login |

Pilot-mustra: Little America – 1×01

2020. 03. 10. 19:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Sosem hittem volna, de nálam eddig az AppleTv+ 4-ből 4-en áll, vagy legalábbis 3,5-en, és mindezt úgy, hogy a novemberi sorozataikból egy percet sem láttam: a Servant, mint írtam, szuper lett (és rém egyedi), a Truth Be Told is erős (de talán az közelít leginkább a ‘korrekt’ felé), míg a Mythic Quest simán év végi top3 esélyes (majd írok róla), ha más nem, akkor a komédiák között. És a Little America is elég jónak tűnik.

Azért csak tűnik, mert epizodikus antológia lévén, csak az első pár részről lehet fogalmam (januári teljes évados premier volt, de lassú vagyok…), amik azonban jól sikerültek. És csak nem akarnak kitolni velem (és a véleményemmel) úgy, hogy a legjobb epizódokat pakolták előre, a resztlit meg hátra, mert bármennyire is logikusnak tűnnek ez a szerkesztés, azért kilógna a lóláb.

LITTLE AMERICA – 1×01 – 7,5/10
LITTLE AMERICA – 1×02 – 7/10

A természetesen magyar felirattal érkező széria, miképp az HBO-s Room 104 is, amolyan független rövidfilmek gyűjteményének tekinthető, csak ezeket nem egy hotelszoba fogja össze, hanem a bevándorlós tematika, illetve az, hogy valóságos, a sajtóban is megjelent történeteket dolgoznak fel a készítők.

Viszont hangulat és megvalósítás tekintetében már igencsak különböznek a darabok. Nem feltétlenül azért, mert szerzőiek lennének az egyes epizódok, mint a Room 104 esetében, hanem azért is, mert ezek a portrék más és más szerkezetet, hangulatot, stílust és ki tudja, olykor talán műfajt kívánnak meg.

Már sokszor leírtam, hogy főleg egy első évados epizodikus antológiához nem lehet normális és “korrekt” kritikát írni, mert csak konkrétan pár részt véleményezhet az ember, de akkor egyrészt nem sokat tud elárulni róluk, mert szinte minden spoiler lenne (nem mintha olyan sok mindent lehetne elspoilerezni), másrészt pedig azok alapján necces a teljes évadra vonatkoztatva következtetni. Szóval marad az, hogy jelzem: a sorozat nagyon jól kezdett.

Az első rész egy indiai származású fiúról szó, akinek a nyakába szakad egy motel igazgatása, a második egy mexikói tinilányról, aki fallabdázni kezd, a harmadik pedig egy nigériai srácról, aki a cowboy kultúrában merül el. Mindhármuk sorsát végig követhetjük, majd megtudhatjuk, hogy IRL mi történt velük és… ennyi. Tényleg nyílegyenes a koncepció, de ahány rész, annyi valódi, emberi sors. És persze annyi Amerika-kép, hiszen az országról is megtudunk ezt-azt különböző időszakokban,.

Hol érzelmes a sorozat, hol drámai, hol pedig humoros, de az cél szerintem mindenképp az inspiráció, no meg a nem annyira egyenes, magától értetődő életutak bemutatása. Nem tudom, hogy feelgoodnak tekinthető-e a sorozat, de az biztos, hogy kellemes érzés járhatja át az embert a részek után.

Azt még kiemelném, hogy a Little America-t nem a feltétlenül a random “sorozat-sorozat”-rajongóknak ajánlom, hanem azoknak, akik tudják, hogy érdekli őket ez a stílus. Nem véletlen, hogy sokan nem néznek rövidfilmeket, főleg olyanokat nem, amik nem valami csattanóra épülnek a’la Black Mirror vagy Inside No. 9. Aki viszont szereti a rövidfilmeket, azzal találkozunk március végén a 8. Friss Húson! (UPDATE: Vagy nem, ugyanis elmarad…, illetve elhalasztják, szóval majd később.)

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 03. 10. 19:35

a kritikát még az amazing stories előtt írtam, azért nem utalok rá, de azt egy rész után úgysem tudnám megmondani, hogy betalált-e vagy sem.

Snoopyzit30 - 2020. 03. 10. 20:02

Az első kép alapján nekem az ugrott be, hogy ez az a srác, akit a Homeland x. évadában Carrie befűzött :-) Talán a Hakkani unokaöccse volt vagy már nem is tudom, ugye?

winnie - 2020. 03. 10. 20:30

rakesh a god friended me-ből, és volt a homelandben, szóval lehet.

zolkó - 2020. 03. 11. 07:16

Nálam eddig a ZeroZeroZero mellett az év legkellemesebb meglepetése a sorozat. Semmi csihi-puhi akció, csak emberi sorsok, ahogy írtad is, hol szívvel, hol humorral, de végig őszintén, és nagyon szerethetően, öröm volt nézni, egyrészt mert minden részben más “főhőst” kaptunk, másrészt a “hősök” helytállása mosolyra fakasztott, együtt örültem velük.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz