login |

Outlander: kezdett az 5. évad

2020. 03. 01. 21:24 - Írta: Desmond Wallace

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Hosszú szünet után folytatódott az időutazással megspékelt romantikus történelmi kaland – itthon, mint legutóbb, tévés sugárzás híján a Netflix-en, szokás szerint magyar felirattal. Már két epizódot is láthattatok az 5. évadból, de én ebben az írásban csak az évadnyitót véleményezem.

A történet nagyjából ott vette fel a fonalat, ahol egy éve véget ért. Minden fontos szereplő visszatért, a cselekmény pedig békés mederben csordogált. A fenyegetés azonban tapintható volt, de a komolyabb konfliktusokat – minden bizonnyal – az évad többi részére tartogatják. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Már nem emlékszem pontosan, hogy konkrétan melyik évben játszódnak a mostani események (1760-as vége vagy 1770-es eleje), de azt tudjuk, hogy közeledik az amerikai függetlenségi háború, és ez a Fraser család életét is felbolygatja majd.

Az 5×01 nagy része Brianna és Roger esküvőjére fókuszált, ezt a jeles eseményt pedig szépen meg is ünnepelték. A nászéjszakával megkaptuk a kötelező 18+-os jelenetet is, de nem csak az ifjú pár hódolt a testi örömöknek ebben az évadnyitóban.

A premier jó volt, jól esett újra elmerülni egy kicsit ebben a világban, és majdnem minden erényét meg is csillogtatta az Outlander ebben az egy órában.

Szóval az Outlander visszatért, a közkedvelt karakterek újra itt vannak, lehet értük izgulni. Nagyjából 7/10-re tudom értékelni az 5×01-et. Brianna még mindig nem élhet nyugalomban, hiszen Bonett – nagyon úgy tűnik – túlélte a tüzet is. Jamie kénytelen az angolok oldalán harcolni, ráadásul Murtagh sem érezheti magát biztonságban. Biztosan nem egy eseménytelen évad előtt állunk.

A folytatást akkor fogom igazán értékelni, ha az írók valóban izgalmas történetet tárnak majd elénk, amihez, azt hiszem, minden adott lesz ebben az évadban is. A következő hetekben kiderül, hogy beváltja-e az 5. évad a hozzá fűzött reményeimet.

21 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2020. 02. 17. 11:49

Én már az előző évadnál is úgy voltam, hogy annyira nem tetszett az eleje, hogy bevártam és az egész évadot darálva néztem meg. Úgy egyben volt a sztori meg elkapott a lendület. Ja és a 4. könyvet direkt nem olvastam el, mert már a 3. könyvnél sem tetszett, hogy utána milyen sorozatot forgattak belőle. Így hogy nem olvastam a 4. könyvet, így azért lecsúszott szódával.
Szerintem az 5. évadnál is így leszek. Belenéztem, de nem kapott el az Outlander-láz. Szóval szerintem itt is az lesz, hogy ha majd lement az évad, akkor darálok.

Drave - 2020. 02. 17. 19:24

Nekem mar a 4.konyv se tetszett, viszont a vegen kb volt egy olyan lezaras, h nem vettem meg magyarul a folytatast (2.kotet utan kicsit megborultam, h ez jo es angolul megvan vegig, de nem olvastam).
Arra keszultem, h skot tortenelem lesz vegig, kb izgi (neha romana magazin szintu) szerelmi szallal, de ez amerikai tortenelem lesz ahogy nezem es tultoltak a romcsizast is. Az csak hab a tortan, h Bree karaktere is fura, az ot alakito szineszno meg… Na hagyjuk.
Csalodas az egesz, viszont nyilvan az eyecandy elmeny miatt (terd porno, h a kulfoldi csoportokat idezzem) nezni fogom, ha epp nincs jobb

hamupipacs - 2020. 02. 18. 19:40

Darálni akartam, de nem bírtam ki, belenéztem.
Felveszi a fonalat, emlékezik, alapoz. Végül is 50+-s főszereplők vannak. (Apropó Poldark írója például egy 10 éves kihagyást követően a következő generációt tette meg főszereplőnek.) Lehet, hogy jobban járnánk, ha a Lord John kötetek lennének megfilmesítve. A két főszereplő annyira arculatot adott a sorozatnak, hogy lehetetlen lecserélni őket. C. Balfe lehet, hogy már gyereket szeretne. Sam H. pedig férfi színészként a legjobb korba ért a kora negyvenes éveire. Lehet, hogy szeretne más projektekben is részt venni. Aztán az is lehet, hogy van az a pénz, amiért korpás az ember haja…
Mivel nem olvastam a könyvet, így reménykedem az események gyors alakulásában.

Energiavampir - 2020. 03. 01. 22:35

1772-ben vagyunk..és másfél év van Bostonig, és 3 év a háborúig.

Python - 2020. 03. 01. 22:48

Ez az évad legalább a feléig sajnos lassú, és sokszor unalmas lesz. Ugye az 5. kötet két részben jelent meg itthon. Az első könyv (5/1) az majd 1000 oldal és egy nap történéseit írja le, míg a második könyv (5/2) már némileg nagyobb időszakot ölel fel, de a függetlenségi háború az csak a 6. kötettel jön majd el.
Ha a készítők bátrak voltak, akkor bele kell venniük valamennyit a 6. kötetből is ebbe az évadba, ami már csak 12 epizódos lesz (A 6. évad is 12 részesre van tervezve.), mert különben egy unalom tengeren fogunk evezni jó darabig az 5. évadban…, ettől még nézem.
Ilyen az, ha az adaptált regényfolyam a 4. könyvel kissé megzuhan, majd az 5. könyvel mélypontra kerül. De hál ég a 6-7-8. kötetek azok hozták az első három kötet lendületét, minőségi és izgalmas történetvezetését is. ;) Szóval ezt az évadot túl kell élnünk, legalább is a 1/2 – 3/4 -ig biztosan?!

Energiavampir - 2020. 03. 01. 23:59

Python: szerintem te valamit nagyon elírtál, az 5/1 könyv 790 oldal, és kb félévet ölel át, nem egy napot.

hallak65 - 2020. 03. 02. 02:48

3 rész ment le, ha nem netflixet nézünk.

De ha már minimálisan spoilerezünk, akkor függetlenségi háború csak a következő évadban jön, amit már be is rendetlek, így nem kell félni.

Én már a végig kitartok. Kedvenc kosztümös sorozatom.

Python - 2020. 03. 02. 13:01

@Energiavampir: Sanszos, mert a könyveket nem olvastam, de a könyvekről értekező kritikákat igen, mert ez az egyik, ha nem a kedven kosztümös sorozat amit nézek; és érdekel a háttérvilága. Szóval lehet zavar az “erőben” nálam ebből fakadóan…! :P

De ez az évad eddig elég lassú…, nem baj, csak azért én reménykedem, hogy az évad második fele azért kicsit begyorsul majd.

pity - 2020. 03. 02. 15:53

Az ötödik könyvet nagyjából úgy jellemezném, hogy nem történik benne szinte semmi. Kihívás belőle jó évadot csinálni.

jessm - 2020. 03. 06. 21:04

Nekem tetszett a 3 rész , ami lement, mert olvastam az 5. könyvet és ezek részek rém unalmasak voltak, de készítőknek sikerült érdekessé tenniük.
Amúgy ez olyan alapozó könyv, szóval az évadtól sokat nem várok. Brianna és Roger pedig ebben az évadban még idegesíteni fog, aztán ahogy a könyvben remélem érdekessé válnak.

jessm - 2020. 03. 09. 20:17

Amúgy tud valaki valamit a 9. könyv megjelenéséről? Mert legutóbb azt olvastam , hogy 2019-ben megjelenik,de most már 2020 március van.

Casi - 2020. 03. 17. 11:46

9.??? Regen meg ugy tudtam, hogy 7 van csak. Szenvedesem tovabb folytatodik, ha mar 5-öt elolvastam, akkor mar mindet elolvasom :D A konyv utolso 20 oldala eleg erdekes volt, de a felkeszules a haborura abban se erdekelt es a sorozatban sem. Erdekes mennyire mas a konyv es a sorozat. Konyv:brianna utal tanitani, csak helyettesit. Sorozat: alapitsunk egyetemet, tanithatnek matekot.

hamupipacs - 2020. 04. 25. 19:07

Nagy a hallgatás a kibeszélőben. Mi a helyzet? Ennyire ellaposodott volna? Vagy , mint én, a többiek is az évadzárót várják, hogy ledarálják a sorozatot?

Python - 2020. 04. 26. 19:03

Tíz rész után, alapvetően jó ez az évad is, hisz az emberi kapcsolatokról szól, csak nem ezt a lassú, alig történik valami tempót szoktuk meg az Outlandertől. Vannak a történet szempontjából szomorú meglepetések az évadban, de nem spoilerezek!
Ez az évad 12 részes, az utolsó 3 epizódra úgy nézem felpörögnek a maguk módján a dolgok. Színészi játékra nem lehet panaszunk, és ez az évad inkább olyan bölcselkedős, párbeszédes, és szerintem egyben ledarálós!

jessm - 2020. 05. 03. 11:59

Wow, rendesen megpörgették az eseményeket. Nem számítottam rá, hogy ennyire belemennek a 6. könyvbe. Meg, hogy Roger and Brianna már most elutaznak. Mondjuk kiváncsi vagyok hova érkeztek.
Nem gondoltam volna , hogy ennyire fog tetszeni az évad, de készítők nagyon jól dolgozzák fel a könyveket. Még Roger és Briannat is elkezdtem megkedvelni , a könyvekben csak jóval késöbb kedveltem meg őket.
Ja, és Lord John-ból soha nem elég.

Python - 2020. 05. 10. 21:42

Nos az utolsó 2-3 rész az már bizony az a bizonyos vérbeli Outlander volt! Féltem ettől az évadtól, hogy a könyvsorozat legunalmasabb, és állítólag a legrosszabb könyvét hogyan adaptálják mozgóképre, de összességében elégedett vagyok. :) Az 5. évad utolsó epizódja pedig, végre olyan volt mintha megint az 1-2. évadban járnánk…! :)

Doki - 2020. 05. 14. 02:04

Srácok!
Én még soha az életemben nem szóltam hozzá semmihez a neten, egyetlen virtuális “gyűjtőtábornak” sem vagyok tagja,leszoktam arról is, hogy elolvassam a kritikákat, éppen azért, mert nem szeretem és nem is értem, amikor idegen emberek durvulnak egymás ellen egy film, vagy éppen egy focimeccs kapcsán. Ez ostobaság! Hosszú idő után tettem kivételt, elolvastam az írásaitokat és ha nem bánjátok, most jött el a pillanat, hogy én is csatlakoznék ehhez a társasághoz. Végre egy csapat, ahol a különböző nézőpontoktól függetlenül nem ölik egymást a kommentelők.
Ami engem illet, történész vagyok és annyira megragadott a sorozat, hogy végig is utaztam Skóciát. Zseniális élmény. Kívánom mindnyájatoknak, hogy jussatok el a Felföldre, vagy ha már jártatok ott, akkor még sok helyre látogassatok el.
Szerintem a sorozattal kapcsolatban egy kicsit mindenkinek igaza van. Azoknak is, akiknek túl lassú és azoknak is, akik a lelki szálat vélik felfedezni ebben a lassúságban. És igen, bárcsak még Skóciában lehetnénk, mert hiszen mindenkit abban a környezetben ragadott el ez a sztori, nemde!? (Így volt ez a Hegylakó és Rettenthetetlen esetében is,ha valaki átélte azt a ’80-as,’90-es években, ahogy én már akkor átéltem.) Csakhogy a skót szál tényleg kimerült. Ez van. Az 1745-ös felkelés olyan tetőpont volt, amit nem lehetett volna tovább fokozni, sem történelmileg, sem kalandban. Szerintem a 3. évad második fele volt a mélypont. Amikor visszahozták Ms. Duncant a halálból, na, ott történt meg velem először ennél a sorozatnál, hogy hirtelen észrevettem: ja, csak egy filmet nézek. Addig soha! És éppen ez az Outlander varázsa. Sokszor elrepít minket úgy, hogy nem is vesszük észre: ez csupán egy sorozat.
Nézzük tehát tovább ezt a néhol szörnyű, de éppen ezért életízű, csodálatos kalandot. És ti, Z-generáció (feltételezem a többségetek az) ne kívánjátok annyira a száguldó világot. Higgyétek el, srácok, néha jó a lassúság.
Köszönöm, hogy elolvastátok a véleményemet!

dinnyemano - 2020. 05. 15. 21:05

Lesz még új évad?
Vagy így az 5-ik befejezésével kezdjek el gyászolni??? :(((

dinnyemano - 2020. 05. 15. 21:17

Ja, jó, látom, hogy lesz…

putz gabriella - 2020. 12. 22. 14:54

ÚGY SZERETNÉM MEGNÉZNI AZ 5. ÉVADOT,DE EGYÁLTALÁN NEM SIKERÜL!! S.O. S.

Desmond Wallace - 2020. 12. 27. 15:08

Netflix

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz