login |

Pilot-mustra: The Ghost Bride – 1×01

2020. 03. 17. 15:52 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

A Netflix-en pár hete mutatkozott be Szellemara magyar címmel ez a maláj sorozat (ami egyébként regényadaptáció), ami sok másik Netflix-darabhoz hasonlóan azért tarthat számot az amerikai sorozatokhoz szokottak figyelmére is, mert a platform szokás szerint egy, korábban amerikai sorozatokon dolgozó író showrunnerködése mellett készítette. Ami biztató, de persze az is igaz, hogy ezúttal is olyan íróról van szó, aki pár éve még nagyon alacsonyan volt a ranglétrán. De legalább megkapta a lehetőséget a kiugrásra.

Szóval amellett, hogy ezek a Netflix-es sorozatok valamennyire az amerikai esztétikát veszik át, ami a történetmesélést vagy a megvalósítást illeti, mégiscsak megpróbálják megtartani az adott országra jellemző ízeket és stílust, hogy a végeredmény azért valamennyire autentikus maradjon.

THE GHOST BRIDE – 1×01 – 4/10

A 19. század végén játszódó történet főhőse egy 20 éves fiatal nő, akit anyja halála óta dadája és apja nevel. A frissen eladósorba lépett lány nem nagyon lelkesedik a (előre eltervezett) házasság gondolatáért, azonban családja előtt olyan lehetőség adódik, amit, bár minden idegszálával tiltakozik ellene, nehéz visszautasítani, főleg anyagi okokból: egy tehetős család nemrég elhunyt fiának kellene a menyasszonya, ún. szellemarája lenni.

Ez azt jelenti, hogy bár nyilván nem kellene együtt élnie a halottal (csak a családjával), és úgy kellene tennie, mintha a felesége lett volna – szóval élethosszig kéne gyászolnia őt, ezzel is elősegítve a fiú üdvözülését. A döntést pedig az könnyíti meg, hogy álmában meglátogatja őt a srác szelleme, és közli vele, hogy az apja az élők és a halottak birodalma között ragadt, és csak akkor segít rajta, ha a lány segít neki megtalálni a gyilkosát.

Megvallom, a felütés nem volt számomra túl érdekes, inkább a kíváncsiság vitt előre, hogy lássam, hogy állnak neki egy ilyen sorozatnak Délkelet-Ázsiában. Utána azonban hirtelen egy történelmi nyomozós sorozattá változott a The Ghost Bride, azt pedig már elég sokszor leírtam, hogy ha meg kéne neveznem a kedvenc tévés műfajomat, akkor a kosztümös krimiket említeném első helyen. És az főleg biztató volt, hogy regényadaptációról, és nem történelmi drámáról van szó.

Azonban sajnos a műfaj önmagában nem üdvözít. Hiába állnék készen arra, hogy belevessem magam a főhős nyomozásába (tényleg elég klasszikus, “ki a tettes?” a felállás, és abban is biztos vagyok, hogy a bűncselekmény gyökereit szokás szerint a múltban kell keresni, így van esély arra, hogy valami szép és komplex megoldás bontakozzon ki), kicsit kizökkentett, hogy a készítők ennyire nem kötelezték el magukat a műfaj mellett, és mindenféle más irányba is csapongtak.

A The Ghost Bride persze saját érzelmi gyökereit akarja megvetni, nem akar sima procedurális dráma lenni, és amellett, hogy komoly hangsúlyt fektet a kor kultúrájára, a karaktereket is mélyíti, az őket körülvevő világot rétegekkel látja el, a szellemvilágot is elég nagy hangsúllyal használja, és nekem ez utóbbi az, ami nem nagyon jött át. Nem igazán tudom, hogy kellene viszonyulnom hozzá. Tippre ijesztőnek, sőt, csontig hatolónak kéne lennie a jelenlétének, azonban ilyesmit egy másodpercig sem éreztem, ahogy a szellem és egyéb lények sem voltak rám hatással. Sajnos.

Pedig a könyves alapok miatt lelkes voltam, és bár másfél rész után kiszálltam a sorozattól, még mindig bennem van, hogy meggyőzhető vagyok a visszatérésről, ha azt olvasom, hogy megéri maradni, mert a rejtélyszálban van elég kakaó. Azonban, ha ennyire a természetfölötti, túlvilági tematika dominál, akkor nem is baj, hogy hagyom elmenni magam mellett a The Ghost Bride-ot. Pedig jól néz ki díszletek és jelmezek terén, igaz elég stúdiós a közeg.

De legalább egy ilyen sorozatot is láttam, szóval ismét gyarapodtam egy kicsit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz