login |

Pilot-mustra: McDonald & Dodds – 1×01

2020. 03. 08. 16:00 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

You’re not in London now.

Múlt héten vasárnap indult el a brit ITV új krimisorozata, és ma már be is fejeződik. Én viszont csak pilotkritikával jelentkezem, aminek az az oka, hogy bár rövid a McDonald & Dodds első szezonja, azonban mégiscsak két 90 perces tévéfilmből (azaz 2 dupla részből), és számomra már az is nagy kihívás, hogy egy másfél órás pilotot megnézzek. (Ugyanez volt a helyzet pár hete a Vienna Blood-dal.)

De ez nem is gond, hiszen a sorozat DNS-e már az első részből (sőt, az első 10 percből (mi több, az előzetesből is!)) azonnal lejön, az epizodikus sztorik csak erre a karakter-, illetve jellemközpontú rétegre viszik rá az éppen aktuális “Ki a gyilkos?”-rejtélykomponenst.

MCDONALD & DODDS – 1×01 – 7/10

Vannak nyomozós sorozatok, amiket a hangulat visz el, másokat a koncepció (mi alapján nyomoznak, vagy éppen a külsős szereplő szakértelme), azonban az angolok általában nem flikflakkoznak, számukra a karakterek az elsők, legtöbbször ha krimit választ valaki, a nyomozók személyisége alapján dönt. Persze a hangulat sem utolsó, főleg, ha napfényes, kisvárosi, vagy túlontúl pesszimista, borongós.

A McDonald & Dodds karakterekre épít – elég csak a címre nézni. Vagyis, mint írtam, jellemekre, mert a két főhős hátteréről semmit nem tudunk meg, nem látjuk őket munkán kívül, de erre nincs is szükség, annyira jól meghatározható a koncepció (és ezen segít, hogy egypoénos): adott egy London-ból áthelyezett profi, agresszívan nyomulós, arrogáns fiatal nő, valamint egy 10 év papírmunka után ismét a terepre tévedő, joviális és szórakozott idős férfi – utóbbi szerencsére nem nevetség tárgya, hiszen bár csetlik-botlik és bénázik, nagyon jó meglátásai vannak.

A duó tagjai természetesen nem jönnek ki egymással, vagyis a nőt idegesíti a férfi teszetoszasága (a férfi nem lenne képes senkivel nem kijönni, annyira barátságos és kedves), nem bízik benne, állandóan felhúzza magát, és le is nézi a falusi kollégát, de csak addig, míg utóbbi nem csak fura szokásaival, hanem jó és hasznos meglátásaival véteti észre magát. Ez a furcsa párosos dinamika kissé szokatlan ilyen felállásban, de nagyon jól működik, és természetesen szinte 100%-ban szállítja is a humort. (Némi drámát vihet bele, hogy a nő feladata a férfi nyugdíjba vonulás felé taszigálása, erre nem tudom, szükség van-e.)

Ilyen krimiknél konkrét történetről nem nagyon érdemes írni, hiszen lényegtelen, hogy éppen mi a RandomÜgy (egy férfit lelőnek éjszaka egy házban, amit a ház nagyongazdag tulaja felfedez – és titokban eltüntet pár nyomot), bár esetünkben a prezentálása azért definiálja, hogy mire is kell számítanunk, hiszen előre tudjuk, hogy ki a(z egyik?) rosszfiú, csak éppen az indíték és a mód kérdéses, ami némiképp több agyalást biztosít a nézőnek is.

Az ügy kapcsán ugyan olykor volt némi esetlen megoldás a nyomok és a következtetések terén, de a megoldás jó volt (a gyilkosság alapötlete már kevésbé, de ez legyen a gyilkos baja). Az pedig, hogy még klasszikus összegzést is kaptunk flashback-kel, csak hab volt a tortán, még akkor is, ha nem tereltek össze ehhez minden gyanúsítottat.

Szívesen mondanám, hogy a sorozat megítélésére még egy lapáttal a kisvárosi miliő is rátesz, de a helyszín, a gyógyfürdőiről nevezetes Bath városa mégiscsak majdnem 100 ezres. Ennek ellenére mégis úgy beszélnek róla, mintha egy apró és aranyos, mindenféle külön sajátossággal, fura szokásokkal bíró lakókkal rendelkező település lenne. Odakint lehet, hogy átjön ez a tematika, de számomra sajnos teljesen közömbös volt a város milyensége. (Ez persze lehet, hogy idővel jobban megfogható lesz számomra is, most csak az maradt meg, hogy szép zöld területei vannak.)

A végeredmény sima 7/10, az alapfelállás bár klasszikus, de remek, az interakciók abszolút szórakoztatóak, és hiszem, hogy egy gyengébb rejtélyt is elvinnének a hátukon. Arról nem is beszélve, hogy ha évente 4 (azaz 2*2) epizódot kapunk, akkor végképp esélytelen, hogy kaszáljam a sorozatot, hiszen ha bele is ütköznék egymás után két gyengébb részbe, már véget is ért a szezon, jövőre pedig megkapná az új esélyt a McDonald & Dodds. Már persze, ha lesz 2. évadja.

2 hozzászólás Ne habozz!

Kjubi - 2020. 03. 08. 21:07

Tetszett, várom a holnapi (mai) epizódot!

ronesz - 2020. 03. 22. 08:43

Nagyon tetszett a 2 nyomozó + Bath városa. Az első ügy számomra érdekesebb volt, mint a második. (Vagy a bevezető részt jobban elvitte a karakterek bemutatása.) Nálam a ‘megbízható brit krimi’ kategóriába került.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz