login |

Pilot-mustra: Dispatches From Elsewhere – 1×01

2020. 03. 02. 15:50 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Work, work, work stuff, work, work, work stuff.

Áááá, ez nem sokon múlott…! Az AMC új sorozata kapcsán az első fél órában azon filóztam, hogy vajon 9/10-et adjak-e rá, vagy bevállaljam a 10/10-et, annyira tetszett, amit láttam. Azt mondjuk nem tudom, hogy mit láttam, de ez a legkevésbé sem zavart.

Már a kezdés elég hatásos, hiszen Richard E. Grant néz szembe velünk szótlanul (ld. a képet), majd fél perc múlva nyugtázza, hogy felkeltette a figyelmünket, és elkezd tévésorozatos alapvetéseket sorolni, jelezve, hogy tudja, hogy ismerjük a műfajt, és azt is, hogy annak egyik szériatartozéka az expozíció, az alapozás. Amivel azonban nem akarja húzni az időt, inkább gyorsan bemutatja nekünk Peter-t, a főhőst, és az ő szürke átlagéletét. (És elejti, hogy nem lesz megbízhatatlan narrátor, bár a felvezetésében azért füllentett egyet.)

DISPATCHES FROM ELSEWHERE – 1×01 – 7,5/10

Most jönne az, hogy nem akarok semmit elárulni, hogy mindenki sajátmagának fedezze fel a sorozatot (ha leírom, akkor máris nem éli át mindenki azt, amit én), és nyilván a lehetőség meg is van erre, lehet ugrani a következő kép alá, vagy rögtön elindítani az első részt, de szerintem annyit mindenképp érdemes tudni, hogy Peter élete egy véletlen hatására kizökken unalmas rutinjából, melyen olyannyira akar változtatni, olyannyira vágyik valami értelemre a mindennapjaiba, hogy pár mindfuck “látomás” után rábólint egy egészen valószínűtlen invitálására.

I felt like there was real magic. Maybe I could be a part of that. Because suddenly all the signs around me that I had allowed to dictate my life… they lost their power.

Mondhatni feliratkozik egy játékra (valamiért rögtön a The Game című Michael Douglas-film jutott eszembe, ami egyik all time kedvencem), elkezd utasításokat kapni, majd mintha a “másik oldalról” is jönnének parancsok, és megkezdődik a menekülés, miközben egy kukkot sem ért az egészből. Idővel más “játékosokkal” is összefut, és elkezdődhet a közös agyalás azon, hogy mi a franc is történik velük.

Szerintem nem is olyan régen írtam arról, hogy imádom az olyan sorozatokat, amik rejtélyesek. Nem a rejtélyeskedés kedvéért rejtélyeskedőkre gondolok (tudom, vékony a határmezsgye), hanem az engem folyamatosan kérdőjelekkel bombázókat. És a kérdésekért sokkal jobban tudok lelkesedni, mint a válaszokért, amik sokszor elég lelombozóak lehetnek. Tudjátok, ezerszer inkább az utazás, mint a kimerülten való megérkezés, amikor már az ember túltelítődött élményekkel.

Na, a Dispatches From Elsewhere pilotja pontosan ilyen volt. Egyszerű junkie vagyok, nekem az is bőven elég, ha nem tudom, hogy mi fog történni egy sorozatepizód következő pillanatában, és ez pontosan ilyen volt. Amikor pedig úgy tűnt, hogy végre belezuttyan az 1×01 egy kitaposott ösvénybe, akkor is képesek voltak bedobni egy olyan narratív húzást, ami váratlan volt. Mondanom sem kell, hogy már eleve azért maradnom kell a folytatásra, mert gőzöm sincs, merre fogunk haladni.

De azért nem eszik olyan forrón a kását. Hiszen mint írtam, az első fél óra után nálam visszább vett a pilot, akkor váltott át némiképp ezoterikusba (nem kell megijedni, inkább csak a kumbájjá-hangulat nem volt a kenyerem), szerencsére később, amikor a főszereplők egymásra találtak és kicsit megismerhettük őket, ismét élveztem, amit látok, bár azért egy fokkal visszafogottabban, mint a kezdetek kezdetén.

Ennél a sorozat nem kell olyan mindfuck-ra gondolni, mint a Legion esetében (egyelőre), a stílus is teljesen más, de a Dispatches From Elsewhere amellett, hogy a fentiekkel lenyűgözött, még esztétikáját és gondolatait tekintve is szuper volt, némely megoldása tényleg imponált, nagyon ötletes volt, és a szürke főhős is azonnal megfogott, hát még akkor, amikor láttam, hogy mennyire fontos ő selfish buddhaságának az, hogy változtasson eddigi életén.

Nem csak az érdekel, hogy mi akar lenni ez a sorozat, hanem az is, hogy mi lesz akkor, ha valóban megismerjük a főszereplőt. Vajon meg fogjuk-e ismerni őt, a múltját, vagy tényleg úgy fogják őt kezelni, mintha mi magunk lennénk, és semmi mást nem tudunk meg róla?

32 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2020. 03. 02. 16:32

az elso bekezdes es Jason Segel nekem eleg hogy ezt beprobaljam

the_daver - 2020. 03. 02. 17:15

Úgy látom, nincs a Netflix-HBO GO-Amazon Prime hármasban, úgyhogy egyelőre kimarad pedig baromira érdekesnek tűnik.

winnie - 2020. 03. 02. 17:35

igen…, számomra is ritka mód frusztráló a dolog, majdnem annyira, mint hogy a little fires everywhere nem fog sehova érkezni elvileg. és egyre több sorozatnál érzem ezt.

clegane - 2020. 03. 03. 00:48

hát, oké, jószándékú a sori, de nekem fájdalmasan Coelhos felszínes semmitmondásnak tűnt.

edg - 2020. 03. 03. 02:11

Nekem tetszett, köszi az ajánlást. :)

Eltiron - 2020. 03. 03. 20:10

Brrrr….. Na ennek határozottan nem én vagyok a célközönsége, amolyan “nagyot mondtál, öblögessél”-dolog.

FrankLuck - 2020. 03. 04. 19:16

Érdekes, meg fura is, a jó értelemben(?), de egyszerűen nem köt le a pilot. Lehet, hogy nem Legion-szerűen mindfuck (azt is kaszáltam a pilot közben), de azért bőven mindfuck ez.

Hatis - 2020. 03. 05. 08:50

Biztosan fáradt voltam, meg nem figyeltem rendesen közben – az esőben táncolós résznél kicsit blokkolt az agyam – de egyáltalán nem jött át az első rész csattanója.

Lehet, hogy ma este megnézem még egyszer.

Az epizód kapcsán eszembe jutott, hogy vajon meddig fogja még a média a nézőt tömni a transgender hóborttal?

Magabiztosan állítom, hogy nem vagyok semmilyen traszfób (vagy semmilyen “fób”, ha pontos akarok lenni) csak az zavar, hogy a készítők láthatóan komoly erőfeszítéseket tesznek az ilyen identitású karakterek minél gyakoribb megjelenítésére, noha a történet szempontjából ennek semmilyen lényegi jelentősége nincs.

Ti mit gondoltok?

irgum76 - 2020. 03. 05. 11:24

nekem bejött
a Legion és a Brazil hangulat érződik rajta amik kedvencek (jó a Legion s2 már nekem is sok volt)
a kezdés és a naurálás megidézte mikor Oliver az asztrál síkon a jégkockájában mesél

Hatis:
ehhez a abszurd világképhez teljesen passzolt egy ilyen karakter és érdekes látni mi lesz kettőjük sorsa
engem megvezettek amíg nem szólalt meg azt hittem tényleg egy jó csaj

most nézem és beigazolódott a gyanúm, hogy színésznő játssza csak átszinkronizálták

winnie - 2020. 03. 05. 12:29

irgum76: színésznő játssza, mert már nő, de nem nőként született. (eve lindley egyébként szerepelt a mr. robotban is. )

Hatis: nem hiszem, hogy ki kell jelenteni, hogy ki milyen nem fób, hiszen fel sem merül az emberben alapból:)

“noha a történet szempontjából ennek semmilyen lényegi jelentősége nincs.”

_szerintem_ pont ez a lényeg. hogy nincs jelentősége, ergó bárki játszhatja. egy szerep mostanság egyre többször szín- és gendervak. itt sem biztos, hogy ilyen karaktert terveztek, de mivel szabad volt a rablás, ő lett a befutó. ha pedig eleve transz karaktert akart a készítő, akkor jó eséllyel lesz jelentősége. ha meg nem, mondom, épp az a lényeg.

amit írsz, az egyrészt teljesen igaz (a készítők erőfeszítései), másrészt még mindig SEHOL sincs az a ritkaság, ahogy megjelennek a komoly gyakoriságtól (pár tucat a több, mint ezer karakterből a glaad 2019-es felmérése alapján). és pont azért törekszenek a készítők a bevonásukra, amiért egyre több a mozgáskorlátozott vagy autista vagy ptsd-s vagy depressziós, értelmi fogyatékos, vagy magát gendersemlegesnek valló. ma már lehet sokszínűnek lenni, sokféle karaktert írni, míg régen a stúdiók nem engedtek ilyen karaktereket kiemelt szerepben a képernyőre (illetve csak a nagyon ritkán). ugye egyrészt a reprezentáció az egyik kulcsszó velük kapcsolatban, de itt azért nagyon komoly tényező az is, hogy a készítők számára az új karakterek új történetmesélési lehetőségeket adnak. új dinamikákat: ld. itt a főhős és közte biztos nem olyan lesz a kapcsolat, mint egy férfi és egy átlagos nő között. az ilyen lázba hoz egy kreatív embert. ezt nem tudom átérezni, mert nem vagyok kreatív, de ezt mondják.

(nyilván nem tudom átérezni ezt a dolgot sem, de az ilyesmi, semmiképp sem hóbort (én nem kérem ki magamnak, de egy érintett biztos megtenné), hanem sokkal komolyabb dolog, hogy ki minek érzi magát. amit ma már meg lehet oldani, gondolom ennek van komolyabb irodalma. én nem vagyok annyira járatos a témában, hogy megvédjem a kifejezést.)

Hatis - 2020. 03. 05. 18:41

@winnie:

Elfogadom, amit mondasz, valószínűleg rosszul közelítettem meg a dolgot. Mindemellett azt gondolom, hogy a “diversity” csatakiáltás alá most megpróbálnak betolni mindent, “hátha jó lesz” alapon.

Ha a karakter viszi a sztorit – mint itt is – akkor semmi kifogásom ellene. Azt nem szeretem, ha a figura csak azért valami, mer’ dájversziti; mint a feka női James Bond ötlete (tudom, már nem lesz nő, Idris Elba pedig kimondottan jó választásnak tűnik a szerepre).

A gender elmélet terén személy szerint Ben Sapiroval és Jordan Petersonnal értek egyet.

winnie - 2020. 03. 05. 22:03

hatis: én úgy vagyok vele, hogy tapasztalat híján az adott emberek megközelítését veszem kiindulási pontnak.

ennek kapcsán egyébként a flash jó példa lehet, miszerint a diversity diktálta (nem szigorú, hanem “miért ne?”-alapon), hogy iris fekete legyen, cserébe a karaktert viszont semmi más nem tette feketévé. csak a színész. (ergó nem volt “muszáj”, hogy az legyen, viszont reprezentált, ami fontos lehet másoknak). a 7. évadban viszont kapott gyökereket, olyan sztoriszálakat, ami a származására utalt. és ilyenkor szerintem a nézők meg fognak oszlani, hogy melyik megközelítés mellé állnak: 1. így a jó, hogy a karakter tök ugyanaz, csak épp más a bőrszíne, viszont ez teljesen irreleváns, azt a színész hozza, semmin sem változtat vs 2. ha már úgy alakult, hogy más a bőrszíne, akkor mindenképp domborítsuk ezt ki akár sztoriszálakkal, akár apróságokkal, mert úgy autentikus (ergó a karakter is valamennyire változik a színésznek köszönhetően).

a lényeg számomra általában az, hogy bízok a készítőben, csak amit látok, az legyen készítői akarat, ne megfelelni vágyás, ne lógjon ki lóláb, ne kvótázás. sokszor nagyon üdítő, ha sokszínű egy szereplőgárda, máskor viszont necces is lehet, ha nem a kreatív komponens a hangsúlyos. de én csak fogyasztó vagyok, rugalmas, és azt keresem, ami jó.

k.dave - 2020. 03. 05. 22:04

@Hatis:

általában a te oldalad fogom ilyen vitákban, de ebben a történetben (ha a második részt is láttad) pont hogy nem mellékes az, hogy ő transz vagy nem. character defining tulajdonság nála.

a sorozatról 2 rész után: nagyon hullámzóak az érzéseim. néha azt érzem, hogy béna dirk gently koppintás és nagyon együgyűek a “nyomozós” részek
máskor azt érzem, hogy ennek ellenére érdemes továbbnézni, mert nem fog kipukkanni a lufi és lesz valami releváció, hiszen kellően átgondoltnak tűnik
– emellé bejön, hogy nagyon tetszenek a karakterek és minden részben megajándékoznak 2-3 igen szép pillanattal

úgyhogy 2:1, még nézem :D

cherockee - 2020. 03. 06. 18:30

18. percnél még kapaszkodok. Imádtam a már említett Dirk Gently-t, de ez ahhoz képest sokkal nehezebben megfogható, ott mókás furcsaságok vannak, itt láthatóan felesleges motivumok, de kitartok. Csak el ne aludjak közben.

cherockee - 2020. 03. 06. 18:35

Pár perc eltelt, és ez alatt csak 3x fordult meg bennem, hogy abbahagyom, de nem, de igen, de nem. Az biztos, hogy örülök, hogy ilyen dolgok is vannak, de ez valami eszméletlen összevissza.

irgum76 - 2020. 03. 07. 10:48

megnéztem a második részt is és imádom!
ezt nem nézni kell, nem beleélni magad hanem átérezni
és amit érzek az tök jó

egyébként a cím mit jelent? mert arra nem jöttem rá

Shannen - 2020. 03. 07. 13:45

Két rész után engem teljesen berántott.
Azt elismerem, hogy kicsit katyvasz a dolog, egy csomó minden elég esetleges benne és kevésbé kidolgozott a játék része, de a karakterek szimpatikusak és fontos dolgokról beszélnek rajtuk keresztül.

Engem kicsit a Maniac-ra emlékeztet, bár abból csak az első egy-két részt láttam (de még nem adtam fel, hogy egyszer befejezem).

Alapból szeretem az ilye “kincskeresős” dolgokat, és tetszik, hogy ezt megspékelték nagyon is emberi drámákkal, még ha azért olyan mélyre eddig nem is jutottunk.

irgum76 - 2020. 03. 11. 10:13

1×03

első nézésre kicsit csalódás volt
nem éreztem benne azt a kapcsolódást a karakterhez ami az első kettőben nagyon betalált
lehet ez az én hibám, hogy a mami sztorija nem áll olyan közel hozzám
bár a tükrös jelenet ütős volt
a “csata” meg szülreál :)
meg hát ehhez a részhez számomra már nem ártott volna egy magyar felirat

azért újra fogom nézni

k.dave - 2020. 03. 12. 00:15

kicsit gyengébb volt, de főleg azért mert az átlag junkie nem 70-es néni, és bár az elején megkérnek, hogy képzeld el, hogy ő vagy… nem megy annyira :D

tükrös jelenet ütött és still kíváncsi vagyok milyen konklúziót akarnak kihozni az egészből

irgum76 - 2020. 03. 12. 10:53

másodszorra már sokkal jobban tetszett
aranyos volt ez is
lehet csak túl nagy elvárásokkal néztem elsőre

Shannen - 2020. 03. 16. 08:57

Még mindig nem tudom igazán hova tenni a sorozatot, de azt nem tagadom, hogy eszméletlen hangulatos, engem nagyon el tud varázsolni.

Azt eddig is tudtuk, hogy Sally Field-nek jól mennek az ilyen kiborulós szerepek, most sem hagyott minket cserben, de az a tükrös jelent az valami eszméletlen volt.

Szeretem az olyan sorozatokat, ami lubickolnak a kreativitásban és ez nagyon is olyan.

Jó érzéssel tölti el a lelket, miközben nézem. Lehet, hogy ez is annak lesz a tipikus esete, hogy nem érdekel a végeredmény, a nagy megfejtés, mert maga az út az igazán megkapó.

Shannen - 2020. 03. 24. 22:58

Én teljesen oda meg vissza vagyok ettől a sorozattól. Pedig nagy katyvasz eddig, de mégis beszippant minden rész elején és a vége után sem enged. Jelenleg ennek az új részeit várom legjobban hetente pedig sok minden jó dolog fut jelenleg.

Nem tudom mire fog kifutni ez az egész, de nem is az a lényeges, hanem az olyan feel-good pillanatok, mint amik a legutóbbi részben is voltak.

irgum76 - 2020. 03. 25. 08:17

Shannen:

dettó :)

1×05

nagyon kíváncsi voltam, hogy kapunk-e egy új szereplőt akit magunknak gondolhatunk
és bejött Clara!
baromi jó volt ahogy játszottak a fekete-fehér és a színes képekkel
és a végén amikor felöltöztetik Fish townt hát az valami felemelő pillanat volt a színkavalkáddal az emberek reakciójával

remélem nem kaszálják el évad közben és végignézhetjük a kalandjukat

k.dave - 2020. 03. 26. 12:26

Izgatottan vártam, hogy miután a 4 tagot letudtuk, milyen irányba viszik el a történetet. És nem csalódtam, ismét izgalmas, érdekes események zajlottak.
Külön megmosolyogtató volt pár másodpercre kilépni a kis világukból és a playlistes jelenetben látni, hogy mások is élnek még rajtuk kívül. Mindig érdekes ebben a sorozatban, amikor “külső” emberrel kerülnek a szereplőink interakcióba.

irgum76 - 2020. 04. 08. 10:45

1×07

hát ez valami gyönyörű volt néha egy kis szülreállal
igazi érzelmi hullámvasút
vén fejemmel elmorzsoltam pár könnycseppet :)
azt hittem a westworld lesz a hét epizódja nálam de ez pfff verhetetlen

Shannen - 2020. 04. 09. 13:13

Abszolút egyetértek. Gyönyörű a sorozat még mindig. Hihetetlenül elvarázsol minden rész. Rég fogott meg ennyire érzelmi alapon egy sorozat.

k.dave - 2020. 04. 09. 13:26

És még válaszokat is tudott adni, nagyon jó :)

Shannen - 2020. 04. 15. 10:06

1×08
Kíváncsi voltam, hogy az 1×07 után hogyan fogják tudni még folytatni (és még mindig nincs vége), de remekül megoldották és megint annyiféle érzelmet szuszakoltak bele ebbe a részbe is, hogy a nevetéstől a sírásig mindent előidézett bennem. Ez a sorozat egyszerűen szép.

irgum76 - 2020. 04. 29. 10:45

1×10

baszus ez megint nagyot ütött
a feléig azt sem értettem mi történik de aztán nagyon betalált

Löfli - 2020. 04. 30. 18:35

Elképesztően király sorozat volt, nálam az év újonca. Ez a finálé meg egyszerűen tökéletesre sikerült. Nem is tudom, hogy mikor láttam utoljára ilyen sorozatot, ami egyszerre volt ennyire meta, kedves, izgalmas és vicces is, szerintem soha :D remélem winnie ír majd róla :)

danonino1984 - 2020. 05. 16. 02:53

Én imádtam/imádom ezt a sorozatot. De ezt az utolsó részt nem tudom hova tenni. Sírok… :(

D.Jason.the.Pe - 2020. 05. 16. 03:41

Csalódtam :( :( :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz