login |

Pilot-mustra: The Trouble with Maggie Cole – 1×01

2020. 03. 19. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Szerintem az ITV új drámája (dramedy-je…??) az elmúlt hetekben a harmadik vagy negyedik új angol sorozat (hirtelen a Flesh and Blood, a Deadwater Fell és a White House Farm ugrik be), ami egy röpke flashforwarddal kezd, hogy jelezze, itt valami csúnyaság fog történni, tartsunk ki, ha eleinte csak szimpla, konkrét irány nélküli, random karakterekre koncentráló, kisvárosi életes szappannak tűnik, amit látunk.

A The Trouble with Maggie Cole, bár elég minimálisan kap csak sötétebb tónust a kezdésével, de szerencsére megkapja, mert anélkül biztos, hogy kiszálltam volna pilot közben. Viszont bármennyire is alapozott a kezdés, mindarra szükség volt a rész végi fő csavarhoz, ha úgy tetszik, a nagyjelenethez. Amire megint nem tudom, hogy lenne érdemes utalnom ebben a posztban úgy, hogy ne csorbítsam a hatását.

THE TROUBLE WITH MAGGIE COLE – 1×01 – 5/10

Egy partmenti kisvárosban járunk, Thurlbury-ben, a főhősünk (katalizátorunk) pedig a címszereplő, a városi kastély ajándékboltjának gazdája, a helyi pletykafészek, Maggie, aki mindenről tud (vagy tudni vél, vagy tudni akar), akit mindenki ismer, és aki mindenkit ismerni akar, fontoskodik, saját jelentőségét felfújja, ha pedig valaki elismeri őt, akkor csak álszerényen szabadkozik – szerintem mindnyájan ismerünk hasonló, kissé képmutató embereket. Olyan típusról van szó, aki nem akar semmi rosszat, de nem veszi észre, hogy nem mindenki értékeli a viselkedését.

Egy nap pedig olyasmi történik, ami elég komolyan felébreszti az álmos kisvárost (ahogy a sorozat szlogenje mondja: “üvegházban nem szerencsés kaviccsal dobálózni”) – Maggie olyasmit tesz, ami révén felszín alatt húzódó titkok kerülnek napvilágra, rosszindulatú (és lehet, hogy igaztalan) pletykák indulnak meg, és ez nagyon komoly kihatással lesz az érintettek, valamint a lakók életére.

Ha több szereplős lenne a sorozat, akkor rögtön lehetne a Desperate Housewives-ra asszociálni, de lelőném ezt a párhuzamot, mert egyébként azért más a stílus. A The Trouble with Maggie Cole fő erőssége a szereplőgárdája (a mindig aduász parti kisvárosi környezet mellett), de ez ezúttal nem annyira a hazai szemnek van szánva, legalábbis egy Dawn French (vagy Mark Heap, vagy Julie Hesmondhalgh, vagy Vicki Pepperdine) nevére itthon kevesen kapnák fel a fejüket, de előbbi a címszerepben a szigetországban simán képes a nézők zömét leültetni legalább a sorozat első epizódja elé.

Utána persze az kérdéses, hogy meg is tudja-e tartani, ugyanis French nem annyira rá jellemző karaktert kapott – első pillantásra ugyanis még nagyon dawnfrench-es, de később a kép árnyalódik, ami nem biztos, hogy minden rajongójának be fog jönni. De számunkra, mint muglik számára mindez persze irreleváns.

A sorozat szerkezete kapcsán a gázolós flashforward olyan szempontból nem puszta gimmick, hogy visszatér mindegyik rész elején, miközben egyre többet és többet tudunk meg a körülményekről. És már ebből is ki lehet találni, hogy míg egyes szálak a pilot végén történtek hatására inkább csak jelentéktelen változásokat hoznak magukkal, más szálak pedig komoly emberi drámával járnak, addig akad olyan is, ami igencsak sötét fordulatot vesz, a bűnügyi műfaj felé fordítva a szériát.

Unalmas lehet ezt olvasni, főleg egyre gyakrabban, de a The Trouble with Maggie Cole tényleg olyan sorozat, amit a pilot utáni részek fognak meghatározni, az első epizód csak felteszi a figurákat a sakktáblára (hogy az utolsó percekben egy határozott mozdulattal mindent felborítson), a játszmát az 1×02-től kezdik el lejátszani. Szóval érdemes figyelni az évados véleményekre vagy kritika, vagy komment formájában, ha lesznek.

Ja, és sosem hittem volna, hogy egy sorozatepizódban valaha hallani fogom a Take on Me-t az a-ha-tól, illetve a The Final Countdown-t a Europe-tól. Ha egy angol széria tud ilyen klasszikus számokat szerepeltetni, akkor a sokkal drágább amerikaiak készítői miért sipákolnak folyton a jogdíjak miatt?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz