login |

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez – írta Bandrew12

2020. 03. 11. 19:52 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

If it is to be, it is up to me.

Egy sportoló, akinek látszólag mindene megvan, elérte céljait az NFL történetének egyik legsikeresebb és legdominánsabb csapatának tagjaként, de hirtelen egy kegyetlen gyilkosság ügyében letartóztatják, és összeomlik Aaron Hernandez kártyavára.

D:\self\sorozat\killer inside\killer inside3.png

A Netflix Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez, azaz az Egy gyilkos elméje: Aaron Hernandez 3 részes true crime dokusorozata nem foglal állás, nem mutogat ujjal senkire, csak próbálja bemutatni a focista életét és történetét.

Sokaknak eszébe juthat az ügy kapcsán O.J. Simpson neve: gazdag amerikai focista sztárjátékos, aki váratlanul a rendőrségi ügyeivel került a média kereszttüzébe. Kettejük között többek között különbség, hogy Aaron Hernandez Simpsonnal ellentétben még aktív játékos volt az esetkor, az NFL pályafutása korai szakaszában járt.

D:\self\sorozat\killer inside\insidethe killer1.png

A tovább mögött pár gondolatot osztanék meg a sorozattal kapcsolatban. Noha valós esemény révén, lehet tudni a sorozat cselekményét, mégis aki nem látta, innentől kezdve SPOILER-ekbe ütközhet. (Általánosabb infóért az előzetes és a plakát posztját érdemes megnézni.)

Hernandez apja és bátyja is amerikai foci játékos volt, és Aaron tehetsége is hamar kimutatkozott. A floridai egyetemen együtt játszott Tim Tebow irányítóval, aki szintén óriási tehetség volt.

D:\self\sorozat\killer inside\killer inside.png

Innen került be a New England Patriots csapatába — a várakozással ellentétben csak a 4. körben kiválasztva, mivel a Patriots csapata aggódott Aaron érettségének hiánya miatt, de 2012-ben egy 40 millió dolláros szerződést kötött mégis velük. 2013 nyarán a rendőrség váratlanul megjelent Hernandez otthonában, mivel egy barátja, Odin Lloyd halálának ügyében nyomoztak.

A Patriots ezért kirúgta, a szurkolók nagy része ellene fordult, és 2015-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték gyilkosság vádjával, végül 2017-ben öngyilkosságot követett el.  Mindenkit az okok érdekelnek, a miértek. A Killer Inside ezeket a lehetséges okokat mutatja be. Számos interjú és telefonbeszélgetés során ismerjük meg Aaron életét. Fény derül családon belüli erőszakra, szexuális bántalmazásra, esetleges biszexualitásra, valamint az amerikai foci számlájára írható, agyrázkódások okozta CTE megbetegedésre.

D:\self\sorozat\killer inside\killer inside5.png

Számomra elég nagy csalódás volt, hogy ezen témák között össze-vissza ugráltak és egyiket se fejtették ki részletesen. Ryan O’Callaghan korábbi NFL játékos interjúi során betekintést nyerhetünk, hogy milyen egy ilyen férfiasnak titulált sportban melegként játszani, viszont Aaron szexualitását illetően egy korábbi játékostárs vallomásán túl szinte semmi nem derül ki. Ugyanúgy az őt ért bántalmazások is pár mondatban le vannak tudva.

Amit leginkább vártam az a CTE betegség és a sport veszélyeinek körül járása. Hernandez halála után családja felajánlotta kutatásokra az agyát. Dr. Ann McKee a Bostoni Egyetem neuropatológiai kutatócsoportjának vezetője így fogalmazott róla: ilyen súlyos esetet ilyen fiatal emberben még nem látott. Ám az a 15 perc, amit erre szántak, aligha elég körbejárni egy ilyen súlyos problémát.

D:\self\sorozat\killer inside\killer inside7.png

Összességében tehát a Killer Inside érdekes dokusorozat, mely sok témát érint, de egyiket se bontja ki igazán, így kicsit úgy érzem, mintha két szék között a földre esett. Talán érdemesebb lett volna 5-8 részben kidolgozni.

9 hozzászólás Ne habozz!

tzs - 2020. 01. 18. 13:11

SPOILER

Érdekes sorozat volt, de nekem fura volt, hogy szerintük a meleg indentitás elfojtása volt mindennek az okozója, a brutális apával való felnövést meg mellesleg letudták 3 mondatban. Pedig azért az is megért volna egy részletesebb elemzést, hogy hogyan befolyásol az otthon látott a mintakép, az apa, aki a ház falain kívül mindenki istenített, miközben ő rendszeresen péppé verte a feleségét (meg nyilván a gyerekeit is).
(és kimaradt nekem a soriból egy következtetés, hogy a fickó, aki a telefonbeszélgetések alapján tulajdonképpen jól érezte magát a börtönben, valószínűleg azért lett öngyilkos, mert kitudódott a nyilvánosság előtt is a melegsége)

bikici - 2020. 01. 18. 21:20

SPOILER!!

Teljesen elvittek a meleg vonal fele, csak mert valaki azt allitotta rola, hogy tini korukban kavartak (plusz egy pletyka bortonbol).
A csaladi problemakra nagyobb hangsulyt kellett volna fektetni ( a Gyilkos hazafi c. konyvben ezt megteszik.)
Az agyi karosodas fontossagat sem emelik ki elegge.

Kivancsi vagyok a masik ket sorozatra megkozelitesere is, szerintem ez a Netflixes kicsit felre ment.

Zsombi2002 - 2020. 01. 18. 23:09

Nem ismertem semennyire, amíg fel nem dobta a netflix. Belenéztem, ottragadtam. SPOILER!
sajnaltam az áldozatait, azt nem is értem, hogy a kettős gyilkosság alól hogy kapott felmentést.
Meg a telefonhívások a börtönből. Anyjával is eleg kemenyen beszelt. Tényleg erőszakos forma volt. Meg érdekes volt még, a vitatott tanulmányok szerint, a folyamatos, meccsek alatti agyrázkódás is lehetett a hátterben.

lalakov - 2020. 01. 19. 11:11

Nem ismertem, de szeretem az ilyen témájú dokumentumfilmeket.
SPOILER!
“azt nem is értem, hogy a kettős gyilkosság alól hogy kapott felmentést.” Jó ügyvédje volt, de szerintem sem ő tette.

s.cs. - 2020. 03. 11. 20:01

Spoiler
Egyetértek a kritika írójával a különböző témák és okok között össze-vissza ugráltak, hogy aztán a végére valahogy összeálljon.
A másik negatívum, hogy a gyerekkori játékostárs, aki a homoszexuális történettel állt elő, számomra nem tűnt hitelesnek az apjával együtt. Ez nagyon sokat elvett a dokusorozat értékéből.

werdna - 2020. 03. 11. 20:41

én is sokat vártam ettől, de semmi újat nem lehetett megtudni, ami már az interneten ismert volt.

spoiler:

az, hogy a végén kihozták a langyi vonalra az egészet, kifejezetten arról szól, hogy el lehessen adni a médiába a sorozatot.

de, hogy pozitívumot is mondjak, a bejátszott telefonbeszélgetések adtak egy kis “valóságszagot” az egésznek.

nálam egyszer nézhető kategória

LasDen - 2020. 03. 11. 21:48

CTE ide vagy oda, Hernandez egy büdös gyilkos volt, semmi más…

Réka - 2020. 03. 12. 09:16

@LasDen: így-így. Semmi empátiát nem tudtam érezni, az amerikai foci is egy vadállat sport, és a mai napig mindfuck az egész, hogy miért él-hal érte Észak-Amerika, de ez nekem sajnos elég sokat elmond erről az amerikai rajongói rétegről.

Ott meg kb. hányni tudtam volna, amikor a friss gyilkosok hazamennek, chilleznek meg babáznak, mintha mi sem történt volna.

winnie - 2020. 03. 12. 09:27

OFF

Réka: a vadállat túlzás, főleg, hogy egy csomó mindent tiltanak, és manapság épp az a fő kritika az amerikai focival szemben, hogy nagyon elpuhult és biztonságira van véve, túlzottan is vigyáznak a játékosokra.

a siker annyira nem WTF, sokan szerintem pont azért szeretik az amerikai focit, mert amellett, hogy nagyon fizikális, nagyon sok benne a taktika és stratégia – ergó minden réteget kielégít. ld. a jégkorong is fizikai és az pluszban nagyon gyors, pörgős. (amúgy egy ausztrál foci vagy rögbi jóval fizikálisabb, mint az amerikai foci, és ott még a játék sem áll le 5 másodpercenként fél percekre, ráadásul védőöltözék nélkül gyalulják egymást a földbe.)

(és ezt nem az nfl védelmében írom, csak a teljes kép miatt. valójában szerintem az sokkal WTF-abb, hogy miért lehet siker úgy, hogy 180 perc egy meccs bruttó, amiből kb. 40 perc az akció, a többi során áll a játék. az ütközések ehhez képest a cirkusz és kenyér kategória.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz