login |

Pilot-mustra: AJ and The Queen – 1×01

2020. 03. 06. 15:50 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Valamiért azt hittem, hogy a Netflix év eleji premierje, az AJ és a királynő komédia lesz, mármint a 20 perces fajtából, még az is felmerült bennem, hogy többkamerás. Talán azért, mert amikor anno berendelték, komédiaként definiálták, a készítője pedig a 2 Broke Girls-ös Michael Patrick King volt – meg RuPaul Charles, aki egyben a főszereplő is. El is képzeltem magam előtt, hogy mi sülhet ki belőle (nem voltam 2BG-rajongó), és azonnal leírtam magamban a sorozatot.

Szóval el lehet képzelni a meglepetésemet akkor, amikor láttam, hogy 40-50 perces részekkel jött ki az első évad, és bár vicces is valamennyire a sorozat, nem feltétlenül skatulyáznám komédiaként, ha választanom kéne, akkor már inkább dráma (legalábbis az első két részben), de persze nyilván a dramedy besorolásnál fogunk kikötni, mint mindig, amikor gőzünk sincs valamiről, ami nem akar beállni a sorba.

AJ AND THE QUEEN – 1×01 – 6/10

És az AJ And The Queen nem akar beállni a sorba, megpróbál önmaga lenni (naná, hogy a sorozatnak is valahol ez az üzenete, bár nem annyira a mások általi elfogadás, hanem az önmagunk általi), aminek eredményeképp (a maga kissé esetlen módján) egy egészen érdekes hangulatú darab kerekedett ki belőle, amit nagyon lehetNE szeretni. Azonban van egy (nem is olyan) kis bibi vele. Még akkor is, ha a sorozat célja pont ennek a bibinek a felszámolása.

A sorozat egy drag queen-ről szól, egy javarészt meleg bárokban, puccos női ruhákban fellépő férfiról, aki arról álmodik, hogy saját klubot nyithat. Azonban nincs ilyen szerencséje, mert az évek során összetáncolt és -tátogott summát ellopják, az álmoknak pedig lőttek, kezdhet egyik lebujból a másikba utazgatni lakóautójával. És az országos “turnéjára” magával visz egy kisgyereket is, akivel összesodorja a sors. És igen, a bibi a kisgyerek.

A srác (ő lenne AJ) ugyanis elviselhetetlen. Nyilván ilyen a karakter, de míg Ruby (így hívják RuPaul karakterét) történetét szívesen néztem volna, addig AJ egy pillanatig sem hatott meg, hiába kvázi árva, hiába az utca nevelte, és kényszerül ezért mindenféle csíny (bűn) elkövetésére. Tipikusan egy magát nagyfiúnak képzelő gyerekről van szó, aki ráadásul még mocskosszájú is, és ekképp rém idegesítő.

Természetesen nem csak engem idegesít, hanem RuPaul karakterét is, aki ezen túllépve még akkor is empátiával közelít felé, amikor sokadjára akarja őt a gyerek átrázni, ami egyrészt megsüvegelendő (még ha lúzerségnek is hathat egyesek szemében), de én már csak ilyen érzékeny vagyok, hogy mindezt nehezemre esik nézni és szórakozni rajta. Pedig tudom, hogy idővel meglesz a hepiend, vagy valami hasonló.

Oké, nyilván nem ezen kell szórakozni, hanem mondjuk a drag queen kollégákkal való egymásra találásokon és szóváltásokon, a közös múlton, vagy Ruby vak lakótársán (akinek egész szezonban lesz valami külön szála? akárhogy is, Michael-Leon Wooley zseniális), esetleg a fellépéseken vagy a múltba pillantásokon. És ilyenkor kis időre el is feledkezem arról, hogy AJ is ott van, de mindig visszaránt a valóságba egy anyázása és nyafogása a következő jelenetben, és ekkor érzem, hogy nem leszek képes őt elviselni a szezon végéig.

A fenti prekoncepcióim miatt nem gondoltam volna, de kifejezetten szimpatikus sorozat lenne számomra az AJ and The Queen, és filóznék azon, hogy folytassam vagy ne (ilyenkor általában több hónapos folyamat a dara, időről időre lecsusszanna egy rész), főleg, hogy elég erősen épít az érzelmekre is. Azonban, ha az 1×03-ra is pontosan azt érzem, ami a pilot végén vagy az 1×02 közben, akkor kizárt, hogy rávegyem magam. Annak pedig semmi értelme nem lenne, ha AJ “megjavulna”, sem most, sem pedig az esetleges második szezonra. Mert akkor mi lenne a szériával?

15 hozzászólás Ne habozz!

Hallak65 - 2020. 01. 10. 16:54

2 rész után aranyos

Ibolya - 2020. 01. 15. 07:55

Nagyon jó kis sorozat! Semmi gagyi poén, igazi kacagtató vígjáték, néha szívbe markoló jelenetekkel.

Kristóf - 2020. 02. 25. 20:10

A fordítóját én se irigyeltem, de nagyon jó szöveget írt; a szinkronrendező viszont rettenetesen élvezte a munkát :)) És a színészek is.

G77 - 2020. 03. 06. 15:57

Az egyik legjobb feel good sorozat az Atypical mellett. period

Derry - 2020. 03. 06. 15:59

A sorozat nagyon jó, de a gyerek nagyon fárasztó.

winnie - 2020. 03. 06. 16:03

akkor érdemes folytatni és idővel nem akarom kihajítani a lakókocsiból AJ-t?:)

Hallak65 - 2020. 03. 06. 16:12

Igen, egész jó road movie lesz a sorozatból. Plusz Tia Carrere igazi gyöngyszem az átlag Jennifer Coolidge-ra osztott szerepben.

winnie - 2020. 03. 06. 18:30

mesterien időzítettem: most jött ki, hogy kaszát kapott a sorozat.

Eltiron - 2020. 03. 06. 19:12

Teljesen eredeti koncepció lenne, ha 1987-et írnánk.

winnie - 2020. 03. 06. 19:36

eltiron: nem akarták a spanyolviaszt feltalálni, de olyan szempontból ez pont nem igaz, hogy míg a 80-as években, meg régebben is, bőven voltak road movie jellegű sorozatok, manapság nem sok sorozat engedheti meg magának, hogy ne használjon állandó díszleteket és utazgasson. vannak ilyenek, de főleg országutas kevés, és azok közül is most ér véget pár.

bár jó vagy rossz nem ettől lesz.

Shannen - 2020. 03. 06. 21:07

Én még csak az első két részen vagyok túl és azokat is többhetes különbséggel néztem meg, de egyébként eddig tetszett, amit láttam.
AJ néha kicsit sok, de RuPaul nagyon jól hozza a karaktert. A drag queen-es világ alapból nagyon távol áll tőlem, de ezért is érdekes nézni, hogy kicsit jobban megismerjem. Egyelőre 7/10-en áll, lehet nem is lesz benne több, de szerintem szépen-lassan le fog csorogni ez az évad idővel.

Tibi - 2020. 03. 06. 21:21

Már nem rémlik hányadik résztől, de AJ egyre szerethetőbb lesz, RuPaul karaktere pedig végig zseniális, még úgy is, hogy a vak legjobb barátnő gyakran ellopja a showt. (És lesz neki önálló szála is, több zseniális jelenettel).

Baromira élveztem a sorozatot, de sajnos a végén van egy közepes méretű cliffhanger, emiatt morcos vagyok a Netflixre a kasza miatt. Legalább egy filmet csinálhattak volna még a lezárásra.

Sulo - 2020. 03. 07. 10:21

Sajnos meg is kapta a kaszát. De a célt elérte, egy nemzetközi platformon, mainstream streaming szolgáltatóhoz bekerült egy drag sorozat a maga bájával, és legfőképp üzenetével, mondanivalójával (oké, tudom a RPDR is fent van de az tényleg csak a fanok nézik, ez azért egy rendes 40-50 perces sorozat és nem valóságshow).

https://www.gaytimes.co.uk/culture/133295/netflix-cancels-rupaul-series-aj-and-the-queen-after-one-season

winnie - 2020. 03. 07. 10:43

sulo: bár a hulura tervezett jj abrams-féle the queen szerintem behalt, mert két éve nincs róla hír, a netflixes la casa de las floresben/house of flowersben (ameddig láttam), ha nem is ennyire kiemelten, de jelen volt a drages tematika. meg persze a super drags című animációban, azonban azt is kaszálta egy évad után a netflix.

Mikilós - 2020. 06. 28. 12:53

Szerethető sorozat volt, azert kár a kaszáert.
A két szinesz kozt jó volt a hangulat, meg a vakembernel is. Az igaz, hogy AJ az első két, de még a harmadik részben is idegesítő, de utana abszolut jofej lesz, es nem is lesz már idegesítő.

A sztorik jók voltak, tetszett a roados hangulat, szeretem iy az ilyen filmeket.
Meg tök jo volt.ebbe a drag kultúrába is benezni. Neha voltak olxan átváltozások hogy csak fogtam az arcomat, hogy miiiii. főleg Chernél én kajak azt hittem hogy Ő az, de nem.

A masik szál, nem volt rossz, az sem, deee átszáguldozni félakerikán egy csoró transzi miatt, nem eri meg, azt annyira nem is erőltettek, ami nem is baj, jo volt nezni Tia Carreret meg a palit, de elég is.volt belőlük.
A vak pali is jo kis dumakat szalított. De majdnem mindneki szerethető volt.

6-7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz