szerepben, szerintem nem csak a neki írt szövegek és jelenetek miatt határtalanul vicces, amit és ahogy művel.

– This is Mary Needham. One of GCHQ’s finest.
– Finest what?

Mondjuk az antréja is elég hatásos volt. Ez az első snitt róla – és akkor látni kell azt is, hogy mi volt a második.

Az Intelligence kívülről kémes sorozatnak nézhet ki, hiszen egy cyberterrorizmus elleni ügynökségen játszódik, azonban inkább tűnik munkahelyi komédiának, mert kémkedés vagy terrorizmus (egyelőre) nincs sok benne, bár a háttérben mindig értesülünk arról, hogy éppen min dolgoznak (például Anthrax-fenyegetésen). A munkahely sok profinak ad munkát (akikből szinte semmit sem látunk), meg a bizonyos területeken nagyon nem profinak tűnő elemzőnek, Joseph-nek.

Az itteni, kissé ingatag dinamikára zúdítják le az amerikai nemzetbiztonság egyik ősprofi ügynökét (vajon miért? büntetésből?). Jerry (ő lenne Schwimmer) abban a hitben érkezik meg, hogy ő lesz a főnök és el is kezdi saját filozófiáját meghonosítani, ösztönző beszédeket tart, úgy érzi, mintha csak ő hiányzott volna a prosperáláshoz, ami a valódi főnöknek nagyon nem tetszik, így az első összezördüléseknek már meg is ágyaznak.

A csavar az, hogy Jerry inkább csak gondolja magát ősprofinak, mert valójának teljesen elvarázsolt és elég fogalmatlan (de legalább Joseph rajong érte), meg beképzelt, meg gőgös és nagyon nem PC (rasszista? hímsoviniszta?), egészen illetlen dolgokat művel, miközben észre sem veszi magát (ja, meg vetkőztetés mániája is van), miközben beilleszkedni teljesen képtelen.

Annak ellenére, hogy kicsit randomnak hat szituációit és poénjait tekintve az Intelligence (kissé rajzfilmesnek mondanám), nem panaszkodom, mert roppant szórakoztató volt az első három része (ehh, most megint a fejembe került a Ketchup Song…). És bármennyire egyszemélyes David Schwimmer-show-nak tűnik, a mellékkarakterek is viccesre sikeredtek, még ha elég egypoénosra is, és ezt a dinamikát szerintem elég sokáig el lehetne húzni, de mivel a briteknél vagyunk, első nekifutásra 6*20 percre sikerült.

De szerencsére már be van rendelve a második évad, amiben folytatódhatnak a kúlügynök és a nagyon nem kúl, teperő barátjelölt munkahelyi kalandjai.

5 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2020. 02. 27. 18:41

Egész jó. Aranyosak a karakterek. Viccesek a helyzetek.

JKJ - 2020. 02. 28. 13:50

Basszus de elgurult a gyógyszer a végére! :-)

winnie - 2020. 02. 28. 15:52

!!!!

FrankLuck - 2020. 04. 17. 15:00

Bele kellett néznem a második részbe is, hogy biztos legyek a véleményemben, de most már kijelenthetem, hogy gyűlölöm. Nem unalmas, nem béna, de nagyon ritka, hogy valamitől ennyire viszkessek (a Graves pilotja rémlik, pedig az nem tegnap volt). Lehet, hogy az ‘egyszemélyes David Schwimmer-show’ miatt? Eddig nem gondoltam, hogy valami bajom lenne vele, de ezek szerint van (bár a mellékszereplőket is utálom, a főnöknőt leszámítva kb. mindet).

winnie - 2020. 04. 17. 15:10

tényleg? ez meglep. mondjuk nekem is vannak ilyen sorozatok, amik hihetetlen ellenszenvet váltanak ki belőlem minden porcikájukkal. úgy tűnik, akkor ez is képes ilyesmire.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz