login |

Star Trek: Picard – 1×08: Broken Pieces – írta Ace

2020. 03. 19. 21:41 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

A dupla finálé előtti epizódnál járunk, és az az érzésem az ötödik epizódtól folyamatosan emelkedett a színvonal a legújabb Star Trek-sorozatnál.

Az előző rész nyugodtabb tempót vett fel és a nosztalgia húrjait is megpengette, a mostaniban viszont tisztázódnak motivációk és karakterek közötti viszonyok is, tehát az írók végre kiengedhetik a szellemet a palackból, lassan felfedhetik lapjaikat. Egyenlőre megnyugtató, hogy nem akarták túlbonyolítani a szálakat, és szerintem kellően követhető a cselekmény is.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Visszatért az epizód elejei visszatekintés a múltba, amiből megtudtuk, honnan kapja az információit a Zhat Vash, és hogy mit eszeltek ki a Föderációs szintetikus kísérletek ellen. Kiderült hogyan került képbe a felszabadított borg, Ramdha és miért is bénulhatott meg a Kocka. Tisztázódott, hogy Narek és Narrisa valóban testvérek, akiket Ramdha nevelt.

Rios múltja központi szerepet játszott az epizódban, és azt kell, hogy mondjam, jó részletes háttértörténetet kapott, és mindez nagyon ügyesen lett tálalva a hologram személyiségei által. Nekem még mindig öröm és üdítő látni, hogy Santiago Cabrera milyen szórakoztatóan tudja előadni ezeket az eltérő karaktereket. Ugyancsak nagyon jó érzés, hogy Picard továbbra is fontos szerepet játszik, és ő a kapocs, ami összetartja azt, ami a La Sirenán lezajlott.

Szintén remek volt, hogy Raffi volt, aki komolyabban beleásott a hologramok által Rios repedezett múltjába, és végül kirántotta a karaktert az önmarcangolásból.

Szeretném kiemelni, hogy itt bizony végre összeültek a karakterek a végére és megbeszélték a dolgokat, s ez megint csak előcsalta belőlem a régi sorozatok tárgyalóban zajló beszélgetéseit – de ezen felül is sok mai sorozat hibája az, hogy a készítők azzal próbálnak konfliktust generálni és maszatolni dolgokat, hogy a karakterek nem beszélik meg egymással a történteket. Itt szerencsére nem nyúltak ilyesmihez. Soji most már szembe akar nézni a dolgokkal, és talán Agnes is egyesül a sorsával a végén.

A másik szálon természetesen a Leleten zajló dolgokat kaptuk. Sokaknak furcsának tűnhet, hogy Hetes hirtelen megint feltűnt, pedig számomra azonnal összeállt, hogy Elnor a Hugh irodájában lévő láncon lógó Fenris Rangeres hívóval hívta, ráadásul Hetes rögtön Hugh-t kereste. Persze lehetett volna jobban is kivitelezni mindezt, de nekem nem volt akkora bukfenc.

Tetszett, hogy Elnor még mindig fegyverként gondolkodott, és arra akarta rávenni Hetest, hogy az összekapcsolt Borgokkal asszimiláljanak mindenkit, és remek, sőt hiteles volt Hetes minden ellenállása ezzel kapcsolatban. Valószínűleg a karakter Borg Királynőként való ábrázolása sok rajongónak megdobogtatta a szívét, de persze Annika már inkább ember, mintsem Borg, és a Voyager fedélzetén eltöltött idő sem lett törölve belőle egy csapásra.

Úgy érzem, az évad második felére nagyon kezdenek ráérezni az írók, és végre kiengedték a féket is. Az ősi idegen civilizáció remek scifi háttér és kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle, ahogy a szintetikus faj sorsa is érdekesnek tűnik. Egyre jobban szórakozok az epizódokon, és tényleg magasabbra és magasabbra teszik a lécet. Az arányokat jónak éreztem, ennyi dráma, akció, valamint egy csipetnyi humor jó kombinációnak tűnik.

Meglátjuk mivel készülnek nekünk a dupla fináléra, de talán ilyen alapokkal már nem nagyon lehet azt sem elrontani.

19 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2020. 03. 12. 20:06

Felteszem a kellemetlen kérdést:
Seven, hogy a francba került a Bord Cube-ra… Ez most megint olyan volt, mint amikor Elnor hirtelen felbukkant, bár azt mondjuk el tudom képzelni, hogy mivel ismerte Hugh-t így lehet volt vmi titkos kód, ami engedte neki, hogy feljusson észrevétlen. Csak ezt nem magyarázták túl (egyáltalán).
Narissa másodjára ússza meg a dolgot egy hirtelen jött transporttal. A legyilkolt xB-ket azért sajnáltam. Fura egyébként, míg korábban a Borg általánosan csak egy arctalan ellenség volt, itt azért nagyon szépen és egy picit szájbarágósan rámentek az “ők csak áldozatok” vonalra.
Azt mondjuk nem vágom Sevennel mi lett. BADASS volt azzal a “We are Borg”-gal. (megy is a hét idézetébe :D :D ) Rácsatlakozott a Cube-ra, ami aztán elengedte. Itt nekem vmi valszeg kimaradt a Voyagerből, vagy szimplán abban a 20 évben volt több történis Seven és a Borg között. Nemtom ki engedte el a végén, de fura volt, hogy Anika-ként hivatkozott rá, ami ugye a gyerekkori neve.
Többé kevésbé minden kérdésre megkaptuk a választ, itt most megint egy kicsit kapkodósnak éreztem. Nemtom az egész sorozat epizódonkénti ritmusa olyan egyenletlen, kiszámíthatatlan. Egyik pillanatban szétpörög és csak úgy öntik az infót, aztán a másikban meg hosszan elmerengenek egymás lelkében. Pl. ahogy összerakták a romulán szálat. Oké jó volt, hogy elmondták, de ezeket kb magamtól is összeraktam, Oh-ról eleve tudtam, hogy romulán, az pedig az összes többi infó tükrében adta magát, hogy akkor ők álltak a támadás mögött. Viszont az időzítés nálam picit sántít. Mármint így volt hatásos és végső soron a nagyobb jó érdekében talán elfogadható is volt, de gyakorlatilag feláldozták a saját népüket… Ez pedig eléggé WTF?
Jah, szóval akkor a Borg csak ráfutott a hosszúcicire az asszimilált romulán hajóval. Az mondjuk vicces volt. Legalábbis én úgy értettem, hogy a bekattant romulánok toávbb adták a kockának az infót és az vágta őket taccsra.
Oh egyébként a rész egyik fénypontja Raffi és a Rios hologrammok voltak. Az kurva jó volt és viccess is. :)

A rész összességében bejött. Pörgött is rendesen meg voltak benne lassabb érzelmesebb momentumok.

Még 2 rész.

Isaac - 2020. 03. 13. 06:39

Hetes úgy került a kockára,hogy Elnor hívta a “csipogóval” és vagy erre az esetre volt valami beállítva,hogy át tudjon szállni vagy szimplán ahogy láttuk is kicsit többet tud a borg techről ,mint a romulánok összesen. A Voyagerben az elején ,mikor leválasztják volt több rész ,de egyben tutira kihangsúlyozták,mennyire hiányzik a “hang” az exeknek,hogy öngyilkos lesz,visszamegy magától,tulajdonképpen mint drogosnak a cucc. Hetes kb ezt tapasztalta meg,amikor ő lett a “Királynő” a microtudatban (alkoholista,aki 30 év után megint iszik egy pohárral) ,nagyon nehéz lehetett neki.A múlt heti rész után kaptunk egy nagyon pörgőset,de nálam mindkettő működött.

John McClane - 2020. 03. 14. 08:10

Egyébként ha ennyire nyílvánvaló az ősi faj által hátrahagyott figyelmeztetés, akkor a Romulánok miért nem mutatták meg a többi fajnak, hogy ők is rácsodálkozzanak a szintetikusok létrehozásának veszélyére? Miért jobb trükkösen felázítani a szintetikusokat, beépülni, ármánykodni, miközben egy tiszta kommunikáció is megtenné a hatását.

Most már arra leszek kíváncsi, hogy kik azok az ősi élnyek, akik majd eljönnek és megbüntetnek mindenkit ha elérik a határértéket.

walaki - 2020. 03. 14. 10:17

Az újabb események fényében tényleg nyilvánvaló, hogy Jurati elsődleges szándéka a nyomkövető elhallgattatása volt, de egy csöppet sem bánta volna, ha maga is belehal közben. És hogy miért, arra is elég jó magyarázatot kapunk.

Ki merem jelenteni, ez a sorozat eddig sokkal de sokkal jobb, mint a Discovery. Az az elején tetszett, majd kaszáltam, ennél az eleje annyira nem fogott meg, de aztán egyre érdekesebb részekkel jött, egészen odáig, hogy most már alig várom a következő epizódot. (Ebbe mondjuk nem kicsit az is közre játszik, hogy a szintet alakító félfér színésznő valami hihetetlenül gyönyörű, és mint kiderült, még játszani is tud.)

@McClane: hát igen, ebben teljesen igazad van, ezzel nem lehet vitatkozni. Tényleg egyszerűbb, kézenfekvőbb és nem utolsó sorban nagyságrendekkel hatásosabb lett volna mindenkinek megmutatni, de akkor oda az egész plot.

Llew - 2020. 03. 14. 11:43

Hát, valahogy nagyobb durranást vártam. Hetes varázsütésre megjelent és egyszem Elnort megmentette. Legalábbis nekem a kockás rész elég zavarosan jött le. Az exB-ket Narissa lelövöldözte, a meg még drónokat kireptették az űrbe. A We are Borg jelent jó volt, de utána mi volt az Anikának még dolga van? Hetes nem a Kockán lévő drónokat kapcsolta magával egy mini kaptárba tudatba?

John McClane:
mert romulánok :)

John McClane - 2020. 03. 14. 12:26

@Llew: de ha minden igaz a dominion háború és szupernova evakuálás után azért már nem voltak olyan rosszban másokkal.
Egyébként maga az alapötlet elég jó. Mármint, hogy ha túlságosan felfejlődik valaki szintetikusok terén, akkor resetet nyomnak.
Ez mondjuk kb az, mint ami a TNG első részében Q felbukkanása volt. Ha túl fejlett lett a federáció jött az eljárás, hogy megfelelnek-e a csillagközi életre.

Tyberius06 - 2020. 03. 15. 01:13

Félre értitek… Nem az ősi faj fogja a resetet tolni, hanem a szintetikusok fogják a nem szintetikusok vesztét okozni, mert sokkal magasabb rendűek lesznek és lenyomják őket mint a bélyeget. Kb skynet öntudatra ébred és a terminatorokkal lenyomja az emberiséget, csak kicsit nagyobb léptékben. Asszem az orville második évadjában volt egy ilyen szál. Fuck, ez csak most jutott eszembe, ott is ilyesmi volt.

Egyébként a romulánok egy titkos csoporjta birtokolja ezt a tudást, tehát még a normál romulánok sem, de mivel a Tal Shiar árnyékában ténykedik a csoport az meg eléggé megkerülhetetlen a romulán társadalomban, így könnyen adják az utasításokat és terelik az eseményeket. Plusz az egy dolog, hogy megosszák az infót mondjuk mindenkivel, de pl. még ha a Föderáció meg is eszi azt a klingonok simán körbe röhögik a romulánokat és leszarják már csak az alapján, hogy az infó a romulánoktól jött. Ők sem bíznak senkiben és bennük sem bízik senki.

John McClane - 2020. 03. 15. 06:03

Tyberius06: valoban igy van. Azonban ez egy lightos figyelmeztetes. Csak mert ok igy jartak mas nem fog feltetlenul.

A titkolozas meg azert eleg eroltetett. Ha vannak ervek meg tenyek azokat meg a klingonok is elhiszik.

zolij - 2020. 03. 15. 14:31

Tyberius06: nem lennék olyan biztos benne, hogy nem egy külső tényezőről van szó.

– Apparently, these people believed there was a threshold of synthetic evolution, a dividing line.
– When you cross that line, somebody shows up?
– Somebody really bad.

Mondjuk ha tényleg külső tényezőről van szó, az eléggé Mass Effectes lenne :)

Tyberius06 - 2020. 03. 16. 02:25

Hm… jah hát mondjuk ez értelmezés kérdése, hogy a somebody az egy külső tényező (mint egy Q vagy ilyesmi), vagy belső. Pl. visszatérve a terminator hasonlathoz, ugye mesterséges intelligencia jó, de pl. a skynet úgy döntött jobb az emberiség nélkül. Lehet egy másfajta mesterséges intelligencia másképp döntött volna…
Majd kiderül merre viszik tovább.

Isaac - 2020. 03. 16. 10:34

Olvastam pár “terminátor” regényt,abban emlékeim szerint Skynet elsősorban azért kezdte az egészet,mert az elsődleges alapprogramja az volt ,hogy fenntartsa a békét. A gond ott kezdődött,hogy azt matekozta ki,amíg van ember nem lesz béke,pontosabban amíg a döntés az ember kezében van ( kicsit hasonló,mint az Én a robot film alapötlete… csak drasztikusabb eszközökkel ) ,ezért elindította a rakétákat. A Mass Effect-es hasonlat is áll,ha tényleg lesz egy “Aratás” ha eléri a fejlettség azt a bizonyos szintet. Nekem az jött le ők arra a következtetésre jutottak,a jóslat arról szól ha szintik eljutnak egy olyan szintre ,eltörlik a biológiai fajokat.
Ezt pedig minden fejlett civilizációban előfordulhat,ha rosszul kezelik a dolgokat (Orville). A Romulán kultúra legalábbis a Tal Shiar/Zhat Vash alapja a nem bízunk senkiben,pontosabban nem hagyjuk azt a döntésünkbe és a amit tenni akarunk beleszóljanak (bármi áron).Így elkezdték a “kis” magánakciójukat,ami eddig egész jól haladt, csak kedvenc “kapitányunk” jól bekavart-bekavar nekik :D

walaki - 2020. 03. 16. 15:55

Hm, ez tényleg elég érdekes. Nem egyértelmű, hogy a threshold átlépése után honnan érkezik a “really bad”. Lehet úgy is értelmezni, hogy a szintek közül kerül ki, de úgy is, hogy deus ex machina egy harmadik fél közbelép. Mindkettő értelmezés lehetséges!
Az mondjuk biztos, hogy az az ősi faj baromira ráparázott a dologra, ha egy egész naprendszert hoztak létre figyelmeztetés gyanánt!
Az is érdekes, ahogy JPL bekavar: az biztos, hogy jószándék vezérli, de könnyen meglehet, hogy igazándiból a Tal Shiarék a jó fiúk. Remek a sztori!

Zoli - 2020. 03. 19. 15:33

1×8 megint hibátlan ahogyan eddig az össze s rész.
A legérdekesebb ,hogy sokszor nálma évadok kellettek egyes karaktere mmegkedveléséhez itt viszont kb első résztől mindegyik működik nekem kedves modon.

Tyberius06 - 2020. 03. 20. 00:15

Meglátjuk mivel készülnek nekünk a dupla fináléra, de talán ilyen alapokkal már nem nagyon lehet azt sem elrontani.

Igen az 1×08-nál még én is ezt éreztem, sőt egészen a kilencedik rész utolsó 10 percéig megvolt bennem a remény…

Ace - 2020. 03. 20. 06:56

Bocsi ,hogy kicsit lemaradtam az írással de a két részes fináléval majd jobban igyekszem.

Hatis - 2020. 03. 20. 14:32

@Tyberius06: őszinte bánatomra osztom a véleményedet. Nem mintha a belengetett végkimenetellel sok gond lenne azon túl , hogy – hát nem valami eredeti. De hogy mindig van egy gonosz android…

miles - 2020. 03. 21. 09:17

Amilyen lassan indult az évad, olyan gyorsan megválaszolnak vagy elengednek kérdéseket.
A 9. részt is láttam, nem spoilerezek, de nem sikerült egy csavart vagy meglepetést sem produkálniuk.

Ezeket hiányolom, de a 7-8-9. rész az már tisztességes iparos munka. Nem kiemelkedő, de ezek már hozzák a 7 pontot a tízből.

Legtornasz - 2020. 03. 21. 16:31

@Hatis
A 8-as kibeszélőjében miért spoilerezel a 9-esől?
Nem dőlök a tőrömbe, de itt nem vártam ezt.

Ace - 2020. 03. 22. 10:39

Hétfőn meglesz a 9-es kibeszélője is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz