login |

Pilot: Unstoppable / Desenfrenadas

2020. 03. 11. 14:50 - Írta: human

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Életkezdési pánik? Vagyis inkább feminista kiáltvány ez a mexikói Netflix-sorozat, ami pár napja érkezett meg magyar felirattal és Megállíthatatlanul címmel. Mondjuk inkább hosszú film, mert egy nagy történetet mesél el, de a részek nem olyan “rész” hatásúak.

A történet középpontjában három fiatal nő áll, akik korábban nagyon jó barátok voltak, de huszoniksz évesen már nem annyira, mindannyian a saját útjukat járják. Van aki agysebésznek készül, van aki magazin-főszerkesztő szeretne lenne, és van aki író. Az első kettő karakter abban is hasonlít, hogy a szüleik segítik az előmenetelüket, de ez más és más viselkedést jelent náluk.

Na, ők menekülnek el mégis közösen a felelősség elől egy rövid nyaralásra, aminek során felismerik, hogy a nőknek össze kell fogni. Ők a petesejt közösség, vagy miképp jellemzi őket a film a versfelolvasós jelenetnél. Ahelyett, hogy egymás vérét szívják, inkább át kéne érezniük azokat a dolgokat, amik közösek bennük, mindenfajta társadalmi különbséget is félretéve. És ebbe az irányba egy stoppos csaj löki meg őket, aki pisztolyt fogva veteti fel magát a kocsijukba.

A kezdésben pedig azért voltam olyan konkrét, mert szerintem van az, amikor erős női karaktereket és férfi karaktereket összeeresztenek egy történetben, mint például a Mad Max: Fury Road, van amikor egy tisztán női történetet mesélnek, amibe tényleg nem is kell a másik nem, na de ez nem ilyen.

Az Unstoppable teljesen fekete és fehér (persze férfisoviniszta sorozatok is ugyanúgy léteznek, mielőtt valaki érzékenyen reagálna), amiben a korrekt női történetet csak mocskos férfiakkal egészítenek ki. Az egyik elnyomja a lányát, a vőlegény érzelmileg 14 éves, a lányokhoz csapódó nő pasija eladja őt valami tartozásért – kár, hogy ezek a szálak kicsit csak töltelékként szolgálnak, kivéve talán a stoppoló lányét.

Nehéz leírni ezek mellett mi a baj az Unstoppable-lel. Szerintem úgy kinézetileg rendben van, de valahogy mégsincs lendülete az egésznek. És nem az a baj, hogy más a kultúra, és máshogy viselkednek az emberek, mert mexikói cuccokat simán szoktam nézni felirattal, viszont itt valahogy túl darabos volt az egész. Valaki mond valamit, minden megáll, reagálnak, minden megáll. Legalábbis ilyen érzés a sorozat, döccenősen megy előre a cselekmény.

A legdurvább a magazinos lány szála ebből a szempontból, ő az, akit nem léptetnek elő, és ezért borul ki. Teljesen érthető érzelem, mindenki koppant már a munkahelyén, de erre ő dühöng, viszont ezt is olyan furcsán, hogy mondanak neki valamit, minden megáll, aztán szól a zene és borogatja a cuccokat.

Megnéztem két részt, és tényleg lemehetne pár óra alatt az egész, de valahogy nincs kedvem tovább nézni. Nem vállalhatatlan, sima 6/10, csak nincs benne az plusz, hogy megtartson.

1 hozzászólás Ne habozz!

Alterego9 - 2020. 02. 29. 00:21

Le is daráltam.

Rohadt jó volt.

Csak annak ajánlom aki szereti a feminista témákat, mert abba meglepően kőkeményen belevégott, még inkább mint ahogy a girl power hangulatú trailer meg a cím sejtetné.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz