login |

Bloodride: az 1. évad

2020. 03. 14. 16:05 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Végre úgy írhatok egy epizodikus antológiáról, hogy nem nyafogok amiatt, hogy egy-két rész alapján nem lehet írni róla (szia, Amazing Stories, milyen volt a 2. rész?). A Netflix tegnapi norvég premierje, a Véres túra, teljesen oda nem illő magyar címmel érkező “horror”-sorozat ugyanis ripszropsz elfogyott nálam. Mert bejött.

Az első évad hat darab fél órás gonosz és szórakoztató sztorival jelentkezik. Az önálló történetek különálló műfajokat képviselnek, igazából semmi sem köti össze őket, csak a jópofa főcím, amiben egy pokoli (fantázia)buszjáratot látunk, valamint annak nagyon furcsa utasait, akik közül minden rész elején egyen megállapodik a kamera, és az ő történetét láthatjuk.

A bármilyen sorrendben nézhető sztorik között van fura környezetbe költözős családos, testvéri kirándulásos, írónős, cégvacsorás, titokzatos múltbéli rejtélyes és céges bulis is, igazából önmagában leírva egyik alapsztori sem olyan, hogy túl érdekesnek tűnjön (oké, a családos elég bizarr az elején), de ahogy adagolják a plusz infókat és a karaktereket, mind elkezd tartani a csúcspont felé.

A történetek nem túl nagy ívűek, nyilván nagyobb mélységre sem kell számítani tőlük, a többséget akár egypoénosnak is mondhatnám, de szerencsére nem csak a csavarokra vannak kihegyezve (bár az mindegyik végén van), hanem az odáig vezető sztori is érdekes: hol humoros, hol rejtélyes, hol WTF, hol szimplán feszült.

Ugyanígy a stílusukat tekintve is változatos az epizódok összetétele. A többség inkább thrilleres vagy pszichológiai horroros, de akad majdnem slasherbe hajló is. Olykor előkerül a természetfölötti is többféle formában (nem szörnyek vagy démonok szerencsére, inkább csak megmagyarázhatatlan dolgok), mások viszont abszolút földhöz ragadtak és teljesen hétköznapiak. A közös pont bennük az, hogy egytől egyig gonosz  – meg helyenként (bár nem mindnél!) a feketébe hajló skandináv humor.

Ha valami kifogásom lehet a szezon ellen (de nincs!), akkor egyrészt az, hogy túl sok gondolatot nem indukálnak bennünk, vagy nem érdemes beléjük gondolni, vagy csak nem elgondolkodtatóak, mint mondjuk egy Black Mirror-rész. De ettől még a ‘fun’ jelző illik rájuk, hiszen szórakoztatóak. (Esetleg még annyi eszembe jut, hogy olykor a csavarokat sikerült kitalálnom, hol egy perccel a felfedésük előtt, hol félúton (bár akkor elhessintettem az ötletemet valami láttán), és kétszer vagy háromszor is megesik az a trükk, hogy pont az ellenkezője történik annak, mint amit hiszünk.)

Hadd említsem meg még egyszer a főcímet, mely minden résznél más, hiszen másképp mutatja meg az utasokat és mást is emelnek ki. Igaz, hogy ezek a felvezető snittek némiképp spoileresek lehetnek (általában folyik is a vér a karaktereken), de összességében remekül megalapozzák a hangulatot, és ha jövőre visszatér valamikor a pokoli járat, akkor nincs kétségem afelől, hogy az új sztorikat is nagyon hamar le fogom darálni.

Aki szereti a műfajt, annak érdemes esélyt adnia egy random résznek. Ha csak egyre rá kéne böknöm, akkor…, nem tudom. Talán az első vagy a negyedik lenne annak ellenére, hogy mindkettő íve elég könnyen zongorázható, ami nem jelenti azt, hogy ne élveztem volna őket.

9 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2020. 03. 14. 14:32

Első 4 lement, abszolút jónak mondanám, jók az alapsztorik, megfelelő hosszúságúak a részek, ajánlom srácok! :)

irgum76 - 2020. 03. 14. 17:47

hú nekem a második rész már betett
nem tudom folytassam-e nem szeretem ilyenekkel mérgezni az agyam

asd - 2020. 03. 14. 18:11

Elso reszt lattam eddig tetsik.

zoliszekely - 2020. 03. 14. 18:14

Nagyon bejönnek az ilyen sztorik, 4. rész ledarálva, este az utolsó kettő is meglesz. Remélem lesz második évad is.

Zsombi2002 - 2020. 03. 14. 18:45

Most nezem ep6ot, ep5 kivetelevel eddig mind tetszik. Talan ep1 volt a legjobb. Aranyosak cicák, kutyák. 😅🤣

jamesz - 2020. 03. 16. 15:42

Tetszett!

A gyógyszergyáras, és a tesós leginkább.

tatuko - 2020. 03. 16. 18:28

Az elso resz nagyon tetszett, remelem a tobbi se sokkal gyengebb.

zoltee - 2020. 05. 11. 03:30

Zseniális, élmény nézni! Szerintem a 2. (a testvéres) volt a legjobb, az 5.(iskolás) a legkevésbé erős, de az atmoszféra és a feszültség fokozása ott is rendben volt, ahogy az egész sorozat. Az írós 3. rész is elég beteg, ott a történetet fogadtam be kevésbé, majd talán második nézésre. A többi is feszült, szépen építkező és az egész tényleg fun. Kár, hogy csak hat részes. (A családos költözősnél is egyetértek, tényleg bizarr már az eleje is, az is jól sikerült rész.)

Snoopyzit30 - 2020. 12. 29. 19:19

Nekem az első (az állatos) és az iskolás tetszett a legjobban.
Legkevésbé pedig a creepy céges parti. A főcím telitalálat.
Antológiákat nehéz pontozni, de ha az összeset együtt nézem, akkor egy 6,5-7 pontot tudok rá adni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz