login |

Pilot: ZeroZeroZero

2020. 03. 03. 20:30 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Bár maga a bűnügyi zsáner tetszik, de valahogy mégis ritkán ragadnak meg a “pepecselős” darabjai, egyszerűen számomra kell valami plusz. Hát, az olasz ZeroZeroZero mégis telibe talált. Mondjuk annyira nem meglepő, hiszen a 3 készítőjéből 2 is a Gomorrán dolgozott korábban.

Az itthon az HBO GO-n ZéróZéróZéró címmel nézhető sorozat története nagy vonalakban tényleg úgy foglalható össze, hogy egy komolyabb adag kábítószer útját látjuk a termeléstől a szállításon át a terjesztésig. De ezt úgy kell érteni, hogy több fő szálon át bemutatja az embereket, akik ezzel foglalkoznak. Egyáltalán nem úgy, hogy most akkor őket sajnálni kéne, hanem kicsit esettanulmányosan.

Így láthatjuk kit mi motivál, visz erre az útra, és miképp cselekedik közben. És igazából pont ebben van az erő, mert hiába domináns amerikai sorozatokat nézőként a Gabriel Byrne, Andrea Riseborough és Dane DeHaan köré szőtt szállítós szál, mégis érdekessé tudták tenni a többit. Legalábbis a kezdés során.

Nem véletlenül használtam az elején a pepecselős jelzőt, viszont egyáltalán nem pejoratívan értettem, hanem a ZeroZeroZero erősségeként. Mert az oké, hogy nem restek alapot teremteni a konfliktusoknak, de valahogy sikerült megtalálniuk ehhez azt a tempót, és kezdeti durvulást, amivel be lehet mégis rántani a nézőt, hogy utána érdeklődve figyelje ki mit tervez.

Abból a szempontból is nagyon erős a pilot, ahogy emeli a durvulást. Lelövök egy apróságot, de az olaszoknál nem csak hatalmi harc van a drogért, hanem valami más is, aminek során valakit megetetnek a disznókkal. És innen Mexikóba váltva mégis tudják emelni a tétet, miközben látjuk, hogy a drog ellen harcoló katonák milyen embertelenek a “jó ügyben”. És mindeközben még morális romlottság mellett a mindent átszövő korrupció is előkerül.

Mindezt tetézi a képi megvalósítás. Nem úgy süt belőle a pénz, hogy micsoda látványos akciók vannak, de mégis minden képkocka profi. Ez nagyvásznon is megállná simán a helyét, csak ugye ott ritkán nézhetünk ilyesmit, miközben tévén simán virágzik a zsáner.

Mondom, aki az ilyen szövevényes, de összeálló, és az apróságokban nem elvesző, hanem feszes bűnügyi történeteket szereti, az semmiképp se hagyja ki. Engem meglepett a pilot, gondolkoztam a pontszámon, és lehet túlhúzom az elvárásokat, de részemről 9/10 volt.

13 hozzászólás Ne habozz!

Thanos - 2020. 02. 18. 17:59

Remek 1-2 rész volt, valahol mélyen a Gomorra stílusában, azért meglep hogy, tudnak újat mutatni…

noinipo - 2020. 03. 03. 20:57

azért 6 rész után nekem ennyire nem erős, mert vannak benne komoly ürsejáratok
és a több szemszög egymás után bemutatva, mint extra sem biztos, hogy mindig elég

Python - 2020. 03. 03. 23:34

Bizony 8,5-9/10 környéke nálam is! ;) :)

daniba - 2020. 03. 04. 01:23

4 rész után megkockáztatom, hogy számomra az utóbbi évek egyik legjobb sorozata.

heidfeld - 2020. 03. 04. 07:38

Ismét egy több szálon futó történet – És ez is működik.
Különösen a mexikói rész kegyetlen, durva. És csak a jéghegy csűcsát kapirgálják, mi mehet ott. Testvérek, barátok, rokonok, kollégák lehetnek útban, egyik percről a másikra, és dönteni kell.
8/10 simán járhat rá.

Ser_Jorah Stark - 2020. 03. 04. 09:57

SPOILEREK AZ ÉVADRA

nagyon jol indult, de az 5-6. resz nekem gyenge volt es lehuzta az egeszet.

a mexikoi katona szal nekem erthetetlen, mikor kinyirjak a parancsnokot a hajon, onnantol kezdve nincs semmi kovetkezmenye csak kilepnek a “hadseregbol” es atallnak a drogmaffiahoz?

Emma meg a bolond testvere iszonyat amator arcok ebben a tortenetben, minden hajjal megkent bunozok kozott ez a ketto ugy nez ki mint mint ket felnotas.

Fofó - 2020. 03. 04. 12:10

Én hatalmas Gomorra rajongó vagyok, ezt is várom hétről hétre! Szerintem nagyon jó. Az amerikai száll gyengébb, mint a többi, de lehet csak amiatt, hogy ők elég amatőrök és csak most kezdenek beletanulni, szerintem ők még okoznak meglepetéseket. Az olaszok is kegyetlenül, de Mexikó viszi ebben a prímet, minden téren.

romanista - 2020. 03. 04. 16:07

Eddig elég jó, bár a Gomorrát nem übereli.(nem is fogja sztem, Salvatore Esposito rulez:-))
Az amerikai szál sztem is gyengébb (nekem a csaj és a testvére is kissé irritáló).
A Camorra sem pite, de a ‘Ndrangheta mindegyik olasz szervezetnél durvább, gondolom lesznek még durvulások.
Egy felüdülés a Westworld után (nemrég kezdtem, 2 rész után kuka a részemről).

morty - 2020. 03. 04. 23:56

Ha gomorra magaslatok nem is de egy McMafiát simán hoz vagy überel is. 3-4 részig jutottam egyelőre megtartom talonba az uborkaszezonra mert most a Better Call Saul érdekesebb de mindenképp végig nézem az első évadot.

morty - 2020. 03. 04. 23:58

@romanista:
Hogy jön ide a Westworld? :D Amúgy ott az első évad nagyon erős én még adnék neki esélyt, a másodikról már nem mondható el mert elég káoszos de remélem a harmadikkal kárpótolnak.

davideo - 2020. 03. 11. 21:33

pontosan miért is nem szabad hogy a szállítmány elhagyja a kikötőt…? :DD

Terga - 2020. 03. 13. 11:52

Hogy jőn ide a Westworld ? Simán, néhány részben pont ugyanazzal a megoldással spórolnak lóvét, hogy ugyanazt a részt többször is bemutatják, ami teljesen indokolotlan szerintem, de ezt leszámítva nagyon jó széria. Én olvastam a Saviano könyvet, nem gondoltam, hogy azt meg lehet csinálni sorozatnak, mert annyira sok szálon fut – de nagyjából sikerült. Viszont a dzsungel közepén – Kolumbiában, a legkőzelebbi tengertől kb. 200 km-re – talált szinte már kompletten kész szovjet alkatrészekből épített tengeralattjárót valahogy beleszoríthatták volna…. Na, majd a második évadban…..

Emil Zatopek - 2020. 03. 13. 11:55

Ha megírnak egy jelenetet, akkor azzal nem spórolnak, hanem költenek. Az, hogy valamit több szemszögből is megmutatnak, nem “spórolás” miatt történik. Ha valamire nem akarnak költeni, akkor azt nem írják bele a szkriptbe. Így spórolnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz