login |

The Purge: vége a 2. évadnak

2020. 03. 17. 20:15 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

You see? It is a lie.

Azért ütött a vége, nem?

Nem tudom, hogy a nézettségben is hasonló trendek érvényesülnek-e itthon, de nagyon jól megfigyelhető a blogos kommentek kapcsán, hogy egyes, első évadban még elég sok hozzászólással rendelkező, a junkie-kat érdeklő zsánersorozatok a 2. évadjukra teljesen érdektelenné válnak számukra. És ilyenkor nem nagyon tudjuk, hogy ez csak látszólagos dolog, vagy tényleg sokszor kiszállnak az emberek az első évadot követően (a többség mégiscsak kompletista, így nem tartom valószínűnek), esetleg átállnak utólagos, dara üzemmódra.

Anno a Sleepy Hollow-nál figyeltük meg ezt talán először, ott brutális volt a visszaesés az első és második évados aktivitás között, de idén remek példa erre a Tell Me a Story, a Manifest (a 2. évados kibeszélő nullkommentes) és a The Purge is. Mindegyik fanfavorit műfajt képvisel, mind elég népszerű volt tavaly és a jelek szerint idén már jóval kevésbé. Pedig a The Purge egyrészt hozta a tavalyi szintjét, másrészt még újítani is tudott. Ja, és a filmeket ismerőknek mitológia szempontjából elég fontossá vált.

Tavaly is többször említettem a Tell Me a Story-t a The Purge kapcsán, idén is ezt teszem: a két sorozat nem csak a thrilleres műfajukban rokon, hanem a szerkezetükben is, hiszen ugyanúgy, látszólag nulla kapcsolódási ponttal rendelkező történetszálakat futtatnak egymás mellett, amik a szezon végére talán összeérnek – az idei sztorikról az évadnyitós írásomban lehet olvasni.

Ahogy írtam, a szezon újszerű megközelítése abszolút bejött. Míg tavaly a Purge-éjszakán játszódott a teljes évad, most két Purge között – mindössze az évadnyitó egy része lógott bele a tisztogatásba, valamint az utolsó két részben tértünk vissza a következőre. Minden más annak az egy évnek a történéseivel foglalkozott. Többé-kevésbé sikeresen.

A történetszálak alakítása kapcsán elég nagy kihívás volt, hogy egy teljes évet kellett lefedni velük, és egyik sem lett így kiemelkedő, cserébe mindegyik megütött egy korrekt szintet és sikerült érdekesen fenntartani őket. Nyilván Esme sztorija idővel a középpontba kerül, ő volt az a karakter, akinek a legkönnyebben lehetett szorítani, és az ő sztorija kapott olyan lezárást, ami erősnek és következményekkel telinek mondható.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül, bár képek spoileresek.

Amellett, hogy a Purge-éjszaka létezése egy csomó gondolatot szült már korábban is, most az évad még több aspektusra világított rá, olyanokra, mikre talán nem is gondoltunk, és bármennyire is szörnyű ez a koncepció, bizonyos részleteibe nagyon érdekes belegondolni, hiszen elég komolyan érinti a polgárok gondolkodását a maradék 364 napban is az a 12 óra.

És persze minderre idén rá is tettek egy lapáttal. Ahogy a Netflix-es Omniscient, itt is ugye bűncselekmények nélküli, megfigyelés alatt lévő társadalmunk van, amit az Alapító Atyák (NFFA) filozófiája mentén irányítanak, és ha véletlenül valami olyasmi történik, ami nem vág ebbe a filozófiába, akkor azt mindenképp el kell sikálni, nehogy valaki is tudomást szerezzen arról, hogy az alapdoktrína (miszerint a Purge nem csökkenti az erőszakra való hajlamot, hanem épp ellenkezőleg, táplálja azt, az erőszak erőszakot szül) nem működőképes.

Mondanom sem kell, hogy a 2. évadban a főcím előtti részek vitték a pálmát. Szinte mind zseniális volt, mindegyik rövidfilm adott egy szeletet ehhez az elkorcsosult világhoz, ezek láttán érződött az, hogy mennyi, de mennyi mindent lehetne még mesélni.

Nem volt kiemelkedő a The Purge második szezonja, de hozott egy erős szintet, nálam a tavalyival egy nívón mozgott. Nem feltétlenül azért, mert a történetei annyira erősek lettek volna, inkább mert gondolatiság szempontjából nagyon rendben volt, remek kérdéseket dobott fel, jó kis dilemmákra világított rá a bemutatott társadalom kapcsán, és, ahogy írtam, a mitológiát is előre vitte. Szóval big picture tekintetében kiemelkedően jól vizsgázott.

A szezon sztorija, illetve a filmek alakítása is azt sejteti, hogy a The Purge-franchise a végéhez közeledik. Nyilván random, a mitológiát nem előre vivő sztorikat a végtelenségig lehetne mesélni, de úgy tűnik, hogy a készítőknek nem ez a célja. A harmadik évados berendelés még várat magára (mondjuk a kasza is), James DeMonaco pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte a nyári The Purge-mozifilm (az ötödik a sorban) lesz az utolsó epizód.

Szóval az NFFA-nek akkor befellegzett? A 4. film és a 2. sorozatévad elhintette az ellenállás magvait.

1 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2020. 05. 15. 16:28

rossz hir ez a kasza…
Anno akkor kezdtem az elsot amikor ment, de a felenel abbahagytam es csak modt egy par hete fejeztem be.
Aztan az elmult par napban bedaraltam a masodikat es a kovetkezo hir hogy kasza

Nagy kar erte

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz