login |

Black Lightning: vége a 3. évadnak

2020. 03. 11. 21:45 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

winnie-nél nem aratott nagy sikert az évadnyitó, így én venném át egyelőre, ha nem is véglegesen a Black Lightning kibeszélőjét. Ahogy már a kommentekben is említettem, kaszáltam a sorozatot, valahol a második évad közepén, és egészen a Crisis On Infinite Earths-crossoverig, amikor a közvetlen előtte leadott rész annyira megtetszett, hogy gyorsan fel is hoztam magam.

Mindezt csak azért mesélem el, mert egyetlen komolyabb problémám a fő nemezis, Tobias Whale jelenléte volt, aki nálam kifulladt. Akármilyen jól hozza őt a színész, akármilyen jó jelenetei voltak, nem tett jót, hogy leragadtak egy ellenségnél, szinte legyőzhetetlenné tették és így Jeffersonék nem igazán tudtak új fenyegetésekkel szembenézni.

Ezen változtattak is idén! A tovább mögött spoileresen folytatom.

Több kisebb ellenfelet kaptunk idén, akik teljesen más helyzetbe kényszerítették Pierce-éket. Köztük volt az A.S.A. vezetője, Odell, aki Jennifert manipulálta, a feltámasztott (mégis feleslegesen visszatérő) Lala, Lady Eve, aki egyelőre nem igazán lépett komolyabb kapcsolatba a Lightning családdal, de jövőre már esélyesebb. Illetve a markóviaiak és az első meta, Gravedigger is jelen volt – utóbbi kicsit a semmiből érkezett az évadzáró előtt 2 epizóddal.

Meg persze mindenkinek megvolt a saját problémája (Lynn a függőségével küzdött, Jennifer pedig Khalillal keveredett ismét össze), melyeket nem igazán akartak lezárni most rögtön, inkább folytatják a következő évadban is, ami nem is feltétlen probléma, mert kevésbé lesz az évadok miatt széttördelt a történet, nagyobb lesz a kohéziós erő egy-egy történetszál között, ami kevésbé engedi majd elengedni az egészet, ha egy kicsit is elmegy a kedvünk tőle.

De mégis a legnagyobb erénye a sorozatnak, ami miatt nagyon nehezen fogjuk ezt mondani, az maga a család és a köztük lévő kémia. A többi Arrowverse-sorozatban simán tud untatni, ha nem történik semmi akciódús, csak a kapcsolatokkal foglalkoznak, itt viszont eltelhet akár úgy is 5-10-15 perc, hogy csak egy családi vacsorát nézünk, annyira jó a hangulat és szórakoztató a karakterek közti kapcsolat.

De ezt most veszélyben érzem. Egyre több konfliktus alakult ki a karakterek közt, Anissa ugye elköltözött a most már (kómában lévő) jegyesével, az alakváltó Grace-szel, Jennifer is egyre jobban távolodik a szüleitől, Lynn pedig az addikciója miatt szintén így viselkedik.

Na meg itt a sok új karakter. Két év alatt közel senki nem tudta meg (illetve az évadzáróban elhunyt (költésgcsökkentés miatt eddig is hanyagolt, végül kiírt) Henderson rájött), kik is Freeland hősei, most viszont egyszerre csak a Villámbarlang lakosai lettek metahumán gyerekek.

Oké, nagy segítséget jelentettek a markóviaiak elleni csatában, de ismét abba a problémába ütközhetünk, amit Arrowverse-esek közül már annyian vétettek, hogy túl sok csapattag lesz és nem fogják tudni őket helyesen kezelni.

Ja, hogy az évadzáróban mi történt? Jefferson szembeszállt az első metával, Sykes-szal (aki nyilvánvalóan a rokona…), akit legyőzött és otthagyott meghalni, mégis életben maradt valahogy. Khalil pedig átmenetileg legyőzte a Painkiller énjét, s megbénította Odellt, akinek szervezete (az A.S.A., ugye) feloszlott.

Lady Eve és Lala az ellenállás mellé állt a markóviaiak elleni csatában, az eddig fogságban tartott metagyerekek pedig Lynn tanácsára saját iskolát kapnak. Tobias Markóviában újabb háborút tervez Freeland visszahódításáért, így őt még mindig nem fogjuk elengedni. Kérdés, hogy mennyi időt kap a jelenlegi ellenségek mellett, mert egyelőre csak az A.S.A. tűnt el, a többi igencsak lezáratlanul maradt.

Leszámítva Khalil vs Painkiller-jeleneteknél túlzott lassítgatást és a túltolt döntött képernyőt, látványra továbbra is erősnek mondható a széria a büdzsé ellenére, ahogy az egész évad is. Jennifer 3×04-es repkedése például az egyik kedvenc jelenetem az évadból, az effektek is helyükön voltak és végig vigyorogtam, ahogy Jenen látszik, mennyire élvezi az erejéből adódó lehetőségeket.

Ezen jelenetet újranézve egyébként remélem, hogy Jennifer erejével kapcsolatban van még a tarsolyukban valami, mert már harmadik éve szórakoztat az erejének megismerése, új oldalainak megmutatása. Anissa bezzeg már az első szezon felénél kiismerte képességét és azóta is… liheg nekünk.

Ha marad a családi viszonyok előtérbe helyezése, az akció mértékének (és látványosságának) szinten tartása, Tobias pedig ha nem is tűnik el, de legalább kap maga mellé más ellenségeket is, én biztos, hogy maradok, mert az előbb említett familymomentek azok, amik igazán különlegessé teszik a BL-t a többi szuperhősös sorozathoz képest… Na meg a zene, az baromi hangulatos!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz