login |

Pilot-mustra: Utopia Falls – 1×01

2020. 03. 18. 21:30 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

We may not remember, but we are all aware of the dangers of technology when used for personal benefit instead of the common good.

Megérkezett a szegény ember Divergent-je? Mi is volt a magyar címe? A beavatott, az az.

A nemrég egész évados premierrel bemutatkozó disztópikus/utópisztikus scifi kapcsán két dolgot kell mindenképp kiemelnem: az egyik az, hogy az egyik készítője az az ős Stargate-író Joseph Mallozzi, akinek a legutóbbi saját sorozata a Dark Matter volt, a másik pedig, hogy a Utopia Falls-ban énekelnek és táncolnak a különféle kiválasztott kasztokból származó fiatalok, nem pedig levadásszák egymást, mint a Hunger Games-ben. (Oké, a 3. kiemelés, hogy kanadai a sorozat és a 4., hogy YA, azaz ifjúsági a műfaja.)

UTOPIA FALLS – 1×01 – 6/10

A több száz évvel későbbi jövőben járunk, amely a technológiai fejlődés következtében először a Nagy Villanást követően minden elsötétült, majd a felszínen kirobbanó háborúk hatására a bolygó atmoszférája is mérgezővé vált, így a túlélők a föld alá kényszerültek. Onnan hosszú idő után merészkedtek elő, és újjáépítették társadalmukat, az új kolóniának pedig a New Babyl nevet adták, és ott elég harmonikus körülmények között élnek és dolgoznak.

We embrace diversity, it’s our strength. But personal expression is something else. It fosters disharmony.

Mindez némi képi kíséret mellett a pilot első percében közlik velünk, ahogy azt is, hogy minden polgárnak célja van, a kor, a származás és minden manapság oly fontos jellemző jelentéktelen tényezővé vált, a közösség tagjai számára totalitárius módon a Közösség a minden. És ennek megfelelően minden egyénieskedés a szükséges rossz – utóbbi ellenére azért ezt mégiscsak inkább egy utópisztikus világnak mondanám, még akkor is, ha nagyon osztályrendszer-vezérelt.

Van négy fő kasztunk: Nature, Progress, Industry és Reform. Vannak, akik a földeket művelik és termesztenek, valamint élelmet szolgáltatnak a Közösségnek, vannak, akik irányítanak, vannak, akik gyártanak és innoválnak  és vannak, akik rossz útra tértek és most megváltásra várnak (ld. börtön). Az egész élén az Authority, mint vezérlő elv áll (jó? gonosz?), és a Tribunal, a kormányzó erő – a társadalmi gyökerekre, illetve az alapítóanyára már most elkezdtek célozgatni, így gondolom, a mitológia is kiemelt szerepet fog kapni.

A sorozat középpontjában egy tinédzsereknek szervezett, kiemelt jelentőségű versengés áll, a The Exemplar. Értelemszerűen a pilot elején kiemelt pár fiatalt a rész közepére erre fogják kiválasztani, ezért kezdik el alapozni őket (és környezetüket), megismerhetjük életközegüket, valamint az általuk képviselt kasztokat is. (Harmónia ide vagy oda, azért mégiscsak másképp tekint némelyik kaszt a másikra.)

Azonban a középpontban nem feltétlenül csak ez a Nagy Próbatétel lesz, hanem némelyik tini nagy felfedezése, ami mindent megváltoztat. Nem lövöm le a poént, hogy mit találnak, főleg, hogy számunkra elég bagatellnek hangozna, más kérdés, hogy nekik ez hatalmas felfedezés, mely az egész társadalmuk és világuk alapelveivel megy szembe. És ennek köszönhetően a megkezdett felnövés sztori elég komoly irányváltáson megy keresztül.

Kezdem azzal, hogy engem egy pillanatig sem zavart a zenés-táncos megközelítés, ez teszi igazán eredetivé a sorozatot, más kérdés, hogy ezzel nem mindenki lesz így. Nyilván nem tudom, hogy a folytatásban mennyire lesz hangsúlyos a dolog, de ha azt nézem, hogy az egész sztori a zene köré összpontosul, akkor nehéz elképzelnem, hogy háttérbe szoruljon.

Azonban hiába a nagy táncolgatás (az első részben inkább csoportos volt, pedig számítottam párbajokra), meg a The Exemplar versenyjellegének kiemelése, az egész mögött nem éreztem semmi tétet, gőzöm sincs, hogy mivel jár, ha valaki nyer és veszít – a Hunger Games-ben ez élet és halál kérdése volt, ugyebár, ami kicsit feltekerte a feszültséget. És mivel eleinte magának a nagy versengésnek sem éreztem a jelentőségét, ezért a titkos bulit, illetve az általa kiváltott nagy felszabadultságot sem tudtam hová tenni, fura volt az egész jelenet.

Azt pedig nem kell ecsetelnem, hogy ha két tucat fiatalt összezárnak (ráadásul versenykörülmények között), akkor annak mi lesz a végeredmény. Igen, szappanhab, no meg persze rivalizálások, hátba szurkálások, árulások, túlfűtöttség, miegymás – remélhetőleg ezt a komponenst megfelelő szinten sikerül tartani, még ha a kiszámíthatóság nem is kerülhető el.

A sorozat eddig tipikusan olyan, amit fiatalok mindenképp élvezhetnek, de nem hiszem, hogy korhatárhoz lenne kötve a nézése, ha nem csak a szappan fog dominálni benne, akkor simán maradni fogok mellette, ez a műfaj mindig is bejött.

2 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 03. 19. 00:03

Végigszenvedtem, a disztópia-utópia scifi az én zsánerem, de hát. Az első résztől azt éreztem, hogy megvan az ideológiai töltet, de nincs ellenfél megfogalmazva, nincs semmilyen szinten megírva a világ. Pl. winnie is írja, hogy nem tudjuk mi a verseny tétje, nem tudjuk milyen igazából az élet, mindenki happy lego figurának tűnik, senki nem koszos, nagyon később megemlítik, hogy hát vannak ám bányában munkára “ítélt” emberek, de aztán valaki csak közli, hogy de ez valójában rajtad múlik, hogy akarsz-e oda menni, mi a frakk. A világ nincs kitalálva, megírva, elmesélve, a történet iszonyat eröltetett, 5 perc alatt forradalmárok lesznek a srácok-csajok, és egy merész 2 mondatos rap meg 3 break mozdulat ki is robbantja a felszín alatt feszülő mit is? Mert az elejétől mindenki aranyosan mosolyog, nincs itt feszültség.

Nem tudom javasolni, nekem nem 6-os, max 5-ös, ha kiveszem azt a gondolom azóta youtube-on is megnézhető pár zenés előadásos részt, akkor ez egy nagyon nem jó alkotás, műfajában vannak bőven jobbak ennél.

walaki - 2020. 03. 21. 14:09

Szvsz annyira azért nem rossz. Vannak benne necces elemek, vitathatalan, itt-ott eléggé erőltetett és túl lett tolva, de azért a tipikus Malozzis fordulatok is megtalálhatók benne. Nem ez fogja elvinni az év legjobb sorozata címet, az biztos, de azért egyszer megnézhető kategória.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz