login |

Pilot-mustra: Party of Five – 1×01

2020. 03. 16. 17:20 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vannak sorozatok, amiket nehéz nézni. És vannak olyan sorozatok, amiket gondolom, nem annyira nehéz, viszont nehéz eljutni bennük addig a pontig, hogy ne legyen nehéz. Makes sense? Marhaság, de ez jutott eszembe a Freeform januárban indult (és már finálézott, de pótlásban vagyok, szóval nézzétek el – legalább lehet, aki a teljes évad láttán véleményez) új családi drámájáról, ami egy régi, tinédzserekről szóló széria újragondolás.

Az itthon: Ötösfogat címen a Netflix-en elérhető elérhető volt, 90-es évekbeli széria olyan színészeket tett ismertté főszereplőként, mint Neve Campbell, Jennifer Love Hewitt, Scott Wolf, Matthew Fox, vagy Lacey Chabert, és mindez nem is véletlen, hiszen nagyon átérezhető volt a koncepció, ami szerint a szüleik halála után öt testvérnek kell egymást felnevelnie a legnagyobb, már felnőtt “gyerek” gyámkodása alatt.

PARTY OF FIVE – 1×01 – 5/10

Az eredeti sorozatban meghalnak az öt testvér szülei (akik között 3 tini mellett van egy elég felelőtlen életet élő fiatal felnőtt és egy kisbaba), itt pedig a bevándorlási hivatal tartóztatja le őket és deportálja Mexikóba – annak idején ugyanis illegálisan jöttek az országba. Más kérdés, hogy azóta több évtized eltelt, és felelősségteljes életet teremtettek meg saját éttermüket irányítva minden törvénytelenség nélkül.

Szülők nélkül pedig a gyerekek élete is átértékelődik, legfőképp a legidősebb fiúé, aki nagykanállal habzsol mindent zenészként, de rá kell jönnie, hogy ez nem fog menni úgy, hogy közben fiatalabb testvérei elméjét kell pallérozni (az idősebb öccse az étterem vezetését veszi át iskola mellett, az idősebb húga pedig kitűnő tanulóként elkezd bomolni – egyelőre a sulis szálak a gyengébbek), a legkisebben pedig pelenkát cserélni.

Olyan helyzetről van szó (stressz, kialvatlanság, pénzszűke), amiben nem nagyon lehet telefonos segítséget kérni, random rokont elhívni, hogy adjon be valamit a közösbe, így marad az alkalmazkodás. A nagy kérdés csak az, hogy a különféle beállítottságú tesók mennyire tudnak harmonikusan együtt élni, önálló szerkezeti egységként boldogulni. (Miközben tippre a szülői szálat is tovább görgetik – vajon tudnak Mexikóból érdekes sztorikat adni nekik?)

A téma aktualitásába nem hiszem, hogy bele lehetne kötni, nézetektől függetlenül mindenki elismerheti, hogy, ha valamikor, akkor most kellett ezt a sorozatot elkészíteni. És a középpontba helyezett értékek is eléggé univerzálisak ahhoz, hogy az ember csápoljon, hiszen végre megint érkezett egy családi, valóban egy családról szóló sorozat, ami biztos, hogy pozitív képet fog festeni a vérségi kötelékekről és az összetartás erejéről. És persze mindezt természetesen egy vagon érzelemmel.

Elismerem, hogy a világon nincs semmi baj a Party of Five pilotjával. Sőt, tök reális, hogy nagyon megviseli a gyerekeket az, ami történik, mint ahogy az is, hogy némelyikük felelőtlen vagy éppen zubog benne a harag és minden baja van a világgal. Nem a realitásba kötök bele, hanem egyszerűen nem tudok több pontot adni olyasmire, ami nem szórakoztat, amit nem annyira jó nézni.

Nyilván vannak komoly és sokkal súlyosabb témával rendelkező sorozatok, nem kérdőjelezem meg azok létjogosultságát (nem egyet nézek és “élvezek” is), de itt a fenti mellett hiányzott az is, hogy megkapónak érezzem, amit látok – a régi sorozatban fellelhető bájról nem is beszélve. De megint csak: nem hiszem, hogy szó érhetné a ház elejét (vagyis az új Party of Five-ot) csak azért, mert nem a “mese habbal”-műfajban utazik. A pilot alapján, természetesen.

Ezért is fogom folytatni, mert szerintem azért fog még alakulni ez a megközelítés, és sokkal többet lesz felemelő a sorozat, mintsem lehúzós, szenvedős, bár az is igaz, hogy a küszködésnek mindvégig ott kell lebegnie a háttérben, mert senki nem fogja elhinni, hogy 4+1 gyereknek ne kelljen megküzdenie azért, hogy normális életet élhessen Amerikában.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2020. 03. 16. 21:26

Én nem talátlam meg a Netlixen. Rosszul kerestem volna?

winnie - 2020. 03. 16. 21:58

lehet, hogy már lekerült. ami sajnálatos, de tény, hogy nem futottam bele mostanság. köszi.

mondjuk google linkkel ezt még be tudom hozni, de nem tölti be teljesen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz