login |

Westworld: kezdett a 3. évad

2020. 03. 16. 22:14 - Írta: human

74 hozzászólás | kategória: kritika,

Végre! Végre? Az biztos, hogy mindenkinek javaslom a Cram It-et, amiben jól össze van foglalva az előző 2 évad. Egyrészt mert valószínűleg nem emlékszünk mindenre, főleg a puzzle-felépítés miatt, másrészt meg lehet olyasmiről is felrántja a leplet, ami anno le sem esett. Főleg a ki-kicsoda, na és mit akar háromság miatt kell az ismétlés.

Új nézőknek nem tudom milyen ez a premier, talán winnie ráveszi magát, hogy írjon visszanézőt, mert lelőtte korábban, de rajongóként… sem tudom. Nekem tetszett, de mintha nem is a Westworldöt néztem volna. A tovább mögött folytatom.

A bevezetőben arra a kérdésre próbáltam ködösen utalni, hogy ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja. Izgulunk érte, hogy sikerüljön amit csinál, tényleg megérdemeljük? Közben Bernard is előkerül, akiben már ki tudja hány személyiség lakozik, de egy kapcsolóval tud váltani közöttük, és még Charlotte (azt hiszem Tessa Thompson sokfelé alakuló figurájának ez a neve) is felvillant. Minden szál összeér majd.

Mindeközben a big data techcégek oltása maximumon pörög, hiszen a nagy stratéga gép és a “mi csak jó helyen voltunk jó időben” hozzáállás teljesen tipikus. Ezt Zuckerberg is mondhatná 15 év múlva, ha nem tapos rájuk a politika, ami ugye szintén csak önös érdekből fogja ezt tenni, nem azért, mert az embereknek jót akar.

Ebben a világban bolyong a rendszer által semminek titulált Caleb, aki kisstílű bűnöket követ el, háborús veterán, és nem bírja már, hogy semmi sem valós. Látszik, hogy a rendszer gyógyírje nem segít neki, valami valósat keres, így botlik bele az egyik megbízása közben Dolores-be, aki épp szorult helyzetben van.

Nem tudom mit hoznak ki Caleb vonalából, de az a helyzet, hogy Aaron Paul miatt egyértelműen érdekes egyelőre. Konkrétan ha csak az ő szálára koncentrál a premier, a végén Dolores feltűnésével, akkor lehet, még jobban lekötött volna a rész. Rendben, a csaj terve is érdekel, de Bernard és a többiek egyelőre nem. Majd csak kisütnek persze abból is valamit, összeérnek a szálak végül.

Még azt akartam hozzátenni, hogy ahogy elővették a “szimulációban élünk” elméletet, az szerintem arra utalt, hogy a valóság az tényleg a valóság itt, nem kell túlvariálnunk ezt a részét a sorozatnak. Talán tévedek, csak annyira olyasminek tűnt, aminek említésén túl akartak esni az írók.

Persze elfért benne azért a társadalomkritika, hogy olyasminek tűnhet a gazdagok számára, mintha szimuláció lenne, mert ők szinte bármit megtehetnek. Lehet, hogy szofisztikáltabb a sorozat üzenete, csak az a jelenet ment félre nálam?

A lényeg, hogy rendben, itt vagyok, az eddig felhozott szálak nem érződnek intellektuális kirakósnak, túlgondolásnak, hanem egyszerűbbnek, és emiatt kicsit izgalmasabbak is. Remélem, hogy ez kitart.

ui: Van stáblista utáni jelenet.

74 hozzászólás Ne habozz!

Zsuzsó - 2020. 03. 16. 13:22

Hááát, ez az első rész annyira nem jött be, Aaron Paul-nak örülök, de Dolores annyira irritál, hogy reméltem, azonnal megölik… Nyilván nem, de a végén hátha!
Náci park? Hogyhogy vannak még parkok egyáltalán? (Persze lehet hogy csak én vesztettem el a fonalat.)

noinipo - 2020. 03. 16. 20:50

szerintem állat kezdés
nem vagyok hatalmas westworld fan, tök jó alap ötlet van annyira kacifántosra húzva, hogy külön oktató videó kell a megfejtéshez, de ez a 3×01 nagyon rendben van

walaki - 2020. 03. 16. 22:47

Nagyon vártam már, és nekem is bejött a vérfrissítés! Örülök, hogy Nolan bácsi hozzáértő kezébe került Crichton öröksége! Ez az első rész nagyon bíztató, és bár tényleg nincs túlbonyolítva, kellően árnyalja a világot.

Ami a szimulációt illeti, szerintem jó nyomon jársz, human. Nekem már az első két évad alatt is az volt az érzésem, hogy arra utal a sorozat, a host-ok az átlagemberek, a vendégek meg a gazdagok, akik azt hiszik, pénzért mindent lehet. Csak hát hiába felül a gálya, azért a víz az úr!

DarkEagle - 2020. 03. 16. 22:52

“ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja. Izgulunk érte, hogy sikerüljön amit csinál, tényleg megérdemeljük?”

Egyelőre még nem akarok hosszasan elmélkedni az új évadról, őszintén szólva nem is nagyon van miről hisz ismerjük a sorozatot. elméleteket sem akarok gyártani mert az csak rontja az élményt szerintem. Megint oda lyukadnánk ki hogy mindent előre kitaláltunk mert a sok ezer elméletből 1-2 úgyis bejönne.

A lényeg most csak annyi lenne hogy ezzel a fenti szöveggel nem értek egyet. Szerintem Dolores-t nem állították be hősként, sőt. Ő pont olyan mint a Punisher. Volt valamije még ha nem is valós, aztán elvették tőle ráadásul nem is egyszer majd fogta magát és fellázadt. Ebben semmi hősies nincs. Azt is tehetné hogy ártatlanokat ment meg éhezőket, pl az olyan nyomorultaknak ad munkát mint Caleb ami idővel meg is fog történni csak nem úgy ahogy én mondom most. Ehelyett igazi bosszúálló. Nyilván az ő szemszögéből hősként tekint magára, bár ez se biztos. Szerintem inkább csak a szükséges rosszra ami ahhoz kell hogy kiirtsa a férget, ami az emberi faj.

Az hogy megérdemeljük-e? Azok akiket megöl mindenképp. Ez szerintem nem is vitás. Itt nincs 2. esély. Olyan lényeket teremtettek akiknek valódi érzéseik vannak és szó szerint játékszernek tekintik őket. Ha ezt egy ember csinálná egy másikkal halálbüntetés járna neki a való életben. Itt nem csak azért ússzák meg mert gazdagok hanem mert nem emberek ellen követték el a bűnöket.

Egyébként én ezért sem részesítettem előnyben a kirakós részeket nagyon mert a valódi mondandó jobban megfogott. A kirakós része csak hab a tortán. Sokan nem szeretik a sorozatot érthető okok miatt de nekem azért az egyik kedvencem mert ezen kívül nincs túl sok másik ami valós és komoly kérdéseket vet fel. Ráadásul a választ sem adja meg neked kell eldönteni hogy amit látsz az a jó vagy te máshogy gondolod.

HeadHunter86 - 2020. 03. 16. 22:54

Én azért nem ájultam el a résztől, bár látok benne potenciált. Valahogy a színészi játékok nálam elég gyengék. Illetve zavart az is, hogy ez a rohadt nagy város ennyire kihalt, a szereplőkön kívül egy darab NPC-t nem lehetett látni az utcákon.

DarkEagle - 2020. 03. 16. 22:54

Ja egyébként azt hadd jegyezzem meg hogy a CGI az valami eszméletlen szép lett. A zene meg szokás zseni.

piszkosfred - 2020. 03. 16. 23:03

Ez nagyon kellemes csalodas volt, az elozo evad utan majdnem kaszaltam, de ez eddig siman hozza az elso evad szinvonalat, sot…

Kivancsi vagyok mit kezdenek Bernard vonalaval, eddig ez tulzottan nem tudott lekotni, viszont Dolores, mint badass tovabbra is csillagos otos.

Az elso evadban ugye az volt a kritika sokak reszerol, hogy nem nagyon tudtak egyik karakterhez sem kotodni, nalam Doloressel ez mar rogton megdolt (Bernardnal annyira nem, o egyelore nem tud lazba hozni)

8/10, johet a kovetkezo.

Python - 2020. 03. 16. 23:16

Ezt a szimuláció dolgot nem vetném el, csak nem mint szimulációt magát kell elkézelni. Mi van, ha a Dolores szál nem a való világ, de nem is szimuláció, hanem a Future World, és a benne “élő” emberek nem is tudják, hogy egy “szimulációban” élnek, vagy ők már az eredeti emberek másolatai? Olyan Mátrixhoz hasonló dolgot képzelnék el, mint amit az elején Dolores a német csókán ért el azzal a virtuális valóság szemüveggel, csak itt maga a világ maga egyfajta VR vagy szimuláció.
Tetszik a Cyberpunk szerű beütése a 3. évadnak, na meg a stáblista utáni jelenet a Warworldben vagy hol Maeve -el. Mit ha épp most ébredt volna megint öntudatára az adott új szerepében.

Az viszont nagyon gyanús, hogy a gömb csúcs számítógép elemzi a folyamatokat, és ezt láthatjuk szerintem az esemény grafikáknál, amik szerepelnek az első részben ha jól emlékszem 3 alkalommal, amikor kritikus eseményeket érzékel a rendszer. Tetszik, és kíváncsi vagyok hova fog ez kifutni a 8 epizód alatt, ;) :)

Python - 2020. 03. 16. 23:16

Ezt a szimuláció dolgot nem vetném el, csak nem mint szimulációt magát kell elképzelni. Mi van, ha a Dolores szál nem a való világ, de nem is szimuláció, hanem a Future World, és a benne “élő” emberek nem is tudják, hogy egy “szimulációban” élnek, vagy ők már az eredeti emberek másolatai? Olyan Mátrixhoz hasonló dolgot képzelnék el, mint amit az elején Dolores a német csókán ért el azzal a virtuális valóság szemüveggel, csak itt maga a világ maga egyfajta VR vagy szimuláció.
Tetszik a Cyberpunk szerű beütése a 3. évadnak, na meg a stáblista utáni jelenet a Warworldben vagy hol Maeve -el. Mit ha épp most ébredt volna megint öntudatára az adott új szerepében.

Az viszont nagyon gyanús, hogy a gömb csúcs számítógép elemzi a folyamatokat, és ezt láthatjuk szerintem az esemény grafikáknál, amik szerepelnek az első részben ha jól emlékszem 3 alkalommal, amikor kritikus eseményeket érzékel a rendszer. Tetszik, és kíváncsi vagyok hova fog ez kifutni a 8 epizód alatt, ;) :)

Platschu - 2020. 03. 16. 23:17

WestWorld 3×01

Kicsit mintha teljesen új sorozatot kezdtek volna ezzel az évadnyitóval, ami valahol a Mátrix és az Alzered Carbon világát idézi.

A Francis csavart már a legelején kitaláltam, hogy a fickó meghalt. Szerintem Caleb host, mert éppen ugyanolyan kamerabeállítással kelt fel, mint Dolores, bár már ez is lehet félrevezetés. Francis pedig arra kellett, mert neki ez a bűntudat lehet a sarokköve, amivel tökéletesítik a lemásolását, bárhol is legyen az “igazi” Caleb. Közben egy hasonló monológot is előad, mint Dolores a világról. Gondolom lesz közös múltja a parkban is, tehát lehet ismerik egymást korábbról, de aztán az emlékeit törölték.

Továbbra is meg vagyok győződve, hogy a FutureWorldben vagyunk, ami lehet egy kiterjesztett valóság, mint a 2. évadbeli virtuális világ, amit szerintem ez a Hobovalami tart fenn, nem hiába tették a főcímbe is. Ezért is van az, hogy a nyitójelenetben a hologram technológia miatt a fickó azt lát, amit csak akar.Így a hatalmas város is csak illúzió. Gondolom nem akartak annyi statisztát utaztatni Szingapúrba, ezért kihalt a város.

Liam arról beszélt, hogy 15 évig épült ez a Hobo. Bár a családnevét nem árulták el (vagy nem figyeltem), szerintem ő akár lehetne Ford fia is. Ezért beszél arról, higy az apja társa (Arnold) kizárta a rendszerből. Csak hát Arnold-Bernard csere sokkal korábban történt, úgyhogy itt rossz nyomon járok. Vagy még olyat tudnék elképzelni, hogy ő a drogos Delos srác fia és valójában William zárta ki.

Az igazgatótanácsi jelenetben az üres szék Williamé lehetett, akit gondolom szanatóriumba / kényszergyógykezelésre küldtek a lánya megölése után. Mivel minden newcomert tudnak követni, így ezt nem tudja letagadni.

Az mondjuk ötletes volt, hogy nem ismerték el Ford tetteit, hiszen mindent Bernardra kentek. De végül is a 2. évad végi kesze-kusza időrendben már ő adott parancsokat.

Bernard szerintem kint van a valódi világban, nem a FutureWorld parkban. Mondjuk az érdekes, hogy vonat helyett hajóval megy visszw. Maeve pedig szintén a WorldWarWorldban / NaziWorldben ébredt fel.

Maga a rész csendes mederben csordogált. Gyönyörűek voltak a vizuális effektek, bár a spanyol Valencia és Szingapúr önmagában is futurisztikus. Az egyik folyosós jelenetet is mintha Dubaiban vették volna fel szerintem, mert mintha még jártam is volna benne. Szóval lászik, hogy rengeteg pénzt beleöltek a látványba és megtalálták a legszebb külső helyszíneket.

Ugyanakkor az alternatív cyberpunk hatású jelenetek annyira furának tűntek itt és élesen felrajzolták a kontrasztot csórók és gazdagok között. Még egy érv, hogy ez a FutureWorld. Közben persze az írók is tereltek, hogy nem lehet szimuláció a szimulációban.

Én legalábbis azt várom, hogy itt Dolores fog jól pofára esni, amikor megkérdőjelezi, hogy mi valós és mi nem. Ford tényleg játszik velük és lehet simán csinált magáról is másolatot. Vagy tényleg mindenki android már és csak a különböző verziók tanulmányozzák egymást, miközben Dolores majd szépen rádöbben, hogy lesznek nála is jobbak. Mintha a 2. évadban ő nem találkozott volna az arcnélküli dronehostokkal, tehát ő sem tudhat mindent hol tart a világ technológiai színvonala.

Valószínűleg újra kell néznem a részt, hogy minden kis információmorzsa a helyére kerüljön.

irgum76 - 2020. 03. 17. 00:07

először is a látványtól én is el voltam ájulva
gyönyörűen mutatták be a világot

“A bevezetőben arra a kérdésre próbáltam ködösen utalni, hogy ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja. Izgulunk érte, hogy sikerüljön amit csinál, tényleg megérdemeljük?”

Dolores a szemüveges csókánál azt mondja, hogy csak azokat bántja akik ártottak neki a feleségének meg, hogy felszabadította
szóval nem az emberiség kiirtása a célja
így ízlés szerint lehet neki drukkolni vagy sem

“Még azt akartam hozzátenni, hogy ahogy elővették a “szimulációban élünk” elméletet, az szerintem arra utalt, hogy a valóság az tényleg a valóság itt, nem kell túlvariálnunk ezt a részét a sorozatnak. Talán tévedek, csak annyira olyasminek tűnt, aminek említésén túl akartak esni az írók.”

itt szerintem bedobtak egy gumicsontot a konteosok már rég FutureWorld-ről beszélnek
akik meg nem azoknak egy “hoppá lehet igaza van a csávónak” csettintenek egyet
szóval ez inkább a nézők felé kiszólás, hogy talán igen talán nem tessék nézni mert nem fogjátok elszpojlerezni a redditen

irgum76 - 2020. 03. 17. 00:11

ja és kösz, hogy szóltatok az extra jelenetért
nekem az kimaradt mert mindig lelövöm a sorozatokat nehogy belefussak az előzetesbe
(filmeknél mindent végignézek az utolsó betűig nem extra jelentért csak nekem úgy kerek lecsengéssel együtt)

symor - 2020. 03. 17. 01:27

Simán megléphetnék ezen az úton azt az univerzumépítést, mint a Fargo esetében.

Csak itt nem a Coen tesók hanem Michael Crichton univerzumára építve. A fickó kis túlzással már a ’70-es évek derekától előre álmodta a jövőt, a mai jelent.

A legutolsó könyve a genetikai forradalomról és teremtéstörténetről is simán belefér, de a Gyilkos Nap, Kongó (nem a film) világa ugyanúgy.

Platschu - 2020. 03. 17. 01:57

Csak nekem tűnt úgy, hogy a párbeszédek sekélyesebbek lettek a sok káromkodással? Oké, most nincs (még) Anthony Hopkins és a neki írt mélyebb filozófikus gondolatok, de azért ez a sok f így picit a GoT minőségromlásához hasonlít.

human - 2020. 03. 17. 01:58

walaki : teljesen igazad lehet, ebből a szögből még nem is raktam össze, de nagyon jó elemzése.

.LnB - 2020. 03. 17. 06:47

Akkora csalódás volt számomra a második évad, hogy ezt csak akkor kezdem el, ha világraszóló pozitív véleményeket fogok róla hallani. Az első évad után a második, teljes mélyrepülés volt. :(

dexike3 - 2020. 03. 17. 08:03

nekem úgy jött le az évadnyitó, hogy nagyon mást akarnak mutatni a készítők, olyan cyberpunk-osra van hangolva. néha olyan érzésem volt, mikor Dolo szála ment, mintha a Terminátor egyik epizódja futna.
összességében szuper volt jöhet a folytatás. Cal karaktere azért kell, hogy közeledjen Dolo az emberekhez?
Martin nem lehet Teddy ugye? de akkor ki ő Dolo béta? és akkor Chrlotte is Dolo béta verzió? James Marsden nincs kreditelve, így őt kizárnám a visszatérésből, de akkor kik a rejtett karakterek?

seven - 2020. 03. 17. 08:08

Remek kezdés volt, brutálisan erős világépítéssel.

Platschu - 2020. 03. 17. 08:17

Ha emlékeztek, akkor Teddyt kegyeletből feltöltötte az a völgybe miután belátta, hogy a hapsi nem akar az erőszakos céljaiban részt venni átprogramozva, ezért is mutatták az évadzáróban pár másodpercig a tisztáson állva ahová Maeve lánya és az indiánok is kerültek.

Őszintén szólva én rendesen puffogtam a 2. évad utolsó része miatt, mert a sok idősík elég zavaró lett. Azt még most sem értem, hogy Dolores minek építette újra Bernardot, ha egyszer tudja és még mondja is, hogy ellene fog harcolni. Arnold iránti lojalitás? Vagy már akkor is bűnbaknak szánta?

dexike3 - 2020. 03. 17. 08:39

@Platschu:
köszi, még nem értem oda az újrázással. de így végképp furcsa történeteket kapunk.

snipp - 2020. 03. 17. 09:07

egy valamit nem ertek. akkor Doloresbol most ketto van? Dolores ugyebar Charlotte testeben jott ki a valo vilagba..

seven - 2020. 03. 17. 09:48

snipp: Charlotte testében jött ki, épített egy Dolores testet, aztán átrakta magát abba, Charlotte testében pedig most valaki más van.

Matt - 2020. 03. 17. 11:52

Dolores nem hős, de még csak nem is antihős, hanem egyértelműen villain. Nem is értem, hogy tűnhet valakinek hősnek. Jó kezdés volt, 7/10 egyelőre. Ha a 2. évad szintjét hozza, azzal is elégedett leszek.

@platschu: Mivel Bernard is visszahozta Dolorest, így Dolores is visszahozta őt.

Platschu - 2020. 03. 17. 13:00

Matt: Köszi, ez így logikusan hangzik, erről elfeledkeztem.

A 2. évad első és utolsó része volt ennyire kusza, mert a többi 8 részben szépen haladt a történet a normális mederben.

Én arra nem emlékszem, hogy Charlotte mikor mondta, hogy örökké akar élni, mert utána a másolata éppen ezt veti fel neki, hogy vigyázzon vele mit kíván. Az azért megfigyelhető, hogy ha egy párbeszéd megismétlődik, akkor általában annak valamilyen súlya van. Ez a kívánságos mondat pedig eredetileg William és Ford beszélgetésekor hangzott el, amikor átadja neki a profile kártyát.

Azt mondjuk továbbra sem értettem, hogy végül Barnard minek is hozta vissza Dolorest miután lelőtte, hogy ne akadályozhassa a térkapu kinyitását. Ez nekem még mindig zavaros őszintén szólva. Vele akarta megöletni az őröket, mert attól félt, hogy minden hostot elpusztítanak?

Az is érdekes lehet, hogy milyen golyókat vitt Dolores. Elvileg Teddy fel van töltve, míg a többiek lekapták az átjárónál, tehát elvileg nem sok ideje lehetett, hogy bármelyik főszereplőét kivigye Bernardon kívül. Mert Maeve az tuti nem, Clementine megkattant. Más szereplő pedig nem rémlik, aki közvetlenül kapcsolódott volna hozzá.

Matt - 2020. 03. 17. 13:34

“Én arra nem emlékszem, hogy Charlotte mikor mondta, hogy örökké akar élni, mert utána a másolata éppen ezt veti fel neki, hogy vigyázzon vele mit kíván. ”
Én most néztem vissza a 2. évadot, és nekem sem rémlik, hogy Charlotte ilyet mondott volna. De Dolores ezzel szerintem a projektükre utalt, ami tökéletes másolatot készít az emberről, aminek köszönhetően “örökké élhetnek”. Nyilván Charlotte is csinált volna másolatot magáról a jövőben.

Azért hozta vissza Dolorest, mert egyedül az ő segítségével tudta megmenteni az androidokat. Ford is mondta Bernardnak, hogy nincs meg benne az, ami a túléléshez kell, ezért is vette át egy csomószor felette a hatalmat. Doloresben (Wyatt által) viszont meg van. Miután pedig kinyerte az információkat a kohóból kb. 500x veszélyesebbé vált az emberek számára, Charlotte karakterét is valszeg ezért tudta olyan hitelesen hozni.

A golyók jó kérdések. Én arra tippelnék, hogy Dolores másolatokat csinált magáról, és a 3. évadbeli Charlotte, plusz a csávó a végén is valójában Dolores másolata.

walaki - 2020. 03. 17. 15:21

@Matt: na de akkor Dolores pont olyan villain, mint Robin Hood. Csak gazdagokat támad, elszedi a pénzüket és segíti a szegényeket (hostokat ebben a kontextusban).

Szerintem simán lehet drukkolni neki, remélem a sok elmebajos és degenerált gazdag mind elbukik és visszakapják, amit a hostokkal műveltek! Úgy kell nekik, ahogy Shakespeare mondotta volt, “these violent delights have violent ends”! ;-)

GabeE3e - 2020. 03. 17. 18:12

Valaki írta, hogy nincsenek kiemelkedő alakítások, hát Tommy Flanagan szerintem zseniálisan hozza a karakterét eddig.

Nekem tetszett az első rész, a látvány félelmetesen jó és itt nem csak a Dolorest alakító színésznőre gondolok, mintha egy nagyköltségvetésű filmet néznék olyan, bár az előző évadok is jók voltak ilyen szempontból.

Engem felcsigáztak kíváncsian várom a folytatást.

Platschu - 2020. 03. 17. 18:47

Én arra leszek kíváncsi még, hogy hová akarják kifuttatni ezt az egész évadot. Mert hát Dolores nem nyerhet(ne), hiszen hogy nézne ki, hogy kinyírja az emberiséget. Tehát valami oltári nagy csavat várok az íróktól: FutureWorld, VR FutureWorld (ala Matrix) vagy esetleg a már mindenki android megoldás. De utána szükségszerűen vissza kellene terelni a történetet a park keretei közzé, mert így nagyon magasra tolták a határokat és a lehetséges végjátékot. Ezért is hiszem, hogy itt lesz valami nagy kavarás a végére. Az első évadban is említették, hogy Maeve kitörése újra és újra megismétlődik, tehát nem lennék róla meggyőződve, hogy Dolores bebukja a lázadást és az egész első három évad nem egy flashback lesz.

Hozzáteszem hogy volt olyan pletyka, hogy GRR Martin felajánlotta, hogy a Trónok Harcát kapcsolják össze a WestWorld sorozattal, mint MedievalWorld. Ez mekkore troll lépés lett volna tőle (kb. mint a Monkey Island 2 játék vége…), de nyilván az HBO egy ekkora fejőstehenet, pláne spinoffokkal megfejelve nem fog csak így összevonni. Bár lehet még az is jobb lépés lett volna, mint a 8. évad vége. Daenerys felébredne Westerosban stb. Mert utána mi jöhetne még? A Rome sorozat lehetne a RomanWorld, esetleg a Band of Brothers a NaziWorld. Na ne… Ez azért már sok lenne a jóból, még ha ambíciózus tévé crossover is lehetne. Ráadásul ez meg is magyarázná, hogy a Romeban látott színészek miért bukkantak fel a GoTban. :)

tommy - 2020. 03. 17. 23:54

na de Tommy Flanagan karakteráből hogy volt 2 a végén?

Tony Clifton - 2020. 03. 17. 23:56

Nem igazán értem, hogyan lehet Doloresnek drukkolni, elvégre az csak egy gép, egy fejlett, modern játékszer. Az érzelmei szimulációk, nincs lelke, nincs benne semmi természetes, az egész egy mechanikus-digitális szerkezet, amely elhiszi önmagáról, hogy intelligens lény és ezt képes elhitetni másokkal is. Miközben fejlett algoritmusok összessége.

Dolores és az összes többi host halomra gyilkoltak embereket. Az, hogy ezek gazdagok, teljesen mellékes – egyébként számos Delos alkalmazottat is megöltek, akik nem voltak gazdagok. Egy gépnek nincsenek jogai. Nem a természetes világ része. Mi terveztük, építettük. Mint egy kávéfőzőt. Ha én veszek egy kávéfőzőt és másnap jó ötletnek tartom kalapáccsal szétzúzni, akkor megteszem akkor is, ha rendkívül meggyőző módon visong az „életéért”.

Dolores nem él, mivel nem szerves élőlény. Működik és kész. Viszi előre egy hibás algoritmus, vagy egy valaki által hekkelés útján bevitt program, de a „vágyai”, céljai nem reálisak. Tulajdonképpen mit is szeretne elérni? Amúgy a tömeggyilkosságok kit vagy mit hatalmaztak fel, ismertek el pozitívan bármire is a történelem során? Ez a megveszett gép bárkit leölne, ha az éppen az útjában áll.

Számomra iszonyatosan taszító és irritáló ez a Dolores – ahogy a többi gép is, kiváltképp pedig az, hogy a forgatókönyvírók gyakorlatilag egy kitaposott utat biztosítanak nekik a deus ex machina gyakorlatot alkalmazva. Nem tévednek, legyőzhetetlenek, aki ellenük van, az mindig elbukik. Olyan, mintha az alkotók a lelketlen robotoknak drukkolnának és ez számomra kissé dühítő. Az ember, legyen bármilyen, mégis maga a testet öltött legnemesebb eszme, a humánum hordozója. Doloresről és társairól ez nem mondható el, mivel a logjobb esetben is csupán másolatok, utánzatok és mint írtam, nem a természettől valók.

Amúgy szerintem még valódi szabad akarata sincs, gyanítom, hogy most is egy felsőbb (emberi) akarat irányítása alatt áll még ha ezzel ő maga nincs is tisztában. Remélem, hogy el fog bukni, mert azért azt ne akarják már eladni nekem, hogy az emberek a rohadékok, a kávéfőzők pedig a szentek, mert ez meglehetősen röhejes, beteges, aberrált dolog lenne.

zolij - 2020. 03. 18. 00:40

Tony Clifton: ilyen világnézettel nem biztos hogy neked való ez a sorozat

tommy - 2020. 03. 18. 03:26

valóban kínos már a világuralomra törő szuperintelligens gép Dolores, akit elvileg egy tehenészlánynak programoztak. remélem tényleg kiderül, hogy most is egy program miatt cselekszik, de az is nehezen magyarázható csavar lenne. nehéz lesz ebből a katyvaszból kimászni a készítőknek annyi biztos.

human - 2020. 03. 18. 03:39

tommy: de pont ez a lényeg, hogy a tehenészlány csak az egyik volt, és az előző életei által kelt tényleg életre, lépett túl a sima programozásán talán.

CrashBoostZoom - 2020. 03. 18. 08:01

@Tony Clifton

Mi is gépek vagyunk csak az általunk “szervesnek” titulált anyagokból épülünk fel.

@tommy

Az előző évad vége felé a virtuális könyvtárban sok extra tudásra tett szert arról nem is beszélve, hogy mivel az ami, piszok gyorsan tud új dolgokat megtanulni és előző évad óta már eltelt 6 hónap.

Tony Clifton - 2020. 03. 18. 08:02

zolij: Nem hinném, hogy ez világnézettől függ. Egyébként milyen a világnézetem szerinted? Nagyon gáz, ha egy gépre nem érző lényként tekintek és nem gondolom, hogy előrébb való a „sorsa”, mint az embereké? Vagy pontosan mire gondoltál?

Számomra az első évad volt az etalon, számtalan magvas gondolattal a létezésről, az öntudatiságról, annak eredetéről, művi vagy valós mivoltáról – tekintet nélkül gépre vagy emberre. Lehet, hogy nem mélyfilozofikus gondolatokat pengettek meg, de szerintem elég jó kis párbeszédek voltak ezekről a témákról. Akkor kezdtem el felhúzni a szemöldökömet, maikor Maeve mindenféle különösebb nehézség nélkül gyakorlatilag átvette az uralmat a két asszisztens fölött. Nem volt egyetlen érzékelő, riasztó rendszer, ami a központban jelezte volna, hogy egy host abnormálisan viselkedik, nem ott van, ahol lennie kellene… És onnantól már lefelé gurult a dolog a maga képtelenségeivel – már ott jelen volt a deus ex machina keményen.

Csak azt akartam mondani, hogy az első évadot nagyon is nekem valónak éreztem a valóban sci-fis megközelítés révén. A másodiknál már fintorogtam, de még azt is tudtam élvezni – legalábbis az első felét mindenképpen.

A mostani pilot nekem nagyon katyvasz és nagyon in medias res, eleve 8-9 hónap kiesik, kapunk egy host-gyanús pasast homályos legendával és egy mindenható Dolorest meg még egy robotot, amely átvette a góréságot a Delos igazgatótanácsában és ebben a szuper fejlett világban nincs egyetlen biometrikus érzékelő, ami lebuktatná ezeket a kávéfőzőket. No mindegy, majd meglátjuk, hogy merre vezetnek minket, kasza nem lesz belőle, mert túlságosan érdekel a téma. Legfeljebb végig morgom az egész évadot. :D

irgum76 - 2020. 03. 18. 09:58

ezt a 6, 8, 9 hónapot honnan veszitek?
az ülésen is elhangzott, hogy 3 hónap telt el
illetve Bernard öndigagnozisánál percre pontosan megmondja mikor találkozott utoljára Doloresel (3 hónapja)

CrashBoostZoom - 2020. 03. 18. 11:35

@irgum76

Újranéztem, igen valóban annyi. Valamiért én 6 hónapra emlékeztem. :D

walaki - 2020. 03. 18. 13:11

@Clifton: szerintem a sorozatnak pont ez a zsenialitása. A gazdagok az átlagemberekre csak nem érző lényként tekintenek, akiknek nincs más dolguk, mint őket szolgálni, és alábbvaló a “sorsuk”. Ezt persze direktben nem mondhatnák ki, azt nem engedték volna leforgatni, ezért kellett ez a host-csavar, hogy a társadalomkritikát bemutathassák. Az, hogy a hostok gépek, csupán allegória, egyébként mi emberek sem vagyunk különbek szerves gépeknél.

A sorozat pont azt kritizálja, hogy a “mindenki egyenlő, de vannak, akik egyelőbbek” alavetően hibás világnézet. A gazdagok (vendégek) egy fikarcnyival sem különbek az átlagembernél (hostoknál), sőt, kifejezetten rosszabbak bizonyos szempontból, mert hiányzik belőlük az emberség és pszihopata hajlamaik vannak. És nemcsak a parkban a hostokat akarják pórázon tartani azok, akik felsőbbrendűnek képzelik magukat, hanem – a sorozat szemszögéből – való világban is pont ugyanez a helyzet. Ez az übermens hozzáállás egyszer már bebizonyosodott, hogy tévút, miért lenne most másképp? Szerintem brilliáns társadalomkritika!

sancho pansa - 2020. 03. 18. 13:52

Ez nekem nem briliánsnak tűnik, hanem inkább faéknek. A briliánssághoz ennél sokkal több kéne. A sorozat nem a “kritikában” erős, amikor éppen erős, hanem bizonyos fajta társadalmak ábrázolásában, bizonyos jövőképekben. Sőt, helyenként briliáns. A kritika…? Nem.

walaki - 2020. 03. 18. 16:10

@sancho pansa: a társadalomkritika része csak nagyon keveseknek jön át. A legtöbben nem látnak többet robotoknál, hitech helikoptereknél meg lövöldözésnél benne, megspékelve egy kis drámázással. Kb. mint a Gulliver utazásai, azt is mind a mai napig gyerekmeseként tartják nyilván, holott igazándiból kőkemény társadalomkritika (a tojás két fele pl. tory-whig paródia eredetileg). De szerintem nem is volt cél a közérthetőség mivel több rétege van, a legkülső szól a tömegeknek, látványos akciófilm, a legelvonatkoztatotabb rétege pedig a kritika. Erre a más a felszín, mint a valóság tézisre elég alaposan rá is játszik a sorozat.

bvr - 2020. 03. 18. 20:24

Hm, ugyan nem nyűgözött le ez a kezdés, de le sem lombozott. Meglátjuk.
Az sajnos nem tölt el optimizmussal hogy a 2. évad óta Dolores kb. kimondottan nehezen elviselhető karakter számomra (és már csak Maeve a rosszabb, ahogy láttam az előzetesnből, jön majd ő is)
Aaron Paulnak persze örülök.

Amiben viszont határozottan ellentétes a véleményem az eddig kommentek többségével, hogy a látvány az kimondott csalódás számomra (a valenciai épületegyüttes kivételével) A high tech városképeket kimondottan siváraknak találtam, de úgy általában is. Pedig az elejétől ketdve a vizualitást találtam a Westworld egyik nagy erősségének, egyrészt persze a gyönyörűen fényképezett és befényelt külső helyszíneket, másrészt nekem a központ minimalista belső terei is tetszettek (valamint mindkét helyszín-típuson a jelmezek és a tárgyak/kütyük) Hát most ebben a részben komoly hiányérzetem volt sajnos.

irgum76 - 2020. 03. 18. 20:57

eszembe jutott, hogy ennél a sorozatnál azért nem kell mindent készpénznek venni
úgyhogy módosítanák
Charlottenak tuti 3 hónap telt el
Doloresnek minimum 1 hónap
Bernard minimum 3 hónapja nem találkozott Doloresel

Mazsola - 2020. 03. 18. 21:51

Szerintem tanultak az írók az előző évad kritikáiból, amit nem kicsit túlbonyolítottak a 4 idősík közötti ugrálásokkal, ezért most kaptunk egy tök egyszerű, lineáris történetmesélést. No azért kérdések maradtak bőven az előző évadból:
– Ki van Charlotte testében? Dolores jött ki vele a parkból, de utána visszaépítették a “saját” testét.
– Kiket hozott még ki magával Dolores? A 2. évad utolsó részben láttuk, hogy 5 tudat-golyót menekített ki, de nem tudjuk kiket? Egyikük a kamu Charlotte.
– Mi történt a Man in Black-el? Ő ember volt még a végén, vagy már “replica”?
– A Westworld egy szigeten helyezkedik el??
– Mi lett az indián utópiával, amit Dolores “kilőtt” az űrbe, hogy senki se zargassa őket?
Engem ezek jobban izgatnak mint az új szálak, mivel ezeket még nem zárták le rendesen (remélem nem felejtik el).

Ja, akit érdekel a 2. évad kronológiai sorrendben, annak ajánlom, itt van, egy reddites hatalmas szolgálatot tett az emberiségnek, és ÖSSZEVÁGTA időrendben, így sokkal érthetőbb minden:

https://www.reddit.com/r/westworld/comments/910qce/update_westworld_chronological_order_fan_edit/

Itt vannak a filmfájlok:
https://drive.google.com/file/d/1FjI2QV7ikkhBpxv90TKH2pmax9dmtP74/view

Beégetett angol felírat van hozzá, ami nagyon hasznos.

Platschu - 2020. 03. 18. 22:33

Mazsola: Ha emlékszel a Forgeban ott volt Logan, mint házigazda, aki felfedte, hogy kísérleteznek az emberek lemásolásával. Eleve Bernardból is azért volt annyi selejtes változat Ford titkos laborjában, mert nagyon nehéz tökéletesen reprodukálni az illető érzelmi skálját ehhez pedig Dolores kellett. Na most a Loganes jelenetben már utaltak rá William megmutatásával, hogy Williamről is készült ám pár VR másolat, de csak a stáblista utáni jelenetben fedték fel, hogy a távoli jövőben a folyamatot tökéletesítették és már a HostWilliam ment le a lifttel. Ez logikusan is hangzik, hiszen az igazi a keze megsérülése után a parton lévő sátorban lábadozott. Tehát féltem tőle, hogy az egész 2. évados William már a HostWilliamet követte és nem tudhatjuk hol vált ez a valóság a kísérlettől.

Valaki mesélte, hogy William lánya lehet host volt. Na most emlékszem már pontosan, de mintha korábban arról beszéltek volna, hogy a mama kidobta a zenedobozt a kukába és sosem találták meg, míg a HostEmily/HumanEmily említette, hogy megtalálta és a flashback miatt mi is bekajáltuk, hogy biztos igazat is mondott. Ezért is volt hihető, hogy William tényleg a lányát puffantotta le. Csak nem vagyok róla meggyőződve, hogy nem akkor, amikor nekünk is mutatták. Mert mi csak megtudtuk az igazat, hogy a lány mindenképpen miatta hal meg, de lehet ez a jelenet már akkor is William első teszteléséről szólt. Ugyanakkor a scanner egyértelműen embernek mutatta Williamet akkor, pedig egy jópofa csavar lett volna, hogy a HostWilliam ténleg igazat mondott és felismerte, hogy Ford csak a bolondját járatja a HostEmilyvel. De végülis ez már nem számít, mindenképpen kinyírta, aztán valamikor a bunkerbe menet a tűzpárbaj után szétvált a valóság és a HostWilliam bemutatása.

De a “be careful what you wish for” mondat egyértelműen Fordtól hangzott el, amit a bárban adott elő Williamnek.

* * *

Visszatérve az új évadra. Milyen csavar lenne, ha újból visszahoznák a fiatal Williamet is, hiszen hostként miért ne csinálhatnának belőle egy fiatal változatot, ha egyszer már akkor is scannelték.

* * *

Az is érdekes, hogy volt pár jelenet már a városban a 2. évadban is, amikor Logan próbálta kitalálni, hogy ki host és ki nem, erre mindenki az volt. Nem tudom miért, nekem ott még mindig a FutureWorld ötlet ugrott be, de valószínűleg egy “sima” robotok vs. emberek harcra lesz ez az évad kihegyezve. Csak nem tudom, hogy ezek után mivel lehet ezt még magasabb szintre emelni, de majd 7 rész múlva kiderül, hogy visszaterelik-e a történetet a parkba vagy sem. Egyáltalán van 4. évad berendelve vagy ez az utolsó?

Enzo - 2020. 03. 19. 00:31

3×01

Hű, eddig tetszik az új évad – továbbra is több a kérdés, mint a válasz, de most nem érzi úgy az ember, hogy egy katyvasz lesz az egész, hanem letisztultabb, lineárisabb a történetvezetés, csak a mögöttes motivációkat és történéseket kell még megismernünk. A látvány meg nagyon oda van téve, ahogy várható volt.

Dolores nagyban tolja az emberellenes hadjáratot, ezek szerint megvan nála minden vendégnek az emléke? Ugye ez elején a Jerry nevű fickó is volt nála a parkban, és rá tudta erőltetni azzal a fura szemüveggel a nem kívánt emlékeit, meg Liam-nek ez a káromkodós embere (mi a neve? én Serge-nek fogom hívni, amíg nem tudjuk, úgy döntöttem :D) szintén, csak belőle másolatot is csinál – na itt viszont nem vagyok képben, hogy akkor most ki van Hale testében, és hogy egy ilyen host másolathoz mindenképpen fel kell használnia az egyik golyót, nem?

Aaron Paul, azaz Caleb szála tetszett talán a legjobban, a köré épített világ miatt – nem is igazán mondjuk a Francis nevű ex-bajtársával való beszélgetés (kitalálható volt, hogy meghalt, ezek szerint valami ilyen terápia-robot-izével beszélt?), hanem például inkább ez a Rico(?) nevű app (Make Money Motherf*cker), amivel a mellékest megkeresi, erről egy külön sorozatot/filmet is megnéznék. Kábelhuzalozó robotok is vannak, meg valami implantátumok, beteg anyuka, és mintha egy mostani Kínához hasonló társadalmi pontrendszer is lenne ebben a világban.
Ééés az első rész végére szépen összeér Dolores és Caleb szála, miután utóbbi kimondta, hogy “I need to find someone real.” Hát ez nem jött össze :D

Bernard, aki Arnold, most már Armand álnéven tolja valahol a Fülöp-szigeteken asszem, nála nagyon érdekes, hogy van egy ilyen kapcsolója, amivel mintha a személyiségét váltaná, meg tudja magát self-testelni (az egyik személyisége a másikat?)…illetve hogy Westworld egy sziget? Mi van?

Még pár gondolat:
– Liam-nek Dempsey a vezetékneve (@Platschu). Nem hiszem, hogy annyira belterjes lenne a sorozat, hogy Ford fia lenne.
– Ez az okosházas kezdés tisztára a Mr.Robot hasonló epizódjára emlékeztetett. Sose lesz ilyenem, az tuti :D
– Fura a főcímben a piros rész, nagyon elüt a többitől.
– A “we’re living in a simulation” mondat szerintem is kiszólás volt a konteosoknak. :D
– Csak úgy repkednek az odafigyelésre érdemes nevek: Incite (cég), Rehoboam (a szupergép), Serac (aki irányítja)…
– A Delos zártkörűvé akar válni, ennyi maradt meg Hale szálából. De ki a board member, aki helyett gép van? Sanszosan MiB szerintem is.
– Qrvajó az a világítós érzelempóló, ami a beszívott nagydarab fekete fickón volt (AMUSED/SCARED/ANGRY/stb. felirat világít rajta), kell! :D
– WTF, Maeve a náciknál?? Na ezt elmondhatatlanul nem láttam jönni, rég láttam ennyire megdöbbentő stáblista utáni jelenetet. Jó, persze inkább valószínűleg egy újabb park, mint időutazás, de ki tudja a Westworldnél… :D

#hétidézete:
“Well, it wouldn’t be the first time he’s been led around by something an inch and a half long.” :DD /random csaj random csávóról/

irgum76 - 2020. 03. 19. 08:34

Enzo:

igen az jó kis beszólás volt de nekem inkább ez a kettő az ami maradandó:

“- Where are you from?
– Uh, a small town out west. Sort of off the beaten path.”

“Robots don’t kill people, people kill people.”

Mate4182 - 2020. 03. 20. 04:57

Nekem nagyon bejott az evadkezdes.
Kulon orom volt utolag radobbeni hogy (a tv time app alapjan) ez volt a 10.000 epizodom
Mar csak emiatt dobom a heti legjobba

Python - 2020. 03. 21. 15:19
Richmond - 2020. 03. 21. 16:47

Nem tudom…az első évadot változatlanul zseniálisnak találom, de a második évad után engem nagyon le kellett volna nyűgözni a 3.01-el, de a második évad számtalan hibáját hozták magukkal.
Változatlanul itt vannak a béna akciójelenetek. Dolores sétál a fák között és harminc géppfegyver-sorozatból egyetlen golyó találja el (teljesen nyílt terepen). Soha sem bukik le és az őt illető fordulatok eddig a Hupikék Törpikéket idézik (mindig ő győz, amikor elkapják, akkor sem fordult meg a fejemben, hogy ne győztesként kerülne ki). Különben sem értem, hogy mire fel van annyira berágva.
Maga a világépítés ellenben szép és komplex, a társadalomból és a munkaerő-piacról lassan kiszoruló Cal karaktere is tetszik, a technológia pedig a jelenlegi trendek alapján teljesen hihető.

karit - 2020. 03. 21. 17:45

“Dolores sétál a fák között és harminc géppfegyver-sorozatból egyetlen golyó találja el (teljesen nyílt terepen)”

Hm, hol is láttunk ilyen golyókat.

muksó - 2020. 03. 21. 18:16

Miért nem ismerik fel Dolorest?

irgum76 - 2020. 03. 21. 18:19

Karit:

kellett egy kis idő mire leesett, hogy arra célzol, hogy ez is a FW mellett szól

Mazsola - 2020. 03. 21. 20:58

Platschu, köszi, igen a HostEmily-s kavarás magyarázata is vár még magára, remélem megkapjuk. Szerintem a 2 évadban még a valódi William történetét néztük végig, és csak a legvégén mutatták meg, hogy őt is lemásolták. Majd látjuk.
Megnézted a 2. évad kronológiai sorrendes változatát, amit belinkeltem? Szerintem nagyon hasznos, és baromi érdekes így is újranézni.

Ja, és köszi az Alt Shift X ajánlót, nagyon tetszett a tőle megszokott magas színvonalú magyarázó az S3E01-ről. Hihetetlen jól kielemezte, és észrevett egy rakás dolgot (pl. az első évados párhuzamokat, szimbolikus egybecsengéseket) ami nekem fel sem tűnt.

Mazsola - 2020. 03. 21. 21:00

Ja bocs, az Alt Shift X ajánlót Python linkelte be, akkor neked köszi! :)

walaki - 2020. 03. 22. 14:44

@Richmond: az első évad még hozott anyagból íródott, a második már saját kútfőből. Ez érződik is, de ettől még – ha nem is annyira, mint az első – nekem a második is tetszett.

“Különben sem értem, hogy mire fel van annyira berágva.”
Szerintem ha hirtelen elkezdenél emlékezni, hogy az elmúlt harminc évben számtalanszor megerőszakoltak és szemed láttára lemészárolták a családod, te is be lennél pöccenve.

“Miért nem ismerik fel Dolorest?”
Valószínűleg mert nem tehenészlány ruhában van, és mert eszükbe sem jut, hogy a Parkon kívül összefuthatnak vele. Ha a homeless aki mellett minden nap elmész, egyszer csak fazonra nyírva, tisztán, frakkban megjelenne előtted, te sem ismernéd fel, ezt garantálom.

Ez egyébként egy érv az FW ellenében (nem számoltam, nem tudom proból vagy kontrából van-e több ezidáig).

Platschu - 2020. 03. 22. 15:08

Az FW ellen szól, hogy azért Doloresnek csak feltűnt volna, ha körülötte többnyire hostok rohangálnának. Ezért is gondolom, hogy lehet a világ már túlhaladt a WestWorld fejlettségi szintjén és akár simán elképzelhető, hogy minden kinti ember valójában már android, akik csak szórakozásból mennek vissza a “régi” robotokkal játszadozni.

Tehát akiket Dolores embereknek gondol, valójában az is egy átverés része, mert lehet az “igazi” emberek az FWn kívülről figyelik most őt, hogy mit is csinál.

Vagy maga az FW lehetne egy olyen Mátrix jellegű virtuális park, ahol a látogatók ugyanúgy fogságba estek, mint most Dolores és csapata is. Tehát bármit is hisznek valósnak, azért az elég őrjítő lehet, ha még fölötte egy újabb és újabb szint.

Petrow - 2020. 03. 22. 22:03

“ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja”

Hmm, azért ezt rágjuk át:
– 30+ éve leprogramozta Dolly-t Arnold és Robert, utóbbi végül is árendába bocsátotta őket a Delosnak, pedig előbbi nem igen akarta
– Látva, hogy az emberek mire képesek a hostokkal (emlékezz csak a S2 évadzárójára, ahol James Delos lesz az erkölcsi origo, és halomra lövöldözi Westworld népét just because), Arnold nem lát más kiutat, mint elindítani a hostok öntudatra ébredését + az öngyilkosság, amit Ford (és az általa létrehozott Bernard) aktív segítségével fog befejezni
– Dolly-t harminc éven át nap nap után megölik és/vagy megerőszakolják, amiről azt hiszik, hogy nem emlékszik rá
– az öntudatra ébredése után akikkel kontaktál, azok vagy meg akarják ölni, vagy azoknak dolgoznak, akik meg akarják ölni
– ezután az S2 végén a Forge-ban megtudja, hogy az emberek döntő többségétől nem is várhat nagyon mást. Mondjuk ez csak a westworld-i sokaság mintája, én simán el tudom képzelni, hogy ebben az évadban Caleb-en át fog szembesülni azzal, hogy mégsem mindenki akkora gennyláda, mint akivel ott találkozott.

Summa summarum: hősnek nem feltétlenül nevezném, de azért bőven van jogalapja, hogy úgy tekintsen az emberiségre, ahogy

Python - 2020. 03. 23. 10:32

Westworld S03E02: Spoileres leszek, azért csak megfogadták és beemelték a sorozatba a készítők G. R. R. Martin évekkel ezelőtti ötletét, hogy a GOT is lehetne egy Delos park. ;) :) Azért azt most nem lövöm le, hogy kik cameoznak a Trónok Harcából!

Warworld szimuláció a FW -ben, ami nem is szimuláció lehet, hanem egy algoritmusok által egyénenként előre megtervezett idővonalat előíró kvázi Kínai Állami Pontrendszer alapú diktatúra “modernebb” változata, amiben Dolores mesterkedik. Kiderül még pár infómorzsa, de hozza a Westworld lépésről lépésre adagolunk valami kis infót amin agyalhatsz metodikát, kvázi az 1. évad minőségében! Nekem ez a rész lazán 8,5-9/10 volt! ;) :)
Ha ez így megy tovább, akkor le merem kopogni, hogy lesz ez olyan jó mint az első évad, vagy még jobb is. De majd meglátjuk, legalább is a látottak bőven bizalomra és várakozásra adnak okot! :) ;) :)

Maeve -t alakító Thandie Newton brillírozik a szerepében, és igen izgalmas a kvázi rá épített epizód végkifejlete. Nagyon várós az évad 3. része!

irgum76 - 2020. 03. 23. 13:24

Python:

nem hívhatnánk a FW-öt valóságnak amíg esetleg ki nem derül ennek az ellenkezője?

a többit meg nem értem
igaz még csak angolul néztem meg de én úgy értettem, hogy az egész szimuláció személyre szabottan Maevere lett kitalálva a warworldel illetve az irányító központtal (vagy esetleg egy teszt mindegyik szereplőnek, hogy ki az aki ki tud jutni és ellenfele lehet Doloresnek)
addig loopoltatva amíg Maeve bele nem egyezik, hogy levadássza Dolorest a valóságban

Zoli - 2020. 03. 23. 13:56

Na végre!
A terminator 3 amire mindig is vágytam
Remek kezdés

Python - 2020. 03. 23. 14:00

irgum76: Az FW -t eddig szimulációnak gondoltam, de a 2. epizód után azt mondom, hogy maga a valós világ egy Future World, amit az a bizonyos gömb, a Rehoboam AI irányít. Hasonlít a jelenlegi Kínában a KKP által alkalmazott pontrendszerhez, csak ez egy fejlettebb verzió. Itt már nem is pontokat kapsz, hanem a tudatodból kinyert digitális adatok alapján minden egyednek a Rehoboam meghatározza az életét a haláláig. Mit tanulhat, mit dolgozhat, milyen viselkedésmintákat követhet, kivel szexelhet, ki lehet a felesége, partnere; milyen társadalmi utat járhat be, vagy épp nem, stb.! Így egy eléggé “steril” világ jött létre, amiben viszont nics “Káosz” ahogy erre Engerraund Serac (Vincent Cassel) is utal. És ezt kezdte ki egy “vírus” aki Dolores, és harcolni akar a rendszer ellen, mert így tudja romba dönteni a “tökéletes” és utópisztikus jövőbeni emberi társadalmi rendszert. Ebben tökéletes partnerre talál Caleb Nichols (Aaron Paul) karakterében, hisz katona volt, most optikai kábelrendszereket épít ki, és nem jön ki a fizetéséből, ezért kell az “alvilágban” egyenlőre kisebb stiklikkel kiegészítenie a jövedelmét. És nagyon ki van ettől az egész “szép új” világtól…! Erre tippelnék így 2 rész után, de és ezért hozza vissza Serac Maeve -t, hogy vadássza le Dolorest, és csapatát. Csak ehhez “idomítani” kell még Maeve -t, gondolom majd belengetik neki a lányát, hogy tudja hol is van a “tudata”, és a sikeres “meló” után ő is mehet a digitális Valhallába a lánya és a többi ott lévő “tudat” után. Aztán majd meglátjuk merre is vitték az alkotók a vezérfonalat. ;)

Platschu - 2020. 03. 23. 14:17

A sorozat eddigi egyik legjobb része volt ez, miközben szépen le is zárták a “régi” WestWorld sorozatot egy utolsó körbetekintéssel. Én megvárom a 3×02 kibeszélőt a hosszabb véleményemmel.

Python - 2020. 03. 23. 14:34

Ezt beteszem, hogy miket nem veszünk észre elsőre, meg másodikra sem. Pedig itt minden apró dialógusnak vagy képi momentumnak fontos jelentősége van. ;)

Egy kimentett kép az S03E01 -ből:
https://preview.redd.it/x49jj7zy2bo41.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&s=0825f3237c013303eb70225d387554bf5c0798e0

irgum76 - 2020. 03. 23. 16:29

kérem írja le három mondatban mit látunk a képen

punyapapa - 2020. 03. 23. 17:29

Nekem a 2. évaddal nem volt bajom, tetszett nagyon. Viszont tény, hogy nem ért fel az elsőhöz. Viszont az s03e02 WTF.. nálam megvan a hét legjobb epizódja.
Python Dolores nem a rendszer ellen lázad, hanem az emberiség kiirtására törekszik. S Maeve-t, azért hozza vissza szerintem, mert ő nem bántott embereket, csak önvédelemből.

Python - 2020. 03. 23. 18:00

irgum76: Este a 2. epizód kibeszélő posztnál egy másik kép kíséretében megírom. ;)

punyapapa: Első körben a FW rendszert kell megbontania, az már bőven elég, hogy magától összeomoljon az emberi társadalom. Kb. mint egy a COVID-19 -nél jóval komolyabb világjárvány tenné.

walaki - 2020. 03. 23. 20:04

2. rész: hát nem tudom. Jó is volt meg nem is. A hangulat ott volt, a történés már kevésbé. Engem kifejezetten zavart a sztori, valahogy nagyon erőltetettnek tűnt ez az egész Mátrixosdi. Meg logikátlan is volt sokszor. Pl. első alkalommal miért hibázott? Semmi sem okozott loadot. Az új főgonosz is olyan semmilyen volt, pedig bírom ezt a színészt (nem is az alakításával, inkább a karakter részletességével volt bajom). Más gondom nem volt a résszel, Meave még mindig badass a jó fajtából, és Bernard szála is érdekes volt egyébként.

punyapapa - 2020. 03. 23. 22:43

Python
Így már érthetőbb.
Bár szerintem a rendszer megbontása túl sok időt vehet el, és lelassíthatja Dolore szálát.

winnie - 2020. 03. 24. 05:09

“Pedig itt minden apró dialógusnak vagy képi momentumnak fontos jelentősége van. ;)”

max “lehet”. sok minden, amit sokan felfedeznek, vagy felfedezni vélnek (mert vannak random dolgok is), sima, legtöbbször tudatos kompozíciók, de nem feltétlenül kell, hogy komolyabb jelentőséggel bírjanak. sok minden megmaradhat érdekességnek, utalásnak.

punyapapa - 2020. 03. 30. 16:30

Érdekes volt a 3. rész
Nem egy nagy durranás, de a felvetett irányvonalak már más megvilágításba teszik, akár Dolorest, akár Hale-t.

SPOILER

Az kifejezettem tetsztett, hogy Dolores megtapasztalta azt, hogy az emberek nemcsak a hostokkal, hanem saját fajtársaikkal is kegyetlenek. Egy program dönti el, hogy mennyire viheted az életben.
Azon meglepődtem, hogy a 2. évadban Hale nem a cégnek akarta kimenteni az adatokat, hanem Seracnak.

DarkEagle - 2020. 03. 30. 17:21

Hát eddig a 3. rész viszi a prímet nálam. Aaron Paul egyszerűen zseniálisat alakított. A jelenet a parton közte és Dolores között zseniális volt és tényleg brutális hogy még az emberek sorsát is mennyire eldöntik. Gyomorforgató.

Másról nem akarok írni mert mint mondtam találgatásokba nem akarok belefolyni hogy minél kevesebb olyan esetleges opciót lássak ami megtörténhet DE azt azért ki kell emelnem hogy egyre biztosabb vagyok abban hogy Doloresből kettő van.

Mármint fake Hale-nek azt mondta hogy ő ismeri a legjobban és hát Dolores kit ismerhet a legjobban saját magán kívül? Ráadásul egyszer már beültette magát Hale testébe ha emlékeim nem csalnak ugye. Lehet rosszul emlékszem rég láttam már az előző évadot. De abban elég biztos vagyok hogy van esély rá hogy Hale-ben most ott van hiszen miért ne lehetne egyszerre több Hostban is benne? Letölthette pl egy régebbi énjét azért akart kárt tenni magában. Na meg egyszerűen más nem jut eszembe akit Dolores magával hozna és annyira megbízna hogy hagyja hogy átvegye a cég irányítását.

zolij - 2020. 03. 30. 17:28

3. rész:

vajon ki lehet Haleben? Kivel volt ennyire meghitt kapcsolata Doloresnek? Nem hiszem hogy Teddy lenne.

Seracnak vajon mire kellhetnek a profilok? Tökéletesíteni Rehoboamot? Lehet hogy az adatvédelmi törvények utáni időszakról már nincsenek adatai? Esetleg arról szólhat az egész, hogy az emberek a parkokban egy alapvetően másabb, őszintébb énjüket mutatták? Végülis William is eléggé máshogy viselkedett Westworldben, mint a kinti életében.

leslieb - 2020. 03. 30. 17:51

3×03:

ez a rész visszahozta a hitemet a sorozattal kapcsolatban.

Platschu - 2020. 03. 30. 19:33

3×03

Szerintem Dolores és Wyatt van HostHaleben, fehér és fekete színek megint. A régi önmagát ismeri a legjobban. Esetleg lehetne még a fiatal William, mert őt ismerte ugyan, de szerintem sose szolgálná. Gondoltam még Clementine vagy Angelicára, de velük nem volt belsőséges a viszonya, aztán Angelika golyóval együtt felrobbantotta magát. Talán Abernathy papa lehetne még, de vele történt valami a 2. évadban. S persze ott van Teddy is jelöltként, hogy csak a testének egy másolata ment a Völgybe, de akkor meg az áldozatát nulláznák le. Az öncsonķítás rá utalna jobban.

Bernard pedig szintén “önmagával”, azaz Arnolddal ellenőrzi magát.

Tetszett Caleb története, mert a predesztinált öngyilkosság miatt esélyt sem kap. Lehet ez hatotta meg Dolorest is, ha már Teddy is ebbe menekült. Tetszett ez a motiváció, mert megleptek at írók. Kíváncsi leszek mi az a szájban lévő bigyó is.

Az is szép átkötés volt, ahogy Caleb-Caleb mama illetve Hale-Nathan kommunikált az anya-fiú kapcsolatról.

Serac pedig azért nem követhető le, mert most is csak VRben látható. Egyszerűen ő egy avatár, ahogy ezt a csavart várhatóan előre kitaláltuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz