login |

The Walking Dead – 10×10: Stalker

2020. 03. 02. 21:30 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika,

A gyenge feélévad-kezdést egy fokkal jobb folytatás követte, de az az igazság, hogy ezzel még mindig nem vagyunk előrébb. Nem vagyunk előrébb minőség tekintetében sem, mert ha valami közepes, akkor azt a falra kenhetjük, mint az igen hype-olt, a szezonban kulcsszerepet játszó “Silence The Whisperers”-feliratokat, és nem vagyunk előrébb történet szempontjából sem, mert az elmúlt pár részben alig haladtunk valamit előre.

Lehet, hogy az a baj, hogy a készítőknek nem megy az ennyire kompakt időkeret (pár nap) kitöltése érdekes eseményekkel? Ahogy az előző részben, itt is nagyobb set piece-ekre építkeztek, abban bízva, hogy ha az akciósabb jelenetek bejönnek a nézőknek, akkor a közöttük lévő tötymörgést is elnézik, de rakjuk egymás szívére a kezét, és nézzünk bele mélyen a semmibe: így éreztünk?

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Megint ott vagyok, ahol Carol bénázása esetében az előző részben: én készséggel elhiszem, hogy Alfa és Daryl között a pengeváltás ilyen mértékű leépülést idézett elő, és arról sem kell győzködni, hogy jó páran zseniálisnak látták azt, ahogy lejátszották a szenvedésüket, de sajnos a nézése közben én szenvedtem, annyira elhúzták “a haláltusájukat”. Nem bánom, ha valami megérint, leépít, érzelmeket hoz elő belőlem, akár frusztráltságot, de azért valamilyen szempontból legyen már érdekes és/vagy szórakoztató! Ez nem volt az.

(És azt zárójelben jegyzem meg, hogy ennek az is lehet (nem biztos, de lehet!), hogy az az oka, hogy a jelenetről lerítt, hogy akartak egy “Alfa vs Daryl”-bunyót mielőtt Carol megkapja az elégtételt (létezik, hogy ne neki adnák a kill shot-ot?). És, ha már akartak egy ilyen bunyót, akkor azt nyilván túl kellett élniük a feleknek. És ahhoz, hogy túléljék, Daryl-t nörfölni kellett. És ilyen az, amikor nem úgy írják a sztorit, hogy a karakter fejével gondolkodnak, hanem rajongói fejjel – és itt most arra célzok, hogy amellett, hogy a nézőket akarták kielégíteni, sajátmagukkal is ugyanezt tették. És nincs baj a fan service-szel, csak akkor ne lógjon ki a lóláb.)

A másik nagy set piece-t Alexandriában húzták fel, ahol Béta kavart be egy kicsit. Oké, a suttogódoki, akinek már a nevét is elfelejtettem (két sorral később szembe jutott: Dante), ásott egy alagutat, Béta pedig berongyolt a városba és zombifikált, de a kerítésen belül komolyan kvázi pánik volt a reakció az élőhalottakra még Rosita részéről is? Az annyira vicces volt. Sokszor volt szó róla, hogy egy ember kontra zombi (akár 5-10 zombi) ütközet teljesen lefutott, és itt sem lehetett szó többről, ráadásul ember is bőven volt, ezt igazán kezelhették volna nagyobb hidegvérrel is.

A lényeg persze az volt, hogy Béta horrorgonoszként (EGYEDÜL!) megpróbálta elkapni Gammát, ami sikerült is nekik, bár előtte muszáj volt bevetni a horrorkliséket: én már azon a tipikus megoldáson húztam a számat, hogy a földből, a kamerának játszva muszáj zombiként kinyúlnia és kalimpálnia – pont egy zombis sorozatban, ahol ennek még hatása sincs annyira a nézőre. Amikor pedig leterítették, de még elkapta a final girl bokáját, majd (ismét a kamerának játszva (ahogy szinte mindig máshol is) megmutatta a golyóálló mellényét, az végkép jelezte, hogy a rész írója valamiért csak tipikus panelekben képes gondolkodni. És nem, ez nem tisztelgés volt, mert ugye ilyenkor mindig ezt mondja a másik oldal.

Az már csak hab volt a tortán, hogy utána ment minden vissza a régibe, hiszen Béta dobta Gammát, akinek hisz Gabriel, szóval folytathatják a kikérdezést – nagyon remélem, hogy lesz valami jelentősége, következménye ennek a szöktetésnek (Laura halálán kívül), mert ha csak némi akciózást akartak mutatni vele, akkor szomorú leszek.

Kár a részért, mert a fentiek ellenére egy jól sikerült horroros hommage-ra, illetve egy jól sikerült párbajra bármikor vevő lennék. De ha már a harcokat szánják set piece-eknek, akkor hihetőbben (és élvezetesebben) kéne megoldani ezeket, mert Darylék afférjában egyszerűen nem volt semmi, de semmi. Ha már ezek sem működnek, akkor nagy baj van. Nem tart jó irányba ez a szezon – főleg azért, mert semerre sem tart.

19 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2020. 03. 03. 01:14

10×10

Beta elég nagy one-man show-t nyomott a részben, ez az alagút mekkora cheatkód már! Pluszpont, hogy az előző részben hiányoltam a gyertyaelfújást, most bejátszották. Laura RIP, kicsi Judith hogy lelőtte Betát (aki golyóálló mellényt hord, lol…), Rositától meg még így ezzel a böhöm fegyverrel is nagy vállalás volt, hogy egyedül nekimegy, hát kétszer akkora a fickó… úgyhogy Gammának (izé, bocs, mostmá’ Mary…Gammary?) kellett egy unortodox módszerrel megmentenie a helyzetet.

Alpha vs Daryl:
Namost én eleve a maszklevételig nem is jöttem rá, hogy ez nem egy random Suttogó, hanem a főnökasszony, aki Daryllel csatázik – jó, ruházatból/testalkatból/maszkból egyértelmű is lehetett volna, valszeg az idővonal kavart meg, mert ugye Daryl szálát viszonylag folytatólagosan vitték tovább az előző részhez képest, de Alphát legutóbb Negannel láttuk nudizni az erdőben. Szóval így még izgalmas is lett: Daryl nem szokott ekkora szarban lenni, a combartériás vérzés azért nem játék, ugyanakkor az kevésbé jött át, hogy Alpha mitől is gyengült le ennyire (hogy nem képes odabotorkálni Darylhez, miután a zombikkal nem tudta megöletni). Ahogy ott feküdtek mindketten, felmerült bennem, hogy ezt a szitut nem igazán lehet feloldani, mert ha bárki Suttogó bejön, az valszeg megölné Darylt, bárki “jó” szereplő meg ugyanígy Alphát… és a készítők ügyesen (vagy inkább a plotot kényelmesen igazítva) hogyhogynem odacibálták azt az 1 embert, aki pont a két halmaz közé esik: Lydia. (Őt már pont hiányoltam volna amúgy.) Így végül egy elnyújtott szenvedés lett a szálból, annyi pozitívummal, hogy legalább Alphát nem nyírták ki (bennem eskü felmerült egy rövid ideig) és Samantha Morton tovább tud brillírozni.

Innovatív képi megoldások voltak amúgy a részben, nem is egy: rögtön a kezdő (drón?) shot felülről arra a buszra vagy mire, aztán a folyón botorkáló zombikra svenkelés is tetszett, Daryl “véresen látása” inkább a videojátékokat idézte, illetve Beta mészárlását amikor kívülről csak az ablakokon át mutatták, az is ötletes volt.

Darabkák:
– Rájöttem, hogy Gabriel amúgy egy tök badass karakter lehetne (kalap, üvegszem, papi szerkó, jócsaj, jó dumák) – most így érzésre próbálják azzá tenni, de hát ismerjük a régi gyáva énjét azért.
– Ha már az atya: vajon az ő kalapja is ikonikus lesz, mint Rick seriff-fejfedője? Olyan teátrálisan mutatták, ahogy odaadja Rositának.
– Judithnak richtig minden rabbal beszélgetnie kell, marhajó :D

Emanci Pál - 2020. 03. 03. 01:35

Nem volt rossz rész, persze ahogy mondani szokás viszont a jó nem ilyen. Avval egyetértek, hogy a felvetések, az alapötletek jók voltak és hogy közben mégis ellaposodtak egytől-egyig.
Az Alfa-Daryl párbajnál Daryl halálát vártam volna, gondoltam közben rá, hogy mekkora poén lenne, hogy miközben a kedves néző Daryl agóniája alatt azt mantrázza magának (nem alaptalanul), hogy de úgyis túléli valahogy, végül egyszerűen meghalt volna. Ennek a halálnak lett volna súlya. Nem lett, mert a sorozatnak már régóta nincsenek tökei, elringatja magát és az erre fogékony nézőket a Barátok Közt állandóságának, téttelen drámaiságának feneketlen tengerében, ahol csak a sokadik mellékszereplőknek lendülhet a kasza.
Lydia karaktere érdekes szerepet ölt (nem feltétlenül pozitív értelemben, csak érdekes), a két tábor közé esett, a dolgok menetét értő, az erdő mélyén elmélkedő alak, akit meglátjuk hogy messiásinává kívánnak-é avanzsálni a készítők. Furcsa ez nekem még egy kicsit, hány éves a lány ehhez az ívhez (nemrég még dúlt a tiniszerelem, ma meg remeteként az erdők mélyén meditál?), mi lenne vele télen, ha akkor is ez lenne a felállás és egyáltalán, miért nem maradt Alexandriában Negan-nal egyetemben… Forgatókönyvileg, hiszen motivációjilag annyi mindent ki lehet magyarázni.
Béta mexikói hadművelete számomra érdekesen indult, viszont a már fentebb említett klisés toposzok és az, hogy ő egyedül megy be (persze valahol ez is az), mert ő nagy, ezt az ötletet is tönkretették számomra. Mondjuk nekem az alagút benti végének mibenléte/létrejötte kicsit kérdéses volt, de nem ezen múlott végül is.
A mindig csodálatos Gabriel atya a Dante-s leszámolás/önbíráskodás óta markáns fordulatot vett, kár, hogy ezzel most is a ló túlsó oldalára estek át és így sem működik jól, mint karakter. De azt meg kell adni, hogy a pomponlánnyal legalább passzolnak egymáshoz, jelentsen ez bármit is.
Még mindig azt tudom csak elmondani, amit az évad első felének végénél is éreztem, lenne ebben a sorozatban potenciál, de egyszerűen az alkotók nem tudnak vele mit kezdeni. Vagy a saját lábukban botlanak el újra és újra (=kreativitás/ihlet nélküli alkotási vágy és ennek a körülménynek a tudomásul nem vétele), vagy nem is akarnak nagyon mit kezdeni vele, hiszen amíg a számok még jönnek, addig ez egy tuti állás, ami meg működik azt nem kell megjavítani. Persze leromlani leromlott, de tönkre még technikailag nem ment.
Szegény 9. évad biztos sokat csuklik, de ha az nem lett volna, ma valószínűleg én sem nézném a sorozatot, komplett epizódokat, állandó jelleggel biztosan nem.

winnie - 2020. 03. 03. 04:45

“Ennek a halálnak lett volna súlya”

igen. túllépve azon, hogy örülünk vagy nem a halálának, ha megtörténik, akkor annak piszok nagy érzelmi hatása lett volna, főleg, hogy ahogy írod, az ember mantráz, és akkor sokkolják őt.

nyilván nem annak szurkolok, hogy megöljék, és nem is a sokkfaktor miatt kéne megölni valakit, amely így kritikát is kaphatna, hogy bizonyos szálait elvágják, de csak működne.

Numudal - 2020. 03. 03. 08:02

Nem akarok károgni, hogy “már 4 éve nem is nézem most is csak véletlenül egy pillanatra néztem bele félálomban de..”

Viszont ez szerintem egyre szomorúbb. Az egész. Értem, hogy mit miért csinálnak a készítők, de ez a fajta bénaság már fáj. Daryl aki önmagában civilizációkat pusztított ki kb, most egy darab 40-es nővel nem tud mit kezdeni meglepetés helyzetből. WTF?!
– Mindkettő kapott annyi sebet amennyibe 2 percenként kellene meghalniuk, de úgy látszik az írok nagyon hisznek a “gyógyító alvásban”. Meg a “szűz?” lány érintésében. Röhej.

Béta a maga 2 méterével és lopakodási képességével (nincs) simán végig grasszál az egész városon – ahol éppen harcra készülnek… Senkinek nem tűnik fel, senki nem tud egy egészségeset kiabálni.
– azt már fel sem hozom, hogy ahogy régen Negan serege volt végtelen mint az ellenfelek a Call of Dutyban… most a “jókat” pusztítják úgy mintha sosem fogynának el.
– Béta a mellkas lövést simán kiheveri, és Judith aki pár résszel korábban tucatjával irtotta a rémeket, most véletlenül sem gondol egy “double tap” megoldásra.

és sorolhatnám még napestig… Egyszerűen értem a kreatív ötleteket, sok helyen még azt mondom okééé… De ez a megvalósítás annyira nevetséges, annyira hiteltelenné teszi az egészet. Szomorú.

dexike3 - 2020. 03. 03. 08:04

egy zombis sorozatban meglepődnek a főbb karakterek a kóborlókon? nekem már csak az meglepőbb, hogy nincs valami rendszerük arra, hogyha valaki valahol a városban kinyiffan (pl. szívroham), ne zabálja fel a többieket.

winnie - 2020. 03. 03. 08:09

” – Béta a mellkas lövést simán kiheveri, és Judith aki pár résszel korábban tucatjával irtotta a rémeket, most véletlenül sem gondol egy “double tap” megoldásra. ”

már Judith sem a régi!

Az az igazság, hogy ez a fajta, “eresszük rájuk Bétát, de nehogy neki vagy valaki más fontosnak baja essen”-koncepció is lehetne fun, jól megvalósítható, de így pont olyan kiszolgálós megoldás, mint daryl és alpha harca. akinek ez kellett, annak megvolt, pipa, a történet normális alakítása egy résszel későbbre lett halasztva.

Numudal - 2020. 03. 03. 08:23

winnie:

Teljesen, ezt akartam írni, hogy az alap ötletet értem, nem is lenne ellenemre (Béta bejut és csinál egy kis galibát). De, hogy ezt ÍGY. Az katasztrófa…

– lenne egy random este amikor éppen NEM mindenki harcra készül és amúgy fel van spanolva és rohangál
– Béta nem öli halálra a fél várost hanem csak 2-3 halált okoz de azokat tényleg feszülten izgalmasan.
– Meghal valaki akinek tudjuk legalább a nevét
– Egyébként Beta nem lenne halhatatlan.. mert amikor már körbevették és lővik és simán elszalad az már kabaré.
– Az hogy 3 “veterán” (oké Judith nem az hanem félistennő vagy mittomén) egyikének sem jut eszébe, hogy a kiütött Bétát – már csak a zombizodás miatt- fejbeszeresse?

Azért mondom, hogy nem is -annyira- a story a gond hanem ahogy megvalosítják.

dexike3- elvileg ugye ezt egy simán kilincsel zárt ajót megoldaná, de itt Béta gondolom direkt kinyitotta az ajtókat.. én azt nem értem, hogy 2 késsel hogy lehet egy felfegyverzett várost kiírtani (kivéve ha Daryl vagy Rick vagy)

Numudal - 2020. 03. 03. 08:25

Amúgy jah, ki kell mondani, Judith öregszik :D :D: D
Mondjuk én kifejezetten élvezem, hogy ő a börtön beépített informátora :D

Sheriff Hood - 2020. 03. 03. 10:01

winnie:

“a történet normális alakítása” – na, ez az, ami itt nincs és nem is hiszek benne, hogy lesz. A TWD semmit nem csinál azon kívül, hogy fog mindent, amit Kirkman egyszer már jól megírt, és retkonálja valami borzasztó idegesítő, erőltetett, kitekert módon. Amikor még csak konkrét történetszálakat írnak át más szereplőkre, az még hagyján, bár sokszor az sem működik, mert az “eredetiben” sokkal jobban megalapozott történéseket vetnek oda a képernyőre pongyolán.

De ami sokkal rosszabb, hogy a “tegyük érdekessé a képregényt ismerőknek egy csavarral” szálak EGYTŐL-EGYIG vagy szimplán pocsékul adaptáltak vagy egyenesen nevetségesek. Alfa a képregényben sokkal rejtélyesebb és fenyegetőbb és sokkal kevesebbet is szerepel, itt pedig egy őrült szektavezér, női Negant csináltak belőle, aki hol totál pszichó, hol érzékeny hisztérika. Ezzel totál kinyírják a karaktert, mert teljesen következetlen, semmi “alfás” nincs benne, csak vergődik. Ami Gammánál még csak-csak érthető, mert felvillantják neki egy másik élet lehetőségét, és a testvére miatt is vívódik, de Alfánál mitől jön elő pont most az elgyengülés? “Jaj, Lydia, kellesz nekem, hiányzol – DE NE MERJ ANYÁNAK SZÓLÍTANI! Ölj meg inkább és vezesd őket!” Borzasztó színvonaltalan lett ez a sorozat, mióta egyre jobban próbálnak elténi az alapanyagtól olyan írókkal, akikben Kirkman történetmesélői vénájának még az írmagja sincs meg…

Hangosan felröhögtem, amikor Connie barlangbeomlós kiírását a “kreatív” jelzővel illettétek itt a Junkie-n. Ez kábé olyan kreatív, mint amikor Heath eltűnt a hídnál és Corey Hawkins azóta sem tért vissza, valószínűleg nem is fog soha. A legtöbben szerintem már azt sem tudják, ki volt az a Heath és nem véletlenül.

spiros - 2020. 03. 03. 14:47

Alfa karaktere kb annyira ijesztő mint egy vicsorgó csivava. Az már más kérdés hogy valószinüleg a színésznő is túljátsza aminek a végeredménye ez a groteszk bohózat. Azt hiszem, hogy olyan 3 évesen ijedtem volna meg tőle. Amikor meglátom, mindig az a régi Anettkás mém jut eszembe amikor a betelefonáló azt mondja neki: Ne pózojjá má’! G*ci ronda vagy. Ilyenkor önkéntelenül el kezdek nevetni. Ennek a sorinak elvileg nem ezt a hatást kellene kiváltania belőlem.
A másik amit ennél a résznél vettem észre, de gondolom nem csak most kezdék az az, hogy agyon van vágva a rész. Amikor Daryl és Alfa harcolt a folyóparton, azt a jelenetet kb 1 percre vágták meg.

Quantumleap - 2020. 03. 04. 02:05

Arra kíváncsi vagyok, hogy a készítők Gammával terveznek-e hosszabb távon, életben marad-e a Suttogós vonal lezárása után, vagy pedig pár részen belül megmurdél.

Mate4182 - 2020. 03. 04. 11:28

ahogy az elozo epizod utan is irtam, most is kenytelen vagyok magamat ismetelni: ebben a sorozatban mi tobb tucat hallhatatlan karakter sorsat kovethetjuk nyomon akik szo szerint keptelenek meghalni, legyenek jok vagy rosszak nem szamit.

par dolog amiktol tenyleg a fejemhez kaptam kinomban:

– halalos seruleseknel miota megoldas az ajulassal inditott alvas? laikuskent azt mondanam meghalnanak ebredes helyett…
– amikor az erdoben rajuk vetik magukat miert cask a pap lo ra Betara, az egyetlen ember akinel shotgun van es nem gepfegyver es 2 helyett cask 1 szeme van?
– miert nem lottek fejbe Betat a folyoson?

a pozitivumok:

Lydia

numudal - 2020. 03. 04. 15:50

Tudum ki Heath :D :D
És ahogy a Negan bandájában előkerült a Lopez még Atlantából… tuti őt is visszarángatják majd valamikor egy gyors meghalásra.

numudal - 2020. 03. 04. 15:53

– Alfa szerintem az első 2-3 részben nagyon király volt… nekem ott fulladt be amikor szőke kislányként vadászott a vásáron. Azóta csak legyintek.

– egyébként csak engem zavar, hogy nincsenek érdemi új karakterek és azok is csak “hello itt vagyok, hello meghaltam” szinten vannak.

Enzo - 2020. 03. 04. 16:52

Alpha rohadt jó, kvázi ő tartja életben az egészet. De amúgy tényleg sok fejfogós baki volt a részben + kéne ritkítani a szereplőkön, mert így a rengeteg szállal elaprózódik a cselekmény + nincsenek igazán súlyos halálok (a FearTWD-ben ebből a 2 gondból csak előbbi van).

@numudal: mármint Moralesre gondolsz?

Quantumleap - 2020. 03. 05. 09:51

numudal: Moralesre gondolsz? Hogy hoznák vissza, amikor Daryl fejbenyilazta?

numudal - 2020. 03. 05. 10:18

Lehet Morales volt a neve skacok.. első évadban volt, lelépett a családjával aztán Negan bázisán került elő és igen Daryl lenyilazta.

Azért hoztam fel, hogy Heath is lehet előkerül még később (ahogy Sherif Hood feldobta.)

Sidewinder - 2020. 03. 08. 10:55

Egy kérdésem lenne!A járkálók között úgy lehet veszélytelenül elvegyülni,hogy összekened magad rothadt vérrel,és így nem harapnak!A suttogóknak viszont az is elég ha a fejbőr úgy néz ki?Kvázi a járkálók olyan intelligensek hogy csak ránéznek alfára a műhelyben,és ja ez is olyan ronda mint én vagyok gondolattal, tovább állnak?Miért nem latyakosak a vértől a suttogók,mint PL a Fear the Walking-ban ha túl akarsz élni?A pap csávó meg újj levágásokról stb papol,aki mindíg a Písz híve volt….hát nem tudom!Kezdem azt érezni hogy egy 6 évaddal túl tolták a bringát!És még jön tini,meg Japán Walking Dead…..nem tudom!

Nézőke - 2020. 03. 08. 21:16

..én akkor nyerítettem fel kínomban (sokadszor), amikor megjöttek a rendkívül életerős gyökérzombik az oxigén welnnessből. Komolyan, mint valami farkasemberek teliholdkor, berontottak a kigyúrt bordásmellűek, akkor úgy elcsodálkoztam,hogy most laza 10 év után ez most hogy pumpálták fel magukat,és miért pont három ilyen életerős szuperzombi csatangol együtt,hogy ihajj. De azért Alfa ott vérzik IGAZI vérből,és nem kezdik el matatni,hogy ki ez, mi ez.

N E V E T S É G E S

Judith,aki állítólag nagy fegyverzseni…
Rosita,aki állítólag nagy harcosnő…
..de a legidiótább a testőrcsaj (Laura?) aki ahelyett,hogy betessékelné a cellába a bengát, vagy legalább jól belenyomná a bárdot, mindegy alapon, ilyen baklövést csinál.

Hát ezek sose tanulnak?
(írókról beszélek…)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz