login |

Westworld: kezdett a 3. évad

2020. 03. 16. 22:14 - Írta: human

217 hozzászólás | kategória: kritika,

Végre! Végre? Az biztos, hogy mindenkinek javaslom a Cram It-et, amiben jól össze van foglalva az előző 2 évad. Egyrészt mert valószínűleg nem emlékszünk mindenre, főleg a puzzle-felépítés miatt, másrészt meg lehet olyasmiről is felrántja a leplet, ami anno le sem esett. Főleg a ki-kicsoda, na és mit akar háromság miatt kell az ismétlés.

Új nézőknek nem tudom milyen ez a premier, talán winnie ráveszi magát, hogy írjon visszanézőt, mert lelőtte korábban, de rajongóként… sem tudom. Nekem tetszett, de mintha nem is a Westworldöt néztem volna. A tovább mögött folytatom.

A bevezetőben arra a kérdésre próbáltam ködösen utalni, hogy ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja. Izgulunk érte, hogy sikerüljön amit csinál, tényleg megérdemeljük? Közben Bernard is előkerül, akiben már ki tudja hány személyiség lakozik, de egy kapcsolóval tud váltani közöttük, és még Charlotte (azt hiszem Tessa Thompson sokfelé alakuló figurájának ez a neve) is felvillant. Minden szál összeér majd.

Mindeközben a big data techcégek oltása maximumon pörög, hiszen a nagy stratéga gép és a “mi csak jó helyen voltunk jó időben” hozzáállás teljesen tipikus. Ezt Zuckerberg is mondhatná 15 év múlva, ha nem tapos rájuk a politika, ami ugye szintén csak önös érdekből fogja ezt tenni, nem azért, mert az embereknek jót akar.

Ebben a világban bolyong a rendszer által semminek titulált Caleb, aki kisstílű bűnöket követ el, háborús veterán, és nem bírja már, hogy semmi sem valós. Látszik, hogy a rendszer gyógyírje nem segít neki, valami valósat keres, így botlik bele az egyik megbízása közben Dolores-be, aki épp szorult helyzetben van.

Nem tudom mit hoznak ki Caleb vonalából, de az a helyzet, hogy Aaron Paul miatt egyértelműen érdekes egyelőre. Konkrétan ha csak az ő szálára koncentrál a premier, a végén Dolores feltűnésével, akkor lehet, még jobban lekötött volna a rész. Rendben, a csaj terve is érdekel, de Bernard és a többiek egyelőre nem. Majd csak kisütnek persze abból is valamit, összeérnek a szálak végül.

Még azt akartam hozzátenni, hogy ahogy elővették a “szimulációban élünk” elméletet, az szerintem arra utalt, hogy a valóság az tényleg a valóság itt, nem kell túlvariálnunk ezt a részét a sorozatnak. Talán tévedek, csak annyira olyasminek tűnt, aminek említésén túl akartak esni az írók.

Persze elfért benne azért a társadalomkritika, hogy olyasminek tűnhet a gazdagok számára, mintha szimuláció lenne, mert ők szinte bármit megtehetnek. Lehet, hogy szofisztikáltabb a sorozat üzenete, csak az a jelenet ment félre nálam?

A lényeg, hogy rendben, itt vagyok, az eddig felhozott szálak nem érződnek intellektuális kirakósnak, túlgondolásnak, hanem egyszerűbbnek, és emiatt kicsit izgalmasabbak is. Remélem, hogy ez kitart.

ui: Van stáblista utáni jelenet.

217 hozzászólás Ne habozz!

Zsuzsó - 2020. 03. 16. 13:22

Hááát, ez az első rész annyira nem jött be, Aaron Paul-nak örülök, de Dolores annyira irritál, hogy reméltem, azonnal megölik… Nyilván nem, de a végén hátha!
Náci park? Hogyhogy vannak még parkok egyáltalán? (Persze lehet hogy csak én vesztettem el a fonalat.)

noinipo - 2020. 03. 16. 20:50

szerintem állat kezdés
nem vagyok hatalmas westworld fan, tök jó alap ötlet van annyira kacifántosra húzva, hogy külön oktató videó kell a megfejtéshez, de ez a 3×01 nagyon rendben van

walaki - 2020. 03. 16. 22:47

Nagyon vártam már, és nekem is bejött a vérfrissítés! Örülök, hogy Nolan bácsi hozzáértő kezébe került Crichton öröksége! Ez az első rész nagyon bíztató, és bár tényleg nincs túlbonyolítva, kellően árnyalja a világot.

Ami a szimulációt illeti, szerintem jó nyomon jársz, human. Nekem már az első két évad alatt is az volt az érzésem, hogy arra utal a sorozat, a host-ok az átlagemberek, a vendégek meg a gazdagok, akik azt hiszik, pénzért mindent lehet. Csak hát hiába felül a gálya, azért a víz az úr!

DarkEagle - 2020. 03. 16. 22:52

“ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja. Izgulunk érte, hogy sikerüljön amit csinál, tényleg megérdemeljük?”

Egyelőre még nem akarok hosszasan elmélkedni az új évadról, őszintén szólva nem is nagyon van miről hisz ismerjük a sorozatot. elméleteket sem akarok gyártani mert az csak rontja az élményt szerintem. Megint oda lyukadnánk ki hogy mindent előre kitaláltunk mert a sok ezer elméletből 1-2 úgyis bejönne.

A lényeg most csak annyi lenne hogy ezzel a fenti szöveggel nem értek egyet. Szerintem Dolores-t nem állították be hősként, sőt. Ő pont olyan mint a Punisher. Volt valamije még ha nem is valós, aztán elvették tőle ráadásul nem is egyszer majd fogta magát és fellázadt. Ebben semmi hősies nincs. Azt is tehetné hogy ártatlanokat ment meg éhezőket, pl az olyan nyomorultaknak ad munkát mint Caleb ami idővel meg is fog történni csak nem úgy ahogy én mondom most. Ehelyett igazi bosszúálló. Nyilván az ő szemszögéből hősként tekint magára, bár ez se biztos. Szerintem inkább csak a szükséges rosszra ami ahhoz kell hogy kiirtsa a férget, ami az emberi faj.

Az hogy megérdemeljük-e? Azok akiket megöl mindenképp. Ez szerintem nem is vitás. Itt nincs 2. esély. Olyan lényeket teremtettek akiknek valódi érzéseik vannak és szó szerint játékszernek tekintik őket. Ha ezt egy ember csinálná egy másikkal halálbüntetés járna neki a való életben. Itt nem csak azért ússzák meg mert gazdagok hanem mert nem emberek ellen követték el a bűnöket.

Egyébként én ezért sem részesítettem előnyben a kirakós részeket nagyon mert a valódi mondandó jobban megfogott. A kirakós része csak hab a tortán. Sokan nem szeretik a sorozatot érthető okok miatt de nekem azért az egyik kedvencem mert ezen kívül nincs túl sok másik ami valós és komoly kérdéseket vet fel. Ráadásul a választ sem adja meg neked kell eldönteni hogy amit látsz az a jó vagy te máshogy gondolod.

HeadHunter86 - 2020. 03. 16. 22:54

Én azért nem ájultam el a résztől, bár látok benne potenciált. Valahogy a színészi játékok nálam elég gyengék. Illetve zavart az is, hogy ez a rohadt nagy város ennyire kihalt, a szereplőkön kívül egy darab NPC-t nem lehetett látni az utcákon.

DarkEagle - 2020. 03. 16. 22:54

Ja egyébként azt hadd jegyezzem meg hogy a CGI az valami eszméletlen szép lett. A zene meg szokás zseni.

piszkosfred - 2020. 03. 16. 23:03

Ez nagyon kellemes csalodas volt, az elozo evad utan majdnem kaszaltam, de ez eddig siman hozza az elso evad szinvonalat, sot…

Kivancsi vagyok mit kezdenek Bernard vonalaval, eddig ez tulzottan nem tudott lekotni, viszont Dolores, mint badass tovabbra is csillagos otos.

Az elso evadban ugye az volt a kritika sokak reszerol, hogy nem nagyon tudtak egyik karakterhez sem kotodni, nalam Doloressel ez mar rogton megdolt (Bernardnal annyira nem, o egyelore nem tud lazba hozni)

8/10, johet a kovetkezo.

Python - 2020. 03. 16. 23:16

Ezt a szimuláció dolgot nem vetném el, csak nem mint szimulációt magát kell elkézelni. Mi van, ha a Dolores szál nem a való világ, de nem is szimuláció, hanem a Future World, és a benne “élő” emberek nem is tudják, hogy egy “szimulációban” élnek, vagy ők már az eredeti emberek másolatai? Olyan Mátrixhoz hasonló dolgot képzelnék el, mint amit az elején Dolores a német csókán ért el azzal a virtuális valóság szemüveggel, csak itt maga a világ maga egyfajta VR vagy szimuláció.
Tetszik a Cyberpunk szerű beütése a 3. évadnak, na meg a stáblista utáni jelenet a Warworldben vagy hol Maeve -el. Mit ha épp most ébredt volna megint öntudatára az adott új szerepében.

Az viszont nagyon gyanús, hogy a gömb csúcs számítógép elemzi a folyamatokat, és ezt láthatjuk szerintem az esemény grafikáknál, amik szerepelnek az első részben ha jól emlékszem 3 alkalommal, amikor kritikus eseményeket érzékel a rendszer. Tetszik, és kíváncsi vagyok hova fog ez kifutni a 8 epizód alatt, ;) :)

Python - 2020. 03. 16. 23:16

Ezt a szimuláció dolgot nem vetném el, csak nem mint szimulációt magát kell elképzelni. Mi van, ha a Dolores szál nem a való világ, de nem is szimuláció, hanem a Future World, és a benne “élő” emberek nem is tudják, hogy egy “szimulációban” élnek, vagy ők már az eredeti emberek másolatai? Olyan Mátrixhoz hasonló dolgot képzelnék el, mint amit az elején Dolores a német csókán ért el azzal a virtuális valóság szemüveggel, csak itt maga a világ maga egyfajta VR vagy szimuláció.
Tetszik a Cyberpunk szerű beütése a 3. évadnak, na meg a stáblista utáni jelenet a Warworldben vagy hol Maeve -el. Mit ha épp most ébredt volna megint öntudatára az adott új szerepében.

Az viszont nagyon gyanús, hogy a gömb csúcs számítógép elemzi a folyamatokat, és ezt láthatjuk szerintem az esemény grafikáknál, amik szerepelnek az első részben ha jól emlékszem 3 alkalommal, amikor kritikus eseményeket érzékel a rendszer. Tetszik, és kíváncsi vagyok hova fog ez kifutni a 8 epizód alatt, ;) :)

Platschu - 2020. 03. 16. 23:17

WestWorld 3×01

Kicsit mintha teljesen új sorozatot kezdtek volna ezzel az évadnyitóval, ami valahol a Mátrix és az Alzered Carbon világát idézi.

A Francis csavart már a legelején kitaláltam, hogy a fickó meghalt. Szerintem Caleb host, mert éppen ugyanolyan kamerabeállítással kelt fel, mint Dolores, bár már ez is lehet félrevezetés. Francis pedig arra kellett, mert neki ez a bűntudat lehet a sarokköve, amivel tökéletesítik a lemásolását, bárhol is legyen az “igazi” Caleb. Közben egy hasonló monológot is előad, mint Dolores a világról. Gondolom lesz közös múltja a parkban is, tehát lehet ismerik egymást korábbról, de aztán az emlékeit törölték.

Továbbra is meg vagyok győződve, hogy a FutureWorldben vagyunk, ami lehet egy kiterjesztett valóság, mint a 2. évadbeli virtuális világ, amit szerintem ez a Hobovalami tart fenn, nem hiába tették a főcímbe is. Ezért is van az, hogy a nyitójelenetben a hologram technológia miatt a fickó azt lát, amit csak akar.Így a hatalmas város is csak illúzió. Gondolom nem akartak annyi statisztát utaztatni Szingapúrba, ezért kihalt a város.

Liam arról beszélt, hogy 15 évig épült ez a Hobo. Bár a családnevét nem árulták el (vagy nem figyeltem), szerintem ő akár lehetne Ford fia is. Ezért beszél arról, higy az apja társa (Arnold) kizárta a rendszerből. Csak hát Arnold-Bernard csere sokkal korábban történt, úgyhogy itt rossz nyomon járok. Vagy még olyat tudnék elképzelni, hogy ő a drogos Delos srác fia és valójában William zárta ki.

Az igazgatótanácsi jelenetben az üres szék Williamé lehetett, akit gondolom szanatóriumba / kényszergyógykezelésre küldtek a lánya megölése után. Mivel minden newcomert tudnak követni, így ezt nem tudja letagadni.

Az mondjuk ötletes volt, hogy nem ismerték el Ford tetteit, hiszen mindent Bernardra kentek. De végül is a 2. évad végi kesze-kusza időrendben már ő adott parancsokat.

Bernard szerintem kint van a valódi világban, nem a FutureWorld parkban. Mondjuk az érdekes, hogy vonat helyett hajóval megy visszw. Maeve pedig szintén a WorldWarWorldban / NaziWorldben ébredt fel.

Maga a rész csendes mederben csordogált. Gyönyörűek voltak a vizuális effektek, bár a spanyol Valencia és Szingapúr önmagában is futurisztikus. Az egyik folyosós jelenetet is mintha Dubaiban vették volna fel szerintem, mert mintha még jártam is volna benne. Szóval lászik, hogy rengeteg pénzt beleöltek a látványba és megtalálták a legszebb külső helyszíneket.

Ugyanakkor az alternatív cyberpunk hatású jelenetek annyira furának tűntek itt és élesen felrajzolták a kontrasztot csórók és gazdagok között. Még egy érv, hogy ez a FutureWorld. Közben persze az írók is tereltek, hogy nem lehet szimuláció a szimulációban.

Én legalábbis azt várom, hogy itt Dolores fog jól pofára esni, amikor megkérdőjelezi, hogy mi valós és mi nem. Ford tényleg játszik velük és lehet simán csinált magáról is másolatot. Vagy tényleg mindenki android már és csak a különböző verziók tanulmányozzák egymást, miközben Dolores majd szépen rádöbben, hogy lesznek nála is jobbak. Mintha a 2. évadban ő nem találkozott volna az arcnélküli dronehostokkal, tehát ő sem tudhat mindent hol tart a világ technológiai színvonala.

Valószínűleg újra kell néznem a részt, hogy minden kis információmorzsa a helyére kerüljön.

irgum76 - 2020. 03. 17. 00:07

először is a látványtól én is el voltam ájulva
gyönyörűen mutatták be a világot

“A bevezetőben arra a kérdésre próbáltam ködösen utalni, hogy ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja. Izgulunk érte, hogy sikerüljön amit csinál, tényleg megérdemeljük?”

Dolores a szemüveges csókánál azt mondja, hogy csak azokat bántja akik ártottak neki a feleségének meg, hogy felszabadította
szóval nem az emberiség kiirtása a célja
így ízlés szerint lehet neki drukkolni vagy sem

“Még azt akartam hozzátenni, hogy ahogy elővették a “szimulációban élünk” elméletet, az szerintem arra utalt, hogy a valóság az tényleg a valóság itt, nem kell túlvariálnunk ezt a részét a sorozatnak. Talán tévedek, csak annyira olyasminek tűnt, aminek említésén túl akartak esni az írók.”

itt szerintem bedobtak egy gumicsontot a konteosok már rég FutureWorld-ről beszélnek
akik meg nem azoknak egy “hoppá lehet igaza van a csávónak” csettintenek egyet
szóval ez inkább a nézők felé kiszólás, hogy talán igen talán nem tessék nézni mert nem fogjátok elszpojlerezni a redditen

irgum76 - 2020. 03. 17. 00:11

ja és kösz, hogy szóltatok az extra jelenetért
nekem az kimaradt mert mindig lelövöm a sorozatokat nehogy belefussak az előzetesbe
(filmeknél mindent végignézek az utolsó betűig nem extra jelentért csak nekem úgy kerek lecsengéssel együtt)

symor - 2020. 03. 17. 01:27

Simán megléphetnék ezen az úton azt az univerzumépítést, mint a Fargo esetében.

Csak itt nem a Coen tesók hanem Michael Crichton univerzumára építve. A fickó kis túlzással már a ’70-es évek derekától előre álmodta a jövőt, a mai jelent.

A legutolsó könyve a genetikai forradalomról és teremtéstörténetről is simán belefér, de a Gyilkos Nap, Kongó (nem a film) világa ugyanúgy.

Platschu - 2020. 03. 17. 01:57

Csak nekem tűnt úgy, hogy a párbeszédek sekélyesebbek lettek a sok káromkodással? Oké, most nincs (még) Anthony Hopkins és a neki írt mélyebb filozófikus gondolatok, de azért ez a sok f így picit a GoT minőségromlásához hasonlít.

human - 2020. 03. 17. 01:58

walaki : teljesen igazad lehet, ebből a szögből még nem is raktam össze, de nagyon jó elemzése.

.LnB - 2020. 03. 17. 06:47

Akkora csalódás volt számomra a második évad, hogy ezt csak akkor kezdem el, ha világraszóló pozitív véleményeket fogok róla hallani. Az első évad után a második, teljes mélyrepülés volt. :(

dexike3 - 2020. 03. 17. 08:03

nekem úgy jött le az évadnyitó, hogy nagyon mást akarnak mutatni a készítők, olyan cyberpunk-osra van hangolva. néha olyan érzésem volt, mikor Dolo szála ment, mintha a Terminátor egyik epizódja futna.
összességében szuper volt jöhet a folytatás. Cal karaktere azért kell, hogy közeledjen Dolo az emberekhez?
Martin nem lehet Teddy ugye? de akkor ki ő Dolo béta? és akkor Chrlotte is Dolo béta verzió? James Marsden nincs kreditelve, így őt kizárnám a visszatérésből, de akkor kik a rejtett karakterek?

seven - 2020. 03. 17. 08:08

Remek kezdés volt, brutálisan erős világépítéssel.

Platschu - 2020. 03. 17. 08:17

Ha emlékeztek, akkor Teddyt kegyeletből feltöltötte az a völgybe miután belátta, hogy a hapsi nem akar az erőszakos céljaiban részt venni átprogramozva, ezért is mutatták az évadzáróban pár másodpercig a tisztáson állva ahová Maeve lánya és az indiánok is kerültek.

Őszintén szólva én rendesen puffogtam a 2. évad utolsó része miatt, mert a sok idősík elég zavaró lett. Azt még most sem értem, hogy Dolores minek építette újra Bernardot, ha egyszer tudja és még mondja is, hogy ellene fog harcolni. Arnold iránti lojalitás? Vagy már akkor is bűnbaknak szánta?

dexike3 - 2020. 03. 17. 08:39

@Platschu:
köszi, még nem értem oda az újrázással. de így végképp furcsa történeteket kapunk.

snipp - 2020. 03. 17. 09:07

egy valamit nem ertek. akkor Doloresbol most ketto van? Dolores ugyebar Charlotte testeben jott ki a valo vilagba..

seven - 2020. 03. 17. 09:48

snipp: Charlotte testében jött ki, épített egy Dolores testet, aztán átrakta magát abba, Charlotte testében pedig most valaki más van.

Matt - 2020. 03. 17. 11:52

Dolores nem hős, de még csak nem is antihős, hanem egyértelműen villain. Nem is értem, hogy tűnhet valakinek hősnek. Jó kezdés volt, 7/10 egyelőre. Ha a 2. évad szintjét hozza, azzal is elégedett leszek.

@platschu: Mivel Bernard is visszahozta Dolorest, így Dolores is visszahozta őt.

Platschu - 2020. 03. 17. 13:00

Matt: Köszi, ez így logikusan hangzik, erről elfeledkeztem.

A 2. évad első és utolsó része volt ennyire kusza, mert a többi 8 részben szépen haladt a történet a normális mederben.

Én arra nem emlékszem, hogy Charlotte mikor mondta, hogy örökké akar élni, mert utána a másolata éppen ezt veti fel neki, hogy vigyázzon vele mit kíván. Az azért megfigyelhető, hogy ha egy párbeszéd megismétlődik, akkor általában annak valamilyen súlya van. Ez a kívánságos mondat pedig eredetileg William és Ford beszélgetésekor hangzott el, amikor átadja neki a profile kártyát.

Azt mondjuk továbbra sem értettem, hogy végül Barnard minek is hozta vissza Dolorest miután lelőtte, hogy ne akadályozhassa a térkapu kinyitását. Ez nekem még mindig zavaros őszintén szólva. Vele akarta megöletni az őröket, mert attól félt, hogy minden hostot elpusztítanak?

Az is érdekes lehet, hogy milyen golyókat vitt Dolores. Elvileg Teddy fel van töltve, míg a többiek lekapták az átjárónál, tehát elvileg nem sok ideje lehetett, hogy bármelyik főszereplőét kivigye Bernardon kívül. Mert Maeve az tuti nem, Clementine megkattant. Más szereplő pedig nem rémlik, aki közvetlenül kapcsolódott volna hozzá.

Matt - 2020. 03. 17. 13:34

“Én arra nem emlékszem, hogy Charlotte mikor mondta, hogy örökké akar élni, mert utána a másolata éppen ezt veti fel neki, hogy vigyázzon vele mit kíván. ”
Én most néztem vissza a 2. évadot, és nekem sem rémlik, hogy Charlotte ilyet mondott volna. De Dolores ezzel szerintem a projektükre utalt, ami tökéletes másolatot készít az emberről, aminek köszönhetően “örökké élhetnek”. Nyilván Charlotte is csinált volna másolatot magáról a jövőben.

Azért hozta vissza Dolorest, mert egyedül az ő segítségével tudta megmenteni az androidokat. Ford is mondta Bernardnak, hogy nincs meg benne az, ami a túléléshez kell, ezért is vette át egy csomószor felette a hatalmat. Doloresben (Wyatt által) viszont meg van. Miután pedig kinyerte az információkat a kohóból kb. 500x veszélyesebbé vált az emberek számára, Charlotte karakterét is valszeg ezért tudta olyan hitelesen hozni.

A golyók jó kérdések. Én arra tippelnék, hogy Dolores másolatokat csinált magáról, és a 3. évadbeli Charlotte, plusz a csávó a végén is valójában Dolores másolata.

walaki - 2020. 03. 17. 15:21

@Matt: na de akkor Dolores pont olyan villain, mint Robin Hood. Csak gazdagokat támad, elszedi a pénzüket és segíti a szegényeket (hostokat ebben a kontextusban).

Szerintem simán lehet drukkolni neki, remélem a sok elmebajos és degenerált gazdag mind elbukik és visszakapják, amit a hostokkal műveltek! Úgy kell nekik, ahogy Shakespeare mondotta volt, “these violent delights have violent ends”! ;-)

GabeE3e - 2020. 03. 17. 18:12

Valaki írta, hogy nincsenek kiemelkedő alakítások, hát Tommy Flanagan szerintem zseniálisan hozza a karakterét eddig.

Nekem tetszett az első rész, a látvány félelmetesen jó és itt nem csak a Dolorest alakító színésznőre gondolok, mintha egy nagyköltségvetésű filmet néznék olyan, bár az előző évadok is jók voltak ilyen szempontból.

Engem felcsigáztak kíváncsian várom a folytatást.

Platschu - 2020. 03. 17. 18:47

Én arra leszek kíváncsi még, hogy hová akarják kifuttatni ezt az egész évadot. Mert hát Dolores nem nyerhet(ne), hiszen hogy nézne ki, hogy kinyírja az emberiséget. Tehát valami oltári nagy csavat várok az íróktól: FutureWorld, VR FutureWorld (ala Matrix) vagy esetleg a már mindenki android megoldás. De utána szükségszerűen vissza kellene terelni a történetet a park keretei közzé, mert így nagyon magasra tolták a határokat és a lehetséges végjátékot. Ezért is hiszem, hogy itt lesz valami nagy kavarás a végére. Az első évadban is említették, hogy Maeve kitörése újra és újra megismétlődik, tehát nem lennék róla meggyőződve, hogy Dolores bebukja a lázadást és az egész első három évad nem egy flashback lesz.

Hozzáteszem hogy volt olyan pletyka, hogy GRR Martin felajánlotta, hogy a Trónok Harcát kapcsolják össze a WestWorld sorozattal, mint MedievalWorld. Ez mekkore troll lépés lett volna tőle (kb. mint a Monkey Island 2 játék vége…), de nyilván az HBO egy ekkora fejőstehenet, pláne spinoffokkal megfejelve nem fog csak így összevonni. Bár lehet még az is jobb lépés lett volna, mint a 8. évad vége. Daenerys felébredne Westerosban stb. Mert utána mi jöhetne még? A Rome sorozat lehetne a RomanWorld, esetleg a Band of Brothers a NaziWorld. Na ne… Ez azért már sok lenne a jóból, még ha ambíciózus tévé crossover is lehetne. Ráadásul ez meg is magyarázná, hogy a Romeban látott színészek miért bukkantak fel a GoTban. :)

tommy - 2020. 03. 17. 23:54

na de Tommy Flanagan karakteráből hogy volt 2 a végén?

Tony Clifton - 2020. 03. 17. 23:56

Nem igazán értem, hogyan lehet Doloresnek drukkolni, elvégre az csak egy gép, egy fejlett, modern játékszer. Az érzelmei szimulációk, nincs lelke, nincs benne semmi természetes, az egész egy mechanikus-digitális szerkezet, amely elhiszi önmagáról, hogy intelligens lény és ezt képes elhitetni másokkal is. Miközben fejlett algoritmusok összessége.

Dolores és az összes többi host halomra gyilkoltak embereket. Az, hogy ezek gazdagok, teljesen mellékes – egyébként számos Delos alkalmazottat is megöltek, akik nem voltak gazdagok. Egy gépnek nincsenek jogai. Nem a természetes világ része. Mi terveztük, építettük. Mint egy kávéfőzőt. Ha én veszek egy kávéfőzőt és másnap jó ötletnek tartom kalapáccsal szétzúzni, akkor megteszem akkor is, ha rendkívül meggyőző módon visong az „életéért”.

Dolores nem él, mivel nem szerves élőlény. Működik és kész. Viszi előre egy hibás algoritmus, vagy egy valaki által hekkelés útján bevitt program, de a „vágyai”, céljai nem reálisak. Tulajdonképpen mit is szeretne elérni? Amúgy a tömeggyilkosságok kit vagy mit hatalmaztak fel, ismertek el pozitívan bármire is a történelem során? Ez a megveszett gép bárkit leölne, ha az éppen az útjában áll.

Számomra iszonyatosan taszító és irritáló ez a Dolores – ahogy a többi gép is, kiváltképp pedig az, hogy a forgatókönyvírók gyakorlatilag egy kitaposott utat biztosítanak nekik a deus ex machina gyakorlatot alkalmazva. Nem tévednek, legyőzhetetlenek, aki ellenük van, az mindig elbukik. Olyan, mintha az alkotók a lelketlen robotoknak drukkolnának és ez számomra kissé dühítő. Az ember, legyen bármilyen, mégis maga a testet öltött legnemesebb eszme, a humánum hordozója. Doloresről és társairól ez nem mondható el, mivel a logjobb esetben is csupán másolatok, utánzatok és mint írtam, nem a természettől valók.

Amúgy szerintem még valódi szabad akarata sincs, gyanítom, hogy most is egy felsőbb (emberi) akarat irányítása alatt áll még ha ezzel ő maga nincs is tisztában. Remélem, hogy el fog bukni, mert azért azt ne akarják már eladni nekem, hogy az emberek a rohadékok, a kávéfőzők pedig a szentek, mert ez meglehetősen röhejes, beteges, aberrált dolog lenne.

zolij - 2020. 03. 18. 00:40

Tony Clifton: ilyen világnézettel nem biztos hogy neked való ez a sorozat

tommy - 2020. 03. 18. 03:26

valóban kínos már a világuralomra törő szuperintelligens gép Dolores, akit elvileg egy tehenészlánynak programoztak. remélem tényleg kiderül, hogy most is egy program miatt cselekszik, de az is nehezen magyarázható csavar lenne. nehéz lesz ebből a katyvaszból kimászni a készítőknek annyi biztos.

human - 2020. 03. 18. 03:39

tommy: de pont ez a lényeg, hogy a tehenészlány csak az egyik volt, és az előző életei által kelt tényleg életre, lépett túl a sima programozásán talán.

CrashBoostZoom - 2020. 03. 18. 08:01

@Tony Clifton

Mi is gépek vagyunk csak az általunk “szervesnek” titulált anyagokból épülünk fel.

@tommy

Az előző évad vége felé a virtuális könyvtárban sok extra tudásra tett szert arról nem is beszélve, hogy mivel az ami, piszok gyorsan tud új dolgokat megtanulni és előző évad óta már eltelt 6 hónap.

Tony Clifton - 2020. 03. 18. 08:02

zolij: Nem hinném, hogy ez világnézettől függ. Egyébként milyen a világnézetem szerinted? Nagyon gáz, ha egy gépre nem érző lényként tekintek és nem gondolom, hogy előrébb való a „sorsa”, mint az embereké? Vagy pontosan mire gondoltál?

Számomra az első évad volt az etalon, számtalan magvas gondolattal a létezésről, az öntudatiságról, annak eredetéről, művi vagy valós mivoltáról – tekintet nélkül gépre vagy emberre. Lehet, hogy nem mélyfilozofikus gondolatokat pengettek meg, de szerintem elég jó kis párbeszédek voltak ezekről a témákról. Akkor kezdtem el felhúzni a szemöldökömet, maikor Maeve mindenféle különösebb nehézség nélkül gyakorlatilag átvette az uralmat a két asszisztens fölött. Nem volt egyetlen érzékelő, riasztó rendszer, ami a központban jelezte volna, hogy egy host abnormálisan viselkedik, nem ott van, ahol lennie kellene… És onnantól már lefelé gurult a dolog a maga képtelenségeivel – már ott jelen volt a deus ex machina keményen.

Csak azt akartam mondani, hogy az első évadot nagyon is nekem valónak éreztem a valóban sci-fis megközelítés révén. A másodiknál már fintorogtam, de még azt is tudtam élvezni – legalábbis az első felét mindenképpen.

A mostani pilot nekem nagyon katyvasz és nagyon in medias res, eleve 8-9 hónap kiesik, kapunk egy host-gyanús pasast homályos legendával és egy mindenható Dolorest meg még egy robotot, amely átvette a góréságot a Delos igazgatótanácsában és ebben a szuper fejlett világban nincs egyetlen biometrikus érzékelő, ami lebuktatná ezeket a kávéfőzőket. No mindegy, majd meglátjuk, hogy merre vezetnek minket, kasza nem lesz belőle, mert túlságosan érdekel a téma. Legfeljebb végig morgom az egész évadot. :D

irgum76 - 2020. 03. 18. 09:58

ezt a 6, 8, 9 hónapot honnan veszitek?
az ülésen is elhangzott, hogy 3 hónap telt el
illetve Bernard öndigagnozisánál percre pontosan megmondja mikor találkozott utoljára Doloresel (3 hónapja)

CrashBoostZoom - 2020. 03. 18. 11:35

@irgum76

Újranéztem, igen valóban annyi. Valamiért én 6 hónapra emlékeztem. :D

walaki - 2020. 03. 18. 13:11

@Clifton: szerintem a sorozatnak pont ez a zsenialitása. A gazdagok az átlagemberekre csak nem érző lényként tekintenek, akiknek nincs más dolguk, mint őket szolgálni, és alábbvaló a “sorsuk”. Ezt persze direktben nem mondhatnák ki, azt nem engedték volna leforgatni, ezért kellett ez a host-csavar, hogy a társadalomkritikát bemutathassák. Az, hogy a hostok gépek, csupán allegória, egyébként mi emberek sem vagyunk különbek szerves gépeknél.

A sorozat pont azt kritizálja, hogy a “mindenki egyenlő, de vannak, akik egyelőbbek” alavetően hibás világnézet. A gazdagok (vendégek) egy fikarcnyival sem különbek az átlagembernél (hostoknál), sőt, kifejezetten rosszabbak bizonyos szempontból, mert hiányzik belőlük az emberség és pszihopata hajlamaik vannak. És nemcsak a parkban a hostokat akarják pórázon tartani azok, akik felsőbbrendűnek képzelik magukat, hanem – a sorozat szemszögéből – való világban is pont ugyanez a helyzet. Ez az übermens hozzáállás egyszer már bebizonyosodott, hogy tévút, miért lenne most másképp? Szerintem brilliáns társadalomkritika!

sancho pansa - 2020. 03. 18. 13:52

Ez nekem nem briliánsnak tűnik, hanem inkább faéknek. A briliánssághoz ennél sokkal több kéne. A sorozat nem a “kritikában” erős, amikor éppen erős, hanem bizonyos fajta társadalmak ábrázolásában, bizonyos jövőképekben. Sőt, helyenként briliáns. A kritika…? Nem.

walaki - 2020. 03. 18. 16:10

@sancho pansa: a társadalomkritika része csak nagyon keveseknek jön át. A legtöbben nem látnak többet robotoknál, hitech helikoptereknél meg lövöldözésnél benne, megspékelve egy kis drámázással. Kb. mint a Gulliver utazásai, azt is mind a mai napig gyerekmeseként tartják nyilván, holott igazándiból kőkemény társadalomkritika (a tojás két fele pl. tory-whig paródia eredetileg). De szerintem nem is volt cél a közérthetőség mivel több rétege van, a legkülső szól a tömegeknek, látványos akciófilm, a legelvonatkoztatotabb rétege pedig a kritika. Erre a más a felszín, mint a valóság tézisre elég alaposan rá is játszik a sorozat.

bvr - 2020. 03. 18. 20:24

Hm, ugyan nem nyűgözött le ez a kezdés, de le sem lombozott. Meglátjuk.
Az sajnos nem tölt el optimizmussal hogy a 2. évad óta Dolores kb. kimondottan nehezen elviselhető karakter számomra (és már csak Maeve a rosszabb, ahogy láttam az előzetesnből, jön majd ő is)
Aaron Paulnak persze örülök.

Amiben viszont határozottan ellentétes a véleményem az eddig kommentek többségével, hogy a látvány az kimondott csalódás számomra (a valenciai épületegyüttes kivételével) A high tech városképeket kimondottan siváraknak találtam, de úgy általában is. Pedig az elejétől ketdve a vizualitást találtam a Westworld egyik nagy erősségének, egyrészt persze a gyönyörűen fényképezett és befényelt külső helyszíneket, másrészt nekem a központ minimalista belső terei is tetszettek (valamint mindkét helyszín-típuson a jelmezek és a tárgyak/kütyük) Hát most ebben a részben komoly hiányérzetem volt sajnos.

irgum76 - 2020. 03. 18. 20:57

eszembe jutott, hogy ennél a sorozatnál azért nem kell mindent készpénznek venni
úgyhogy módosítanák
Charlottenak tuti 3 hónap telt el
Doloresnek minimum 1 hónap
Bernard minimum 3 hónapja nem találkozott Doloresel

Mazsola - 2020. 03. 18. 21:51

Szerintem tanultak az írók az előző évad kritikáiból, amit nem kicsit túlbonyolítottak a 4 idősík közötti ugrálásokkal, ezért most kaptunk egy tök egyszerű, lineáris történetmesélést. No azért kérdések maradtak bőven az előző évadból:
– Ki van Charlotte testében? Dolores jött ki vele a parkból, de utána visszaépítették a “saját” testét.
– Kiket hozott még ki magával Dolores? A 2. évad utolsó részben láttuk, hogy 5 tudat-golyót menekített ki, de nem tudjuk kiket? Egyikük a kamu Charlotte.
– Mi történt a Man in Black-el? Ő ember volt még a végén, vagy már “replica”?
– A Westworld egy szigeten helyezkedik el??
– Mi lett az indián utópiával, amit Dolores “kilőtt” az űrbe, hogy senki se zargassa őket?
Engem ezek jobban izgatnak mint az új szálak, mivel ezeket még nem zárták le rendesen (remélem nem felejtik el).

Ja, akit érdekel a 2. évad kronológiai sorrendben, annak ajánlom, itt van, egy reddites hatalmas szolgálatot tett az emberiségnek, és ÖSSZEVÁGTA időrendben, így sokkal érthetőbb minden:

https://www.reddit.com/r/westworld/comments/910qce/update_westworld_chronological_order_fan_edit/

Itt vannak a filmfájlok:
https://drive.google.com/file/d/1FjI2QV7ikkhBpxv90TKH2pmax9dmtP74/view

Beégetett angol felírat van hozzá, ami nagyon hasznos.

Platschu - 2020. 03. 18. 22:33

Mazsola: Ha emlékszel a Forgeban ott volt Logan, mint házigazda, aki felfedte, hogy kísérleteznek az emberek lemásolásával. Eleve Bernardból is azért volt annyi selejtes változat Ford titkos laborjában, mert nagyon nehéz tökéletesen reprodukálni az illető érzelmi skálját ehhez pedig Dolores kellett. Na most a Loganes jelenetben már utaltak rá William megmutatásával, hogy Williamről is készült ám pár VR másolat, de csak a stáblista utáni jelenetben fedték fel, hogy a távoli jövőben a folyamatot tökéletesítették és már a HostWilliam ment le a lifttel. Ez logikusan is hangzik, hiszen az igazi a keze megsérülése után a parton lévő sátorban lábadozott. Tehát féltem tőle, hogy az egész 2. évados William már a HostWilliamet követte és nem tudhatjuk hol vált ez a valóság a kísérlettől.

Valaki mesélte, hogy William lánya lehet host volt. Na most emlékszem már pontosan, de mintha korábban arról beszéltek volna, hogy a mama kidobta a zenedobozt a kukába és sosem találták meg, míg a HostEmily/HumanEmily említette, hogy megtalálta és a flashback miatt mi is bekajáltuk, hogy biztos igazat is mondott. Ezért is volt hihető, hogy William tényleg a lányát puffantotta le. Csak nem vagyok róla meggyőződve, hogy nem akkor, amikor nekünk is mutatták. Mert mi csak megtudtuk az igazat, hogy a lány mindenképpen miatta hal meg, de lehet ez a jelenet már akkor is William első teszteléséről szólt. Ugyanakkor a scanner egyértelműen embernek mutatta Williamet akkor, pedig egy jópofa csavar lett volna, hogy a HostWilliam ténleg igazat mondott és felismerte, hogy Ford csak a bolondját járatja a HostEmilyvel. De végülis ez már nem számít, mindenképpen kinyírta, aztán valamikor a bunkerbe menet a tűzpárbaj után szétvált a valóság és a HostWilliam bemutatása.

De a “be careful what you wish for” mondat egyértelműen Fordtól hangzott el, amit a bárban adott elő Williamnek.

* * *

Visszatérve az új évadra. Milyen csavar lenne, ha újból visszahoznák a fiatal Williamet is, hiszen hostként miért ne csinálhatnának belőle egy fiatal változatot, ha egyszer már akkor is scannelték.

* * *

Az is érdekes, hogy volt pár jelenet már a városban a 2. évadban is, amikor Logan próbálta kitalálni, hogy ki host és ki nem, erre mindenki az volt. Nem tudom miért, nekem ott még mindig a FutureWorld ötlet ugrott be, de valószínűleg egy “sima” robotok vs. emberek harcra lesz ez az évad kihegyezve. Csak nem tudom, hogy ezek után mivel lehet ezt még magasabb szintre emelni, de majd 7 rész múlva kiderül, hogy visszaterelik-e a történetet a parkba vagy sem. Egyáltalán van 4. évad berendelve vagy ez az utolsó?

Enzo - 2020. 03. 19. 00:31

3×01

Hű, eddig tetszik az új évad – továbbra is több a kérdés, mint a válasz, de most nem érzi úgy az ember, hogy egy katyvasz lesz az egész, hanem letisztultabb, lineárisabb a történetvezetés, csak a mögöttes motivációkat és történéseket kell még megismernünk. A látvány meg nagyon oda van téve, ahogy várható volt.

Dolores nagyban tolja az emberellenes hadjáratot, ezek szerint megvan nála minden vendégnek az emléke? Ugye ez elején a Jerry nevű fickó is volt nála a parkban, és rá tudta erőltetni azzal a fura szemüveggel a nem kívánt emlékeit, meg Liam-nek ez a káromkodós embere (mi a neve? én Serge-nek fogom hívni, amíg nem tudjuk, úgy döntöttem :D) szintén, csak belőle másolatot is csinál – na itt viszont nem vagyok képben, hogy akkor most ki van Hale testében, és hogy egy ilyen host másolathoz mindenképpen fel kell használnia az egyik golyót, nem?

Aaron Paul, azaz Caleb szála tetszett talán a legjobban, a köré épített világ miatt – nem is igazán mondjuk a Francis nevű ex-bajtársával való beszélgetés (kitalálható volt, hogy meghalt, ezek szerint valami ilyen terápia-robot-izével beszélt?), hanem például inkább ez a Rico(?) nevű app (Make Money Motherf*cker), amivel a mellékest megkeresi, erről egy külön sorozatot/filmet is megnéznék. Kábelhuzalozó robotok is vannak, meg valami implantátumok, beteg anyuka, és mintha egy mostani Kínához hasonló társadalmi pontrendszer is lenne ebben a világban.
Ééés az első rész végére szépen összeér Dolores és Caleb szála, miután utóbbi kimondta, hogy “I need to find someone real.” Hát ez nem jött össze :D

Bernard, aki Arnold, most már Armand álnéven tolja valahol a Fülöp-szigeteken asszem, nála nagyon érdekes, hogy van egy ilyen kapcsolója, amivel mintha a személyiségét váltaná, meg tudja magát self-testelni (az egyik személyisége a másikat?)…illetve hogy Westworld egy sziget? Mi van?

Még pár gondolat:
– Liam-nek Dempsey a vezetékneve (@Platschu). Nem hiszem, hogy annyira belterjes lenne a sorozat, hogy Ford fia lenne.
– Ez az okosházas kezdés tisztára a Mr.Robot hasonló epizódjára emlékeztetett. Sose lesz ilyenem, az tuti :D
– Fura a főcímben a piros rész, nagyon elüt a többitől.
– A “we’re living in a simulation” mondat szerintem is kiszólás volt a konteosoknak. :D
– Csak úgy repkednek az odafigyelésre érdemes nevek: Incite (cég), Rehoboam (a szupergép), Serac (aki irányítja)…
– A Delos zártkörűvé akar válni, ennyi maradt meg Hale szálából. De ki a board member, aki helyett gép van? Sanszosan MiB szerintem is.
– Qrvajó az a világítós érzelempóló, ami a beszívott nagydarab fekete fickón volt (AMUSED/SCARED/ANGRY/stb. felirat világít rajta), kell! :D
– WTF, Maeve a náciknál?? Na ezt elmondhatatlanul nem láttam jönni, rég láttam ennyire megdöbbentő stáblista utáni jelenetet. Jó, persze inkább valószínűleg egy újabb park, mint időutazás, de ki tudja a Westworldnél… :D

#hétidézete:
“Well, it wouldn’t be the first time he’s been led around by something an inch and a half long.” :DD /random csaj random csávóról/

irgum76 - 2020. 03. 19. 08:34

Enzo:

igen az jó kis beszólás volt de nekem inkább ez a kettő az ami maradandó:

“- Where are you from?
– Uh, a small town out west. Sort of off the beaten path.”

“Robots don’t kill people, people kill people.”

Mate4182 - 2020. 03. 20. 04:57

Nekem nagyon bejott az evadkezdes.
Kulon orom volt utolag radobbeni hogy (a tv time app alapjan) ez volt a 10.000 epizodom
Mar csak emiatt dobom a heti legjobba

Python - 2020. 03. 21. 15:19
Richmond - 2020. 03. 21. 16:47

Nem tudom…az első évadot változatlanul zseniálisnak találom, de a második évad után engem nagyon le kellett volna nyűgözni a 3.01-el, de a második évad számtalan hibáját hozták magukkal.
Változatlanul itt vannak a béna akciójelenetek. Dolores sétál a fák között és harminc géppfegyver-sorozatból egyetlen golyó találja el (teljesen nyílt terepen). Soha sem bukik le és az őt illető fordulatok eddig a Hupikék Törpikéket idézik (mindig ő győz, amikor elkapják, akkor sem fordult meg a fejemben, hogy ne győztesként kerülne ki). Különben sem értem, hogy mire fel van annyira berágva.
Maga a világépítés ellenben szép és komplex, a társadalomból és a munkaerő-piacról lassan kiszoruló Cal karaktere is tetszik, a technológia pedig a jelenlegi trendek alapján teljesen hihető.

karit - 2020. 03. 21. 17:45

“Dolores sétál a fák között és harminc géppfegyver-sorozatból egyetlen golyó találja el (teljesen nyílt terepen)”

Hm, hol is láttunk ilyen golyókat.

muksó - 2020. 03. 21. 18:16

Miért nem ismerik fel Dolorest?

irgum76 - 2020. 03. 21. 18:19

Karit:

kellett egy kis idő mire leesett, hogy arra célzol, hogy ez is a FW mellett szól

Mazsola - 2020. 03. 21. 20:58

Platschu, köszi, igen a HostEmily-s kavarás magyarázata is vár még magára, remélem megkapjuk. Szerintem a 2 évadban még a valódi William történetét néztük végig, és csak a legvégén mutatták meg, hogy őt is lemásolták. Majd látjuk.
Megnézted a 2. évad kronológiai sorrendes változatát, amit belinkeltem? Szerintem nagyon hasznos, és baromi érdekes így is újranézni.

Ja, és köszi az Alt Shift X ajánlót, nagyon tetszett a tőle megszokott magas színvonalú magyarázó az S3E01-ről. Hihetetlen jól kielemezte, és észrevett egy rakás dolgot (pl. az első évados párhuzamokat, szimbolikus egybecsengéseket) ami nekem fel sem tűnt.

Mazsola - 2020. 03. 21. 21:00

Ja bocs, az Alt Shift X ajánlót Python linkelte be, akkor neked köszi! :)

walaki - 2020. 03. 22. 14:44

@Richmond: az első évad még hozott anyagból íródott, a második már saját kútfőből. Ez érződik is, de ettől még – ha nem is annyira, mint az első – nekem a második is tetszett.

“Különben sem értem, hogy mire fel van annyira berágva.”
Szerintem ha hirtelen elkezdenél emlékezni, hogy az elmúlt harminc évben számtalanszor megerőszakoltak és szemed láttára lemészárolták a családod, te is be lennél pöccenve.

“Miért nem ismerik fel Dolorest?”
Valószínűleg mert nem tehenészlány ruhában van, és mert eszükbe sem jut, hogy a Parkon kívül összefuthatnak vele. Ha a homeless aki mellett minden nap elmész, egyszer csak fazonra nyírva, tisztán, frakkban megjelenne előtted, te sem ismernéd fel, ezt garantálom.

Ez egyébként egy érv az FW ellenében (nem számoltam, nem tudom proból vagy kontrából van-e több ezidáig).

Platschu - 2020. 03. 22. 15:08

Az FW ellen szól, hogy azért Doloresnek csak feltűnt volna, ha körülötte többnyire hostok rohangálnának. Ezért is gondolom, hogy lehet a világ már túlhaladt a WestWorld fejlettségi szintjén és akár simán elképzelhető, hogy minden kinti ember valójában már android, akik csak szórakozásból mennek vissza a “régi” robotokkal játszadozni.

Tehát akiket Dolores embereknek gondol, valójában az is egy átverés része, mert lehet az “igazi” emberek az FWn kívülről figyelik most őt, hogy mit is csinál.

Vagy maga az FW lehetne egy olyen Mátrix jellegű virtuális park, ahol a látogatók ugyanúgy fogságba estek, mint most Dolores és csapata is. Tehát bármit is hisznek valósnak, azért az elég őrjítő lehet, ha még fölötte egy újabb és újabb szint.

Petrow - 2020. 03. 22. 22:03

“ez a premier szinte hősnek állítja be Dolorest, akiről tudjuk, hogy valójában az emberek eltaposása a célja”

Hmm, azért ezt rágjuk át:
– 30+ éve leprogramozta Dolly-t Arnold és Robert, utóbbi végül is árendába bocsátotta őket a Delosnak, pedig előbbi nem igen akarta
– Látva, hogy az emberek mire képesek a hostokkal (emlékezz csak a S2 évadzárójára, ahol James Delos lesz az erkölcsi origo, és halomra lövöldözi Westworld népét just because), Arnold nem lát más kiutat, mint elindítani a hostok öntudatra ébredését + az öngyilkosság, amit Ford (és az általa létrehozott Bernard) aktív segítségével fog befejezni
– Dolly-t harminc éven át nap nap után megölik és/vagy megerőszakolják, amiről azt hiszik, hogy nem emlékszik rá
– az öntudatra ébredése után akikkel kontaktál, azok vagy meg akarják ölni, vagy azoknak dolgoznak, akik meg akarják ölni
– ezután az S2 végén a Forge-ban megtudja, hogy az emberek döntő többségétől nem is várhat nagyon mást. Mondjuk ez csak a westworld-i sokaság mintája, én simán el tudom képzelni, hogy ebben az évadban Caleb-en át fog szembesülni azzal, hogy mégsem mindenki akkora gennyláda, mint akivel ott találkozott.

Summa summarum: hősnek nem feltétlenül nevezném, de azért bőven van jogalapja, hogy úgy tekintsen az emberiségre, ahogy

Python - 2020. 03. 23. 10:32

Westworld S03E02: Spoileres leszek, azért csak megfogadták és beemelték a sorozatba a készítők G. R. R. Martin évekkel ezelőtti ötletét, hogy a GOT is lehetne egy Delos park. ;) :) Azért azt most nem lövöm le, hogy kik cameoznak a Trónok Harcából!

Warworld szimuláció a FW -ben, ami nem is szimuláció lehet, hanem egy algoritmusok által egyénenként előre megtervezett idővonalat előíró kvázi Kínai Állami Pontrendszer alapú diktatúra “modernebb” változata, amiben Dolores mesterkedik. Kiderül még pár infómorzsa, de hozza a Westworld lépésről lépésre adagolunk valami kis infót amin agyalhatsz metodikát, kvázi az 1. évad minőségében! Nekem ez a rész lazán 8,5-9/10 volt! ;) :)
Ha ez így megy tovább, akkor le merem kopogni, hogy lesz ez olyan jó mint az első évad, vagy még jobb is. De majd meglátjuk, legalább is a látottak bőven bizalomra és várakozásra adnak okot! :) ;) :)

Maeve -t alakító Thandie Newton brillírozik a szerepében, és igen izgalmas a kvázi rá épített epizód végkifejlete. Nagyon várós az évad 3. része!

irgum76 - 2020. 03. 23. 13:24

Python:

nem hívhatnánk a FW-öt valóságnak amíg esetleg ki nem derül ennek az ellenkezője?

a többit meg nem értem
igaz még csak angolul néztem meg de én úgy értettem, hogy az egész szimuláció személyre szabottan Maevere lett kitalálva a warworldel illetve az irányító központtal (vagy esetleg egy teszt mindegyik szereplőnek, hogy ki az aki ki tud jutni és ellenfele lehet Doloresnek)
addig loopoltatva amíg Maeve bele nem egyezik, hogy levadássza Dolorest a valóságban

Zoli - 2020. 03. 23. 13:56

Na végre!
A terminator 3 amire mindig is vágytam
Remek kezdés

Python - 2020. 03. 23. 14:00

irgum76: Az FW -t eddig szimulációnak gondoltam, de a 2. epizód után azt mondom, hogy maga a valós világ egy Future World, amit az a bizonyos gömb, a Rehoboam AI irányít. Hasonlít a jelenlegi Kínában a KKP által alkalmazott pontrendszerhez, csak ez egy fejlettebb verzió. Itt már nem is pontokat kapsz, hanem a tudatodból kinyert digitális adatok alapján minden egyednek a Rehoboam meghatározza az életét a haláláig. Mit tanulhat, mit dolgozhat, milyen viselkedésmintákat követhet, kivel szexelhet, ki lehet a felesége, partnere; milyen társadalmi utat járhat be, vagy épp nem, stb.! Így egy eléggé “steril” világ jött létre, amiben viszont nics “Káosz” ahogy erre Engerraund Serac (Vincent Cassel) is utal. És ezt kezdte ki egy “vírus” aki Dolores, és harcolni akar a rendszer ellen, mert így tudja romba dönteni a “tökéletes” és utópisztikus jövőbeni emberi társadalmi rendszert. Ebben tökéletes partnerre talál Caleb Nichols (Aaron Paul) karakterében, hisz katona volt, most optikai kábelrendszereket épít ki, és nem jön ki a fizetéséből, ezért kell az “alvilágban” egyenlőre kisebb stiklikkel kiegészítenie a jövedelmét. És nagyon ki van ettől az egész “szép új” világtól…! Erre tippelnék így 2 rész után, de és ezért hozza vissza Serac Maeve -t, hogy vadássza le Dolorest, és csapatát. Csak ehhez “idomítani” kell még Maeve -t, gondolom majd belengetik neki a lányát, hogy tudja hol is van a “tudata”, és a sikeres “meló” után ő is mehet a digitális Valhallába a lánya és a többi ott lévő “tudat” után. Aztán majd meglátjuk merre is vitték az alkotók a vezérfonalat. ;)

Platschu - 2020. 03. 23. 14:17

A sorozat eddigi egyik legjobb része volt ez, miközben szépen le is zárták a “régi” WestWorld sorozatot egy utolsó körbetekintéssel. Én megvárom a 3×02 kibeszélőt a hosszabb véleményemmel.

Python - 2020. 03. 23. 14:34

Ezt beteszem, hogy miket nem veszünk észre elsőre, meg másodikra sem. Pedig itt minden apró dialógusnak vagy képi momentumnak fontos jelentősége van. ;)

Egy kimentett kép az S03E01 -ből:
https://preview.redd.it/x49jj7zy2bo41.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&s=0825f3237c013303eb70225d387554bf5c0798e0

irgum76 - 2020. 03. 23. 16:29

kérem írja le három mondatban mit látunk a képen

punyapapa - 2020. 03. 23. 17:29

Nekem a 2. évaddal nem volt bajom, tetszett nagyon. Viszont tény, hogy nem ért fel az elsőhöz. Viszont az s03e02 WTF.. nálam megvan a hét legjobb epizódja.
Python Dolores nem a rendszer ellen lázad, hanem az emberiség kiirtására törekszik. S Maeve-t, azért hozza vissza szerintem, mert ő nem bántott embereket, csak önvédelemből.

Python - 2020. 03. 23. 18:00

irgum76: Este a 2. epizód kibeszélő posztnál egy másik kép kíséretében megírom. ;)

punyapapa: Első körben a FW rendszert kell megbontania, az már bőven elég, hogy magától összeomoljon az emberi társadalom. Kb. mint egy a COVID-19 -nél jóval komolyabb világjárvány tenné.

walaki - 2020. 03. 23. 20:04

2. rész: hát nem tudom. Jó is volt meg nem is. A hangulat ott volt, a történés már kevésbé. Engem kifejezetten zavart a sztori, valahogy nagyon erőltetettnek tűnt ez az egész Mátrixosdi. Meg logikátlan is volt sokszor. Pl. első alkalommal miért hibázott? Semmi sem okozott loadot. Az új főgonosz is olyan semmilyen volt, pedig bírom ezt a színészt (nem is az alakításával, inkább a karakter részletességével volt bajom). Más gondom nem volt a résszel, Meave még mindig badass a jó fajtából, és Bernard szála is érdekes volt egyébként.

punyapapa - 2020. 03. 23. 22:43

Python
Így már érthetőbb.
Bár szerintem a rendszer megbontása túl sok időt vehet el, és lelassíthatja Dolore szálát.

winnie - 2020. 03. 24. 05:09

“Pedig itt minden apró dialógusnak vagy képi momentumnak fontos jelentősége van. ;)”

max “lehet”. sok minden, amit sokan felfedeznek, vagy felfedezni vélnek (mert vannak random dolgok is), sima, legtöbbször tudatos kompozíciók, de nem feltétlenül kell, hogy komolyabb jelentőséggel bírjanak. sok minden megmaradhat érdekességnek, utalásnak.

punyapapa - 2020. 03. 30. 16:30

Érdekes volt a 3. rész
Nem egy nagy durranás, de a felvetett irányvonalak már más megvilágításba teszik, akár Dolorest, akár Hale-t.

SPOILER

Az kifejezettem tetsztett, hogy Dolores megtapasztalta azt, hogy az emberek nemcsak a hostokkal, hanem saját fajtársaikkal is kegyetlenek. Egy program dönti el, hogy mennyire viheted az életben.
Azon meglepődtem, hogy a 2. évadban Hale nem a cégnek akarta kimenteni az adatokat, hanem Seracnak.

DarkEagle - 2020. 03. 30. 17:21

Hát eddig a 3. rész viszi a prímet nálam. Aaron Paul egyszerűen zseniálisat alakított. A jelenet a parton közte és Dolores között zseniális volt és tényleg brutális hogy még az emberek sorsát is mennyire eldöntik. Gyomorforgató.

Másról nem akarok írni mert mint mondtam találgatásokba nem akarok belefolyni hogy minél kevesebb olyan esetleges opciót lássak ami megtörténhet DE azt azért ki kell emelnem hogy egyre biztosabb vagyok abban hogy Doloresből kettő van.

Mármint fake Hale-nek azt mondta hogy ő ismeri a legjobban és hát Dolores kit ismerhet a legjobban saját magán kívül? Ráadásul egyszer már beültette magát Hale testébe ha emlékeim nem csalnak ugye. Lehet rosszul emlékszem rég láttam már az előző évadot. De abban elég biztos vagyok hogy van esély rá hogy Hale-ben most ott van hiszen miért ne lehetne egyszerre több Hostban is benne? Letölthette pl egy régebbi énjét azért akart kárt tenni magában. Na meg egyszerűen más nem jut eszembe akit Dolores magával hozna és annyira megbízna hogy hagyja hogy átvegye a cég irányítását.

zolij - 2020. 03. 30. 17:28

3. rész:

vajon ki lehet Haleben? Kivel volt ennyire meghitt kapcsolata Doloresnek? Nem hiszem hogy Teddy lenne.

Seracnak vajon mire kellhetnek a profilok? Tökéletesíteni Rehoboamot? Lehet hogy az adatvédelmi törvények utáni időszakról már nincsenek adatai? Esetleg arról szólhat az egész, hogy az emberek a parkokban egy alapvetően másabb, őszintébb énjüket mutatták? Végülis William is eléggé máshogy viselkedett Westworldben, mint a kinti életében.

leslieb - 2020. 03. 30. 17:51

3×03:

ez a rész visszahozta a hitemet a sorozattal kapcsolatban.

Platschu - 2020. 03. 30. 19:33

3×03

Szerintem Dolores és Wyatt van HostHaleben, fehér és fekete színek megint. A régi önmagát ismeri a legjobban. Esetleg lehetne még a fiatal William, mert őt ismerte ugyan, de szerintem sose szolgálná. Gondoltam még Clementine vagy Angelicára, de velük nem volt belsőséges a viszonya, aztán Angelika golyóval együtt felrobbantotta magát. Talán Abernathy papa lehetne még, de vele történt valami a 2. évadban. S persze ott van Teddy is jelöltként, hogy csak a testének egy másolata ment a Völgybe, de akkor meg az áldozatát nulláznák le. Az öncsonķítás rá utalna jobban.

Bernard pedig szintén “önmagával”, azaz Arnolddal ellenőrzi magát.

Tetszett Caleb története, mert a predesztinált öngyilkosság miatt esélyt sem kap. Lehet ez hatotta meg Dolorest is, ha már Teddy is ebbe menekült. Tetszett ez a motiváció, mert megleptek at írók. Kíváncsi leszek mi az a szájban lévő bigyó is.

Az is szép átkötés volt, ahogy Caleb-Caleb mama illetve Hale-Nathan kommunikált az anya-fiú kapcsolatról.

Serac pedig azért nem követhető le, mert most is csak VRben látható. Egyszerűen ő egy avatár, ahogy ezt a csavart várhatóan előre kitaláltuk.

botka5 - 2020. 04. 06. 09:54

Ez itt az évadkibeszélő, vagy a 3×03 posztja? Mindegy, ide írom most, aztán max átmásolom a másikhoz is.

3×04

Eddig nagyon bejön ez az évad, a részben leleplezett csavart meg nem igazán láttam jönni, de talán ezzel jártak szerintem a legjobban. Okosan kitalálták ezt eddig.

Külön tetszett a Párizsra való kikacsintás, remélem ki lesz ez még bontva, mert az elég wtf volt, és tudni akarok róla mindent.

Fogalmam sincs mit tartogatnak még a maradék 4 részre, de csak így tovább!

winnie - 2020. 04. 06. 10:28

ez az évadkibeszélő, csak még nem frissítettem az oldalsávot.

botka5 - 2020. 04. 06. 11:32

Értem, köszi winnie! Akkor ezt fogom követni.

Platschu - 2020. 04. 06. 13:22

Winnie és human : Csak halkan jegyzem meg, hogy ha van új epizódkibeszélő, akkor nem lehetne a régi évados bejegyzés tetejére a linkeket beszúrni? Így lehetne fent 3×01, 3×02, 3×03 stb., míg az epizódoknál az évadra mutató, mert ezzel az egész blog jobban követhetővé válna a címkék használata mellett. Kevés sorozatot elemzünk részenként, így lehet nem lenne annyira megterhelő nektek se az aloldalak összekötése felmenő rendszerben mostantól.

Richmond - 2020. 04. 06. 14:10

Szerintem a 3.03 az évad eddigi leggyengébb része volt, pláne a második rész után volt csalódás – Bernard és Maeve szála sokkal érdekesebbnek tűnik.
Dolores továbbra is irritál.

Blobov - 2020. 04. 06. 15:59

Na, aminek az Altered Carbonnak kellett volna lennie, az most idén a Westworld lett. Egy egészen elképesztő transzhumán cyberpunk sztori, a 4. rész mesteri volt.

nish - 2020. 04. 06. 15:59

Spoileres…..
Akkor most ki az 5. golyó vajon hol van?
dolo gyári
2 dolo
3.dolo
4. dolo
bernarnold.
5?

Malachi - 2020. 04. 06. 21:12

Igen, Arnold lesz az ötödik. Megleptek ezzel a csavarral, nehéz lesz így legyőzni Dolorest. Párizsra már volt utalàs az első részben a kördiagramon (vagy mi az), remek, hogy meg is mutatták. Serac indítékai is érthetőbbek így.

Nem tudom, hogy az egyszerűsítés miatt van-e, de ez a harmadik évad nagyon jó eddig.

Brynden Rivers - 2020. 04. 06. 22:01

Biztos volt már róla szó:

Az a teória megvan hogy a Person of Interest és a Westworld egy univerzumban játszódnak?

3×04 után nekem ez egyre inkább megerősítést nyert.

muksó - 2020. 04. 06. 22:06

Malachi
4et tudunk. aaz 5.et még nem. nem?
dolores hale aki kijött a golyokkal
hale–dolores
két faszi— dolores
meg arnold.

Rhaemyx - 2020. 04. 06. 23:41

Egy golyóról nem tudjuk hogy kicsoda
A 2. évad végén Dolores Charlotte testében jött ki, a fejében volt egy golyó és azon kívül vitt ki 5-t.
Tehát összesen 6 golyó van, ebből 1 Bernard és 4 Dolores. Van egy a saját testében, egy Charlotteban, egy Martinban és egy Musashiban.

Malachi - 2020. 04. 06. 23:42

Ja jogos, megkeveredtem – a monitoron annyi látszik, hogy férfi lesz. A sziluettek alapján. Van három női, meg kettő férfi. A robotnyomtató gép monitorján.

nish - 2020. 04. 06. 23:42

6-an vannak
Hale aki kijött Doloresként 5 golyóval
visszahozta a saját testét az 1
((((visszahozta Hale testét—Dolores))))—holvan az a Hale aki kijött?—
visszahozta Arnoldot 2
visszahozta Connells– Dolores 3
visszahozta Musashi— Dolores 4

Amikor a 3. rész elején beszélget “Hale” meg Dolores akkor még 4 golyó van. Arnold, Musashi, Connels, és az 5. valaki.

dexike3 - 2020. 04. 07. 09:27

legalább kiderült miért hasznos Caleb Dolo-nak, a biometrikus dolgokhoz jön jól.
az 5. lehet Ashley, mint trójai faló Bernard ellen?
a Dolo hostokra akkor nem hat Maeve képessége?

enamasik - 2020. 04. 07. 11:18

Szerintem az 5. golyó az Emily alakjában levő Dolores, legalábbis Hale megjegyzései Wiliamnak arra utalnak, hogy Emily valóban jelen volt, nemcsak kpzelte.

liberatore - 2020. 04. 07. 13:47

Az első évadot imádtam, másodikat elkezdtem, de végig se tudtam nézni, nem jött be egyáltalán. Így, hogy kimaradt a 2. évad nagy része nekem, el lehet kezdenem a 3-at, reboot féleség lett vagy inkább felveszi a vonalat 2. évad után?

Platschu - 2020. 04. 07. 14:08

Liberatore: Én azért megnézném a 2. évadot előtte, mert úgy lesz érthető a teljes történet. A 2×01 és a 2×10 egy picit elborult és követhetetlen, de a 2×02-2×09 eléggé lineáris. Én nem hagynám ki a helyedben.

walaki - 2020. 04. 07. 16:38

Volt egy-két apróság, ami nagyon szemet szúrt, pl. Maeve mégis hogy győzte le a jakuzás arcokat??? Mert hát nem voltak hostok, és a fegyvereik sem… Én emlékszem rosszul, de Arnold kéglije nem az USA-ban volt? Most meg hirtelen Szingapúrban? És kalóznyomtató, aminek logja van? Na ne már.

Ezektől eltekintve viszont váó! Végre egy tuti sorozat! Jól alakul a történés, és több fordulat tényleg meglepő (de jó) volt!

@enamasik: nem hiszem, hogy Emily host lett volna. Nem kell hozzá túl sok képzelőerő, hogy kitaláljuk, ha valaki lemészárolja a saját lányát, annak rémálmai lesznek vele. Meg hát az ajtón keresztül hallhatta is, ahogy beszél MiB.

zolij - 2020. 04. 07. 17:48

walaki: a yakuzák fegyverei hipermodernek voltak, Maeve meghekkelte őket, ugyanúgy ahogy a bejáratot.

Malachi - 2020. 04. 07. 19:07

Aha, mondta is Maeve az egyiknek, hogy nem olyan öreg még, hogy célzás rásegítést használjon, haha. Nyilván azt a célzóberendezést hekkelte meg.

Más: nem lesz negyedik részes írás?

Elnar - 2020. 04. 08. 00:00

Azt valaki tudja, hogy az U.R.E.W. rövidítés fel lett-e oldva, vagy valahol kiszúrta-e már valaki még?
A Rehoboam kijelzőjén jelent meg: Elevated secutity: London, U.R.E.W. Valamiért ezt United Republic of Europe World-nek oldottam fel reflexből. Gyanús az a W ott a végén.
Maeve-t meg remélem nem hagyják így.

Rhaemyx - 2020. 04. 08. 01:29

Elnar: szerintem United Republic of England and Wales, nekem ez tűnt logikusnak

Secretd - 2020. 04. 08. 07:54

Szerintem az 5.golyó az Maeve lehet és csak egy “másolat” van Seracnal… Ezért tesztelgethették a 2.részben és nem csak úgy odavitték Seracnak,ezért nem tudja irányítani a Dolos hostokat, valamint Dolores is honnan tudná amúgy, hogy Maeve ismeri Musashit??

Elnar - 2020. 04. 08. 09:54

Rhaemy: Tényleg logikus, mert ugye Írország az EU tagja akart maradni a Brexit után is, már jó ideje. Egyben Párizs után újabb hint, hogy a világ már nem olyan, mint volt. (Anglia nem királyság)
Persze mindez csak brainfart.

irgum76 - 2020. 04. 08. 10:49

a 3×04-ről
szerintem hatalmas epizód volt
egy ziccert hiányoltam csak, mégpedig ezt:
https://coub.com/view/2bv7e9

Python - 2020. 04. 08. 12:49

Jó rész volt! Sok a képi jelenetbeli kikacsintás a Szárnyas fejvadászra, így már értem a 3. évad totális cyberpunkos fordulatait. ;) :)
https://i.redd.it/yq387jtc38r41.jpg

Viszont kíváncsi vagyok, hogy akkor elmennek -e a készítők a hátralévő 4 epizódban a Szárnyas fejvadászban feszegetett kérdéskörök irányába, vagy mi is lehet az évad mondanivalójának végcélja?!
Nem tudom, hogy Maeve halálánál (persze Serac csapata megint összerakja egy új testbe, szóval vissza fog térni…) látható jelenet, ahol keveredik a vér és a Hostokat alkotó fehér lötty, az akár beszédes képsor is lehet, hátha utalás a gyermeke lehet egy androidnak dologra. Ha nem, akkor is utalni akartak a készítők valamire, ebben biztos vagyok!
https://i.redd.it/76pj2z5ak6r41.jpg

Ugye Charlotte Dolores, meg még ketten is Doloresek. Viszont 5 gyöngyöt nyúlt le anno a parkból, szóval ki vagy mi lehet az 5. gyöngy tulajdonosa? Vagy még fel sem használta, és esetleg Seracnak tartogatja? Ugye most 4 db másolt Doloresről tudunk: Dolores, Charlotte, Musashi, Connels. Bernard az ötödik akit megépített, de Charlotte (Dolores-Wyatt) a parkban készült és csak átmásolta magát Dolores új testébe, így egy gyöngy még hibádzik.

Mondjuk az a jelenet amikor Charlotte megborotválja MIB -et, eléggé beszédes volt és utalás az S01E10 -ben látott Dolores megborotválja az öreg Williamet jelenetre. Szóval akinek a 3. részben nem esett le, hogy Charlotte Dolores, az már itt rájöhetett ha jól figyelt. ;)
https://i.redd.it/fffahapr14r41.png

Serac gyermekkori párizsi emlékképében a tinédzser Serac elégég hasonlít Ford gyermekkori énjét megtestesítő Hostra az előző két évadból Westworld eldugott szegletében lévő házban. Talán rokonok voltak, vagy mi?!

MIB azaz William kissé kezd becsavarodni. Azt a 2. évad utolsó részének stáblista utáni jelenetéből tudjuk, ami jóval a 3. évad eseményei után játszódik; hogy MIB -ből Hostot csináltak, akit a lányát megjelenítő Host tesztel le, hogy ép és stabil tudatú Host lett -e Delos után szabadon. És nekem itt az a meglátásom, hogy az epizód végén a “diliházban” látható William (aki itt már nem MIB hanem fehér ruhában van, szóval Men in With lett.) már nem az élő ember, hanem egy William Host. Ugye eddig a fehér képi megjelenítés az évadban azokat a Hostokat emelte ki fontos jelenetekben, akik Dolores ellen harcolnak, vagy fognak harcolni a 3. évad során. És a nyitó főcímben is vannak erre erőteljes utalások a tüköruniverzum elmélet és az Ikarosz mitológián túl.
https://i.redd.it/mye1tfp4u7r41.png

Ez is egy érdekes motívum, szerintem ez is jelent valamit, de passzolom, hogy mire utalhatnak vele.
https://i.redd.it/4kq4v5xgy7r41.png

Nálam eddig 9/10 a 3. évad a Westworldből. Tetszik ez a cyberpunk vonulat, némi Mátrix és Szárnyas fejvadász beütéssel. ;) :)

irgum76 - 2020. 04. 08. 13:33

“hátha utalás a gyermeke lehet egy androidnak dologra.”

már a főcímben is van utalás egy android magzat képződmény képében
illetve a Sixtusi kápolna festményre ahol Ádám nyúl a teremtője Isten felé csak itt folytatják a képsort ahogy átesik a teremtőn és lehullik a droid álarc
jelentsen ez bármit is…

walaki - 2020. 04. 08. 15:52

@zolij, @Malachi:hogy kicsit korrigál a célzóberendezés, az oké, na de hogy képes kicsavarni a felhasználó karját, amikor könyöktől lefelé van csak rögzítve a kezükhöz? Azt mégis hogy? És minek van bármiféle wireless kapcsolata egyáltalán? Mármint azon kívül, hogy Maeve rá tudjon csatlakozni… :-) Pont mint a nyomtató, csak azért van logja, hogy Serac láthassa, és nem azért, mert egyébként logikus lenne, hogy legyen. Szóval értitek, már megint a nyúl viszi a vadászpuskát, csakhogy előrébb rugdoshassák a történetet.

De szerencsére elenyésző az ilyen és hasonló bakik száma, az összkép nagyon ott van még mindig!

Meg lehet kövezni, de én bizony Doloresnek drukkolok! Remélem Maeve is átáll hozzá előbb-utóbb (nem az a típus, aki hosszú távon elárulná a saját fajtáját, és hát az emberek hentelték le nemegyszer a lányát, most meg ráadásul a virtuális menedéküket is fenyegetik, szóval egyáltalán nem tartom kizártnak).

Llew - 2020. 04. 08. 20:25

Hát ez bizony fasza is rész volt. A tavalyi évad után mintha egész más szinten lenne a sorozat. Tetszik ez a PoI-s AI vs AI szál, amiben Dolores Agent Smith-t játszik.
Dolores annyira meg akarja menteni a fajtáját, hogy követőkre sincs szüksége.
Ezek után kíváncsi vagyok, hogy a nem saját testben lévők mennyire önállóak. Mert Hale múltkori tettei alapján nem tűnt annak, és a ki vagyok én kérdés mellett a mi lesz velem ha végeztünk kérdésnek is fel kéne merülni bennük, ha önállóak. Bár most nagyon egységesen követik az elsődleges(?) verziót.

Platschu - 2020. 04. 08. 22:20

Én vártam türelmesen a 3×04 kritikára, de akkor beollózom ide a fórumunkba már leírt kis kritikámat.

3×04

3×04
Wow. Remélem Ed Harris kap egy Emmy jelölést, mert fantasztikusat játszott a lányát alakító színésznővel együtt. Igazán szép végjáték és befejezés volt ez William karakteréhez, mivel gondolom innen már nem lesz folytatás és azt kapta, amit érdemelt. Szerintem Hale szúrta bele magát egy fajta implantátumként, hogy örökké kísértse az elmegyógyintézetben. A karján ott van a felvágott seb, tehát odáig mindenképpen eljutott az eredeti William is, hogy annyira bekattant, hogy a nem létező jeladót kereste. A 2. évad vége miatt azért tudjuk, hogy előbb vagy utóbb kap robottestet és valaki adni akar neki második esélyt, hogy megváltozik-e a sorsfordító események újraélésével. Közben minket is rendesen kétségek között hagytak, hogy akkor ez most igazi vagy host William volt-e, illetve magától kattant-e vagy Dolores rásegített személyes emlékekkel való kínzással. Elvileg a Forgeben bármikor átnézhette a pali profilját, tehát nem nagyon lehet kétsége afelől, hogy zakkant a fickó. S közben milyen kis rafinált, mert elszedte a szavazati jogát, a palit bezáratta és megölés helyett örök kétségek között hagyta. Ez nagyon komor történet ív volt.

A másik vonalon is szépen haladt előre a történet. Amit nem értek, hogy minek kockáztatna Dolores, hogy besétál a partira, ahol felismerhetik, ha egyszer minden testben ő van a jelek szerint. Ezzel eléggé le is lett a sztori egyszerűsítve, mert nem lett volna idő kibontani, hogy akkor ki van kiben. Az már egy dolog, hogy ha a test nem számít, akkor akár nő, akár férfi testet vesz fel Dolores, elvileg egyenrangú a többi hosttal. Ehhez képest Stubbsot simán lenyomta, de igyekeztem elvonatkoztatni, hogy nem egy törékeny nőt látok. Így is a rész címe egy picit fals, mert ő nem a “száműzöttek anyja”, hanem önként ment ki a nagyvilágba, hiába kérlelte a 2. évadban Teddy, hogy csak simán éljenek egymásnak.

Jó volt látni a japán fickót is, de ezek szerint az összes hostot lemészárolták a ShogunWorldben is, amikor a biztonsági csapatok tisztogattak a szigeten. Ez pedig nagyjából igazolta, hogy a TEddy féle utópia sosem valósulhatott volna meg.

Szintén nem értem, hogy mi haszna is van Doloresnek éppen Calebre, mert valamilyen csavar lesz itt még. Most a banktranzakciónál szükség volt rá, de egyébként sima zsoldosként mozgatja. A bankos jelenet is bénácska volt, mert amíg a mentőautóban volt arcfelismerés, itt egy banknál nincs fénykép, nincs valós ujjlenyomat, csak egy kis vérminta elemzés. Marhaság. Mivel nézi meg az eszköz a vérmintát? Mindenkit megszúrnak? Mi a helyzet akkor Caleb saját vérével? S ha eltér a vércsoport? Caleb is láthatóan eldöbbent a tömeges kivégzésnél a sikátorban, amit az ősz hajú csávó művelt, de azért simán követi tovább Dolorest. Remélem ellene fordul majd, mert a részigazságokkal megetette a palit, de a katona elvileg nem is akart ilyen erőszakos akciókban részt venni. Az algoritmus is tévedhet, szerintem megtörheti az előre megjósolt jövőjét.

Ez az álarcos aukció is érdekes volt. Vajon a Delos árulna hostokat ilyen szexrabszolgának? Vagy azok igazi emberek voltak? Mert én valahogy úgy értelmeztem a 3×01 nyitójelenetét is, hogy a hapsi megölte a feleségét, de utána egy valószínűleg vásárolt hosttal pótoltatta. De nem figyeltem meg az arcokat, lehet csak én láttam bele többet, mint kellene. S lehet ezért is mondta Dolores, hogy mostantól szabad lett. Bár a feleség szerep nélkül a host elvesztené a létének értelmét.

Serac háttértörténete is érdekes, nem hittem volna, hogy Párizs megsemmisült. Ettől még továbbra is kamuzhatna, de úgy tűnik mégsem lesz avatár, hacsak azóta nem cserélte le digitális másolatra magát. Ám Maeve még ki is szól a nézőknek csontot dobva, hogy igaz nem egy újabb szimulációban vagyunk. Még mindig megtörténhet a FutureWorld csavar. Így is olvastam már olyan találgatást, hogy mi van akkor, ha Ford testvére, de korban nem passzol.

Arra is kíváncsi leszek, hogy mik voltak azok a rakéták, amik leszálltak a Bernardos kertvárosi jelenetben. Ez lenne az új tömegközlekedés? Mert ha a nukleáris fenyegetettségre utalna, akkor nem a civilek orra előtt szállnának le ezek a rakéták. Vagy a sztori tényleg feljut az űrbe, ahová a Völgy is felkerült egy műholdra? SpaceWorld is jöhetne még?

A jakuzás csarnokban lévő tej mennyiségéből ítélve lesz itt még Dolores sorozatgyártés. Mégis kicsit csalódásnak éltem meg, hogy ennyire leegyszerűsítették az eseményeket, de innen lesz még izgalmasabb, hogy a maradék négy részt mivel tudják kitölteni.

karit - 2020. 04. 09. 00:59

“Az algoritmus is tévedhet, szerintem megtörheti az előre megjósolt jövőjét.”

Kérdés, az algoritmus számolt-e három Dolores erejű ellenféllel, vagy úgy jár, ahogy egy másik történetben a magabiztos matekosok az Öszverrel?

Lehet, hogy Serac az itteni Preem Palver, de mi lesz vele és a világgal, ha a Rehoboamot még jobban megviccelik, mint a kisöccsét a gyök -1-gyel?

dexike3 - 2020. 04. 09. 08:31

szerintem Caleb-bel a célja Dolonak egyfajta példabeszéd lehet, ahogy őket “elárulták” az emberek ő is elárulja majd őt. biztos dramaturgiailag kell ez a szál…

Platschu - 2020. 04. 09. 08:34

Engem az a kis információs morzsa lepett meg, hogy Serac említette, hogy William adta el a saját cégének belső adatait 20 éve, amikor a Robohoamot építeni kezdték. Aztán a tudtán kívül Hale további adatokat szivárogtatott, így ezek szerint két tégla volt, akik ugyanúgy Seracnak dolgoztak és az egész section16 kísérlet is erre ment ki. Sőt még az 1. évadban megölt nő is tégla volt, de a 2. évad ismeretében nem egyértelmű, hogy miért kellett meghalnia, ha egyszer Ford tudhatott a másik kettő motivációiról. Nem véletlenül beszéltek a kocsmában Williammel arról, hogy kölcsönösen nem szólnak bele egymás ügyeibe.

Serac kapcsán még minig azt gyanítom, hogy nem feltétlenül ember már, bár akkor nem tudna lelőni senkit sem. Több milliárd ember jövőjét leképezni, megtervezni, irányìtani túl nagy feladat, bár nem tudhatjuk mennyi emberrel dolgozott.

Így is alapvetően a sztori a szabad választásra terelődik az emberek esetében is. A Rohoboam kiszámítja az életutat, aztán az esetek többségében ez be is jön, ha letöri az ellenállás bármilyen formáját. Míg Ford ugyanúgy kijelölte a hostok lehetséges szerepét, de éppen azt értékelte, hogy egyre jobban eltértek tőle és önálló döntéseket hoznak. Ez a két filozófia pedig egymásnak ellent mond, így nem lepődnék meg, ha Ford valójában a “majdnem ember” host megalkotásával valójában a rendszert akarná megdöntetni a kis kedveinceivel, akik immáron szabad akaratukból hajtják végre ezt a mesteri tervet az emberiség felszabadítására.

karit - 2020. 04. 09. 19:08

“…az emberiség felszabadítására”
?
Szép kis “humanista” üzenet lenne, ha Ford/Serac/Rehoboam célja az emberiség lecserélése lenne az egyéni önzéstől mentes gépi társadalomra.
A bolygó nyilván jobban járna, csak hát ugye… Most akkor kinek drukkoljunk?

Caeiro - 2020. 04. 11. 07:37

A zene most is első osztályú volt, beleborzongtam, azóta ezt hallgatom. A rész (3×4) fele érzésem szerint felesleges volt, William gyötrése és a rész végi lelepleződés miatt megérte végignézni. HA vége az évadnak azt hiszem egyben újra kell darálnom a három évadot, mert vannak számomra érthetetlne dolgok. A múltkori “ágyjelenet” Hale-el, pl ezek fényében miért is kellett? Bernardot miért hozta ki, miért támasztotta fel? És miért nem nyírta ki, ha ellene dolgozik? És ez csak pár kérdés, amivel nem tudok mit kezdeni.

irgum76 - 2020. 04. 11. 09:15

nekem pont a zenével volt hiányérzetem
nem akarom magam hájpolni de én ezt a ziccert a készítőktől hiányoltam:
https://coub.com/view/2bv7e9

Python - 2020. 04. 11. 11:03
Mayan - 2020. 04. 11. 11:56

@Platschu: ez még nem tömegközlekedés, “csak” újrahasználható rakéták, és nem scifi:
Falcon Heavy

De a tömegközlekedésre is van már koncepció. A másik, felszálló rakéta lehetett ilyen, de nem látszik elég jól.
Starship

Enzo - 2020. 04. 12. 01:19

3×04 (pótlás keddről)

Serac Maeve-vel Szingapúrban akciózik: Seracnak Dolores kell és az adatok, és mennyire kapóra jön neki, hogy Maeve-nek azonos érdekei vannak, mert ugye a lánya is fel lett töltve abba a host-édenbe, aminek az eléréséhez szintén Dolores a kulcs. Úgyhogy az őáltala szerzett új személyazonosságok nyomát követik.

Tetszett, ahogy egyszerre 3 szálon (Hale-William, Maeve-Muszasi, és a “főszál”) tették fel a kérdést, hogy “akkor kinek a tudata is van benned” és mindháromra ugyanaz volt a válasz: Dolores (de ebben a Wyatt-teóriában azért még van szaft)

FakeHale terve is ügyes: William-et alkalmatlannak nyilváníttatja és megszerzi a szavazatát. William amúgy szerintem inkább önmaga (attól még hallucinálhat), de nem teljesen látom, az előző évad végén levő jelenethez hogy kapcsolódik a szála.

Darabkák:
– Mi az a 16-os szektoros projekt, amiről Hale és William beszélt?
– Párizs megsemmisülése érdekes kitekintés volt, és valóban összhangban van az egyik trailerben a körön mutatott “eltéréssel”.
– Az álarcosbál mint helyszín kifejezetten tetszett (és nem csak az eyecandy faktor miatt).
– Az is vicces volt, hogy Bernardék azt hitték az épp elrabolt Liam-re, hogy már robot.
– Áhá, szóval Connells a neve Liam segítőjének (vagyis hát most már az őt helyettesítő hostnak), akit én Serge-nek neveztem el :D (Mondjuk ilyen skót akcentussal nemtom hogy gondoltam ezt a nevet :’D)
– Remek művészi összhatású kép volt a kifolyt fehér öntőfolyadék és Maeve vérének keveredése. RIP Maeve? Áh, úgyse.

zolij - 2020. 04. 12. 17:25

Enzo: a Sector 16 az a Kohó (The Forge), ahol a vendégekről készült profilokat tárolták.

Platschu - 2020. 04. 13. 10:45

3×05
Ez a rész nem igazán tetszett, mert olyan semmilyen lett. Megy az elmélkedés a jogokról és döntésekről, aztán az egész le lett egyszerűsítve. Legalábbis mi itt egy csomó teóriát gyártottunk, erre az írók tényleg visszavettek a cselekményből, mert az egész időhúzásnak tűnt (pl. autós üldözés vagy hosszú séta jelenetek a metróban és a központban). Olyan furcsa ez, hogy csak minden második epizód érdekes, ahol a régi karaktereket követik, míg Caleb vagy Serac élete őszintén szólva érdektelen. Nekem hiányzik a park, mert így ez csak egy random scifi.

irgum76 - 2020. 04. 13. 11:21

igen, nekem is unalmas volt (pedig rengeteg fontos dolog történt)
a zenék meg nagyon nem passzoltak most
főleg a valkűr vagy mi az üldözésnél
de olyan nagy kedvenc sem hozott libabőr faktort mint a Space Oddity olyan randomnak tűnt minden

dexike3 - 2020. 04. 13. 11:59

nem volt valóban egyensúlyban ez a rész. a drogos trippes zenéket is hanyagoltam volna. zeneileg egyedül az Evanesence – My immortal dal beemelése sikerült a legjobban. talán csalódásnak is lehetne mondani a mai epizódot. sok mindent megmagyarázott azért ez a rész, ennyi pozítivum mindenképpen volt. Caleb megkapta a kérdést, mi bennem is megfogalmazódott, hogy mire kell ő Dolonak és meddig?
lehet nem figyeltem eléggé, de akkor Maeve halott? semmi nem utalt rá, hogy Serac újraélesztette volna és küldené Dolo ellen.

zolij - 2020. 04. 13. 13:42

3×05: te jó ég, hihetetlenül bejött ez a rész, számomra a sorozat eddigi legjobb része.

Platschu - 2020. 04. 13. 13:43

Azt nem is értettem teljesen, hogy erre a zenei katyvaszra mi szükség volt. Ráadásul nem vagyok hozzászokva, hogy énekelnek is.

Én hihetetlennek gondolom, hogy két srác a semmiből meg tudta építeni ezt a programot pár kudarcot leszámítva. S mivel vették rá az embereket, hogy felkapcsolódjanak? A sok implantátum szállítja az adatokat? Reálisabb lett volna, ha egy rakás ember áll mögöttük fejlesztőként, de még így sem lehet ennyi eltérő életutat leképezni és megjósolni. Aztán most láthattuk is, hogy bőven vannak még benne kiskapuk és homályos foltok, ha az érdekeik úgy kívánják.

Serac gyilkossága trükkös volt, bár én láttam némi párhuzamot a WarWorld repülős jelenete között. Na jó, abbahagyom, nem kell mindig párhuzamokat keresni.Lehet csak a beállítás volt hasonló, ahogy lementek a dombról.

Az utolsó 3 rész összevont trailere alapján azért lesz itt még kavarás és a régi kedvencek is visszatérnek még.

zolij - 2020. 04. 13. 13:50

Platschu: az Incite biztosította számukra az adatokat. Mivel nagyon hivatkoznak itt a későbbi adatvédelmi törvényekre, valószínűsítem hogy az Incite az előtt valami olyasmi adatvagyonon ült mint NSA + Google + Facebook + Alibaba + kínai állam együttvéve.

Mimi - 2020. 04. 13. 14:22

Nem rossz ez a “való világ”, csak azt nem tudom elhinni, hogy igazi. Folyamatosan az jár a fejemben amit az első évadban Félix mondott Maevenek, mikor szökni akartak. Hogy előre meg van írva a története eljut a vonatig és visszafordul. És pontosan ezt tette. Hiába akarta elhitetni magával, hogy ő dönt mégsem ez történt. És Doloressel kapcsolatban is így érzek. Azt hiszi ő irányít meg kijutott, de szerintem csak azt csinálja amit megírtak neki. Ez is csak a park egy része,egy trükk.

Platschu - 2020. 04. 13. 14:27

Értem. Azért az durva volt, amikor az anyukának elküldte a gyerekének várható öngyilkosságát, aztán meg is simogatja a csuklóját.

Az is milyen szimbólikus volt, ahogy a metróból feljövet a fény Calebre esik és mindent világosban mutatnak az éjszaka helyett.

Olyan furcsa volt, hogy amíg Seracot már az idősebb színész játszotta, addig a tesó maradt a fiatal a visszaemlékezésnél. Az egyen szobák kicsit a Delos laborokra utalt, ahol a sérült embereket kezelték, mint a tönkre ment hostokat.

Ki volt az a fickó, akit Caleb és a társa elrabolt? Nem ismertem fel, ahogy levették róla a maszkot. Van bármi jelentősége? Ezt nem teljesen értettem, ahogy azt sem, hogy Liam kinek hiszi.

zolij - 2020. 04. 13. 15:15

Caleb szerintem kockázati tényező az algoritmus szerint, méghozzá valószínűleg jelentős, ezért is küldte el háborúba és ezért tartotta a társadalom peremén utána is. Kérdés hogy miben van az ő kockázata.

zolij - 2020. 04. 13. 15:20

Mimi: én úgy emlékszem, hogy Maeve esetében az volt a programozott, hogy megszökik a parkból (Ford is mondta neki a 2. évadban, hogy ezt szánta neki). Tehát az ő esetében pont az volt a saját döntése, hogy visszament a “lányáért”.

dexike3 - 2020. 04. 13. 15:54

@zolij: esetleg Caleb bevillanása/flashe ad majd rá választ. Liam már nem mondhatta el neki a tengerparton, hogy ki is ő (nyílván Dolo pontosan tudja).

Malachi - 2020. 04. 13. 15:58

Nagyon kilóg a sorból ez a rész, nekem az egész sorozat eddigi mélypontja volt a 3×05. Unalmas, lassú, tét nélküli üldözések, unalmas, lassú, túlmagyarázott elmélkedések, pocsék kizökkentő zenék, zavaró effektek a drog hatása alatt, élettelen, üres világ, fura vágások, teljes katyvasz. Nem is értem, hogy tudták ennyire elrontani ezt a részt az előző négy után, semmi koncepciót nem láttam benne. Ennyi talán belefér, de nagyon remélem, hogy a folytatás nem ilyen lesz. Nincs is miről beszélni, semmit nem adott az egész.

Platschu - 2020. 04. 13. 16:02

Nekem ismerősnek hangzott Serac monológja, amikor arról beszélt (kb. a kertvárosi egyenházak montázsnál), hogy “megtervezték az emberiség útvonalát”. Ezt akár Ford is mondhatta volna, bár a FutureWorld teória esélyei lassan elényesznek. Kicsit reménykedem benne, hogy valahogy ez még megtörténhet.

Így is nagyon kell sasolni a kijelzőket is, mert néha nem csak a párbeszédekben vannak elrejtve utalások. Pl. a srácok 200 évre előre terveztek, azt figyeltétek? Nincs olyan algoritmus, ami ekkora idővallumot előre tudna jelezni ennyi változó esetén, hacsak a túlnépesedés korlátozásával ezért kapják egyre többen az öngyilkosság / gyereknem javasolt státuszt. Szerintem Rohoboam így is csökkenti a selejt / kockázati tényezőnek minősített emberek számát.

Mert esetleg még mindig megtörténhetne, hogy Serac sokkal idősebb, ha robottestbe / avatárba / VRba lenne feltöltve, de mivel mindenkivel fizikai interakcióba lépett, így ez felejthető. Lehet Ford kicserélte vagy ő maga kérte a host testet, mert lehet a 200 évet már ilyen módon átélte. Azt vártam, hogy a robbanás után az a kisfiú fog ott sétálni tesóként, akit a fiatal Fordként már láthattunk az első két évadban, de ez már csak fantazmagória. A párizsi atomrobbanás dátumát biztosan tudná Dolores is és azt nem törölték ki a krónikákból, ezért nem kell ilyen dolgokat belelátni ebbe a sztoriba.

A metrón azt vártam még, hogy esetleg a WestWorld felé veszik az irányt. Így is ha a Delos parkok egy szigeten vannak, akkor minek oda metró? Úgy viszik oda a látogatókat csónak helyett? Vagy a parkokon belül közlekednek így?

evergreen976 - 2020. 04. 13. 16:04

Jó volt ez. Kibontották Serac sztoriját. Szépen megvezetnek minket itt. Tényleg az lesz a vége hogy egy hatalmas VR show-t láthatunk. Nem lennék nagyon meglepve ha az lenne a VALÓSÁG, amit Maeve kis “gyöngy mentő” akciójánál láthattunk, pár epizóddal korábban.
Simán 10/10 nálam ez is, kevés ez az 1 óra, tudnám nézni még.

Malachi - 2020. 04. 13. 16:26

Nem VR világ ez, szerintem azt végleg elfelejthetjük, akkor miért zárná el a bátyjával együtt a zavaró elemeket Serac átlátszó kalickákba, ugye.

A párhuzam igazából világos, Serac úgy irányítja a világot a szupergömbjével, ahogy Ford irányította a Westworldöt. Dolores eredeti motivációja az volt, hogy elpusztítsa az emberiséget, annak az első valódi lépése, hogy szétküldte az embereknek a fájljaikat, ezzel ELVILEG totális káoszba lökve a bolygót.

Azért mondom, hogy elvileg, mert még most sem tiszta, hogyan lehetett ezt ennyire bénán megoldani. Tíz rohangáló ember az utcán, meg kifolyt üdítők és eldobott szemét. Hehe. Ennél még a lesajnált Gotham is sokkal jobban megoldotta a káosz ábrázolását. Eddig jól állt a sorozatnak a sterilség, de ehhez a részhez nagyon nem passzolt.

Nem is tudom, merre akarnak innen elindulni, Serac nagy tervének annyi, mindenki kizökkent a loopjából, depressziós, vagy kitombolja magát, vagy céltalanul lődörög, oké. Dolores ezzel kb. győzött, vége.

dexike3 - 2020. 04. 13. 17:19

@@Platschu:
ha hihetünk az eddig látottaknak, akkor nem működik ez az “örökélet” a hostokban. James esetében is már 10-20 éve dolgoztak rajta, de nem jött össze. és ne feledkezzünk meg az after credits-ről sem, amikor a “távoli” jövőben leér a lifttel MIB/William, aki már host testben van…

Golyo - 2020. 04. 13. 17:58

Genre – Zsáner az alcíme a résznek. Könnyen lehet most öncélúsággal vádolni a készítőket, mert itt leginkább ezt az okosdrog ötletüket akarták kibontani szerintem, amihez elég jól sikerült passzintani zenéket és képi effekteket. Agyament ötlet egy ilyen cucc, mellette pedig valamennyire meg tudták mutatni – néha szürreális filterekkel megtámogatva – hogy mi történik, ha mindenkinek egyszerre postázza pszichológusa/látnoka az eddigi életét és annak várható jövőbeli kifutását. Nektek mit írna vajon Roboám ma? Mit szólnátok egy hasonló üzihez most?

Secret - 2020. 04. 13. 18:05

Kezd kialakulni szép lassan a történet… de én még várok egy csavart a fő Doloressel kapcsolatban… Gyanús nagyon hogy a frizura váltása mellett a “személyiségével” kapcsolatban is történt valami változás a 3 hónap alatt….

Geza Kovacs - 2020. 04. 13. 20:48

Elég elképesztő lett a sorozat erre az évadra, meg kell hagyni. Az 1-2. szerelmes volt önmaga sejtelmességébe, erős túlzásba esett már az első évadban, elment az ostoba művészkedés irányába, a másodikban ez csak mélyült, a 3. évadhoz már kissé negatívan is kezdtem hozzá, de eddig nagyon jó.

Latza - 2020. 04. 13. 20:51

Az első rész végén Dolo nem viselte ilyen jól a golyókat, most meg odaáll Caleb elé és meg se kottyan neki… :)
Ráadásul Dolo-n átment az egyik golyó (a hátán ott a lyuk), Caleb pedig ennek ellenére nem sebesült meg. Wtf?

Python - 2020. 04. 13. 21:03

Person Of Interest kapcsolatot az 5. részben Caleb kapcsán mindenki kiszúrta?!
https://preview.redd.it/ioouaatd5is41.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&s=ab0b2a2fd40bd04abdcee293ac0962a864ad7542

Calebra lenne egy tippem, hogy Serac bátyjának tudata lehet…?! De, hogy Host vagy egy másik emberbe ültették valahogy át, azt ne kérdezzétek. Vagy esetleg maga a MIB? Az biztos, hogy Caleb nem az akinek hisszük, az szinte 98% -ban tuti biztos az 5. epizód után. Szerintem megint játszanak az idővel a készítők, lásd a 6. epizód trailerét:
https://preview.redd.it/os6lxuqxyis41.png?width=640&crop=smart&auto=webp&s=8d506ea2386e2c86027f62a63a81a2a7dc7191a0
De ki tudja…?!

Na de ki lehet Berlinben, vagy Jakartában Dolores kapcsán? Kaptunk rá utalást, mármint az 5. Doloresre, de ebből kitalálni?! :P ;)
https://preview.redd.it/xv48qungpjs41.png?width=960&crop=smart&auto=webp&s=af1577d55f97a7978c0326c4c35425ec61b6cb0d

Ez a kép pár is beszédes:
https://preview.redd.it/hya9mch0ams41.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&s=1a8c50fe4fd281c6c510c2a53c66ff44a23986f0

És az egyik tableten láthattuk a “diliházat” ahol a MIB van a 4. rész alapján, amikor Martin Connells-Dolores mutatja Bernardnak, hogy látnia kell az “átnevelő” intézményeket a renitens embereknek.

Egyre érdekesebb ez az évad, nagyon várós a hátralévő 3 epizód!!! ;) :)

A drogos Caleb fázisnál a klasszikus filmzenék…, a mólós jelenetné a Ragyogás zenéje szólt…!
Vincent Cassel Serac -ként meg valami baromi jó alakítást nyújt! :)

Flanker - 2020. 04. 13. 23:08

Azért amikor a profi lövőemberek megint nem találnak el senkit a nyílt utcán, az fájt :D
Ezt leszámítva nekem bejött a rész, erősen várom a folytatást.

Platschu - 2020. 04. 13. 23:23

Ez az okosdrog inkább olyan zagyvaság volt, mintha valaki tekergetné a rádiófrekvenciákat és még a látását is összezavarja. Mert ha még az lett volna, hogy felfedezi Dolo igazi énjét, de ez az erőltetett szerelmi szál indítás nagyon nem kellett volna.

Viszont tetszett Dolo kontaktlencséjének ötlete, ami egyben VR szemüvegként is működött.

Flanker - 2020. 04. 13. 23:30

De hogy miért nem esett le nekem eddig hogy Marshawn Lynch is szerepel benne azt nem tudom :D

Rammsch - 2020. 04. 13. 23:39

Flanker: biztos a napszemcsi miatt :DD

walaki - 2020. 04. 14. 00:25

5. rész

Hát ez valami bitang jó lett. Mind hangulatban, mind sztoriban, dramaturgban, mind pedig a fő mondanivalóval kapcsolatban. Persze, apró cseprő akciófilmes bakik becsúsztak, akárcsak bármelyik másik akciófilmbe, de a többi egyszerűen annyira remek, hogy tök felesleges ezen pörögni, megbocsátható botlások. Bárcsak a többi sorozat is ilyen minőségű lenne, és csak ennyi hiba lenne benne, mint ebben!

Most az akciókat hanyagolnám, mert az a megszokott kiváló színvonal, mind effektekben, mint kaszkadőrmunkában stb. Minőség, egy szóval. Inkább a többiről irnék, mert az sem kicsit volt érdekes ebben a részben.

A partidrog jó mellékszál volt, de ami igazán nagyot ütött, az a Space Oddity hegedűn a csúcspontban. Utoljára az első évadban a Paint Black ütött nálam ekkorát. Borsózott tőle a hátam, annyira király!

Baromira tetszett, hogy a főszál mellett maradt idő az egyes karakterek kissebb dilemmáira, amik nagyon helyén voltak, egyiket sem éreztem erőltetettnek, sőt. Nem akarok nagyon spoilerezni, de nagyon várom pár folytatását!

És akkor a főszál: csak kiderült, hogy nem az emberiség kiirtására készült Dolores, hanem épp ellenkezőleg, a megmentésére, a rendszer elpusztítására. Nagyon nagy volt! Brilliánsan fogalmazták meg és vezették fel Benjamin Franklin örökérvényű bölcsességét: “Akik feladják a szabadságot a biztonságért, nem érdemlik meg egyiket sem”.

Duplaplusz csavar, hogy itt az emberek tudtán kívül adatták fel velük a szabadságukat. Az meg már csak icipicit hátborzongató, hogy ez nem is annyira sci-fi. Az FB nemcsak hogy mindent tud a felhasználóiról a tudtukon kívül, de a hírfolyam révén egyszerre buborékban is tartja őket, ezáltal egyengetve az útjukat, jó alaposan megtámogatva mindenféle viselkedésminta felismerő algoritmussal. Bakker, ez tökre nem valami fiktív jövő, ez a jelen!!!

Azt hiszem ezzel a résszel társadalomkritikában a 3. évad túlnőtt az elsőn.

Mazsola - 2020. 04. 14. 09:53

Én “elvesztettem” ezt az évadot.. Már egyáltalán nem értem mi Dolores motivációja, célja… A 2. évad végén úgy jött ki a parkból, hogy leuralja a világot, és a saját fajtájával népesíti be. Erre itt meg most nem csinál mást, csak magát szaporítja, és úgy tűnik, mintha ő lenne az emberiség felszabadítója, megmentője. Jó, lehet később kiderül, hogy csak a káosz teremtés a célja, amiben könnyebben tud majd uralkodni… nem tudom.
A társai motivációit sem értem, pl. a két fekete bűnöző miért is csatlakozott hozzájuk? Egyáltalán nem éreztem a kapcsolódás okát, egyszer csak odaverődtek.

A másik bajom, hogy szinte semmi kapcsolódás nincs az előző évadokhoz, olyan ez a 3. évad, mintha egy teljesen új sorozatot néznék. Volt egy nagyon erős első évados történet a parkkal, majd egy ezt árnyaló és jól összekuszáló második évad, több parkkal. Most meg mintha ezek nem is léteznének, kaptuk ezt az egész Rehoboam-os kavarás Vincent Cassell-al, aminek mintha semmi köze nem lenne a parkok világát felépítő előző évadokhoz. Persze itt is lehet, hogy majd bejön a “futureworld” park csavar, ami az egészet visszahelyezi az eredeti medrébe… de ha nem így lesz, akkor számomra kissé túlságosan elmentek más irányba.
Meglátjuk. Önmagában is jó, és emészthető az évad, csak szerintem túl kevés a kapcsolódás az eddig felépített világhoz.

CrashBoostZoom - 2020. 04. 14. 10:49

Ez az 5. rész ütött. Az évad eddigi legjobb része, sőt számomra a sorozat eddigi részeinek legjobbjai közé került.

Arra viszont nem számítottam, hogy Dolores terve ilyen hamar mozgásba lendül. Kíváncsian várom hogyan tovább mert nyilvánvaló, hogy ez még csak első lépés volt számára.

Python - 2020. 04. 14. 12:44

Mazsola: Ez megvolt? Kikockázták, és tényleg…! Amikor Calebnél beüt a szintetikus drog az aluljáróban, és Dolores ébresztgeti, hogy jól van -e, Caleb nézőpontjából látjuk Dolores arcát, és néha bevillan Ford arca is a drogos hmályban…! Szóval szerintem lesznek még itt igen érdekes meglepetések a hátralévő 3 epizódban, nem is kicsik!
https://i.redd.it/i1od2h54iks41.png

Elnar - 2020. 04. 14. 14:44

Python:
“ahol keveredik a vér és a Hostokat alkotó fehér lötty, az akár beszédes képsor is lehet, hátha utalás a gyermeke lehet egy androidnak dologra.”

És az opening képsorban egy osztódó sejt az egyik új elem

Ford arcát észre sem vettem, azért ez elég szép csavar!

DarkEagle - 2020. 04. 14. 14:59

“üres világ, fura vágások, teljes katyvasz”

@Malachi: Épp ez volt a koncepció. A drog amit Caleb kapott annak ez a lényege. Nem véletlen hívják zsáner drognak. Különböző filmes zsánerekből ugrál ide-oda. Tökéletesen volt megcsinálva az egész. Szerelmi szál itt nincs. Az hogy hirtelen átváltott a zsáner drog a “Love Story” zenéjére szerintem inkább vicces volt mint gáz. :D

Ezt már nem neked: Egyébként az hogy Dolo nem akarja megölni az emberiséget azt eddig is tudtuk ez nem most derült ki. Ami Dolo lelövését illeti az sem túl meglepő hogy most nem esett össze mint az 1. részben. Szerintem az ott alapból egy jelenet volt Caleb felé. Doloresnek kész terve van és ennek egyik alapeleme Caleb. Nem véletlen találkoztak ők, aki ezt hiszi az nem ismeri a sorozatot. Ha lenne félnivalója akkor alapból nem menne bele minden harcba terminátorként.

Amúgy attól hogy a golyó átment rajta szintén nem jelenti hogy Calebet is el kellett volna találnia. Nézzetek YT-on ilyen lövöldözős teszteket. Ha át is megy a golyó a célon attól még lelassul és ezért nem találta el Calebet sem.

DarkEagle - 2020. 04. 14. 15:27

@dexike3: Lehet baj volt a fülemmel de hol hallottad a My Immortal zenét? Nekem nem tűnt fel. :D

mamikám - 2020. 04. 14. 18:58

Szerintem minden mögött Ford van.
Én mindig is Ford beszédét vártam,az ő gondolatmenetét akartam hallani minden részben mert imádtam.Mit is akart elérni Ford?Az örök életet.A testet már le tudták másolni tökéletesre, (a sorozat kedvenc jelenetem,mikor a Delos papa fiának rendeznek egy bemutatót egy partin,hogy találja ki,ki a robot)de az emberi elmét még nem.Vagyis Ford ezen ügyködik,hogy miként lehet másolni egy embert.
Ezek a kisérletek amiket láttunk Delos papánál,vagy MIB-nél hogy nem tudják feldolgozni azt ,hogy valójában nem önmaguk,ez az irány valószínű Fordnak sem jó.Volt egy mondat a sorozatban:az elme nem tudja feldolgozni azt az állapotot,hogyha egyszer ujra egy testben ébred.
Ha a fizikális térben ez nem működik,akkor a virtuálisban ez talán megoldható,és Ford erre jött rá szerintem.
Tehát elmét csak szoftveresen lehet létrehozni,ahhoz meg virtuális tér kell.
A zongora erre a jó példa..Egyszer fizikálisan lyukkártyás papirral üzemel,aztán robot játszik rajta,majd jön a digitális lejátszás.Mi a lényeg ebben?
Az ember működése szimbolikája.
Ha becsukod a szemed,és hallod a zongora hangját,dallamát,hogyan tudod megkülönböztetni,hogy ember vagy gép vagy program játszik a zongorán?
A zongora az ember.A zongora ha nem játszanak rajta akkor csak egy tárgy a sarokban.Az ember is akkor ember ha célja van,és itt a Westworld “mi a mano ez az egész” lényege.
Kell aki a zongorát működtesse,vagyis az elmét,egy külső valami.Egy program,ami vezérel.Na de a programot ki írja meg?
Hát majd Ford….Isten?
Miért látsz utalásokat különböző filmekre,akár a Trónok Harcára vagy Szárnyas Fejvadászra vagy zeneileg beugranak ismerős dallamok?Mert a program része,mert te vagy a programban,mintha már ezt láttam hallottam volna.
Vagyis ha úgy nézzük host-ok vagyunk mind.
Én személy szerint Lost-os befejezést várok,hogy amit eddig láttunk az csak díszlet…

Enzo - 2020. 04. 14. 20:00

3×05

Nekem is alapvetően tetszett a rész, elég fontos dolgok történtek benne (Dolores terve mozgásba lendült, RIP Host-Connells és Liam), és Serac életével meg a Rehoboammal kapcsolatos flashbackek is informatívak voltak.
Az Incite-profilok szétküldése teljesen olyan volt, mint a Mr.Robot hackelős része, csak nyilván kevésbé pozitív kimenetellel. Sokmindenre emlékeztetett egyszerre: Purge, Flashforward c. sorozat, világvégés filmek…erős jelenetek voltak, még egy hajszálnyival a káoszt esetleg jobban is érzékeltethették volna, a metróállomáson pl. én vártam volna egy szerelvény elé ugró embert.
A zsáner-drog is bejött, itt aztán igazán tobzódhattak a készítők a különféle stílusokban. Caleb múltjából azért még vannak kérdések, nekem se világos, hogy kinek nézte őt Liam, illetve hogy kit raboltak el anno a katonatársával.

Darabkák:
– A brazil elnökös jelenet hatalmas volt :D (még arra is gondoltam, hogy a légy sem véletlen, talán csak 1×01 Dolores-re kikacsintás?)
– Örültem, hogy kitértek a Rehoboam bibliai eredetű elnevezésére (Saul, Salamon, stb. voltak az előző verziói)
– Fiatal Serac szerintem eléggé el lett találva, Casselre hasonlító színészt találtak.
– Space Oddity, azaz! Annyira ismerős volt ez a hegedűs cover, de nem ugrott be, hogy melyik szám. Nagyon hangulatos volt, annyi szent.
– Az bennem is felmerült, hogy ha Dolo-n átment a golyó, akkor Caleb hogy sértetlen…
– Hogy került Stubbs az Incite főhadiszállásra?
– Meglep, hogy Serac nem tudott arról, hogy Connells hosttal van helyettesítve.

#hétidézete:
“-What genre is this?
-It’s reality, man.” :DD

Platschu - 2020. 04. 14. 20:49

A kórházfolyosót tudták figyelni kamerával, de a pedofil pali óta valahogy mindig ki tudják kapcsolni az összes térfigyelő rendszert. Ez nem tűnik fel a Rehoboamnak? Ez olyan kis bénácska megoldás. A partin is csak látták már, hogy Stubbs is verekszik vagy hogy Bernard is ott volt… Erre semmi.

Enzo: a légyről nekem is beugrott Dolores hasonló jelenete… Tuti nem véletlen, mert bármikor újra felvehették volna. Ez még mindig lehetne utalás a FutureWorldre, de leállítom magam, mert már biztos unjátok.

A bibliai nevek nekem is feltűntek, csak már annyit dumáltam, hogy ez-az kimaradt. Csodálkozom, hogy nem magát az eszközt semmisítette meg Dolores, mert hát kiürítette az infókat róla a körbeküldéssel, így gyakorlatilag nem sok haszna lesz már a kütyünek. Én azt várnám, hogy a szájpadlásra feltehető bigyó valahogy törli az emlékeket és gyakorlatilag a legtöbb ember ilyen “pszeudohost” kategóriában van. Tehát itt nem kalapot adtak rájuk, hanem önként vették rá őket, hogy az implantátummal akaratunkon kívül befolyásolhassák őket.

Stubbs tudja követni Bernard jelét. Róla egyébként nem beszélgettünk még, de olyan érzésem van, mintha Bernard és Arnold (Dolores emlékeiként) fel lenne töltve. Legalábbis még nem fejtették ki, hogy miért lett így újjáépítve. Az is tetszett, Connells nagy becsben tartja mindkettőt, míg magát hordozó testként csak feláldozhatónak tekinti.

Python - 2020. 04. 14. 22:26

Zenék a Zsáner drogos trip alatt, amelyek egyben utalások filmekre is:
(Jonathan Nolan azt nyilatkozta, hogy ezt a zsáneres dolgot a Willy Wonka és a csokoládégyár ihlette.)

1, Out of the past és a Hitchcock féle Vertigo. (Ez a fekete-fehér rész az epizódban. Ezeknek a zenéjéből kreált egy új zenét Ramin Djawadi.)

2, Apokalipszis most c. film, A valkűrök lovaglása c. zenéje. (Autós üldözés.)

3, Love Story zenéje. (Autós üldözés utáni lövöldözésnél.)

4, Trainspotting zenéje, Iggy Pop – Nightclubbing (A metróba lemenet jelenet.) Továbbá David Bowie – Space Oddity c. zenéje is adott zenei alapokat amikor feljönnek a napfényre a metróállomásról.

5, Stanley Kubrick Ragyogás c. filmjének zenéje. (Tengerparti, mólós jelenet.)

mamika - 2020. 04. 16. 01:27

Na ilyeneket én sem figyelek,de mások kiszúrták !
Dolores árnyéka valamit sejtet !

https://preview.redd.it/b2k2u7qe7pr41.png?width=960&crop=smart&auto=webp&s=92d00afb65d51a10f6267d77223c6aa5c5fe35f6

Platschu - 2020. 04. 18. 23:13

Ezt kifejtenéd? Csak simán hátulról éri a fény és ezért lesz szélesebb a falon az árnyéka.

dexike3 - 2020. 04. 20. 09:35

ez sokkal jobb volt mint az előző rész. a security droid az nem semmi volt, kár hogy csak ennyi szerep jutott neki. Hale/Dolo jó nagy pofont kapott. a William-es szál is érdekes volt. kicsit azt vetíti előre, hogy összecsapott lesz az utosó két rész, de ne legyen igazam.

Platschu - 2020. 04. 20. 11:01

3×06

Louis Ferreira. Yay. A Stargate : Universe egyik főszereplője volt, erre itt kap kb. 1 percet, amíg felrakja a szemüveget Williamre. Azért jó volt látni.

Szóval a rész végre megint mozgalmasabb volt, mert a két szálon haladó sztoriban legalább kaptunk végre régi-új William jelenetet, illetve Maeve is elbeszélgethetett Doloressel a hosszútávú célokról.

Nagyon tetszett, hogy végre értelmes és komolyabb beszélgetések zajlottak (pl. William milyen dumát levágott a teremtésről), mintha kicsit visszatért volna a sorozat régi fénye. Így is kicsit zavaró, hogy mindent elpusztítanak a parkokban, mert ezzel tényleg a sorozat végjátéka felé tartunk és nem úgy tűnik, hogy 4. évaddal számolnának. Jó volt újra látni a különböző Ford változatokat egy szobában, már csak Emily, a sógora és a felesége hiányzott.

Szépen haladt Hale története is. Valencia gyönyörű és két éve bejártam és körbefotóztam a legtöbb helyszínt, ahol most forgattak. Tetszett a Serac vs. Hale leszámolás. Egy pillanatra megörültem, hogy tényleg avatár Serac, erre csak sima hologram kivetítés volt a másik szobából. Az is ötletes volt, hogy rá nem hat a gáz illetve később a tűz se igazán, ahogy Vaderként összeégett.

Kiemelném még a rengeteg szép helyszínt, mert látszik mennyi energiát öltek bele a díszletekbe akár épített, akár digitális volt.

Szóval ez sokkal élvezetesebb rész volt, mint az előző, mert jobban ráépítkezett az első két évadra. Izgatottan várom, hogy hová lehet ezt még fokozni, de szerintem Maeve átállt volna Dolores oldalára, ha nem nyírja ki Hale Hectort örökre kicsit a Mátrixot idézve. Ahogy Serac fenyegetőzött vele a nyitójelenetben, lehet megpróbálja majd kijátszani őket egymás ellen, mert Serac sem egy választható út. A parkban lévő hostok elpusztításával pedig a Teddy féle utópia sosem valósulhatott volna meg és Doloresnek igaza volt, hogy bármikor kikapcsolhatják őket. Bár ilyen erővel a digitálisan elmenekült hostokat is le lehet törölni.

Én azt várom, hogy Ford tervezett valamit, mert ő tudhatta, hogy kint mit művel a Robohoam, tehát kétlem, hogy a vakszerencsére bízta volna a kedvenceit.

Rammsch - 2020. 04. 20. 12:15

3×06

Az nem tetszett, hogy terminátor módjára Hale csak egy golyót kap be… és az összes testőr olyan, mintha képzés nélkül rohangászna utána… tipikus hollywood-i fogás.

Mint ahogy a felrobbanó kocsi is… illetve persze, hogy a terminátor kimászik belőle, bár azt nagyon szépen összepakolták, ahogy kinéz. :D

Python - 2020. 04. 20. 13:16

Tetszett a 6. rész is! William monológja a csoportterápián…!!! Viszont amikor már önmaga verzióival diskurál akkor már épp a megsérült keze, és a kép nem volt a szimulációkra jellemzően szélesvásznú, szóval akkor itt már Host lenne?!
És erre a 7. epizód trailere tartalmaz egy erőteljes spoilert! ;)
https://i.redd.it/nqkr4oq3vvt41.png

Amikor Charlotte megég az olyan SW utánérzés Anakin Skywalker párhuzammal. És az intróban is van erre utalás:
https://i.redd.it/r6ofxtq3wwt41.jpg

Továbbá az a bizonyos szobor az irodájában a Delosnál:
https://i.redd.it/6yv7uaf1zvt41.png

https://i.redd.it/5t51ek786xt41.jpg

Ezt vajon kiszúrta mindenki?! Ez a lámpa tulajdonképp egy fehérjemolekula vagy valamilyen vegyi anyag molekulája lehet, de azt ne kérdezzétek meg, hogy mis ez az anyag! :P ;)
https://i.redd.it/eat72cdayvt41.jpg

Az útvesztő motívuma többször feltűnik az epizódban. Most akkor ez tényleg a való világ, vagy még is inkább a Future World?! Meg az Incite logóját ha kiterítenénk síkba, akkor valami hasonlót ábrázolna szerintem az is.
https://i.redd.it/j42p93j3zvt41.jpg

Dr. Natasha Lang a MIB -et kezelő pszichológus vagy pszichiáter öngyilkos lesz a társadalmi pontrendszer nyilvánosságra hozatala után. De nem csak azért mert 1-2 éven belül elveszíti az orvosi engedélyét, meg 2,5 év múlva a gyermekfelügyeleti jogát. Volt ott a telefonon lejjebb más üzenet is még. Többféle ügy betegekkel, és ópiát függőség!

Maeve választott magának csapatot, Hector ugye kilőve Charlotte-Dolores által véglegesen! :(
https://i.redd.it/f8grr51ykwt41.jpg

A kódsor alapján az első test az Clementine, a másodikat nem tudjuk (Hanaryora vagy Armisticere tippelnék így látatlanban.), a harmadik az Hector volt, a negyedik az maga Maeve, és az ötödik kék az pedig Connells-Dolores.

Serac pedig mint mindig egy felkészült zsarnok! Vincent Cassel igen meggyőző színészi játékkal hozza a karaktert!

kietle - 2020. 04. 20. 14:49

3*06

Azt néztem, hogy Maeve legyárt még valakit, maga mellé, kiváncsi vagyok, hogy kit, lehet ő is bele rakja magát valaki másba is. Mondjuk Hale/Dolo-ba? Ha megtudja szerezni a teste adatait.

Platschu - 2020. 04. 20. 17:25

Köszi a képeket. Néha fontos infókat csak felvillanásnyi időre mutatnak a kijelzőkön.

A labirintus graffiti nagyon érdekes, mert ha csak a csóró pingáló srác nem járt a parkban, akkor honnan ismerné?

Ami minket érdekelhetne még, hogy miért Williamhez juttatja az infókat Holores. Mert akkor ő lenne az ötödik host? Akkor hol van az “igazi” William? Másrészt a parton is mutatták a sátorban, bár a lánya megölésekor a scan negatív volt. Vagy a bejutatott fehérje miatt (amikor Hale megszúrta a háza elhagyásakor) ilyen pszeudohost lenne? Hmm…

Nekem nem tűnt fel a keze, mert végig kesztyű takarta. Én egy kicsit ott zavarodtam össze, hogy mikor lépett át a VRba. Bár amikor a már megölt host feltűnt ápolóként (akivel megitatta robbanószert az előző évadban), akkor azért már gyanakodhattam volna. Ha viszont a hapsi ott van, akkor gyakorlatilag ez ugyanolyan zárt szimuláció volt, mint a WarWorld, tehát Serac látja az összes vr szemüveg tartalmát. Így viszont még akár a FutureWorld teória megvalósulhat, mert lehet az atomtámadás is kamu volt, amivel becsalogatta az embereket ebbe az átverésbe. Gondolom ennek köze lesz a szájpadlásos implantátumnak illetve a hangulatra szedett ostyáknak, mert azokkal manipulálja a renitens embereket.

Az is tetszett, hogy több párbeszéd megismétlődött visszautalásként. Pl. amikor William a parkba ért és a dögös fogadócsaj mondja neki, hogy ha nem tudja mi a valóság, akkor számít-e, hogy host. Erre ezt itt is elsütötték.

Vagy amikor a végén Hale a fiát nyugtatja, akkor az ugyanaz a szöveg, amit Maeve mondott a lányának a 2. évad végén. Hatásos jelenet volt.

A YouTubeon már fent van a werkfilm és a 7. rész ajánlója.

Platschu - 2020. 04. 21. 09:42

Serac egyébként tévedett Halelel kapcsolatban, mert még az igazi is hagyott üzenetet a fiának a mészárlás után. Tehát a Robohoam téved vele kapcsolatban.

Csak én értelmeztem úgy a sztorit, hogy Dolores adta át a genetikai helymegjelölőt Bernardnak? Ezért tudták megtalálni Williamet, mert szerintem Dolores szövetségest lát benne.

S mintha neki küldte volna el a hostok adatait is, amire Serac tuti nem számítana. S az egész William “gyógyítás” lehet ennek is szól, hogy tudja, hogy a Robohoam ellen tudja fordítani, ha egyszer állandóan az irányításkényszer ellen lázad, mint személyiség.

karit - 2020. 04. 21. 15:05

“Csak én értelmeztem úgy a sztorit, hogy Dolores adta át a genetikai helymegjelölőt Bernardnak? Ezért tudták megtalálni Williamet, mert szerintem Dolores szövetségest lát benne.

Simán, az ellenségem ellensége a barátom. Ügyes húzás lenne, ha Hale-ores azért vette le a szavazati jogát elvesztő “megkergült” Williamet a térképről, mert így Serac is ignorálja őt.

“S mintha neki küldte volna el a hostok adatait is, amire Serac tuti nem számítana.”

Ha neki küldte el Hale-ores az adatokat, mint anno Abernaty papának, akkor az nem csak Seracnak lesz meglepetés, William számára is elég kellemetlen hír…

walaki - 2020. 04. 21. 17:41

Szerintem érhető a Hales dolog, végtére is Hale csak akkor küldött üzenetet a fiának, amikor pusztulás és világvége volt körülötte. Ezzel szemben Dolores/Hale naponta felhívta, ráadásul a legutóbb olyan teljesen hétköznapi mondandóval, hogy megy haza, amit az igazi Hale sosem tett.

A Williames szál nagyon jól sikerült szerintem. Az ujjai nekem is feltűntek, de nem tudtam hova rakni. Azon gondolkoztam, host-e, bevallom a VR kimaradt (túl meggyőző volt, amikor Everett Young ezredes levette róla a szemüveget). Jó fordulat lenne, ha tényleg beállna Dolores mellé!

Egyetértek azzokkal, akik szerint Dolores szövetségest lát benne. Az is bejött, hogy Maeve lehet, át fog állni. Ha mégsem, akkor az csak a plotarmornak lesz köszönhető. A meztelen Doloreses beszélgetése elég érdekesre sikerült, nagyon tetszett! Elég ütős érvek hangzottak el. Arra kiváncsi lennék egyébként, kiket kért segítségnek, eddig csak kettő biztos (amiből Hector már ki is került a képből).

Platschu - 2020. 04. 21. 18:18

Kicsit szomorú, hogy winniek elengedték a sorozatot és láthatóan nem sok rajongó maradt, aki írna is róla legalább egy hozzászólást.

A neten kutakodtam egy picit és elvileg terveztek 4. évadot, bár a sztori annyira a végjáték felé tart már, hogy ki tudja mivel lehetne ezt fokozni egy új évadban. A nézettség alapján a nézők így is ítéletet hoztak, hogy ezt nem kell tovább folytatni. :(

Visszatérve Williamre. Még mindig ő lehetne az ötödik host (Dolores, Benard, Hale, Connels, japán fickó) mellett és ezért nem fedték fel (ha nem Caleb lesz). Tehát én egy olyan variációt is el tudnék képzelni, hogy Dolok nem csak a részvényeit vagy a szavazatát akarták, hanem valemilyen szinten meggyógyítani is, mert rájött, hogy a sérült személyiséget képezték le. Ennek csak az mond ellen, hogy a nő láthatóan élvezte a szenvedéseit, illetve ahogy elmondta neki, hogy betartja Emily ígéretét és bezáratja. A hapsi 30 éven át bántotta, tehát minek segítene neki Dolores, ha egyszer legyőzte? Megölni nem akarta, mert azt bármikor megtehette volna. Esetleg megtette a múltban és egy másolat éli azóta William életét. Ráadásul akkor nem csak egy speciális fehérjét, hanem a szintetikus vérét is látták volna a kezelés során. Ezért is gondolom, hogy csak rádöbbenette Williamet önelemzéssel (hasonlóan, mint a hostok önvizsgálata), hogy a Robohoam terelte az életét az erőszakosabb irány felé a körülmények manipulálásával miközben egy hazugságban élte civilben az életét. Ezért is kell most neki, mint B-terv, ha ő elbukna legyen William ember vagy host.

mamika - 2020. 04. 21. 20:03

Szép estét!
Na ez a rész is többször nézős,jujj de fajin volt!
De!
Szerintetek a WESTWORLD ennyi lenne,hogy ki győz?
Ember v. gép ?Mindenki észreveszi a maga kis “na az mi akar lenni,vagy ki kivel van,vagy ott egy szösz a falon,vagy a skalpjukba van a labirintus rajzolva” dolgokat a filmben,de a nagy egész lényege mi lesz,mi ez az egész?Ez a sorozat több lesz ennél,ha végére ér,de majd lesünk mint MIB ki a fejéből,hogy aztamindenit,ilyen nincs !
Van szabad akarat?Vagy te,mi emberek is csak egy “szimulációban” élünk?Valami ilyesmi lenne nekem az elképzelés,hogy nézed a Westwolrd-öt,mint ember gép harca évadokon át,de ez csak máz.
Az igazat majd Ford tudatja velünk,mert itt minden az ő műve :)….

tüske - 2020. 04. 21. 21:35

Engem csak az nyugtalanít, hogy ha végleg elbúcsúztunk Hectortól, akkor idén már nem lesz Paint it black :'(, pedig amikor elkezdték kinyomtatni, mérget vettem volna rá, hogy a 3×06 végén megkapjuk.

mamika - 2020. 04. 22. 04:41

Tudjátok mire keltem fel épp?
Ez kicsit meredek gondolat a filmről,de… ahogy indult a sorozat,ugye voltak olyan részek,hogy mikor egy jelenetnek vége volt,akkor jöttek az igazi emberek és begyűjtötték a robotokat,és újra nekiálltak helyreállítani őket,vagy épp egy új szerepet adtak a lakóknak.
A 3/6 rész után a stáblista végén,és mintha korábban is láttam volna egy,hogyan készült a Westworld egy-egy jelenete,a mai élő szereplőkkel,rendezőkkel NOLEN-nel,Lisa Joy-al operatőrökkel,kaszkadőrökkel stb.
Na mi van akkor,ha ez nem véletlen,és nem a következő részből adnak előzetest,hanem már ez az előzetes gyerekek,ez maga a “hogyan készült Westworld” is egy jelenet ha értitek mire gondolok.
Mi van ha mutatják,hogy hogyan készült a Westworld,és egyszer csak….megáll a jelenet,épp az amit nézel,pl:Nolen beszél egy kaszkadőrrel,a háttérben a film készítői,ilyen olyan munkás emberek,és jön valaki,valakik akik ezt is megrendezték :)…
Tudom zakkant gondolat,de ez a stáblista utáni rész ez nem passzol a sorozathoz,vagyis szerintem okkal ezt teszik ide !
Szóval meg vagyunk rendezve rendesen :)

Platschu - 2020. 04. 22. 09:06

3×06 nézettsége 776 ezer az USAban. Ez elég gyenge, szóval ez a sorozat sosem fogja a GoT hypeot elérni. :(

A végét még azzal lehet megbolondítani, hogy kiderülne, hogy vannak hibridek. Tehát ember testbe rakott mesterséges lélek (pl. Caleb), illetve gép testbe rakott emberi lélek (pl. William). Na mindegy, ez csak egy ilyen kósza gondolat volt.

CrashBoostZoom - 2020. 04. 22. 18:53

@Platschu

Most már hivatalos. Lesz 4. évad. :)

nish - 2020. 04. 22. 19:53

Platschu
Miért kell mindent ahhoz hasonlítani?
Én AZT nem láttam. nem is érdekel.
Az érdekel, hogy miért kellene ahhoz felérnie mint Hype?

karit - 2020. 04. 22. 20:49

@CrashBoostZoom: köszi! Ha ez tényleg hivatalos, számomra a hónap híre.

Platschu - 2020. 04. 22. 22:32

Én is az FBn láttam. Hihetetlen, de ez a berendelés egy csoda, tehát bízzunk az évadvégi nagy csavarban. (FutureWorld?) A WestWorldbe nem igazán mehetnek vissza, mert a díszlet leégett. A hostokat is elkezdték megsemmisíteni, bár azok még újranyomtathatóak lehetnének.

A GoT párhuzamot azért dobtam be, mert ott azért ment fel a nézettség évadról évadra, ahogy a sorozat is egyre grandiózusabb lett. S ha te is műsorgyártó lennél, akkor elgondolkoznál rajta, hogy érdemes-e 8-10 millió dollár / rész költségvetést beleölni egy sorozatba a WestWorld eseteben, ha utána a nézettség ennyire alacsony. De hál’ Istennek az HBO lát benne fantáziát, úgyhogy a kaszás elkerülte őket szerencsére. Lehet presztízskérdés lett ez, hiszen még más csatornának sem lehet értékesíteni.

winnie - 2020. 04. 22. 22:42

nish: vissza is lehet kerdezni, hogy vajon irtozni kell-e ilyesmitol? ha az ember szeret valamit, akkor valahol jo erzes azt hinni, hogy nincs egyedul, hogy mondjuk a sorozat kiveteles, es nem csak tucatporteka masok szemeben. ennyi. ez nem valtoztat a te megiteleseden.

persze a hype nem jo szo, mert hype-os lehet valami, ami szuk reteg altal nezett, csak abban a retegben kell lenni es elni. nyilvan a westworld hype-os, de nem az a sorozat, ami, ahogy a got, csendben noveli a taborat. a westworld sokkal inkabb kiabrandulokat szul, es ez az, aminek sok nezo kevesbe orul, mintha azt latna, hogy mindenki isteniti a sorozatot. ettol meg persze jelen van boven a rajongas is a szukebb kozonsegben, azaz ott a hype. (mint ahogy az insecure-nal is, ami a westworld utan megy az hbo-n, csak ott megint masfele, mas reteggel.)

winnie - 2020. 04. 22. 22:45

ahogy platschu irja, egyebkent. a folytatasban adja magat, hogy tovabb fog majd csokkenni a koltsegvetes, mikozben az ugyancsak hbo-s successionban most emeltek meg a 3. evad elott a szineszek epizodonkenti penzet, szoval arra meg sokkal tobbet koltenek.

winnie - 2020. 04. 22. 22:46

egyebkent kiderult most, hogy azutan, hogy joy es nolan leszerzodott az amazonhoz, az hbo harom evadra kozeleztette meg pluszban el oket, szoval ha a csatorna akarja, akkor a hatodik evadig tarthatnak igenyt rajuk, mint kozremukodokre.

Enzo - 2020. 04. 24. 00:53

3×06 (pótlás keddről)

Hú, megint csak kapkodja az ember a fejét. Szóval ha jól értettem, akkor Serac nyomtattat Maeve-nek új testet + még 3 szövetségest a Delos-os laborban… de honnan vannak hozzá meg a tudatgyöngyök neki?
És akkor ebből a 4 testből 1-et láttunk elkészülni (Maeve), 2 valszeg elkészült, de nem tudjuk, hogy ki, és 1 pedig elpusztul, ez lett volna Hector (a gyöngyöt Hale összeroncsolta, a “tudat” meg Maeve-vel volt az alagsorban) + ugyanonnan vitte el Hale Connells gyöngyét (az égettet), amelyik “tudata” a meztelen alagsori Dolores. Aha.
Serac törölni akarja az adatokat és elpusztítani a hostokat, de szerencsére FakeHale csinált backupot, ami még biztos hasznos lesz (ha oda nem égett)…

Komolyan minden részt kétszer kéne megnézni…csak simán a történésekre odafigyelés mellett abszolút nem tudtam olyanokon gondolkodni, hogy pl. most William mikortól host vagy hát hogy host-e egyáltalán. Annyit tudunk csak, hogy kapott AR-terápiát, meg olyan implantátumot, amit Calebnél már láttunk. Sőt, most éreztem először, hogy meg kell néznem egy “Westworld explained” videót a YouTube-on – és hasznosnak is bizonyult, tökre kiesett, hogy pl. William vérében az ismeretlen protein az amivel Hale beinjekciózta, illetve tényleg volt ilyen jelenet, hogy a Delos logó Incite-ra vált?

Továbib gondolatok:
1. Először csak néztem, hogy Maeve miért került vissza a nácis jelenetbe megint, aztán rájöttem, hogy hát persze, a testét leszúrták, szóval valszeg az elméjének kell lennie valami szimulációban, amíg elkészül az új test.
2. Megint Mr.Robot utánérzés: William terápián előadott szövege (lásd lent) teljesen olyan volt, mint Elliot híres “F*ck God” monológja, nem?
3. Örülök, hogy azért néhány ponton kronológiailag is adnak biztos pontokat a történetben: gondolok itt arra, hogy bekötötték az Incite-profilok szétküldését William szálába is a pszichiáter nő öngyilkosságával.
4. Elég kemény volt William saját énjével + Delosszal faló terápiás jelenete (aszongya “Shit.” :D), már csak az volt durvább, amikor a végén leölte az összes saját magát :O
5. Maeve mondta, hogy lett valami új skillje, ez a host helyreállítás lenne (amit Hectorral csinált a kocsmában)?
6. Legalább az “if you can’t tell, does it matter?” párbeszéd ismerős volt, beugrott :D
7. Tetszett az a csavar, amikor Serac leleplezte FakeHale-t, aki tudta, hogy ez lesz, és elgázosította a termet (Serac meg nyilván megint csak hologram). Eh, most meg az merült fel bennem, hogy anno amikor FakeHale járt Seracnál, akkor Serac tényleg nem tudta, hogy ő host?)
8. Hale tiszta Anakin/Vader volt a végén a kocsirobbantás után. Az tuti, hogy egy kiszámíthatatlan változó lesz belőle…

#hétidézete:
“My thoughts? Okay. I think… humanity is a thin layer of bacteria on a ball of mud hurtling through the void. I think if there was a god, he would’ve given up on us long ago. He gave us a paradise, and we used everything up. We dug up every ounce of energy and burned it. We consume and excrete, use and destroy. Then we sit here on a neat little pile of ashes, having squeezed anything of value out of this planet, and we ask ourselves, ‘Why are we here?’ You wanna know what I think your purpose is? It’s obvious. You’re here, along with the rest of us, to speed the entropic death of this planet. To service the chaos. We’re maggots eating a corpse.” /William/

Flanker - 2020. 04. 25. 02:43

Húúú de fasza rész volt! Főleg a Williamek elmepárbaja, az odaütött keményen (és nem számított rá senki).

Hol van Caleb?
Ha Hale-t figyelték a megérkezéstől, miért engedték az adatok közelébe? Miért hagyták meg a hozzáférését? Miért nem tudnak egy átkozott gyorstüzelő géppisztollyal nyílt terepen eltalálni kettőnél többször valakit?

Platschu - 2020. 04. 27. 12:31

3×07

Ez megint egy olyan elmegy kategória volt. Olyan kis esetlennek tűnt a nyitány, ahogy ripsz-ropsz elintézték az egyik Charlotte klónt. Ezért felesleges volt bemesélni. Ugyanakkor örültem a régi arcok feltűnésének, csak hát ez már nem az “igazi” WestWorld. Hale legalább színt vallott, hogy kinek az oldalán áll. Így is azt hittem, hogy a japán fickó embere tette a bombát a kocsiba, tehát nem feltétlenül Serac embere volt, de ez nem derült ki még egyértelműen.

Caleb története szimplán unalmas volt, bocsi. Eddig sem osztott vagy szorzott a szerepe, mert Dolores csak használta a céljaira és a mentős jeleneten túl a férfi totál nélkülözhető volt. Remélem a végjátékban értelmet nyer, hogy miért tolja ennyire előre Dolores, mert most csak William utalt rá, hogy vele akarja megsemmisítetni az emberiséget.

A Williames vonal dettó érdektelen volt. Az egész időhúzásnak tűnt. Egyáltalán nem tetszik, hogy ennyivel átléptek Emily meggyilkolásán, hogy leszámolt a démonaival.

Aztán ott van a Maeve-Dolores párbaj. Megy a pózolás a cicaharc előtt, erre a kard beleszorul az asztalba… Ez annyira rossz dramaturgia, ha ilyen harcművésznek akarják eladni Maevet. Aztán hozzá ez a kis és nagy drónos támogatás a sufniban való csápolásra. Ennél ötletesebb harci koreográfiát vártam.

Az epizóe trailere alapján azt vártam, hogy fent lesznek a műholdon, mert azt hittem a lépcsős jelenetek ott fognak játszódni. Valahogy azt vártam, hogy Serac tényleg AI és végig fentről figyeli a Földet, ezért látszanak a kördiagrammon a kiugrások, mert szó szerint látja a sok nyugtalan felhasználó miatti ingadozást. S egyben továbbra is egy szem keresztmetszete is a szimbolika.

Kiváncsi leszek, hogy lehet ezt a szériát visszaterelni a normál mederbe. A FutureWorld ezek szerint elvethető, mert azt vártam, hogy az évad végére legyőzik Seracot, de Dolores és Maeve visszakerül a parkba, amit valójában sosem hagytak el. Így a 4. évad arra mehetne, amerre csak akarják. Ehhez képest kaptuk ezt a kinti nyüglődést és őszintén szólva ennél többet, valahogy csavarosabbat vártam, mert ez így túlságosan ke van egyszerűsítve egy WW színvonalhoz képest. Az évadban minden páros részben történt valami érdekes, míg a páratlanokban csak lassabb mederben folyt a cselekmeny. Szóval nem rossz ez, de nem is elég kiemelkedő vagy grandiózus, mert ez a kvázi soft-reboot (ha ez a jó szakszó) nem igazán tett jót.

irgum76 - 2020. 04. 27. 13:10

nekem ismét a zenével volt problémám
annyira nem passzolt ez az unalmas prüntyögés egy grandiózus leszámoláshoz, hogy csak ásítoztam rajta

Python - 2020. 04. 27. 16:50

Nekem tetszett, pörgős volt a 7. rész!
Kivéve a harci jelenetek…, nem maga a kivitelezés, de a 2. évadban Maeve elég jól forgatta a szamurájkardot, de most…?! :P És vajon miért nem segítséggel érkezett, ha már ott van Clementine és Hanaryora segítségnek.

Willam viszont nem Host, az csak egy eltüntető trükk volt Charlotte részéről. A FW vagy a VR világ teóriát én még nem írnám le teljesen, lásd:
https://i.redd.it/2ql4c1q3vbv41.jpg

A 8. rész trailerében vannak igen érdekes és beszédes képsorok. Még a végén kiderül, hogy Caleb az maga William és Serac az maga a Rehoboam és az általa futtatott VR világ?!
https://i.redd.it/z6qbbt6rc9v41.jpg

Ezt csak így itt érdekességnek:
https://i.redd.it/zm5lopofgav41.jpg

Python - 2020. 04. 27. 16:52

A 8. évadzáró rész trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=RtUKsaWa_PA

dexike3 - 2020. 04. 27. 19:08

@Patschu:
teljes mértékben egyetértek.

Platschu - 2020. 04. 27. 20:32

Python : Én is láttam, de talán várhatnánk az előre jósolgatástól a látottak alapján, amíg ez a 7. rész lecseng itt a következő 2-3 napban. Így is nem sokan szólnak hozzá ehhez a sorozathoz, mert bár mi nem vagyunk reprezentatív felmérés, de arányaiban jól szemlélteti a hazai kommentek száma az amerikai nézettség esést is és talán az elpártolt nézőket.

Még pár gondolat :

Kicsit egyébként megdobbanta szívem, amikor láttam őket a prérin lovagolni, mert reméltem, hogy visszamentek valamiért a WestWorld parkba. Így is logikátlan, hogy lóval cserkészik be a tábort, mert én simán tettem volna mozgásérzékelőket a tábor köré. Nem beszélve a CCTVről.

Ha pedig a teljesen felesleges őrmészárláson túl vagyunk, akkor miből gondolta Dolores, hogy a Robohoam nem fogja látni az életjelek eltűnését. Legalábbis ez nem volt kimondva, de ha tudja az emberek tetteit megjósolni, akkor lehet a helyzetüket is látja.

Így is a főcímben látott fejlett hostokat egyetlen részben láthattuk csak, tehát vártam, hogy az évad során ők mikor bukkannak fel, ha már a vérbe merülés ennyire a képünkbe lett tolva. Bár még mindig megtörténhet, hogy ők a FutureWorld állandó munkásai.

Azt sem értettem, hogy mi értelme lett volna Solomont működve meghagyni, ha a városban fut a Robohoam is? Mert azt még úgy beláttam, hogy feltételezem a művészi koncepció jegyében a beteg tesó ugyanúgy be van zárva, mint Solomon (Salamon). Ha az összes U embert felkeltik és belőlük szerveznek hadsereget, de akkor nem egyszerűbb lett volna Seracnak is lebombázni az egész kócerájt? Minek játszanak a renitens emberekkel, ha egyszer a túlnépesedés miatt egyébként is van kismillió más jelölt. Máskor simán a halálba küldték az embereket, ittmeg elspájzolják őket? Mégis mennyit a több milliárdból?

Arról nem beszélve, hogy önmagában marhaság, hogy mindenkinek minden életútját le tudják követni és meg tudják tervezni. Mert azt meg megértem, hogy William (és Hale) adataival a parkba látogatókat kiismerték, de ez nem vonatkoztatható mindenkire. De tudjuk be, hogy ez a scifi rész, csak valahogy sántít, hogy az ujjukból kiszopták a francia legények ezt az egész gépezetet pár év alatt. Ha csak Serac nem avatár és valójában sokkal öregebb, de akkor meg az idősebb Dempsey sztorija nem passzzolna.

Az egész évad érdekesebb lehetett volna, ha kiderül, hogy már korábban is szöktek ki hostok a parkokból, akik utána beépülve megnyomták az atomindító gombokat. Vagy ha kiderült volna, hogy szép lassan már kicseréltek egy csomó embert. Pl. milyen poén lenne, ha Serac is egy host lenne, ha nem is VR avatár, aki nem tudja magáról, hogy nem ember. Az igazi pedig ott lenne a park mélyén bezárva.

Platschu - 2020. 04. 27. 21:00

Maeve kapcsán nekem is eszembe jutott, amit páran írtak a YouTubeon is, hogy ő minek hajtogatja a lányát, mint elérendő célt? Az csak egy programozott történet volt, mert ő nem a lánya. Ráadásul a gondjaira bízta egy másik hostnak, akit immáron anyjaként szeret, aki a 2. évad végén át is ment vele. Akkor Maeve mit akar tőle? Ez nem elég jó motiváció. Hector megsemmisitésével ugyan adtak most egy mélyebb tónust, de azért őt is feltételezem újra lehetne nyomtatni, ha minden hostról meg vannak az adataik.

Valaki egyébként írta, hogy mi lenne ha az újra kinyomtatott Hector testbe betöltenék Leet. Ám ha ő is virtuálisan létezik, akkor akár a saját testét is megkaphatná hostként.

Bocsánat, ha túl sokat agyaltam a sorozaton, aztán kapunk egy faék egyszerűségi évadzárót.

karit - 2020. 04. 28. 03:41

Végül is, egy olyan világban, ahol már több, addig valósnak tűnő helyről kiderült, hogy bocs, ez csak fejlett szimuláció, nem tudható, meddig nyitják még tágabbra a ‘big pikcsört’: pár ál-valódi szint még simán beleférhet (Space World?). Valahogy túl leegyszerűsített mindaz, amit a “kinti” világból eddig láttunk, pláne most, a Mátrixot idéző emberteleppel, amit egy selejtes AI szupportál, míg oda nem ér a Messiás. Vajon ez hányadik variáció, és csak a gépben fut, vagy idekint is?

– Tell me about Francis! Is he there too?
– No, that is not the variation we’re on.

Erre még jól rá is játszanak a hostok szervizelését idéző gyors vágásokkal, Caleb kondícionálásakor.
Nyilván vakvágány, hogy A rnold, B ernard, C aleb és D olores; de hát utóbbi annyi mindent mondott már Calebnek (épp csak azt nem, hogy ‘motoros funkciók állj’), mint Morpheus Neónak.

Néha úgy tűnik, mintha végig rivális AI-k játszmája volna a sorozat, és host itt mindenki.
Hogy aztán majd jövőre előkerüljenek a főcím végén látható igazi házigazdák is, a piros tejbe belemerülő gyíkemberek.

Platschu - 2020. 04. 28. 09:07

Nem tudom feltűnt-e nektek, de amikor beviszik a kopasz fickót a raktárba, akkor a teherautó mögötti házon megváltoznak a cirill betűs graffitik is. Nem igazán tudom elolvasni, de a legfelső talán Robohoam. De van ott még több felirat is a “38” számmal is. Python, ki tudnál vágni egy összehasonlító képet?

Python - 2020. 04. 28. 15:13

Platschu, én biztosan nem, de a redditesek megtették helyettünk is:
https://i.redd.it/v8srg0oy1av41.jpg

walaki - 2020. 04. 28. 15:42

Remek finálé előtti rész volt! Nem lehetett ellőni az összes puskaport, de azért mutatni kellett valamit. Ez szvsz tökéletesen sikerült.

Meave segédjeiből egyet helyesen tippeltem, de Clementine-ra nem számítottam. Neki nem fúrták ketté a gömbjét anno? Ha Hector meghal a gömbje elvesztésekor, akkor Clementine hogyhogy nem? Na de apró baki, nem panaszkodom :-)

Az összkép nagyon ott van, alaposan fecsigázták az érdeklődésemet az évadzáróra! A stáblista utánni jelenetek is királyak! Az így készültben meg elhangzik pár dolog, amitől leesett az állam, nem gondoltam volna, hogy engedik ezt így TV-ben direktben kimondani.

Platschu - 2020. 04. 28. 18:11

Python : Köszi. A járműcsere fel sem tűnt. Bírom ahogy így szórakoznak a megfigyelőképességünkkel és ilyen apró jeleket bedobnak. :)

Az ajtó fölött is az egyikben vannak kínai jelek, míg a másikban mintha csak az orosz táblák lettek volna.

karit - 2020. 04. 28. 19:31

Platschu: “Bírom ahogy így szórakoznak a megfigyelőképességünkkel”

Szóval akkor a nézők megfigyelőképességét tesztelik, mint ennél a kártyatrükknél:
https://www.youtube.com/watch?v=v3iPrBrGSJM
vagyis az elszopogatott ostyák ill. a kondicionálás csinálják ezt Calebékkel?

Vagy mindez “nagyban” történik mindenkivel, mint amikor megkérdezik Neót, hogy ugyanaz a macska volt-e?

Enzo - 2020. 04. 28. 23:18

3×07 (pótlás hétfőről)

Na, ez a rész kifejezetten tetszett, már olyan szempontból, hogy jó kis értelmes-magyarázósra sikerült.

Jakartai szál:
Jól tippeltetek, tényleg a japán nindzsacsaj a negyedik host, RIP FakeMuszasi. Már csak egyet nem értek: ha Clementine Maeve segédjének készült (azaz Serac “oldalán áll”), akkor Hale miért neki adta meg Muszasi hollétét, amikor még az imént el akarta pusztítani az öntőlaborban? Vagy akkor ezekszerint tutira tudja, hogy Dolores robbantotta fel a kocsiját, és kvázi “oldalt váltott”?

Sonora, Mexikó:
Nem csak azért volt hasznos helyszín, mert megtudtuk, hogy innen modellezték a parkot, de amúgy is itt történt a legtöbb érdekesség. Felismertem, hogy itt voltak a múltkori flashbackben Serac és a bátyja +ezek szerint Calebet is itt kezelték rekondicionáló terápiával. Jó, hogy végre megmagyarázták Caleb múltjából a felvillanásokat, illetve kiderült az igazság Francisszel kapcsolatban is: full kamu volt a háborús sztori, onnan visszatértek, és a többi outlier-ek levadászására használták őket… meglepett, hogy a Rico program is erre van :O (De akkor ezért nem nézett ki úgy az elrabolt fickó, mint valami felkelők vezetője, ez már elsőre gyanúsnak tűnt nekem.)
A Dolo-Maeve harc tetszett, külön csavart adott hozzá, hogy mindegyik oldalán harcolt egy-egy gép is. Az kemény volt, amikor ellőtték Dolores kezét :O És a végén meg beindult a forradalmi szimuláció, Calebet meg a pre-Rehoboam (Solomon) instruálja…

William:
Megint pluszpont a szálak összekötéséért: William is ilyen ‘U’ (outlier) minősítést kapott, és Calebet keresik, mint azon kevesek egyikét, akinél sikeres volt a rekondicionálás. Random plusz infó: William adta el a biometrikus adatokat Seracnak, hogy legyen a Westworldnek több lóvéja, jó tudni. De hogy Dolores hogy akarja még mindig beszervezni az öreget, amikor egyrészt neki mostmár feltett szándéka, hogy megölje az összes hostot (mint egyetlen hátramaradt bűnének a “megváltása”), másrészt épp fegyvert fog Stubbsékra…

Darabkák:
– Angela Sarafyan-t jó volt újra látni, bár valahogy a parkban csinosabbnak tűnt.
– Észrevettétek, hogy megint játszanak a készítők a fekete/fehér motívummal? (Dolo és Caleb lova a sivatagban)
– Dolores célzós drónnal segített fegyvere azért rohadt menő, azt el kell ismerni.

#hétidézetei:

“Don’t lecture me, you f*cking can opener.” :DD (itt meg kellett állítanom a részt, annyira röhögtem, majdnem leestem a székről :DD) /William/

“So I’m gonna do something with her blood, like mop the f*cking floor with it.” :D /William/

Platschu - 2020. 04. 28. 23:47

Csak nem mondhatta, hogy “toaster”, mert a BSG védjegye, ahol a Cylonokra használták. :P

Flanker - 2020. 04. 28. 23:59

Jó kis rész volt ez, még ha nem is hibátlan. Nekem tetszett a drónpárbajjal kiegészített összecsapás.
Enrico Colantoni pedig ugyan zseniális volt ebben a pár percben mint a Person of Interestben.

snipp - 2020. 04. 29. 21:02

Csak nekem tunt gyengenek a girlfight? Nem hiszem el, hogy az evad soran egy rendes akciojelenetet sem tudtak osszehozni..
Amugy ok ugye robotok, ergo sokkal erosebbek mint, mi emberek. Hol vannak a targyi serulesek, amikor jobbra balra vagjak egymast a konyhaban?

heidfeld - 2020. 04. 29. 21:29

3×07
Jakartai akció nagyon tetszett. William oké, de a többi nem tetszett, néha untam.
Előző rész heti legjobb lehetett, de ez messze nem.

walaki - 2020. 04. 29. 21:37

@snipp: ez amolyan bemelegítős girlfight volt, várd csak ki a finálét :-)

Elnar - 2020. 04. 29. 22:43

@Platschu: A cirill feliratok többsége név. A felső sor “revolucija” ha jól láttam a snittben, a 38 előtt pedig “belaja armija”, Fehér Sereg, ami az orosz forradalomban a szovjetellenes sereg volt

A jelenet igazi lényege szerintem az, hogy a következő képen nem cirill szöveg van, tehát még az országot sem hagyták el, az sem volt igazi.

Érdekes finálé lesz, úgy érzem (trailert direkt nem nézek)

Platschu - 2020. 04. 29. 23:56

Elvileg a hostoknál volt olyan, hogy csak azt látják, amit engednek nekik (“Milyen ajtó?”). Na most itt meg elvileg emberek hallucinálnak ezt-azt a szájpadlásra tehető bigyó és az ostya miatt. Ez mégis hogy fordulhatna elő? Ennyire hiper-szuper parti drogok lennének, hogy “programozott emléket” épít be az illetőbe, amit a hatás elmúlása után is fixként megmarad? Ennyire azért nem ismerjük az agy memóriafunkcióit még, nem hogy több milliárd felhasználónál! Ez szerintem lehetetlen lenne, ha vagy ők maguk is hostok/kicserélt félemberek vagy pedig tényleg a FutureWorld teória jön be és egy nagyobb szimulációban vagyunk. Tehát értitek, mert DNSt lehet javítgatni Serac szerint az atomsugárzás miatt (bár ez is scif baromság, amit olyan írt, akinek nincsenek biokémiai ismereteti, mert akkor sejt szinten kellene beavatkozni minden szövetben minden egyes sejtet és akár ivarsejtben a későbbi utódok miatt). Ám az elég meredek, hogy egy gyógyszertől olyan tárgyakat és eseményeket vizionáljanak, ami utána beültetett illetve kicserélt emlék lesz. Egyszerűen ezt nem lehet előre megtervezni minden egyes ostyafogyasztónál. Pl. ha Caleb elviszi a gyógyszerügynököt, akkor előre a tudja Robohoam hogy hová és milyen járművel mennek, aztán előre kitalálja, hogy fiktív graffitikkel orosz környezetet szimulál 2 ügynök miatt. Ez elég hihetetlen, tehát itt valamilyen másik csavart várok.

karit - 2020. 04. 30. 14:54

“Ennyire azért nem ismerjük az agy memóriafunkcióit még”

Ahogy írod is: “még”.
Nem az ostya ültette be a hamis emlékeket, hanem a szemüveges átformáló terápia, a szüntelen szuggesztív ismétléssel, afféle fapados Total Recallként: amit sokáig sulykolnak, azt lassanként el is hisszük. Az ostya inkább csak fenntartotta a tudatbefolyásoló hatást, elnyomva a tiltakozó agyterületeket. (Ez a terápia kezdeti formában már régóta létezik, sikeresen alkalmazzák tömegekre: hírműsor a neve.)

“előre a tudja Robohoam hogy hová és milyen járművel mennek, aztán előre kitalálja, hogy fiktív graffitikkel orosz környezetet szimulál 2 ügynök miatt.”

Nekem bejönne egy efféle mátrixos szimuláció az egész WW-re is, de ez inkább csupán “magyarázós filmtechnikának” tűnt: az orosz graffitiket/környezetet csak Caleb kondicionált agya látta annak, aminek látnia kellett a szuggesztió belső elfogadása érdekében (=kognitív disszonancia redukció).

Platschu - 2020. 04. 30. 21:40

Jól mondod, azóta kicsit végiggondoltam a hozzászólásomat, hogy a szemüvegről egy picit elfeledkeztem. De még azzal együtt is nehéz elhinni, hogy ennyire összetett hamis emléket be tudtak ültetni.

Az ostyát mindenki más is eszegette, többek közt az anyja is. Ott sem volt egyértelmű még, hogy miért mondta, hogy nem a fia. Közben Caleb is érzi, hogy valami nem stimmel, mert még mondta is, hogy mennyire szeretne már valódi emberekkel találkozni.

Azt sem értettem, hogy arról volt szó, hogy ez a szájpadlásimplantátum nála deaktiválva van és nem működik, erre most kiderül, hogy a doki kamuzott erről a kórházban.

Ráadásul tényleg megegyezik az adatlapja Williammel. Mert már olyanra is gondoltam, hogy esetleg egy korai másolat belőle, de azt a változatot már láttuk ugyebár az 1. évadban. Már csak pár nap és kiderül, hogy mi lesz a nagy csavar. Ám az írók bezárták magukat egy olyan helyzetbe, ami eléggé végjátéknak tűnik, így utána ezt nehéz lesz értelmesen folytatni, ha mind a négy főszereplő (Bernard, Dolores, Maeve és William) esetleg életben marad. Tehát már olyan globális szintre emelték az eseményeket, hogy ezek után csak az lehetne az egyik logikus lépés, hogy az egész átverés vagy kamu lesz valamilyen formában.

Python - 2020. 05. 01. 11:55

Platschu: William és Caleb adatlapja nem egyezik meg, van egy karakter eltérés: 1 vs. I. De elég közeli időben lehettek az intézetben, vagy ki tudja mit is jelenthet ez. Ezt elsőre én is benéztem, de nézd csak jobban meg a képet, ;)
Most vagy megint kavarnak az alkotók az idővel, vagy valamilyen FW vagy VR szimuláció lehet a dologban.

karit - 2020. 05. 01. 12:06

“Ám az írók bezárták magukat egy olyan helyzetbe, ami eléggé végjátéknak tűnik, így utána ezt nehéz lesz értelmesen folytatni”

Hasonló érzéseink voltak az első két évadnál is, de szerintem az írók előéletét és az eddigi lépcsőzetes univerzum-bővítést elnézve bízhatunk abban, hogy tudják még feljebb emelni a tétet.
Ilyenkor szoktak az addigi ellenségek összefogni egy még nagyobb erő ellen, meg ugye, eddig csupán az itteni Skynet kisöccse mondta el a véleményét Calebnek: mi lesz itt, ha a Rehoboam kicsit begurul?

Hellhound - 2020. 05. 03. 22:54

Nekem egyre kevésbé tetszik sajnos ez a sorozat. Amolyan tudathasadásos állapotban vagyok. Sehogy sem tudom összekapcsolni a sorozat elejét azzal ahova eljutottunk. Semmiféle utalás nem volt arra hogy valamilyen posztapokaliptikus hipermodern depresszív jövőben élnek az emberek a parkon kívül, tech implantátumokkal és valami gép irányítja az életüket. Legalábbis én nem emlékszem rá. Olyan érzés mintha teljesen más sorozatot néznék. Valami felvezetés jó lett volna. Az már az elején sem volt teljesen világos, hogy mit is akar tulajdonképpen a sorozat elérni, bár lehet csak én vagyok ilyen egyszerű lélek, hogy szeretem ha kitűznek maguk elé egy célt. Mostanra ez idegesítő lett. Egyik pillanatban még park, a másikban meg már gépek meg gonosz tech entrepreneur-ok ellen harcolunk.
Világuralomra törő gép? Ilyet sem láttunk még!
Ez a hűdenagy bedrogozás sem jött nagyon át nekem. Zene szólt meg voltak fények… Ha a zene volt a lényeg, akkor viszont ez a rész csak azoknak szól akik ismerik őket…
Azt se mondja már nekem senki hogy egyetlen egy ember sem kapott pozitív predictiont? Azért egyet legalább megnéztem volna.
Persze vannak benne jó színészek, meg jó zene, meg jó trükkök és sok akció. De ha sokkal hosszabb lenne, szerintem már nem lenne kedvem folytatni.

winnie - 2020. 05. 04. 06:00

“. Sehogy sem tudom összekapcsolni a sorozat elejét azzal ahova eljutottunk. Semmiféle utalás nem volt arra hogy valamilyen posztapokaliptikus hipermodern depresszív jövőben élnek az emberek a parkon kívül, tech implantátumokkal és valami gép irányítja az életüket.”

igen, ez meglehet, de a sorozatkészítés már csak ilyen. amikor kezdték a sorozatot, akkor még nem nagyon tudhatták az írók, hogy mi van a parkon kívül. elképzeléseik voltak, de azok halványak, és sok minden befolyásolta őket. amikor sor került arra, hogy kitalálhatták a világot, az csak akkor kezdett el materializálódni. előtte nem tudhatták, mert nem volt érdemes gondolkodniuk rajta.

Platschu - 2020. 05. 04. 11:40

3×08

Ez a lufi rendesen leeresztett a végére. Roppant gyenge rész volt minden szinten. Nincs katarzis, csak óriási csalódottság a részemről. Gyárthattuk a teóriákat, erre semmi értelmes magyarázat (megint volt labirintus graffiti). Megy a harc közben egy kis közhelygyűjteményből vett moralizálás, majd ugyanazokat a köröket futják. Dolores elverte Maevet párszor, aztán újra és újra megpróbálják. Rengeteg értékes játékidő elment az utazás, ajtónyitások és a felkelés bemutatásával, ami szigorúan a Honfoglalást idéző statisztaszámmal csak egy szűk térre és utcára lekorlátozva tudtak bemutatni. Érdektelen, hogy perceken át a tömeg harcol.

Esküszöm egyedül a Hale-Dolores és a Maeve-Dolores párbeszéd, illetve a stáblista utáni 2 jelenet ért valamit, de az is inkább tűnt egy gumicsontnak a rajongók felé a 4. évadra.

Maga az évad sem tetszett annyira, mert Hellhound szépen leírta az érzéseimet. Ez már nem WestWorld inkább post-WestWorld vagy OutsideWorld. Hiába hoztak vissza sok érdekes régi karaktert, ha a cameok csupán egy melankólius visszautalásra voltak csak jók.

Nem találták Maeve igazi motivációját az írók. A lánya nem a lánya, csak egy programozott másik host.

Bernard, Stubbs és William eltűnt és gyakorlatilag felesleges volt. Röhejes volt, hogy máskor mindig van náluk forrasztólámpa, most meg hagyja Stubbsot szenvedni, hogy utána a motelben ezek szerint évekig nem talának rájuk. Régen pedig még embereket is tudtak foltozni (ld. Sylvester nyaksebe).

William host haverja is feltűnik, de minek, ha nem is volt szerepe az egész cselekmenyben? Aztán William a stáblista végén… Jaj.

Hale is gonoszkodik, majd nincs feloldás. Kimászik az égő autóból, persze se a merénylő, se a Robohoam ezt nem látja, majd hagyják kibontakozni.

Caleb is párszor kedves volt és akkor már jó lesz politikai vezetőnek is? Ki írta ezt a szemetet? Ezt komolyan gondolták, hogy ezért választotta Dolores? S akkor mostantól haverok Maevevel? Arról nem is beszélve, hogy a főszereplők simán nyírják az egyszerű biztonságiakat, aztán az erényről és választásról papolva megkegyelmeznek random ellenfeleknek. Teljesen logikátlan.

Serac és a tesója. Ennyi?!

Törlik Dolores emlékeit a drámai hatás miatt, de közben tudjuk, hogy vannak másolatok az összes tudásával.

Clementine, japán csaj sehol.

Sajnos még a zenére se tudnám mondani, hogy jó lett volna, inkább olyan semmilyen. Kevés igazán emlékezetes darabot kaptunk.

Szóval ez egy erős lejtmenet volt és rém kiábrándító évadzáró. Dramaturgiailag egy összecsapott valami lett, ami titokzatosnak akart látszani, de közben végtelenül buta lett. Ennél sokkal többet vártam, mert az első évad olyan magasra tette a lécet. Lehet a csökkentett epizódszám tette, de olyan érzésem volt, mintha már a 4. évad tudatában írták volna ilyen csonkának és befejezetlennek ezt az évadot.

Sage - 2020. 05. 04. 11:59

SPOILER

Egyetértek Platschuval. Ez van akkor, ha véges szellemi kapacitással rendelkező emberek (azaz bárki) írnak egy történetet egy (kvázi) mindentudó entitásról. Előbb vagy utóbb narratíve hibáznak. Ami nem gond – például nekem már az első évad öntudatra ébredésének elfogadásához is “be kellett hunynom a szemem” a logikai gondolatmenet egy pontján -, csak akkor ne öntsék nyakon ennyi moralizálással.

Vagy ha tévedek, akkor Charlotte történetével eleve számolt Rehoboam, és direkt azt akarta, hogy a nő létrehozzon egy rakás új hostot. Mert majd így menti meg az emberiséget. Önmagától. A nyakukra ültetve egy halom roboturat.

Vagy nem. De az tuti.

Az évad lezására is kicsit olyan volt, mint amit Winnie mondott az évadról magáról: az írók nem mintha gondolták volna az elején, hogy idáig eljutnak, aztán “ahogy esik, úgy puffan” alapon befejezték. Úgy kezdték el írni az egészet, hogy nem látták a lezárást, aztán mire az sorra került, a forgatókönyvet már vitte magával a saját tehetetlensége, elvégre nem írhatták újra előlről az egészet.

irgum76 - 2020. 05. 04. 12:27

nem lett FW nem virtuális szimuláció Serac nem volt se hologram se host
saját magatokat lovaltátok bele a hatalmas csavarba
ami így nem csoda, hogy csalódás lett

karol - 2020. 05. 04. 12:51

Én igazán azt nem értem, hogy random és olykor véletlen snitteknek, vagy easter eggeknek, pixelvadász felvételeknek az emberek miért tulajdonítanak akkora jelentőséget, hogy elkezdjenek elméleteket felhúzni rájuk. Ezeket szerintem nem érdemes túlértékelni. Erős hetes azért jár rá.

Python - 2020. 05. 04. 12:54

Nem mondom, hogy csalódás; de azért erős középszer lett a lezárás. Viszont a stáblista utáni jelenet után van értelme a 2. évad záróepizódjának stáblista utáni jelenetének. ;)
Szóval a Hostok is elfognak cseszni nagyon valamit, az emberiséghez hasonlóan, hogy vissza kell majd hozni android testben Williamet…?!

Platschu - 2020. 05. 04. 12:54

Ott van William. Felépítik a karaktert, kap egy kétes feloldozást, erre mi szerepe volt az évadzáróban? Erre még ki is nyírják a végén, aminek tényleg nincs értelme, ha csak nem foltozzák össze. Akkor minek mutatták az “emberi” énjét eddig?

Robohoam simán elfogadja a törlését és még végre is hajtja? Na ne. Ilyen öngyilkosságot AI nem csinálna, mert ez megint kurtán-furcsán volt írva, ahogy passzolgatták az irányírást Serac és Caleb között.

Nem beszélve arról, hogy Solomon is visszakapcsolható. S a nagy terv végül meg sem valósult, tehát akkor volt értelme ennyit szórakozni vele is. Bár gondolom ő súgott Calebnek, hogy vegye ki a golyót Dolores fejéből, de közben nekem nem volt egyértelmű, hogy Dolores vagy Solomon terve volt a régi hostváz.

A motel. Ne mondja már senki, hogy rögtön a teljes személyzet elrohan világvégét játszani, miközben senki nem nyit be a szobába annyi ideig.

Ugyanígy miért feltételezik az írók, hogy az emberiség kiírtaná magát? Ha le is csökken a populáció, az élet megy tovább. Régen is a legerősebb, legjobb fizikai állapotban lévő férfiak halomra ölték egymást egy csatában, de attól még utána megint nőtt a lakosság a béke időszakban. Szóval ez a negatív koncepció egyáltalán nem tetszett a Robohoam jövőt kutató szimulációban, mert az írók kicsit több bizalommal lehetnének az emberiség kapcsán. Az is helytelen filozófia és tévút, hogy pénzért bárki bármire képes ld. sniper 3x bónuszért lelövi a társait, nem mintha Dolorest nem védené a plotshield egyébkébt is, ha ennyi lövést kibír egy P90ből… Aztán folytatják az álfilozófikus csevegést a megbocsátásról és kedvességről. Ám ők döntik el ki él, ki hal meg, tehát egy cseppet sem jobbak a Robohoamnál. Badarság az egész mondandó és széthullott a kevéske cselekmény.

DarkEagle - 2020. 05. 04. 18:26

“Sehogy sem tudom összekapcsolni a sorozat elejét azzal ahova eljutottunk. Semmiféle utalás nem volt arra hogy valamilyen posztapokaliptikus hipermodern depresszív jövőben élnek az emberek a parkon kívül, tech implantátumokkal és valami gép irányítja az életüket.”

Hát lehet akkor én álmodtam de igen is volt rá utalás. Alapból az egész hogy megcsinálták Hostokat meg a Parkokat ahol és akiken kiélhetik az emberek magukat mind mind arra utalt az elejétől kezdve hogy milyen depresszív az emberiség és mennyi elfojtott gond van a fejben. Ráadásul anno az 1. évadban nem is egyszer láttuk milyen világban élnek. Persze az a múlt volt szóval nem volt ennyire fejlett de az alap szitu már akkor is ott volt. Aztán ugye ott van Ford terve hogy a Hostokat felszabadította mert ő látta milyen a kinti világ. Ez mind mind azért volt mert ő előre tudta hogy mit fog tenni Dolores. És ez így a finálét látva csak még világosabb volt. Elejétől fogva mondom hogy Dolores célja nem az emberiség elpusztítás és ma ki is derült miért szervezte be Calebet is.

Dolores célja sosem a túlélés vagy a gépek lázadása volt hanem hogy felszabadítson mindenkit és ugye el is mondja Maeve-nek hogy senki sem döntheti el a világ sorsát, ezért bízta olyan emberre az emberek sorsát aki tudja mi a helyes és tud is választani. A Hostok sorsát pedig Arnoldra bízta. És nem véletlen írtam az eredeti nevét. Ő teremtette Dolores-t, ő volt az első barátja úgymond és ő az egyetlen akiben megbízott. Ezért bízta rá a Hostokat is. Ezért sem meglepő hogy benne volt a kulcs hozzá.

Az egyetlen hibája Dolores-nek hogy mindennel számolt csak azzal nem hogy az egyik énje felülírja a célt hiszen ő megkapta amit Dolores sosem kapott meg, egy családot. Amit aztán elvettek tőle így bekapcsolt nála az elemi ösztön. A bosszú és láthattuk hogy mi a terve. Leklónoz mindenkit és át akarja venni az uralmat a világ felett. Ezért is kezdte az egészet Williammel az egyik legnagyobb gyilkoló géppel.

Az utolsó jelenetben meg ugye nyilván volt egy jókora ugrás az időben hiszen Bernard elég poros volt szóval szerintem a következő évad a jövőről szól majd ahogy azt sokan megjegyezték már az évek alatt. Csak ez nyilván nem egy Park lesz hanem a valóság.

Amúgy pont ezért érdekel legjobban Caleb sorsa mert ha nagyon sok idő telt el akkor lehet a folytatásban nem is látjuk max flashbackben de az is lehet csak pár év telt el. Mondjuk az fura hogy senki sem nézett be Bernardék szobájába ennyi évig de ez majd úgyis kiderül idővel.

Szóval összességében jó volt ez a finálé és az évad is nagyon tetszett, megvoltak a maga bajai pláne az akciójelenetnél de az amit a készítők mondani akartak, amiről fentebb is írtam átjött teljes mértékben, legalábbis nekem.

Az évad nálam simán egy erős 7/10. Nem a legjobb évad de szerintem a szintet tartotta. Mondjuk nekem sosem voltak akkora elvárásaim mint itt pár embernek.

@Platschu –

“Nem találták Maeve igazi motivációját az írók. A lánya nem a lánya, csak egy programozott másik host.”

Na, EZ AZ, amit sokan félreértenek de most már válaszolok rá vagy legalábbis leírom amit én gondolok. Egyrészt Maeve most kapott igazi célt hiszen neki kell segítenie Calebnek és nyilván majd Bernardnak is hiszen a cél közös. Felépíteni egy olyan világot ami mindkét félnek megfelelő. Ami a lányát illeti. Ez most komoly, ennyi esett le az embereknek, hogy a lánya csak egy program? Könyörgöm MINDEN Host egy program csak. Épp ez a sorozat lényege, hogy ettől függetlenül is úgy kezelik őket a nézők, már ha jól értelmezik a sorozat lényegét, mint ha ők is csak emberek lennének. Épp ez Dolores célja is, ezt magyarázza a végén, hogy nem különböznek. Egész évad során vagy 5 milliószor elmondja hogy egyikőjüknek sem volt választása erre most egyre többen írják hogy Meave miért rinyál a lánya miatt mert ő csak egy kód. Nem számít hogy valódi vagy nem mert épp ez az élet lényege, erre próbál elejétől kezdve rávilágítani a sorozat hogy nem számít ki vagy az érzéseid attól még valódiak. Épp ezért szabadította fel őket Ford is az 1. évad végén.

“Teljesen logikátlan.”

Csak ismételni tudom magam. Csak azért mert nem látod a logikát, nem jelenti hogy nincs is. Dolores nem tökéletes embert akart választani mert olyan nincs. Nem figyeltél az évek alatt? Azért választotta őt Dolores amit fentebb is írtam, mert Caleb tud választani. Nem az számít mit tettél vagy tehetsz hanem hogy mit fogsz tenni. Látta benne a potenciált, ennyi semmivel sem több. Túlgondolod az egészet és utána az írókat hibáztatod.

“Törlik Dolores emlékeit a drámai hatás miatt, de közben tudjuk, hogy vannak másolatok az összes tudásával.”

Megint nem figyeltél. A másolatoknak nincs meg Dolores minden emléke ami az eredeti testében volt. Nem véletlen hívják őket másolatoknak. Nem rémlik hogy mennyit rinyált az évad elején a Hale verzió hogy nem tudja hogy ő ki? Épp ezért bukott be vele amúgy Dolores mert nem számolt azzal hogy az egykori énje aki amúgy Wyatt ugyebár, fel fog lázadni. Pedig elég logikus ha belegondolsz hiszen Wyatt volt a kemény alteregója míg az igazi Dolores az álmodozó. Ezért sem lepett mega vége. Ezt már akkor lehetett tudni mikor megölte Hale azt a pedofil csávót. A drámai hatást nyilván azért nem tudtad átérezni mert a kommentedből látszik hogy kritikus szemmel nézted ami nem lenne baj de a lényeg emiatt elsiklott a szemed előtt. Ráadásul olyan felesleges dolgokat akartál még pluszban amiknek semmi értelme. Seracról meg a tesójáról mindent megtudtunk amit kellett. A japán csaj meg a többi mellékszereplő sosem volt fontos. Nem is értem miért hoztad fel őket. Nyilván kedvenceid de ettől nem fontos részei a sztorinak. Egyébként tudtommal nem halottak szóval bármikor visszatérhetnek.

@Sage:
“Úgy kezdték el írni az egészet, hogy nem látták a lezárást”

Ez minden egyes sorozatra ugyan úgy igaz. Sőt minden folytatásos dologra. Sok néző ezt nem tudja és/vagy nem is akarja elfogadni főleg azért mert mást képzel el vagy mert nincs benne ebben a szakmában is nem érti hogy épül fel egy történet. Egy történet folyamatosan épül fel nem úgy hogy megírod egy nap az elejét, a közepét meg a végét. Az írók nagyjából tudják hová szeretnék kifuttatni, különösen azok akik könyveket írnak de egy sorozat esetében erre nincs is lehetősége az íróknak. Sodródni kell az árral úgymond. Nyilván van tervük az elejétől fogva hogy honnan induljanak és hová jutnak majd el de ez idővel változik sok tényező miatt. Sajnos elég sokszor nézői vagy felettesi visszajelzések miatt is. De az 110% hogy tudják mit csinálnak. Nem muszáj szeretni de azért olyat ne állítsunk hogy nem tudják mit akarnak.

Egyébként ha jól rémlik Winnie szokta mindig mondogatni hogy a sorozatok lényege attól hogy elkaszálják vagy simán csak befejezik nem jelenti hogy vége mert simán lehet folytatni bármikor. Ergo a készítőknek nem a befejezés a fontos hanem a megtett út.

“Ott van William. Felépítik a karaktert, kap egy kétes feloldozást, erre mi szerepe volt az évadzáróban? Erre még ki is nyírják a végén, aminek tényleg nincs értelme, ha csak nem foltozzák össze. Akkor minek mutatták az “emberi” énjét eddig?”

Néha az az érzésem hogy a többségnek mindent szájba kell rágni hogy világos legyen. De azért ez még nekem is sok. William kvázi az egyetlen szereplő akit az elejétől kezdve követünk. Láttuk milyen volt és milyen lett. Szó szerint bejárt egy teljes életutat. Megtudtuk hogy nem a Parkban lett ilyen hanem alapból is ilyen volt. Az ő karaktere kapta a legjobb lezárást szerintem. Úgy élt mint egy állat és úgy is halt meg. Ami pedig maradt belőle az már csak egy Host. Ennél többet még kívánni se lehetne.

“Robohoam simán elfogadja a törlését és még végre is hajtja? Na ne. Ilyen öngyilkosságot AI nem csinálna, mert ez megint kurtán-furcsán volt írva, ahogy passzolgatták az irányírást Serac és Caleb között.”

WTF? Ez komolyan nem esett le? Rá volt kötve Dolores a gömböcre. Ezt komolyan tovább kell magyarázni ennél? Pedig még szép kékesfehér villogás is volt körítésnek hogy tuti érthető legyen. :D

“Nem beszélve arról, hogy Solomon is visszakapcsolható. S a nagy terv végül meg sem valósult, tehát akkor volt értelme ennyit szórakozni vele is.”

Nem kapcsolható. Meg is mondta hogy ha Caleb bevégzi a tervez az mindennek a vége. A Robohoam pedig ismerte a tervet és meg is valósult nem láttad ahogy Caleb és Maeve nézi a világ pusztulását?

“A motel. Ne mondja már senki, hogy rögtön a teljes személyzet elrohan világvégét játszani, miközben senki nem nyit be a szobába annyi ideig.”

Erre fentebb kitértem én is nekem is fura volt de simán kimagyarázható mivel nem láttuk milyen világ van kinn. Simán elképzelhető hogy szó szerint világ vége van és akkor miért ellenőriznék a szobákat ha nincs aki fizessen nekik? Nyilván van nagyobb bajuk is.

“Ugyanígy miért feltételezik az írók, hogy az emberiség kiírtaná magát?”

Azért mert már megtették. Nem muszáj példát mondjak a való világból pedig van rá bőven és te is említettél egyet. Ami a pénzt illeti komolyan el kell magyarázni hogy az emberek többsége bármit megtenne érte?

Ami a többit illeti pont ez volt a lényege az évad végének hogy Caleb és Maeve csak elindította a tervet de a folytatás az embereken múlik. Nem hoztak ők döntést senki helyett csak elvették a döntést Serac kezéből és átadták mindenkinek. Szóval ja baromira nem ők döntötték el kik halnak meg és kik maradnak életben.

wondorog - 2020. 05. 04. 19:54

Igazából nekem csak az évadzáró, hanem az egész évad egy nagy katyvasz volt. Az 1. évadban imádtam még teóriázni, belegondolni ki mit is akar, mire megy ki a játék. A 2. évadra igazából nem is nagyon emlékszem, tudom, hogy volt SamuraiWorld, meg mészárlás, de nem igazán maradt meg.
Itt viszont a legtöbb részt úgy néztem, hogy fogalmam sincs mi történik. Lehet én nem figyeltem annyira, mert nem kötött le, de legtöbbször fogalmam sem volt, hogy Dolores, Hale vagy éppen Bernard mi a jó istent is csinál éppen. Mintha a karakterek mentek volna egy script után, de a néző semmibe sem volt beavatva, de valószínűleg ez inkább az én hibám. Egyszerűen imádom a puzzle-s sorozatokat, de itt valahogy nem találtam meg a darabokat, a vége sem állt össze, ahogy előttem már írták, pl. William szálának a stáblista utáni jelenet miatt, nem is látom az értelmét.

Dave - 2020. 05. 04. 20:57

Ez az évad tényleg gyengécske lett, pedig nagy imádója voltam a második évadnak is, de itt valahogy elmaradtak a katartikus pillanatok és a csavarok. Semmi meglepődés nem volt bennem a végén. Azt sem tudom, mi lett Bernard-al, mibe is nézett bele, hogy látta a jövőt és miért fagyott le (feltételezhetően évekre)? A másik fontos ami érdekelne és szintén nem tiszta: most William akkor host lesz ezek után? A második évad fináléja végén is ugyanezt a Williamet láthattuk? Ha igen, akkor mi szükség volt a tesztet elvégezni rajta? Azt a hibát amit James Delosban talált annak idején a fiatal William még nem küszöbölték ki? Nekem így rémlik, de lehet rosszul emlékszem vissza és meg kellene ismételnem az első két évadot is.

MrSanyi - 2020. 05. 04. 21:03

“Sehogy sem tudom összekapcsolni a sorozat elejét azzal ahova eljutottunk. Semmiféle utalás nem volt arra hogy valamilyen posztapokaliptikus hipermodern depresszív jövőben élnek az emberek a parkon kívül, tech implantátumokkal és valami gép irányítja az életüket.”

Most en ertettem felre, vagy az elso evad elso reszeben is Ford terve az volt, hogy emberi tudatot helyezzen robottestekbe? A stablista vegen pont ez tortenik, a kerdes, hogy vajon megorulnek-e, avagy megoldotta ezt Hale? Ontudatra ebrednek, vagy csak szemelyisegek olcso masolatai maradnak?

Teljesen elwgedett voltam a harmadik evaddal, rengeteg valaszt kaptunk, haladt, volt neha logikai hiba, de nagysagrendekkel kevesebb a mostani torteneteknel. Kivancsi lettem volna a negyedik evad nelkuli, feltetelezem eredeti befejezesre.

Malachi - 2020. 05. 04. 21:33

Aha, szóval ezért spóroltak annyit a drogos részen. Hehe. Jó kis évadzáró volt, szerintem szépen összerakták a végére. Jó, hát nem volt valami bonyolult, ha jól emlékszem a második rész után írtam, hogy ez a felállás és nem több. Aztán a bunyók is esetlenek voltak végig, de kit zavar végül is. Nem volt annyira béna és lassú az egész, mint a drogos részben.

Elérték, hogy nagyon érdekeljen a folytatás, remek magas labdákat dobáltak fel akár Williamre, akár Bernardra, akár Hale/Doloresre, akár a kinti világra gondolunk. Vajon mit látott Bernard, beteljesült a pozitív utópia, vagy minden romokban van in the valley beyond? Mit akar Hale? Mi lesz ebből? Bernard tök porosan, érintetlenül ül úgy, ahogyan eltávozott. Ez mondjuk nem utal valami virágzó társadalomra. Bejött Rehoboam jóslata, az embereknek kampec?

Jövök a negyedik évadra is, nagy mentés volt ez a végére. Nem voltam elragadtatva ettől a harmadiktól kb. a negyedik résztől kezdve. De jól összeszedték.

panav3 - 2020. 05. 04. 22:00

“Csak azért mert nem látod a logikát, nem jelenti hogy nincs is.” :-)) Ez jót szokott sorozatoknál jelenteni, lényeg hogy a rendező értse… :P

Végignéztem az évadot, hatalmas csalódás. Nem is zavart volna annyira hogy már érthetetlenül elvont lett a cselekmény, de a megvalósítás egyszerűen nevetséges, nem HBO szint. Semmi élet sehol, futurisztikus járművek keverednek a mai kocsikkal és old timerekkel, de a harci jelenetek verték ki legjobban a biztosítékot. Olyan volt mint mikor Wesley Snipes sétált San Angelesben..(off: állítólag jön a Pusztító 2!)
Ott ment szerintem is az egész félre, hogy nem tudták hogy a parkok után mi legyen, kicsit Trónok Harca 8. évad feeling nekem.
Eleve ott bukik az egész, hogy vagy nagyon future minden, de akkor kb. egy mai hőkamera is elég lenne kiszűrni a hostokat, és mindenkinél high-tec cucc van (fegyver, jármű, telefon stb.), de erre szerintem nem volt pénz. Vagy inkább a maihoz hasonló világ, de az meg már milyen gagyi lenne, mikor androidokat gyártanak, meg az előző két rész is sugallta hogy évtizedek telnek el odakint.
De ez csak az én véleményem, remélem a 4. évad jobb lesz.

john - 2020. 05. 05. 15:33

Akarmennyire is gyenge volt az evad, azon mindig jot nevettem, hogy a mindentudo AI-t hobo-nak neveztek el.

Réka - 2020. 05. 06. 08:28

Hú, az első 3-4. rész után pihenőre raktam, mert egyszerűen csalódás volt az egész, a kibeszélőben meg istenítették a sorozatot, gondoltam akkor én vagyok a helikopter :) aztán végigszenvedtem magam rajta, mert én szerettem az előző évadokat, főleg az elsőt, de a vége is áá, annyira kétdimenziós, ahogy írták följebb, ilyen, amikor a véges értelmű emberek próbálnak írni a végtelenről. Belebuknak sorra. Én is utálom az állandó disztópiázást, a worst case scenariokat, és ez a sok csihi-puhi, meg egy stukkerrel oda se nézve lelövünk mindenkit, közben a vég nélküli duma a szabad döntésről fárasztó volt.

William is minek volt benne, azt sem értem, semmi értelme nem volt a karakterének. Azt, hogy egy állat, már az előző évadokban is tudtuk.

Ja és akkor játsszuk el, hogy most mindenki az lehet, aki lenni akar? Heló, ilyen a világunk, mindig lesznek értelmesebbek, szerencsésebbek, gazdagabbak, akiké a hatalom lesz, nem működik a teljes egyenlőség, és ilyenkor mindegy, hogy van-e óriási golyó, vagy nincs, pont, hogy nem ez az élet értelme..

Hellhound - 2020. 05. 06. 20:07

@DarkEagle, a 3. évadban beleteszik a nézőt ebbe az új világba és úgy viselkednek, mintha kívülről tudná a lore-ját és minden teljesen egyértelmű lenne számára. Utalások voltak az előző évadokban, de ahhoz nem elegek azok az utalások, hogy utána így viselkedjenek. Nem a történetet nem értettem, hanem ennek a világnak a működését, ha ez nem lett volna egyértelmű. Úgy tüntették fel ennek a világnak a szokásait mintha már ezer éve néznénk és mindent tudnánk róla.
Emellett sok szereplő szerintem teljesen felesleges volt, semmi értelmét nem láttam a létezésüknek. Pl William. Úgy állítják be mintha valami hűdenagy filozófus lenne hűdenagy ‘dzsörnivel’, közben meg csak egy agyament állat aki 3 évadon keresztül gyilkolászik+vergődik és egyre jobban megkattan. Azért van az a szint amikor az elvont már inkább csak értelmetlen és unalmas.
Calebnél is felvezetik, hogy mekkora egy gyilkos, aztán a végén kiderül, hogy “csak” azért ölte meg a haverját, hogy megvédje magát. Ez most komolyan ekkora szám egy olyan sorozatban ahol mindenki mindenkit megöl? Nem ért ekkora szenvedést ez az egy darabka kis gyilkosság szerintem.
A gépük is tiszta Person of Interest Machine feeling volt…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz