login |

Pilot-mustra: White House Farm – 1×01

2020. 03. 12. 19:49 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Januári, azóta kifutott premierről van szó, de mentségemre szóljon, hogy inkább csak fajsúlyossága miatt húztam az angol ITV drámájának bepróbálást. És most, hogy végre elkezdtem nézni, egyértelműnek tűnik, hogy azok, akik szeretik a true crime-adaptációkat, nagy hibát követnek el, ha kihagyják ezt a sorozatot. (Ahogy fogalmaztam Twitter-en, az ugyancsak 80-as évekbeli esetet feldolgozó, nemrég itthon bemutatott 54 Hours-szel a sorozat egy nagyon durva kombinációt alkothat.)

Nyilván ez az a műfaj (a brutális, valóságban is megtörtént bűncselekményes), amit csak saját felelősségre érdemes bepróbálni, és csak olyanoknak, akik nem túl érzékenyek a témára. És persze azoknak, akik szórakozás céljából hajlandóak lehúzós témákat, komoly tragédiákat fogyasztani.

WHITE HOUSE FARM – 1×01 – 7/10

Hát, nem tudom, mennyit érdemes elárulni a történetből, hiszen minden infó elvehet a pilot hatásából és súlyából, de annyi talán belefér (és kell is), hogy 1985-ben járunk, és a középpontban az angol Essex megye egyik családi tanyáján történt véres és borzasztó események állnak, valamint az ezt követő rendőrségi nyomozás.

A White House Farm pilotja elég lassú folyású, hiszen eleinte csak a később realizálódó eset érintetteit mutatja be egy közös este kapcsán, próbálja lefektetni a karaktereket és a dinamikákat, amire az erre szánt 20-30 perc tényleg nem sok, de még így is unalmasnak tűnhet (a jelenetek zöme később nyer csak értelmet, illetve fontosságot), főleg, hogy senki nem tűnik igazán érdekesnek (az IRL-karakterek átka?), mindössze az egyik szereplő labilisságára kaphatjuk fel a fejünket, valamint a farm egyik lakójának szokásaira.

Éppen ezért nem meglepő módon egy aprócska flashforwarddal indít a sorozat, amiben egy férfi azzal hívja a rendőrséget éjszaka, hogy az apja telefonált neki és azt közölte vele, hogy a (férfi) testvére megőrült és puskával fenyegetőzik. A baljós jelek elhintve, mi visszamegyünk pár napot az időben – de persze a rész 2/3-át követően már láthatjuk, hogy mi is történt a hívás után, amikor kiérkezik a helyszínre a rendőrség.

Mondanom sem kell, hogy semmi harsány nincs a stílusban, bár nem mondanám dokuszerűnek a White House Farm-ot, de abszolút nem hatásvadász, nagyon érzékenyen tálalja a dolgokat, és szuper módon odafigyelve az apróságokra, ráadásul minden feltűnő vizuális bravúrkodás nélkül teremti meg saját stílusát. És naturalizmus ide vagy oda, bőven megelégszik a sorozat a sötét témával, az első részben nem szörnyülködtetnek még a kamerával is.

Mivel az ügyet nem ismerem (amit írtam róla korábban, azt pedig töröltem a fejemből), ezért egy ideig nem tudtam, hogy miről fog szólni a sorozat, hiszen ha megtörtént a tragédia, akkor amellett, hogy azt esetleg megmutatják, csak az odáig vezető eseményeket lehet dokumentálni, valamint az érintettek drámáját. De, és ezt szerintem érdemes lelőni, hogy mindenki tisztán lásson: egyáltalán nem biztos, hogy az történt a White House Farm-on, amit a látszat mutat, a pilot végére elég komoly kétségek merülnek fel.

Kérdés, hogy ezek a kétségek mit fognak jelenteni: az érintettek körében egy nyomozást, vagy mondjuk a bürokrácia legyűrését, az esetet minél hamarabb lezárni kívánó hatóságokkal szembeni küzdelmet. Ugyanis a jelek szerint nem mindenkinek az az érdeke, hogy kiderüljön az igazság, hogy mi is történt valójában.

Persze jó értékelés ide vagy oda, az első rész csak felvezette a sorozatot, a folytatáson fog múlni minden, az eset felgöngyölítésén, így hiába a biztató kezdés, ha a nyomozás vagy annak folyományai (illetve az esetleges flashback-ek, hiszen pár nap eseményeiről semmit nem tudunk) kevésbé fognak gördülni vagy ütni, akkor mindegy, hogy összességében erős a pilot és az alapanyag, minden kezdeti erőfeszítés a kukában fog landolni. De hiszem, hogy azért is választották ezt az ügyet, mert bőven van benne annyi érdekesség, hogy megérje mesélni róla.

3 hozzászólás Ne habozz!

Nina - 2020. 03. 13. 07:40

Végignéztem… iszonyatosan nyomasztó. A maga nemében is kimagaslik… a hangulat… a lassúság. A fények, a helyszínek… és persze maga az, hogy igaz történetet dolgoz fel.

Nikolka - 2020. 03. 27. 01:40

Szó szerint egyetértek Ninával. Olyan nehéz egy ilyen sorozatról írni, mert az “imádtam” szót nem érzem helyesnek.

k.dave - 2020. 04. 04. 23:27

Nagyon izgalmas, nagyon angol. Kellően rövid, ajánlom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz