login |

Star Trek: Picard – 1×07 – Nepenthe – írta Ace

2020. 03. 09. 21:50 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika,

A múltkori elnyisszantott epizód szépen felpörgött a végére, és ha úgy vesszük, akkor az aktuális rész szépen vitte tovább az eseményeket: míg a szereplők egyik fele menekült, addig a többieknek a bizalom kiépítése és a nyugalom szigete jutott.

Most szinte minden karakternek jutott valami feladat, és a készítőknek is sikerült megint valami érdekesen tükörszerű, erősen ellentétes pontokat bemutatni. Olyasmi érzés volt ez, mint hánykolódni két véglet között, a jó és a rossz, a pozitív és a negatív véglet egyre intenzívebben mutatkozott meg, míg össze nem kapaszkodtak, és ki nem egyenlítődött a két oldal a végére. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Picard-nak és Sojinak most, hogy megtörtént a találkozás, muszáj volt megbeszélni a történteket, ráadásul a lánynak érthető problémái vannak a bizalommal, hiszen Narek minden szinten kihasználta, ráadásul már azt sem tudja mi a valós, és mi a fiktív az életében.

A készítőknek sikerült mindezt átadni és jó, hogy nem tudták le egyszerűen ezt a kört, hanem kicsit körbetáncolták (idézőjelesen), hiszen a nézők egy rétege hiába ismeri Jean-Luc-öt és régi barátait, a lánynak és az új nézőknek is fel kell építeni azt, hogy, miért is kéne megbíznia a volt kapitányban.

Hova is fordulhatna a jó öreg kapitány, mint régi elsőtisztjéhez, Riker kapitányhoz és volt tanácsadónőjéhez, Deanna Troi parancsnokhoz? Nevezhetjük ezt fanservice-nek, igen, de ha a történet dramaturgiáját nézzük, nagyon is ide illett ez az egész, jobban mint akár Hetes korábbi felbukkanása például. Sőt, Troi és Riker közös gyermekével, Kestrával szintén remek alapot szolgáltattak annak, hogy a kapitány miért is nem fordult azonnal a barátaihoz már a történet elején, és miért kellett neki új legénységet verbuválnia. És Sojinak is jól jött a kislány kicsit egyszerűbb, naivabb életszemlélete.

Ja, és ha már az új legénységre gondolok, érdekes volt látni, hogy a kapitány elvesztése után miképpen próbáltak meg boldogulni. Szinte felrázta a karaktereket a letargiából az új helyzet, és mindenki megpróbálta kivenni a részét a feladatból.

Oh parancsok korábbi találkozásának megmutatása Agnes-szel, és az agy-egyesítés megmutatása végre némi magyarázatot ad a doktor tetteire, de az még mindig nem világos számomra, hogy a parancsnok (aki ugye egyértelműen Romulán kém) honnan ismeri a jövőt, illetve az igazat mutatta-e meg Agnes-nek a szintetikusokkal kapcsolatban?

A Leleten maradtaknak is kijutott bőven, ahol Narissa kegyetlenkedéssel akart információhoz jutni. Sajnos a búcsú a régi szereplőtől kurtára sikeredett, jobban is kihasználhatták volna ezt a dolgot.

Eddig nem nagyon beszéltem róla, de ezt a helyszínt nagyon eltalálták a készítők, továbbra is nagyon érdekes, sőt talán mondhatom, hogy maga a helyszín furcsasága, valamint a Kockán történő dolgok teremtik a Picard-sorozat atmoszférájának az egyik alapját. Hatalmas a kontraszt Rikerék idilli bolygója és a Lelet között, és ezt a különbséget végig jól sikerült fenntartaniuk.

Nekem azért is öröm volt nézni a Nepenthe-en történteket, mert csak a beszélgetéseket nézve olyan érzésem volt, mintha az Enterprise fedélzetén játszódna, mondhatni egy ismerős közegben éreztem magam. Troi tanácsai, és ahogy Riker pillanatok alatt összerakta a történetet, és ahogy belelátott régi barátja érzéseibe, mind-mind szép kis nosztalgiával töltött el, de ez így is van rendjén.

Látható, hogy a szálak kezdenek egy pontba tartani az évad végére, hiszen mindenki megkapta végül az információt a merre továbbról, és ott talán mi nézők is választ kaphatunk a fennmaradó kérdőjelekre. De persze az is lehet, hogy kapunk továbbiakat.

33 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2020. 03. 05. 18:56

Ez egy eléggé lazulós, érzelmes és inkább nosztalgikus rész volt, viszont eléggé működött nálam. Picard pihent egy kicsit. Akció nem sok volt benne, amit nem is bántam, Elnor és a romulán csaj harca legalább nem lett túltolva, viszont RIP Hugh. Őt sajnáltam.
Jó volt, hogy szétszedték a csapatot, illetve nem rángattak mindenkit Picarddal. Raffi végre működött megint, bár jó lenne többet megtudni róla, meg hogy miképp kezdődött a kapcsolata Picarddal.
Picard-Soji és a Riker család jók voltak, tetszett a tolkieni kikacsintás, illetve az őket ért dráma… Ugye minden a szintetikusok tiltására vezethető vissza. Azt eddig is sejtettem, hogy Oh az romulán, aki vulkáninak álcázza magát és a mind-melt ellenére is úgy vélem, hogy simán romulán beépülve a Csillagflottába.
Továbbra is úgy érzem, hogy a Discoverys történések és itt a szintetikusoktól való para között lesz kapcsolat. Az AI téma adott mindkét esetben.
Elnor hívta Rangereket, és a köv rész bemutatója alapján lesz itt egy kis akció, plusz Seven is visszatér.
És akkor a negatívum. Ezúttal a karakterek jók voltak. Jurati összeomlása simán okés volt, ami nem volt okés, vagy legalábbis szarul volt ábrázolva, hogy Riosnak nem nagyon akart leesni, hogy nem Raffit hanem Juratit követik, pedig a nő még mondta is, hogy nem Raffit követik. Az ott nekem egy kicsit elbaszott írásnak tűnt. Először arra gondoltam, hogy így akarja kiugratni a nyulat a bokorból… ami egyébként sikerült is, viszont a reakciója meg nagyon nem olyan volt, mintha ez lett volna a terve.

Lehet csak az én emlékeim csalnak meg (egyszer láttam csak a TNG-t, miután kijött BD-n és azt és évekkel ezelőtt), de ennyire személyes kapcsolatok sose voltak ábrázolva a sorozatban, mint itt. Jó volt látni ezt a fajta mélyebb kapcsolatot, mert ilyen a TNG-ben annyira nem volt, annyira csak a küldetésekre volt koncetrálva.

Várom a köv. részt… :)

walaki - 2020. 03. 06. 00:30

Megmondom őszintén, minden hibája és hiányossága ellenére nekem tetszik ez a sorozat. Persze tök jó lenne tudni, hogy a 7. részben mért azokhoz megy, akikhez, meg hogy egyáltalán kik is azok, de szerencsére van annyira jó a dramaturg, hogy nagyjából levágja egy egyszeri néző is. Azt továbbra is fenntartom, hogy még háttérismeret nélkül is kellően érdekes és izgalmas a sztori ahhoz, hogy várjam a következő részt. Nekem is tetszik az üteme, nem kell folyton a csihipuhi.

SPOILER
Az akkor most hogy van, hogy eszméletét veszti a csajszi, és ettől elhallgat a nyomkövető? WTF? Ha jól értettem, akkor az valami nanorobot izé, ami elvileg akkor is működik, ha nincs magánál, és hát egy idegméregnek sem kéne különösebben hatnia anyagcserét nem folytató, szervetlen robotokra.

impish - 2020. 03. 06. 14:11

SPOILER
@walaki : szerintem fordítva közelítsd meg: valamit lenyelt, amit egy bizonyos anyaggal semlegesíteni lehet, ha a mobilod(alaplapjá)ra ráöntesz egy adag kénsavat, vagy mittudomén annak is kampec :) szerintem valami ilyesmi – biológus vagy mi a csaj, tudja mit kell tennie, csak hát mellesleg eszméletvesztést is okoz.

walaki - 2020. 03. 07. 12:35

@impish: oké, ha azt vesszük, hogy az eszméletvesztés a mellékhatás, akkor tényleg értelmet nyer az egész. És valóban, hogy mi is volt pontosan az a szer, az nagyon is a csaj szakterületébe vág! Kösz!

Llew - 2020. 03. 07. 22:04

Szerintem nem jó nézitek. Jurati egyértelműen öngyilkos akart lenni. Már eleve összeomlott, hogy megölte Madoxot, most meg még rájött, hogy Picardék, illet közvetlenül éppen Riosék élete is rajta múlhat. Öngyilkos akart lenni, mert a nyomkövető valószínűleg nem tisztán technológia és addig működik amíg ő él.
Az összeomlása jó volt, de a fél perces beszervezése kevésbé. Így hogy kómába van nem is gondolom, hogy jobban meg lesz magyarázva mivel vették rá azonnal, Madox megölésére.

Hughért is kár. Kicsit béna volt az is, hogy az elző rész zárása után Elnor hirtelen sehol Hugh-t meg elkapták, aztán elnor megint előkerül, de hiába.
Narissa nem szarozott, elég lazán leirották szegény exborgokat. Remélem Hetes túléli a szériát.

Kíváncsi vagyok a végére, de kevésnek tűnik a maradék három rész ahhoz képest ameddig hét alatt eljutottak.

Tyberius06 - 2020. 03. 08. 15:24

@Llew
az öngyilkossággal valszeg igazad van, mármint van értelme. A maradék 3 részt nagyon sokan benézik meg félre értik. A Picard 3 évadra lett tervezve, asszem Stewart is annyira írt alá. Szóval szerintem most eljutnak egy darabig, majd a folytatás jön a második évadban és a lezárás a 3-dik évadban, aminek végén Picardtól el is köszönünk örökre.
Juratit a vulcan mind-melttel vették rá. Az nem lett túlmagyarázva ugyan, de nekem ott egyértelmű volt, hogy a Oh átadta a tudása egy részét a jövőbeni katasztrófáról, amit Soji és a szintetikusok fognak okozni és ami a nem szintetikus fajok pusztulásával jár. Szerintem egy ilyennel nem volt nehéz, gondolom ott több infó is átment, mint amit láttunk.
Az xB-k lelövöldözése az egyébként pici gyomros volt nálam. Ugyan adta magát és reális volt, de bakker sajnáltam őket…
Hugh meg eléggé balfasz halált halt valóban… ez a nyakon dobták egy tőrrel, de azt el tudom képzelni, hogy mondjuk vmi méreg is volt rajta nem csak egyszerű tőr…

Zoli - 2020. 03. 09. 05:27

1×7.Hibátlan.
Kiemelnémm a zenét.Fantasztikus volt eddig is de most…..
Bepisbekak 10/10

Python - 2020. 03. 09. 22:05

Az egyik legjobb része volt az évadnak! ;) :)

Jurati szerintem is öngyilkos akart lenni, nem véletlenül választott egy elég erős toxint. Oh -s szál, az a bizonyos átadott “látomás” szerintem kapcsolódik ha nem is teljesen, de valamekkora részben a Star Trek: Discovery 3. évadához. ;)

vireline - 2020. 03. 09. 22:44

Jurati szerintem is öngyilkos akart lenni.Remélem itt nem az S.W vonalát követik ,hogy minden régi szereplőt kinyírnak lásd..Ha hetes lesz a következő nagyon berágok…Jó volt látni a régi csapat kis részét újra együtt.Remélem mások is előkerülnek(és nem halnak meg).

Amokh - 2020. 03. 10. 09:20

Teljes fan service ez a rész, sajnos egyre rosszabb, és ez egyre dühítőbb. Már a Discovery-t is kezdi alulmúlni, pedig az nem kihívás. Persze jó volt látni Riker-t, de semmi más nem történt. Dögunalom. Rios cigiző és piáló karaktere röhejes, Ráféi béna, Jurati szinten csalódás. A sorozat legnagyobb pofátlansága a Rodenberry vízió felrúgása, és furcsa hogy ez majdnem senkit nem zavar…

Mate4182 - 2020. 03. 10. 09:31

meg mindig fenntartom hogy nem szukseges ismerni a regi sorozatokat ahhoz hogy ezt elvezhesd, de idokozben elkezdtem nezni a New Generationt es bar cask par epizodig jutottam (hiaba jok ezek a regi sorozatok, van egy olyan atmoszferajuk hogy ebbol nem megy a dara) meg igy is kaptam 1 kis izelitot hogy mekkora fan service lehet ez a torzsgyokeres trekiknek!

orommel lattam hogy Elnor nem halt meg (akit eddig Elanornak hittem :D) es bar Hught nem volt idom megismerni, de leszurtem a halalabol hogy sulyosabb ez mint elsor tunik

kerdes a szakikhoz: idoben ez hol helyezkedik el a Discoveryhez kepest?

bluedressed - 2020. 03. 10. 10:40

A sorozat mellékhatásaként újra darálom a TNG-t, nagyon élvezem :)

Ace - 2020. 03. 10. 11:40

Jurati igen nagy valószínüséggel öngyilkos akart lenni de úgy tűnik a kóma is elég a nyomkövető blokkolásához.

Mate4182,

Discovery melyik évadához képest kérdezed? Illetve úgy kérdezem ,hogy láttad-e már a második évadot? Mert nem akarok spoilerezni.

Isaac - 2020. 03. 10. 11:47

Jurati esetén nem feltétlen az öngyilkosság volt a cél,habár az elég beszédes,hogy nem szólt senkinek,mikor csinálta. Több sci-fiben láttunk már olyan jeladót ami az alany életjelei végéig éltek, itt talán az agyi idegpályákra kapcsolódott a cucc,ami magyarázná miért pont idegméreggel tolta tele magát. Az igaz ,ha nem akarok meghalni ,akkor szólok,hogy srácok találtam megoldást,majd azért élesszetek fel :O Érdekes mennyire különbözőek vagyunk,nekem ez volt az egyik legjobb rész ,másnak meg ez a legalja és mégis mi ez a dögunalom :(
Nagyon remélem velem együtt azok vannak többségben akinek tetszik és nem kaszálják el a sorit. Természetesen én is sajnálom az elvesztett régi ismerősöket,de ha meg nem hal meg senki azon menne a sírás,hogy persze plot-armor meg itt senkit nem mernek kiírni.

Mate4182 - 2020. 03. 10. 15:07

Ace – lattam mindketto evadot es mondjuk a 2. evad vegehez kepest hol van ez a timelineon?

btw: fel se merult bennem hogy az elso es masodik evad nem ugyanaz az idosik :D francba na sok ido telt el a 2. evad ota!

Isaac - 2020. 03. 10. 15:20

@Mate4182

A Discovery 2. évad végén ugye van egy komoly időugrás,de ha jól emlékszem Michael félévet van böriben,mielőtt “kihozzák” ,szóval még mindig az eredeti Kirk széria előtt vagyunk olyan 10-15 évvel (az első évadnál valami hasonló időtartamról volt szó). A TNG maga olyan 100-150 évvel van talán odébb időben és az utolsó film történései óta Picard a birtokán csücsült vagy 20 évig. Persze biztosan van itt akkora fan ,aki mindjárt leírja neked csillaidő xy – mz/x-ig a dátumokat :D

Ace - 2020. 03. 10. 15:23

Mate4182:

Discovery második évada 2258-ban ér véget
Picard jelenlegi évada 2399-ben játszódik tehát ha erre irányult a kérdésed akkor 141 év van a két történés között.

Ha arra irányult a kérdésed ,hogy a végén a Discovery hova ugrott? Akkor a 33. század Picard a 24. század vége ugye szóval jócskán messzebre.

Ace - 2020. 03. 10. 15:27

bocs Picard 23.század vége.

Isaac - 2020. 03. 10. 15:55

Mondtam én Ace méltó a nevére :D

Mate4182 - 2020. 03. 10. 16:36

sracok :O ez igen! koszonom a valaszokat! ereztem en hogy ennek tobb ertelme van mint google-zni :)

elso sokk: a discovery masfel evszayaddal korabban jatszodik? :O na ez most konkretan leejtette az allamat… azt hittem ok elorebb vannak idoben (mondjuk a 3. evadtol akkor elorebb is lesznek mostmar :D )

karit - 2020. 03. 10. 19:13

“Picard jelenlegi évada 2399-ben játszódik”
“Picard a 24. század vége”
“bocs Picard 23.század vége.”

Öööö. :)

Eléggé összezavart engem is a szériák időrendje, de ha a Discovery korábbi még az eredeti Kirk történéseinél is, akkor minden oké. (Feltéve, ha a Discovery végén jönnek a Langolierek és felzabálják a spórahajtómű és társai emlékét is.)

Tyberius06 - 2020. 03. 10. 20:33

Remélem nem zabálják fel. Nekem az a begombázott vonal a spórahajtóművel tetszett a legjobban. Kicsit olyan csillagkapus, kurva fasza sorozatot lehetett volna belőle csinálni a 90es években. Még így sincs mondjuk veszve. Csak értelmesebben kell használniuk.
Egyébként Picard az a 24-dik század vége.

Enterprise volt a 22-dik század
Kirk és a Discovery a 23-dik
TNG-DS9-VOY és Picard az mind 24-dik század… mintahogy most 2020 az a 21-dik század. ;)

Ace - 2020. 03. 10. 20:55

Karit:

Sorozatok időrendi sorrendben:
Star Trek Enterprise
Star Trek Discovery 1-2 évad
Ster Trek The Original Series(eredeti Kirk-ös)
Star Trek The Next Generation
Star Trek Deep Space Nine
Star Trek Voyager
Star Trek Picard

(Persze vannak átfedések főleg a 90-es évek sorozatainál.)

Nem, nem jönnek a Langolierek de a Disc második évad végén meg van oldva miért nem nagyon tud senki a Spore Drive-ról később.

Ace - 2020. 03. 10. 20:59

Tyberius:

Igen kicsit belekeveredtem 2300-as évek valóban 24. század. Az elején jól írtam.

vireline - 2020. 03. 10. 21:08

Na,Star Trek:Tos-ba 1×01-be Kirk csillagidő 1513.1 -et mond.Discovery 1×01 -be csillagidő:1207.3 -at mondanak ami 2256 május 11 vasárnapnak felel meg.Egyszer ennyi.

Ace - 2020. 03. 10. 21:24

A csillag időt ne keverjük ide mert sajnos bevallottan a TOS-ben össze-vissza használták. A többi sorozatban viszont következetesen és jól. Disc története ott kezdődik ahol írtad semmi gond vele. De kicsit elkanyarodtunk a Picard-tól :)

Mate4182 - 2020. 03. 11. 15:05

Discovery 1×01 -be csillagidő:1207.3 -at mondanak ami 2256 május 11 vasárnapnak felel meg – ezen felnevettem :D

annyira magatol ertetodonek tunik

vireline - 2020. 03. 11. 15:07

Igen,igen.Legalább találomra újra megnéztem a Tos 1×06-ot :))De tényleg remélem hetest nem nyirják ki.Várós a többi rész is.

ColdWater - 2020. 03. 12. 08:11

Mi a helyzet a kislánnyal? Folyton arról volt szó, hogy nagy baj történt vele, azaz, mintha már meghalt volna… Közben persze elhangzott, hogy a bolygó gyógyít, de valami itt nem kerek. Klón, android, hologram, mint a hajón a ‘kapitány’? Bocs, ha ez valamelyik előző sorozatból triviális, de nekem kimaradt.

Ace - 2020. 03. 12. 08:36

ColdWater:

Ebből a részből derült ki ,hogy Rikernek és Troinak már volt egy fiuk is Thaddeus.(Ezek mind új dolgok voltak) Ő és Kestra is egy ritka genetikai betegséget hordoznak és mind a kettőjükön segített volna a pozitronikus mátrixból nyerhető gyógymód de mivel a szintetikusok ugye be lettek tíltva a pozitron kutatással együtt más lehetőséget kellett keresniük. Sajnos Thaddeusnál már előrehaladott volt hiába mentek a Nepenthére ami gyenge gyógyító erővel bír, sajnos nem sokkal késöbb elhunyt.

Vörös Szilveszter - 2020. 03. 12. 21:41

Sziasztok!
Láttam a Discovery- t, és nagyon tetszett .
Szeretném megnézni a Picard- ot, a Sorozatbaráton játsszák…
Esetleg tudna valaki meghívót küldeni?
Egy jövőbeli Star Trek fan..😉

Ghunter - 2020. 03. 28. 12:44

Amokh….dehogy rúgja felül….simán hozza a ds9…nem kevés elemét…és az szerintem a legjobb st sorozat…
Ez is nagyon kemény néha hangulatilag…tudom hogy csak angolul vannak de érdemes a könyveket is olvasni úgy még jobban érthető ez az irány.

Scat - 2020. 03. 31. 02:32

A régi sorozatok közül csak a TNG-t láttam. És emiatt ez a rész annyira jó volt, hogy már csak ezért megérte ez a sorozat.

A régi bajtársak, barátok találkozása megmelengette a kis lelkemet :)
És a zene is piszok jó volt az epizód közben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz