login |

Doctor Who: vége a 12. évadnak – írta Spyblat

2020. 03. 13. 21:30 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

winnie szokta néha odabiggyeszteni a “Hol kezdjem el?”-kérdést a Doctor Who-kritikákhoz. Azt hiszem, hogy ennyire nehéz még sosem volt válaszolni erre…

Bevallom, az évadnyitó minden pozitívumának ellenére úgy gondoltam, hogy egy meglehetősen rövid, “minden változatlan”-jellegű írással fogom lezárni a Doctor Who 12. évadját. Az is sokatmondó, hogy az első két rész után darálás lett az egész évadból. Ám sikerült meglepniük az alkotóknak.

A sorozat elég régen fut. 1963-ban indult, de, ha csak az újraindulást számoljuk, akkor is 15 éve képernyőn van. Ennyi idő alatt azért minden elfárad, hiába spékelik meg itt a dolgokat a gyakori színészváltásokkal és showrunner-cserékkel, azért egy bizonyos sémáról nem lehet leválasztani a Doktor kalandjait.

Nyilván nem egyszerű egy ilyen életúttal bíró szériát frissen tartani, óhatatlanul középszerűek lesznek azok a részek amelyek… Nos, amelyek nem elég személyesek. Mert már nem nagyon lehet aggódni egy random kaland veszélyei miatt. Ezért is jó, amikor a már ismert dolgokat építgetik tovább. Tizenöt év után ne akarjanak jelentéktelen részekkel megtartani. Most komolyan, kit érdekel a Teslával való tökölődés legyen akármennyire korrekt a rész, ha közben egész egy szerűen nem tud elég személyes lenni a Doktor.

A harmadik rész kritikán aluli volt, a negyedik semmi extra, majd jött az ötödik és… Spoilerekkel a tovább mögött folytatom.

Jack Harkness kapitány visszatért! Mondjuk csak öt percre. És csak egy helyszínen forogtak a jelenetei (nyilván időhiány miatt), de olyan szinten feldobta az amúgy is baromi izgalmas epizódot a jelenlétével, hogy onnantól kezdve húzta magával az egész évadot.

Az előző évadról írt kritikámban pont arról értekeztem, hogy nagyon gyenge kísérletek születtek arra, hogy új lényeket, új karaktereket hozzanak be, így Chris Chibnall nagy valószínűséggel ultimátumot kapott, hogy ne akarjon mindenáron ezen az úton haladni. Így visszatért a Mester, a Cybermen-ek, a Judoonok és még Jack Harkness is. De még egy dolog visszatért: a jól ismert, világ súlyát a vállain cipelő, soha nem megalkuvó Doktor, aki lecseszi az útitársait, hogy tök jó a csapat, de a nehéz döntéseket mindig neki kell meghoznia.

Az évadban sikerült egy Moffatre emlékeztető átívelést behozni: a szezon rejtélye nekem tetszett, de szerencsére nem lőttek el mindent, van még bőven puskapor az új irányt vett történetben, ami igyekezett teljesen felrúgni mindent, amit eddig a Doktorról tudtunk. (Itt jegyezném meg, hogy a régi sorozatot nem nézem, így nem is vagyok annyira tisztában az Idő Lordok eredetével, bár utána olvasgattam.)

Az utolsó részben felfedett titok nem más, mint, hogy az Idő Lordok nem voltak eredetileg képesek a regenerálódni. Egy kalandor utazó, Tecteun rálelt egy átjáróra, ami egy ismeretlen dimenzióba, univerzumba, vagy fene tudja hova vezetett. Ott pedig talált egy gyereket, akit befogadott és sajátjaként nevelt. Aztán a gyereket baleset érte, de nem halt meg: reRegenerálódott.

Tecteun évtizedek alatt kinyerte a gyermekből a regenerálódás titkát és a megszerzett tudással jött létre az Idő Lordok ma ismert faja. Ó, és a gyerek nem más, mint a Doktor. Néhányszor törölték a memóriáját, így valószínűsíthetően több tucat élete volt már azelőtt, hogy az első Doktorként ismert változatát megismerhettük.

Ehhez hozzájön, hogy az évad során találkoztunk egy eddig ismeretlen Doktor-inkarnációval (Jo Martin jobban magáévá tette a Doktorságot, mint Jodie Whittaker – pedig ő is jó), aki meg van róla győződve, hogy ő csak egy korábbi inkarnáció lehet. Így valószínűleg nem először csaklizta el a Tardis-t az első Doktorként.

Ez teljesen új határokat nyit meg, hisz a Doktor akkor egy teljesen más fajba tartozik, amit jó eséllyel el is kezd felkutatni. Lehet nyomozni a korábbi életei után és a Részlegnél ellátott munkájából is lehetnek bonyodalmak. Ez utóbbi egy hivatalosan nem létező Idő Lord egység, mely tudatosan manipulálta olykor az időt és eseményeket.

Persze megértem azokat, akiknél ez most kiverte a biztosítékot. Most aztán mindent rendesen átírtak, felhalmozva ezzel néhány folytonossági hibát (bár ezekről csak olvastam, én nem vettem észre ilyet), de azt gondolom, hogy ilyen drasztikus újítás nélkül durva unalomba fordult volna át a széria. Így én üdvözlöm az új irányt.

És persze pont ezért nehéz válaszolni a “Hol kezdjem el?”-kérdésre. Hisz a maximális élvezet érdekében minimum a 2005-ös kezdést illik ismerni, de valószínűleg még nagyobbat üt a csavar, ha valamennyi részt látott már az ember a régiekből is.

Jodie Whittakenek idén is voltak nagyon erős pillanatai és az útitársakkal is igyekeztek kezdeni valamit, bár utóbbiaknál ezt annyira azért nem jött össze. Még Jack is tesz egy megjegyzést, hogy hárman vannak. A cliffhanger sem rossz és elvileg karácsonykor visszatér Jack Harkness is, így kijelenthető, hogy ismét várom a Doctor Who-t! És ez nem kis szó.

Az évad kap tőlem egy 8,5/10-et, mert bár nem volt hibátlan és elég döcögősen indult, de a hangulat nagyon a helyére került.

31 hozzászólás Ne habozz!

humorpalanta - 2020. 03. 02. 13:48

Huh, ennél rosszabb évadot még nem éltem. És erre vártunk annyit… Most erősítették meg, hogy Chibnail marad… Hihetetlen, hogy nem rúgták még ki, ez valami borzalom.
Ez az utolsó rész is… Dögunalom volt. Talán még soha nem untam ennyire lezárást.

Smash - 2020. 03. 02. 21:15

Szerintem az új Doctor Who legrosszabb évadán vagyunk túl, és amíg marad a showrunner, addig marad a lejtmenet is. Ha az alapoktól kezdjük, már a Companionoknál komoly hiba van. Nem tudtam elképzelni, hogy Martha Jones-nál lehetnek laposabbak, de ezek szerint igen. Még akkor is, ha hárman vannak. Yaz, Graham, meg a harmadik (komolyan nem jut eszembe a neve két évad után) annyira unalmas, hogy inkább annak szurkoltam, hogy valamelyiket egye már meg egy Cyberman. Ilyen még sosem fordult elő. Egy-egy régi útitárs kiírása komolyan megfogott, mint például Amy és Rory vagy Donna, de ha valamelyik itt nem élne túl egy epizódot, el tudnám intézni egy “Eh”-hel.
Az epizodikus részek pocsékak, szájbarágósak, lásd műanyag sziget az óceánban. Ezt ennél sokkal árnyaltabban is lehetett volna tálalni például.
A “fő” gonoszok lerágott csontok. Cyberman? Komolyan? Emlékszik valaki, hogy hogy kezdődött Demons Run? Ezek után még be merik hozni őket főgonosznak?
Master? Komolyan? Mintha Missy meg sem történt volna. Teljesen retcon az egész.
És itt jön be, hogy kb. 5 perc alatt kidobták az ablakon az egész DW mitológiát, csak mert nem tudtak mit kitalálni. A fináléban történteket ezen felül nem minősíteném spolierekre tekintettel, de lehetne írni egy pár oldalas értekezést arról, hogy ez mekkora ballépés volt és szembe megy mindennel, ami Doctor Who…

grew - 2020. 03. 03. 16:49

Már régóta távolról követem a sorozatot, a 11-es halálakor végkép nyilvánvaló lett mekkora szarrá vált, de
hogy mindig képesek magasabb szintre nyomni a baromságokat elképesztő, és ez egy egész nemzet díjakkal jutalmazott sorozata.

korum - 2020. 03. 03. 17:49

Ami az utolsó részben történt, sehol nem mond ellent az eddigi Doctor Who részeknek. Hol itt a retcon?

humorpalanta - 2020. 03. 03. 19:34

@korum
Elméletileg amennyire tudom, arról volt szó, hogy Rassilon jött rá regenerációra, vagy lopta el. De a lényeg, hogy ő terjesztette el, de úgy , hogy magának korlátlan számú regenerációja lehet, ezt a határt a többiekébe illesztette bele. S mindezt azért, hogy örökké ő legyen a legnagyobb. Mindez igaz, mivel jónéhány életet leélt, óriási erősségű volt, s elvileg nem halt meg, egyszerűen csak elrakták befőttnek.

Na ez eddig oké, az eddigi sztori szerint.
Az új sztori szerint a Doki a Timeless Child, azaz túlélt mindenkit, halhatatlan gyakorlatilag. Ergó neki kellene Rassilonnak lennie, hiszen a két sztorinak valahogy össze kéne fűződnie. De ő nem lehet, hiszen egymás ellenségei, ráadásul Rassilon egy rendkívül hatalmas úr, míg a Doki igazából nem.

Szóval ez nem igazán jön össze.

szala - 2020. 03. 03. 21:53

Nekem tetszett, hogy végre léptek valami tököset. Bár meg kell hagyni, rengeteg ellentmondásba ütköztek ezzel.

Ami kicsit zavaros, hogy akkor most a fekete női Doctor nyilván Hartnell előtti, de láttuk, hogy már ő is élt a földön, sőt, a police box-os tardisa volt, és blokkolva voltak az emlékei, aztán gondolom később belőle lett a “gyerek Hartnell” vagy mi. Kicsit követhetetlen. De a Tardis kaméleon áramköre elvileg nála romlott el.

Meglátásom szerint a következő évadokban tuti az eredetét fogja keresni, de ez nem is lenne baj, jól jön egy kis vérfrissítés a sorozatnak.

Abban egyet tudok érteni, hogy az utitársak baromi unalmasak.

@humorpalanta
Inkább a Doctor “anyját” mondanám Rassilonnak ezek alapján. De az is lehet, hogy minden kamu volt, amit eddig tudunk, hiszen mi a Doctor szemszögéből látunk mindent, annyit tudunk, amennyit ő.

norby - 2020. 03. 04. 15:07

Ekkora katyvaszt…

Ha Ruth a Doktor, akkor hogy találkozhattak? És miért policebox a Tardis-a? És mi értelme a megfigyelőségnek, ha nem tud semmiről, és még azt is kitörlik az agyából?

emese - 2020. 03. 07. 16:14

Valahol a 4. rész környékén abbahagytam és nem tudom magam rávenni a folytatásra. Annyi jobb dolog van… kár érte.

alma210 - 2020. 03. 09. 20:36

A 4. részen vagyok túl. Nem könnyű feladat. Az asszony már cancelezné, engem keményebb fából faragtak de ez tényleg nagyon tré. Nem tudom elhinni, hogy ezt az évadot (meg az előzőt) komolyan gondolták.

karit - 2020. 03. 10. 09:22

Ez az évad valami rémes fanfiction.

“Vissza Moffatot” petíció nincs valahol?

Perseus - 2020. 03. 14. 01:56

@korum

“Ami az utolsó részben történt, sehol nem mond ellent az eddigi Doctor Who részeknek. Hol itt a retcon?”

Hááát, boocs, de igen ellentmond nagyon sokmindennek. pl River Song és a regeneráció ? elvileg azért lett olyan River DNS-e amilyen mert Amyék a Tardisban utaztak és River akkor fogant. A Time Lordok is ki lettek téve a time vortexnek és azért lettek elvileg olyanok amilyenek.

Hartnell doktoránál ragadt be a kaméleon áramkör és lett police box a Tardis, erre találkozunk egy hartnell előtti dkival akinek szintén rendőrségi fülke Tardisa van. (a name of the doctor részben még azt is láthatjuk, hogy a doktor ellopja a tardist ami akkor még basic seten van. )

Igazából annyi faszság van ebben az utóbbi két évadban, hogy sokat lehetne róla írni, de már belefáradtam. Chibnail hiba volt, pont.

@karit

+1 a vissza moffatot petícióhoz

botka5 - 2020. 03. 14. 07:38

Katasztrófa volt ez az évad, kaszáltam is a sorozatot, így elcseszni valamit, mint ahogyan itt sikerült, egészen elképesztő.

LoGi - 2020. 03. 14. 07:49

Sajnos én is kaszáltam, kár érte… Az epizódikus sztorik is unalmasabbak voltak, az útitársak meg egész egyszerűen egyáltalán nem érdekeltek engem. Nem volt bennük semmi érdekesség, rejtély vagy eyecandy. Csak teljesen normális emberek, teljesen normális magánélettel, amely minden részből időt vett el a teljesen hétköznapi dolgaikkal.

LoGi - 2020. 03. 14. 07:58

Ja most nézem, ez már a 2. évad volt az új érában :O Nagyon összefolytak nekem. Teljesség kedvéért, akkor én az előzőt még végig néztem, de az ideiből csak az első három részt láttam, annak a végén mondtam, hogy köszi nekem elég.

Refi - 2020. 03. 14. 08:50

Ez tipikusan az az eset, amikor Chibnall megpróbál Moffat lenni. Viszont utóbbival ellentétben ő nem ért ehhez a sorozathoz és több kárt csinál, mint amennyit használ. Minden korábbi történetet retconol vagy szembe köp, hogy a saját értékei szerint formálja a dolgokat és diversity and wokeness PR show legyen egy szórakoztató műsorból. Matt Smith összes fontosabb story arcját utólag lényegtelenné tette az évadával. Egyik fontos eleme volt Matt évadának Gallifrey megmentése, amit a sorozat ÖTVENEDIK évfordulója hozott el miután évadokon keresztül átívelt a 2005-ös kezdés óta. Erre visszahozzák a Mestert és csak így random megemlíti hogy azóta ő meg elpusztította. Megölt mindenkit és lerombolt mindent. Adva van a kérdés hogy amúgy hogy? A másik fontos eleme Tennant utolsó és Matt évadainak az elmúlás, az hogy ez az utolsó élete lesz a Doktornak. Erre benyögik hogy ez amúgy sem volt soha gond meg nem kellett Gallifrey segítsége sem mert magától is képes bármennyi alkalommal regenerálódni. A Tardis mint fülke Hartnell előtt hibát nem is említem. A 3 companion közül egyedül Graham ért valamit szerintem, többször éreztem őt a Doktornak mint Jodie-t. Jodie nem a Doktor, ő egy nagyra nőtt gyerek, sehol nem érződik semmi rajta, ami egy misztikus, emberfeletti képességekkel és tudással rendelkező ősöreg lény lenne, holott ez a korábbi Dokik legjobb pillanataiban ott volt. Ez nem retcon volt, vagy merész húzás. Ez egy baromság volt, az eredeti sorozat és doktorok lemészárlása. Nem tudok elbaltázott fanficnél többként tekinteni Chibnall baromságaira.

kplesz - 2020. 03. 14. 13:15

A judoonos epizód volt egyedül jó, az is Jack Harkness miatt. Több epizódot az 5-10 perc után kinyotam. Nem tudom összehasonlítani az előző évaddal mert az pocsék volt, de ez sem volt jobb. Akkor kb csak a Kerblamos epizód tetszett.

Én még mindig azt mondom szüneteltetni kellene pár évig és okosan felépíteni pár évadnyi történetet és visszatérni teljes erővel. De ez úgysem lesz így.

Ianto - 2020. 03. 14. 16:26

Azóta nem nézem mióta megláttam Peter Capaldi-t a doktor szerepében. Fel nem fogom, hogy lehetett ő a doktor, mikor a Torchwood-ban teljesen más személyt játszott…a Yorkshire-i parasztasszonyról már ne is beszéljünk!

Visszasírom Matt Smith-t és David Tennant-t.

winnie - 2020. 03. 14. 16:46

” Fel nem fogom”

bár nem gyakori az ilyen, de ez azért nem ez a kategória. amellett, hogy egy színész van, hogy egy filmben vagy egy sorozatban is több szerepet játszik, az, hogy egy univerzumban több karaktert is kap valaki, nem szokatlan. ha valaki jó valami szerepre, akkor csak azért nem fogják őt nem alkalmazni, mert már szerepelt. igaz ez a képregényfilmekre, vagy a law and order sorozatokra (ahol van, aki hat kkülönféle szerepet is játszott), igaz ez az ncis-ekre, vagy most a riverdale-spinoffokra. furcsa, persze, de előfordul.

Én is akarok kommentelni... - 2020. 03. 14. 20:38

Dr. Who a kedvenc sorozatom volt sok sok évekig (nálam Tennant volt a legjobb), de az előző évadnál 1 részt bírtam, majd kaszáltam az egész évadot.
Erre az évadra nem bírtam rávenni magam, hogy elkezdjem, de minden részt mindig letöltöttem. Most meg jön a poszt, hogy vége az évadnak?

Fel sem tűnt a hiánya :(

Na majd az új showrunner és az új doki új esélyt kap. Ez a páros nálam esélytelen.

Fd_dr - 2020. 03. 15. 11:41

Én láttam az összes régi részt is meg az újakat is. Tény hogy ez az évad is messze elmaradt a megszokottaktól, de fejlődés az előzőhöz képest.
Az évadzáró eseményeit is el tudnám fogadni (persze merül fel akkor is kérdés pl hogy pusztította el a Mester Gallifrey-t) ha egyetlen mondat nem lenne benne; You are that child (te vagy az a gyerek). A mellett hogy semmi nem építette ezt fel csak a Mester benyögte, a Doktor egész eddigi lényeget megváltoztatta, de nem előnyére. A Doktor azért volt különleges amiket tett. Azért volt különb a többi Idő Lordnál mert morálisan állt felettük. Erre kiderül, hogy születésétől fogva igazából különb volt és erre a sorsa volt predesztinálva? Minden cselekedetét ezzel mélyen lényegtelenné téve. Istent csináltak belőle, pedig soha nem erről szólt.
Sok másfelé is el lehetett volna vinni. A koncepció, miszerint az Idő Lordok lopták a regenerációs sok morális kérdéssel állíthattak volna szembe a Doktort: van-e joga legközelebb regenerálódnia, kell-e neki. Felelős-e ő az ősei tettéért. Jóvá teheti-e azzal ha megkeresi a Timeless child-ot és segít neki stb.
Végszónak: nem jó irányba változtatták és remélem hogy a következő író majd ‘visszacsinálja’ akkor is ha ez egy kellemetlen írói lépés lesz.

Gegory - 2020. 03. 15. 14:23

Néztem néztem de nem érzetem azt mint az előző 4-5 évadnál, hogy ezt tovább kéne néznem…még a epic csavarral is már rég kuka ez a sorozat. Jó lenne visszahozni egy hozzáértő írót és rendezőt.

Runval - 2020. 03. 15. 17:35

Gratulálok Chibnallnak, hogy képes volt kétszer letenni az asztalra a sorozat legrosszabb évadját, és nagyon másképp is. Ebben az évadban érezni lehetett, hogy rányomja a bélyegét az összes részre a túl sok karakterrel, a kapkodó történetekkel, nehogy eszébe jusson valakinek, hogy semmi tartalmasat vagy szórakoztatót nem lát.
A befejező epizód is – még a csavart leszámítva is – értékelhetetlen. A Doktor passzívan befogad egy nagy adag expozíciót, miközben a többiek semmi jelentőset nem csinálnak, mert a Doki magától megszökik, talál egy bombát, és csak egy szerencsétlen kell, aki meghozza helyette a nehéz áldozatot (mert ugye csak gyáva volt).
A fordulatról már sok szó esett, semmi értelme, nem ad hozzá érdemben (csak le lett cserélve az Idő Lord egy másik fajra), elvesz rengeteget a Doktor karakteréből.
Amit viszont a leginkább nem értek, hogy miért kellett egyáltalán felfedni. Sokkal izgalmasabb lett volna, ha apránként, évadokon keresztül fedik fel, talán az egészet nem is, és akkor marad a miszticizmus, a találgatás. Így meg valaki átírhattott pár wiki oldalt és kész.

Lacus - 2020. 03. 17. 12:04

És mivan akkor ha azt akarta felvezetni az utolso rész hogy a doctor nem hiába szerete és védte anyira a földet mivel valahogyan eredetileg ember volt a földön nöt fel csak elvesztete az emlékezetét még azt is kinézem hogy lehet az lesz hogy a doctor saját magát teremtete meg valahogy pl találkozik egyik utazása során egy fiuval az meg sérül és a doctor át adja a regenerácios képeségének egy részét ezel meg teremt ve saját magát dzerintetek ez hogy hangzik elképzelhetö?

alma321 - 2020. 03. 18. 08:59

Logikus, hiszen az emberek képesek a regenerációra és egyébként is egy másik univerzumban élnek ahonnan néha átpottyannak a párhuzamosuniverzumkapun.

CrashBoostZoom - 2020. 03. 21. 18:52

Na megnéztem én is. Megmagyarázták amit nem kellett volna és ami senki sem kért.

Szerintem én itt elköszönök a sorozattól. Ez az utóbbi két évad nekem nagyon lejtmenet volt és látszik, hogy ez nem is nagyon fog változni.

fffff12 - 2020. 03. 21. 22:33

Számomra jobb volt mint az elöző évad de annál az évadnál mindegyik jobb volt szóval nem volt magasan a léc, sokkal rosszabbat vártam , ehhez képest kellemesen csalódtam benne(persze így se volt túl acélos évad)
3. rész talán a legrosszabb rész volt a sorozatban , az évadzáró meg kb. a leggyengébb évadzáró volt a sorozat történetében , halálra untam magam rajta. De az első kettő és 4.-5. rész elég jól sikerült.
Tetszett Mester újbóli behozatala és ahogy behozták bár egy kicsit túl őrült lett a végére. + remek szinész játszotta , jók voltak Jodie-val együtt.
Hatalmas plusz: Jack és Ruth(itt is jól volt a szinésznő)
Három companion tejlesen felesleges és súlytalan volt egész évadban reméltem(remélem) hogy kettőt kiírnak közülük de nem így lett sajnos.

Legnagyobb negatívum számomra: Jodie Doktorra , a szinésznő remek, nem benne volt a hiba (Sőt nagyon jó Doktor lehetne belőle) de Chibnall nem ezt akarta , hanem inkább teljesen lebutította a doktort. Ott van a 9. rész: az az ember aki 900 évig véd egy falut(segitséggel persze) meg Demos run-nál felrobbant egy teljes Cyberman hajót csak azért hogy nyomatékosítsa a kérdését, az nem tud elbánni 3 Cybermannel úgy hogy annyi ideje volt rá felkészülni amennyit akar. Gyakorlatilag az utolsó 3 részben nem sikerül neki semmi , és nem is csinált semmit igazából.

Blade4 - 2020. 06. 24. 15:06

Először is azokat kérdezném meg akik azt írják, hogy ez a legrosszabb évad: AZ ELŐZŐ ÉVADOT KIHAGYTÁK????

Szerintem a 11. évadhoz képest hatalmasat ugrott a minőség, és teljesen maximálisan egyetértek a cikk írójával.

Végre kezdtek, mertek lépni valamit, aminél nem érzem azt mint a 11. évadnál, hogy unalmas, és tán ezzel meg is halt.

Nem. Végre a 12. évadban újra kezd fellendülni valami új és jó, és végre újra kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből

Jó kis évad volt ez így összességében, 1-2 gyenge résszel.

Csalódott néző - 2020. 08. 29. 18:40

Azt hittem, hogy csak úgy nem lehet bemenni a TARDIS-ba. 2x játszották el.

Ezeket leszámítva nézem, mert hagyománnyá vált.

grew - 2020. 11. 01. 15:29
grew - 2021. 12. 06. 09:59

Gondoltam még belinkelem ezt is, hozzátartozik:

https://burrunjor.com/tag/doctor-who-ruined-by-sjws/

grew - 2021. 12. 12. 21:31

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz