login |

Pilot: Cobra

2020. 02. 28. 20:10 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ilyen az, amikor fognak egy értelmes ötletet, aztán csinálnak belőle valami drámát? Nem tudom miért, de a Sky-ra teljes évados premierrel és egy azonnali 2. évados berendeléssel befutott Cobra közben nagyon átéreztem a sorozatok átkát, pedig itt nem is 22 részes évadot kellett megtölteniük, hiszen angol darabról van szó.

Az alap amúgy nagyon megfogott: mi lenne, ha tényleg átélnénk egy napkitörést? Nem meghalunk, vagy felrobban a Föld, csak az érkező napvihar rengeteg finom elektronikát kiütne. Legalábbis ezzel néz szembe Anglia.

A történet szerint a vihar miatt a helymeghatározó műholdaknak annyi, és a szupertranzisztorok is kiesnek, így vannak területek, ahol hetekig, hónapokig nem lesz áram. És nem is állítható helyre az összes ilyen nagy tranzisztor, van terület ami teljesen hátramarad a vihar után. Ki hozza meg a kemény döntést, hogy melyik országrész jár így?

A problémám rögtön a pilot közben kibukott: annyi szálat vezettek fel, hogy egyszerűen untam, amit láttam. Megmutathatnák mindegyiken más és más oldalát a katasztrófának, de nem. Lezuhan egy repülő, az ország vezetőjének a lánya bajba kerül, a vezető jobbkezének is van valami magánéleti drámája, hivatali áskálódás is van, az egyik tudós családjában is történik valami… Nem is az, hogy klisések, de minek ennyi?

Vagyis inkább úgy mondom, hogy a beígért katasztrófa utáni zavargások és kemény döntések helyett a legtipikusabb panelek vannak. Máshol van a súlypont. Ez lehet nem baj, bár ahogy olvasom a későbbi részek már végképp letörték a nézőket, csak valahol szomorú, hogy az alapból ezt hozták ki, pedig csak 6 részt kellett megtölteniük.

Nyilván a castingba annyira nem tudnék belekötni, Robert Carlyle-t nem csak, hogy bírom, de simán elvisz egy ilyen szerepet. Ahogy a megvalósítás is kompetens, és a fények kialvása gyönyörű volt, szóval amiatt a jelenet miatt nem sajnálom a pilot megnézését. Viszont az 1×02-nek már csak a feléig jutottam…

Kár érte, tipikus 6/10, azaz meg lehet nézni, legalábbis másfél rész alapján ez a tippem, de csak ha nagyon nincs más. És ha tényleg maradt volna a napvihar utáni problémáknál, akkor mondanám, hogy a zsánerében nincs sok más, de mivel tipikus, sok magánéletes valami lett, így a többi dráma mellé állt be a sorozat, azokkal szemben viszont alul maradt.

5 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 02. 28. 20:55

1 részt bírtam, de úgy felháborított, hogy egy ilyen jó sztori közben komolyan behozzák, hogy ki mit veszkődik a gyerekével meg hasonló otthoni baromságokkal, hogy azt az egy részt is alig bírtam megnézni. Ezek az angolok perverzek vagy nem tudom. Ugyanezt művelték a The Stranger sorozattal is, ugyanígy jártam ott is, pedig nagyon érdekelt, miért kamuzik a feleség. Ezek 1/10 próbálkozások, mivel tudom, hogy sok jó sorozatot csinálnak, de néha iszonyúan mellélőnek az árukapcsolásaikkal. Ezeknek a kőrítéssztoriknak a tömegei a BBC Entertainmenten mentek kb 15 éve, felirattal, tonna számra, csak ott nem próbálták menőnek eladni őket még.

winnie - 2020. 02. 28. 21:28

ezeknek épp ez a lényegük, ez adja a komplexségüket, hogy sok karaktert, sok mellékszálat mozgatnak. már humanre is akartam reagálni, de a kommenetedből végképp ez jön le. a végére világossá válik, hogy ki mit miért, hiszen felvezetés nélkül nem működne a dolog. a kihívás az, hogy érdekesek legyenek a szálak. ha az megvan, akkor az embert érdekelni fogják a karakterek.

vagy pedig nem arról van szó, hogy a fináléhoz szükséges karaktreket fejtik vissza, adnak nekik életet, hanem csak meg akarják mutatni, hogy kire miképp hat a dolog. de azzal egyetértek, hogy manapság ez népszerű stílus, amit, mint a stranger esetében rettenetesen tudok szeretni, máskor viszont egy pillanatra sem fog meg.

winnie - 2020. 02. 28. 21:28

de mondjuk katasztrófás stílusban, és posztapokban is szeretik ezt csinálni. filmekben is.

human - 2020. 02. 28. 23:34

nyilván a végére világossá válik, de ez kim az erdőben a pumával, legalábbis a drogos szál pl.

winnie - 2020. 02. 29. 08:55

az azért más. az “adjunk az egyik szereplőnek, akit nem akarunk erőltetetten bevonni a sztoriba valamit”-dolog, itt viszont nem kényszerből mesélik x szálat, hanem azért, mert azt a történetet el akarják mesélni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz